به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیین اختتامیه نخستین سوگواره عبرات "ویژه اربعین" بعدازظهر دوشنبه پنجم بهمن با حضور حجت الاسلام قاضی عسگر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، رحمانی فضلی وزیر کشور، حجت الاسلام احمدی مسئول فرهنگی ستاد اربعین و هاشمی استاندار تهران در سالن وزارت کشور برگزار شد.
در این مراسم، حجت الاسلام قاضی عسگر ضمن اشاره به موضوع زیارت تصریح کرد: مسئله زیارت در تشیع یک مسئله بسیار مهم، سازنده و ارزشمند است و دارای اهداف والایی می باشد که متاسفانه در طول قرن ها و سال های گذشته تا حدودی از آن اهداف اصلی خود انحراف یافته و فاصله گرفته است.
وی افزود: اگر به گذشته تاریخ زیارت مخصوصا زیارت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) برگردیم می بینیم که هدف شارع مقدس از تشریع آن، حرکت دادن مردم به نقطه ای است که انسان ها با الگوهای خود آشنا شده و از آنها برای تحقق دستورات مقدس اسلام الگوبرداری کنند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد: حادثه کربلا نیز از همان ابتدا بحث زیارت را به شکل عارفانه در خود داشته است، وقتی نخستین زائر امام حسین (ع) یعنی جابر و عطیه برای زیارت می آیند شیوه زیارت هر دو شیوه ای عارفانه و با هدف تقرب و بیعت با آن حضرت است. در هیچ متن تاریخی نمی بینید که جابر در کنار مرقد امام حسین (ع) در رابطه با حوائج خود سخن گفته باشد. لحن صحبت او به شکلی است که شما احساس می کنید او امام را زنده می بیند که سخن او را می شنود و این همان آموزه ای است که در زیارت نامه ها مشاهده می کنیم، آنجا که اقرار می کنیم اشهد ان یرون مقامی، شهادت می دهم که شما مرا می بینید و کلام مرا می شنوید.
حجت الاسلام قاضی عسگر در ادامه سخنان خود با اشاره به موضوعات تاریخی در رابطه با کربلا خاطرنشان کرد: یکی از مسایل تاریخی در این رابطه موضوع به آب بستن قبر حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) در زمان متوکل است. این مسئله جای تامل دارد که اگر مردم فقط برای زیارت و گریه و عزاداری به کربلا می رفتند این مسئله چه زیانی برای متوکل داشت اما موضوع فراتر از این بوده است و کربلا همواره در طول تاریخ پایگاه شکل گیری انقلاب های مختلف بوده و شواهد فراوانی در تاریخ برای این موضوع وجود دارد. نکته دیگری که در خصوص زیارت باید به آن توجه کرد مواردی است که در روایات به آن اشاره شده، در رابطه با زیارت همه اماکن مقدسه گفته شده است که اگر خطری وجود دارد به زیارت نروید اما در زیارت امام حسین (ع) به صورت خاص گفته می شود که اگر حتی احتمال خطر هم می دهید زیارت را ترک نکنید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به آداب و نکات زیارت اشاره کرد و افزود: در این رابطه نیز مسایل جالبی وجود دارد به عنوان مثال در رابطه با نحوه تشرف به زیارت مسایل مختلفی عنوان شده است از جمله اینکه سفارش شده زائر در حالت گرسنگی و گرد و غبار بر تن نشسته به زیارت رود تا بتواند حادثه عاشورا را تا حدودی مجسم کند. نکته مهم دیگر در این زمینه شعارهای عاشورا است که تمام این شعارها روحیه انقلابی را در ملت های اسلامی بخصوص پیروان اهل بیت (ع) بیدار کرده و آنها را با یک روحیه و آموزه های جدید آشنا می کند. سخنان و فرمایشات حضرت نیز این گونه هستند به عنوان مثال آنجا که می فرماید اگر کسی حاکم ستمگری را بببیند و در مقابل او ایستادگی نکند این حق بر خداوند است که در قیامت او را به جایی ببرند که آن ظالم ستمگر را برده است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد: تمام سخنان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) از مدینه تا کربلا شورآفرین است و انسان ها را با روحیه جهاد دینی و مقاومت اسلامی آشنا می کند حتی حوادث پس از عاشورا نیز از این ویژگی برخوردارند، این نقطه از تاریخ بسیار حائز اهمیت است که پس از این همه جنایت در کربلا در هیچ لحظه ای از لحظات بعد از عاشورا تا زمان بازگشت اهل بیت به مدینه دشمن نتوانست به اهداف خود برسد و هیچ یک از اسرا در این بازه زمانی احساس ذلت نکرد.
