«مهرداد اسکویی» مستندساز، تهیه کننده، پژوهشگر و عکاس در گفتوگو با خبرنگار سینمایی شبستان، در خصوص بهترین محمل سینمای دینی از میان گونههای مختلف سینما، اظهار کرد: به نظر من دین یک امر فطری و درونی و اعتقاد آدمی است و سینما میتواند به آحاد جامعه کمک کند تا به این مفاهیم نزدیک شوند. تنها یک مشکل وجود دارد؛ من در قم به طلبههایی که فوق لیسانس تولید و سینما خواندهاند، فیلمنامه نویسی و طراحی و ساختار تدریس کردهام؛ اینها بسیار با مطالعه و فهیم و آگاه هستند اما از لحاظ فن و طراحی و سینما ضعیف هستند.
نباید به صورت مستقیم از مفاهیم دینی در سینما سخن گفت
وی تصریح کرد: در این راستا ابتدا باید این نیروهای مستعد را تبیین کنیم تا با به کارگیری خلاقیتشان، مفاهیم دینی را انتقال دهند. دوم اینکه به صورت مستقیم نباید از مفاهیم دینی سخن گفت و تبلیغ مستقیم، نتیجه عکس دارد؛ زمانی منبر تبلیغ میشد اما الان در حالی که منبر لازم است ولی کافی نیست، چراکه نسل امروزی به شدت به مدیای دیگری علاقمند و درگیرند.
اسکویی با اشاره به برخی فیلمهای دینی و اشکالات آنها در بیان مفاهیم دینی، توضیح داد: اشکالی که در برخی فیلمها وجود دارد، تلقی از سینما است که آیا فیلمها باید به صورت مستقیم پیام رسانی کنند و پند و اندرز دهند یا اینکه باید در لایههای زیرین فیلم از آن سخن گفته شود؟ تا غیرمستقیم بتوانند مفاهیم را منتقل کنند. در سالهایی که در جشنواره رویش درگیر بودیم روی این مساله کار کردیم و واقعاً فیلمهای خوبی تولید شد و جایزه گرفت و حتی به جشنواره فیلمهای دینی ایتالیا رفتند و جایزه گرفتند.
سینما مفاهیم دینی را انتقال میدهد اما نباید دستورالعملی شود
وی خاطرنشان کرد: به نظر من سینما میتواند مفاهیم دینی را انتقال دهد، فقط نباید آن را دستورالعملی کرد یعنی برای مثال جشنواره رویش باید به سمتی برود و آموزش دهد که اتفاق فطری درون فیلمساز، به عنوان دغدغه او باشد که در مورد آن فیلم بسازد.
این مستندساز در ادامه با بیان اینکه گاهی فیلمسازانی که کارهای انتقادی دارند نیز دست به تولید فیلمهای دینی خوبی میزنند، گفت: در ساخت یک فیلم دینی نباید دسته بندی کارگردانان صورت گیرد؛ در این راستا حتی سیاستگذاران جشنوارهها هم فیلمسازان را دسته بندی میکنند اما این در حالی است که ما حق نداریم آدمها را قضاوت و دسته بندی و دیگرسازی کنیم و این دیگرسازی، آفت یک جامعه سالم است.
خیلی از فیلمسازان درجه یک با اعمال دستهبندیها از حوزه هنری رانده شدند
وی در ادامه با ذکر مثالی عنوان کرد: خیلی از فیلمسازان درجه یک به سبب این نوع دستهبندیها از حوزه هنری رانده شدند و بعد از آن قرار شد که تعدادی از فیلمسازان از قم و مشهد به حوزه بیایند و دوره ببینند که از بین اینها تابحال فیلمساز بدنه بیرون نیامده است، چراکه اینها دغدغه سینما ندارد. سینماگر کسی است که دغدغه سینما دارد و میتواند به زبان سینما حرف بزند.
اسکویی تاکید کرد: تنها دو گونهی؛ اول سینماگرانی که به مقوله دین علاقمند هستند و این دغدغه را دارند و دوم، عالمان دینی که دلشان میخواهد با زبان سینما حرف بزنند، میتوانند فیلمسازان خوبی در عرصه دینی از آب دربیایند.
نباید کمونی رفتار کنیم
این فیلمساز در پایان گفت:: به نظر من نباید کمونی رفتار کنیم چراکه با کشف خلاقیت و بیان شخصی هنری در کار فاصله دارد. به نظر من وقتی تعداد فیلمساز کمی هستند که میتوانند فیلم دینی بسازند باید روی آنها سرمایه گذاری صورت گیرد تا بتوانند فیلمسازان خوبی که دغدغه دینی دارند، بشوند.
گفتوگو: محمد صالح حجت الاسلامی
نظر شما