به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از "کتاب نظریه" با همکاری مرکز پژوهش های علوم انسانی صدرا، سایت خبری تحلیلی طلیعه و خبرگزاری فارس پیش از ظهر امروز چهارشنبه، 30 دی ماه در این خبرگزاری برگزار شد.
بنا بر این گزارش، فرزاد جهان بین، استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) با تعریف نظریه اظهار کرد: در خصوص این واژه تعاریف متعددی صورت گرفته است که البته بنای ما بر جمع بندی آن نیست بلکه قدر متقن این تعاریف را می توان چهارچوبی دانست که موضوع در آن به نظم درمی آید و میان اجزا و عناصر رابطه برقرار می شود. به عبارت دیگر نظریه گردآوری قطعات یک موضوع است به گونه ای که بتوان الگویی برای آن ارایه کرد. بر این اساس نظریه از 2 بخش مفهوم و توصیف و تبیین تشکیل می شود.
وی مهمترین بخش نظریه را مفهوم عنوان کرد و گفت: نظریه این مفاهیم از هم گسیخته را در قالب یک الگو منظم می کند.
جهان بین در ادامه به اهداف نظریه اشاره کرد و افزود: پیش بینی و درک مفاهیم کلی، اصلاح، توصیف و تبیین و ارایه یک درک کلی از مفاهیم از هم گسیخته از اهداف نظریه است؛ همچنین نظریه دارای نقش هایی است که از جمله می توان به تنظیم و خلاصه کردن دانش اشاره کرد، از سوی دیگر تمرکز نقش دیگر نظریه است و این رویکرد تفسیری را به ما ارایه می دهد و یک پدیده را نقد کرده و پیشنهاد می دهد و حالت زایش داشته و حرف جدیدی را مطرح می کند.
وی با تاکید بر اینکه نظریه کمک می کند سایر نظریات رقیب را ارزیابی کنیم، تصریح کرد: نهایتا نظریه رفتارهای ما را هدایت کرده به ویژه نظریه هایی که انضمامی تر و کاربردی تر هستند و هیچ یک از رفتارهای ما خارج از نظریه رخ نداده و مشاهدات ما مسبوق به نظریه است و در حقیقت ما خواسته یا ناخواسته درون نظریه زندگی می کنیم.
جهان بین با بیان اینکه بر این اساس چهار نوع نظریه داریم که ما در کتاب نظریه به آن پرداخته ایم، ادامه داد: یک سری نظریه در قلمرو فروض علوم انسانی است که نقش مهمی دارند و نظریاتی که در قلمرو هنجارشناسی انسان به کار می رود. بخش دوم نیز روش تولید نظریه بوده از همین رو بنیادی است که در چهارچوب عقلانیت اسلامی تعریف می شود. بخش سوم نظریات بنیادی هستند که به صورت روشمند از فروض بنیادی استخراج می شوند. همچنین، دسته چهارم نظریاتی هستند که کاربردی و انضمامی تر بوده و برای زندگی امروز به آنها نیازمندیم.
وی اضافه کرد: به نظر می رسد امروز که به تعبیر رهبر انقلاب در دولت اسلامی قرار داریم مهمترین مسئله جمهوری اسلامی نظریه پردازی بوده و ما برای تمدن به دو امر انسان و نظریه نیازمندیم و جدا از این دو جزء نمی توان بحث تمدن را مطرح کرد.
جهان بین با تاکید بر اینکه ما نمی توانیم بدون نرم افزار اسلامی و نظریه اسلامی جامعه را اداره کنیم، ابراز کرد: اگر این اتفاق روی دهد نظریات دیگری جایگزین خواهد شد که آسیب زا هستند.
وی در ادامه سخنان خود کتاب نظریه را اثری معرفی کرد که بناست نظریه های موجود در علوم انسانی را تشریح کند و گفت: این کتاب و نظریاتی که در آن منتشر می شود زیر نظر هیئت عالی داوران پروسه خود را طی کرده و داوری در آن فراتر از مقالات علمی، پژوهشی مرسوم است؛ در نظریه ما پیگیر سامانی هستیم که به مسایل، هویت و جهت می دهد بنابراین این کتاب فراتر از مجلات علمی پژوهشی متعارف است.
استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در ادامه با دعوت از اساتید توانمند در حوزه نظریه پردازی بیان کرد: از صاحبنظرانی که می توانند در زمینه علوم انسانی نظراتی داشته باشند خواستاریم تا آثار خود را به دبیرخانه کنگره بین المللی علوم انسانی - اسلامی ارسال کرده تا آثار آنها مورد داوری و پس از آن عرضه به جامعه علمی کشور قرار گیرد که البته ما در حد بضاعت خود از این اساتید حمایت های مادی و معنوی می کنیم که اگر نظریاتی خمیرمایه اولیه را دارد به سرانجام برسد.
جهان بین در ادامه سخنان خود به هفت نظریه منتشر شده در کتاب نظریه اشاره کرد و گفت: فقه تربیتی که نظریه نو و اصلی در تعلیم و تربیت اسلامی است و از سوی آیت الله علیرضا اعرافی تشریح شده است در این کتاب بدان پرداخته شده است؛ همچنین نظریه مبنای معرفت شناسی اقتصاد اسلامی اثر مسعود الچوداری و نظریه تکاملی بانکداری اسلامی نوشته حجت الاسلام سیدعباس موسویان و نظریه بنیادین اسلامی در قلمرو پیشرفت تالیف عطاءالله رفیعی آتانی از دیگر نظراتی است که در این اثر گردآوری شده است.
جهان بین در پایان سخنان خود به آفت نظریه پردازی اشاره کرد و یادآور شد: هر پدیده ای یک آفتی دارد که البته آفت نظریه پردازی قطعی شدن مباحث است که البته این کتاب از این آفت مصون مانده است.
نظر شما