به گزارش گروه قران و معارف خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه، آیتالله صافی به پرسشی درباره تقیّه وعصمت اهلبیت علیهمالسلام پاسخ گفته است.
متن پرسش مطرح شده وپاسخ این مرجع تقلید شیعیان بدین شرح است:
پرسش: شیعیان مىگویند که ائمه معصومند و ازطرفى مىگویند آنها تقیّه مىکنند و این دو باهم تناقض دارند. وقتى شما صحت آنچه را که امامانتان مىگویند و انجام مىدهند نمىدانید، معصوم بودنشان چه فایدهاى دارد؟ شما مىگویید که «نُه دهم دین تقیّه است». تردیدى نیست که ائمه شما به این نُه دهم عمل کردهاند و این با عصمت خیالى آنها تضاد دارد.
پاسخ: عصمت با تقیّه هیچ منافاتی ندارد. تقیّه، عمل به وظیفه است و معنایش این است که در هرکجا، خطری شخصی یا عمومی برای اسلام یا مسلمین در اثر اظهار حق پیش بیاید شخص تقیّه نماید، مثل تقیّه عمّار که قرآن فرمود (إلّا مَن اُکرِه وَ قَلْبُهُ مُطمَئنٌّ بِالإیمَانِ)[۱] تا آنجا که وقتی عمّار حضور رسول خدا صل الله علیه وآله شرفیاب شد و میگریست و از آنچه از او صادر شده بود سخت نگران و پریشانحال بود، عرض کرد: «نِلْتُ مِنْکَ». رسول خدا به او فرمود: «إِنْ عَادُوا لَکَ فَعُدْ لَهُم»[۲] این دستور، کلام کسی را که مأمور به تقیّه است حجّت علیه او قرار نمیدهد.
مسئله تقیّه شیعه و امامان شیعه در برابر حکّام جور و آن افراد به اسم خلفا که از هیچ جرم و جنایت و گناهی پرهیز نداشتند، بود. در برخورد با خلفا هرجا خطر بود، دستور میدادند که شیعه جان خود را به خطر نیاندازند. معنای اینکه نُهدهم دین تقیّه است این است که در برابر آنها تحتتأثیر احساسات حقخواهانه و نصرت حق، بیفایده خود را به کشتن ندهند.
این موارد معلوم بود و با عصمت امام منافات ندارد. همه حقایق، احکام، اصول و فروع دین را بیان کردند و مثل آفتاب جهانتاب و روشنتر از آن در اختیار مسلمانان جهان است.
عصمت ائمه و عترت پیغمبرصل الله علیه وآله، عصمت خیالی نیست، بلکه عصمت عقلانی، عصمت قرآنی و وحیانی است. عقل و نقل بر عصمت آنها دلیل و برهان است. آیه تطهیر[۳]، دلیل قرآنی است. حدیث متواتر ثقلین[۴] که مصونیت از ضلالت را به تمسّک به ثقلین منوط میکنند و از تقدّم بر اهلبیت علیهمالسلام و تأخّر از آنها نهی بلیغ میفرمایند دلیل بر عصمت است.
نظر شما