خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تولید پسته در ایران در سال ۲۰۰۵ معادل ۱۹۰٬۰۰۰ تن بوده که ایران را در مقام یکم در جهان قرار میدهد. بعد از ایران آمریکا با تولید ۱۴۰٬۰۰۰ و ترکیه با تولید ۶۰٬۰۰۰ تن در مقام دوم و سوم قرار داشتهاند. تولید پسته اغلب در شهرهای شهرستان انار، رفسنجان، دامغان، قزوین، یزد، سیرجان،شهربابک کاشت میشود. تولید و صادرات پسته ایرانی، سالانه در حدود ۱٫۴ تا ۱٫۷ میلیارد دلار برای ایران، درآمدزایی میکند. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بهشمار میآیند و ۸۰ درصد پسته تولیدشده در ایران از این منطقه بهدست میآید. در حالیکه در اواسط دهه ۸۰ خورشیدی، تولید پسته ایران بالغ بر ۲۵۰ هزارتن بوده است، این میزان در ابتدای دهه ۹۰ خورشیدی، به ۱۵۰ هزار تن کاهش یافته است. خشکسالیهای پیدرپی و عدم برنامهریزی برای تامین آب مورد نیاز باغهای پسته و نیز قوانین و مقررات دست و پاگیر صادراتی باعث شده که میزان صادرات پسته ایران، افت چشمگیری را در سالهای اخیر تجربه کند و در همین زمان با افزایش تولید پسته در ایالت کالیفرنیای آمریکا، این کشور در حال تبدیل شدن به اولین صادرکننده این محصول در سطح جهان شده است.
بنابراین گزارش، پسته ایران در دوران تحریم هم بازار خود را داشت البته به واسطه مشکلاتی که بر سر راه صادرات کالاها ایجاد شده بود صادادرات کشورمان در این زمینه به میزان چشمگیری نبود حال با لغو تحریم ها زمانی مناسب برای رونق صادرات این کالای ایرانی که دارای بازار جهانی نیز هست ایجاد شده است. موضوعی که رسانه های خارجی نیز به آن اشاره کرده اند. ایرنا در این زمینه به نقل از روزنامه تایمز نوشته است که: "برداشته شدن تحریم ها علیه ایران تاثیر گسترده تری را به غیر از بازار نفت خام در پی خواهد داشت. این مساله را حتی یک کالیفرنیایی پرورش دهنده پسته نیز تائید می کند. یک دهه پیش ایران 60 درصد صادرات پسته جهان، یعنی چهار برابر میزان صادرات آمریکا را در اختیار داشت. با این حال در سال 2008 میلادی آمریکا با بهره برداری از تحریم ها، از ایران پیشی گرفت و علاوه بر آن خشکسالی سال گذشته در ایران نیز مزید بر علت گردید اما حالا پرورش دهندگان پسته در آمریکا - که 99 درصدشان کالیفرنیایی هستند - خواهان اعمال تعرفه 300 درصدی علیه واردات پسته ایران، که به گفته آنها سوبسید دولتی (ایران) به آن تعلق می گیرد، هستند. ریچارد ماتویان، مدیر اجرایی یکی از بزرگترین شرکت های صادر کننده پسته در آمریکا می گوید که این شرکت با مقامات آمریکایی در حال مذاکره است تا ضرب الاجلی برای اجرای مالیات های آنتی دامپینگ (برای پسته های وارداتی ایران) در نظر گرفته شود. این اتفاق چندین بار افتاده است؛ تحریم ها علیه ایران از اواخر دهه 70 میلادی و از زمان گروگانگیری سال 1979 میلادی به صورت یکی در میان رخ داده است. جنگ بر سر تجارت پسته تنها یک نمونه از شوکی است که قرار است بازگشت ایران به مدار اقتصاد جهانی در پی داشته باشد."
این گزارش می افزاید: اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در زمینه صادرات پسته چندی پیش به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود که: "میزان برداشت پسته در هکتار در کشور ما حدود 1.000 تا 1.200 کیلوگرم است در حالی که میزان برداشت پسته در آمریکا حدود 3 تن در هکتار است. میزان تولید محصول در سال 1394 بالغ بر 180 هزار تن است که پیش بینی می شود مقدار 140 هزار تن آن صادر شود. علیرغم کاهش تولید امسال نسبت به سال گذشته که حدود 20 درصد بوده است، تولید پسته در سال آینده افزایش یابد و این میزان کسری جبران شود. آمریکا در تولید پسته، رقیب اصلی ایران محسوب می شود. به گونهای که تولید پسته آمریکا حدود 20 درصد از تولید پسته ایران بیشتر است، اما صادرات پسته آمریکا از صادرات کشور ما کمتر است. به گونهای که ایران بزرگترین صادرکننده پسته در دنیا است و سال گذشته (1393) ارزش صادراتی پسته ایران بالغ بر یک میلیارد و 300 میلیون دلار بوده است. بیش از 80 کشور دنیا خریداران عمده پسته ایران هستند."
نظر شما