حجت الاسلام قاضی عسگر یادآور شد: امروز نیز بحث زیارت باید با این رویکرد و با هدف اصلی آن مطرح شود، ما که در آن روزگار نبودیم اما امروز هم با مشاهده زیارت نامه ها می بینیم که معانی بسیار بلندی در آنها وجود دارد. اگر بتوانیم به مفهوم واقعی زیارت و هدف اصلی آن پی ببریم تحولی جدی ایجاد می شود چرا که هدف زیارت تحول روحی و اخلاقی است و ظرفیت های بسیاری نیز در این زمینه وجود دارد به گونه ای که سالانه چند میلیون نفر به زیارت می روند. امروز در بحث اربعین شاهد این واقعیت هستیم که این مسئله جایگاه خود را رفته رفته در میان ملت ها پیدا می کند به گونه ای که اگر در گذشته به شکل قاطع و به شدت مانع زیارت اربعین می شدند اما امروز این مسئله تبدیل به بزرگترین اجتماع بشری شده است که در هیچ جای آن سابقه و نمونه ای ندارد.
حجت الاسلام قاضی عسگر خاطرنشان کرد: ما نتوانسته ایم جلوه های اربعین آن گونه که هست منعکس کنیم. امروز بخشی از جلوه های ویژه اربعین را مردم مشاهده می کنند آنچنان که در اربعین امسال همه از خیرین، شعرا، هنرمندان، ارتش، سپاه، نیروی انتظامی، وزارت کشور و وزارت راه با همه توان خود در صحنه حاضر شدند و با جان و دل در این عرصه ایستادگی کردند تا این افتخار بزرگ برای مسلمانان و حتی غیر مسلمانان در عرصه جهانی رقم خورد، این حرکت در حال تبدیل شدن به یک حرکت جهانی و بین المللی است. در همایش عظیم اربعین بحث ملیت ها مطرح نیست و از همه کشورهای جهان و از همه ملیت ها در این همایش انسانی حضور دارند، این یک مدل کوچک از حکومت مهدوی است که در آن همه به فکر مکتب و مذهب هستند و حتی فراتر از مذهب به این حرکت می نگرند به گونه ای که اهل سنت و حتی مسیحیان نیز در حالی که صلیب خود را به سینه آویخته اند در اربعین حاضر می شوند، عظمت این برنامه اقتضا می کند که در طول سال برای آن برنامه ریزی شود.
وی در ادامه تاکید کرد: ما باید تلاش کنیم تا زیارت به هدف اصلی و پیام اصلی خود بازگردد و یکی از این اهداف و پیام ها مسئله بیعت با امام است، ما باید این فرهنگسازی را توسعه دهیم. در سال قبل زائران تصور می کردند که حتما باید تا روز اربعین در کربلا حضور داشته باشند اما امسال بسیاری از زائران قبل از اربعین به زیارت مشرف شده و قبل از اربعین نیز بازگشته اند همچنان که آیت الله سیستانی نیز اعلام کرده بودند که مردم یک دهه را اربعین بدانند و در طول این دهه زیارت اربعین به جا بیاورند.
حجت الاسلام قاضی عسگر با اشاره به برگزاری نخستین سوگواره ویژه اربعین یادآور شد: این سوگواره در قالب های مختلفی شامل هنر، شعر، ادبیات، سفرنامه، عکس، فیلم، برنامه های رادیویی و ... در حوزه ادبیات دینی برگزار شد که باید کار جدی ای در این رابطه انجام شود. ما جوانان فاضلی داریم که اگر وارد این عرصه شوند نتایج بسیار خوبی به دنبال خواهد داشت و امیدواریم اقداماتی که امسال انجام شد روز به روز افزایش یافته و در سال های بعد بتوانیم این مسئله را بهتر ساماندهی کنیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به موضوع آسیب شناسی اربعین اشاره کرد و گفت: اگر بتوان در زمینه آسیب شناسی و این حرکت عظیم توجهات لازم را مبذول داشت کار بسیار مهمی انجام می شود همچنان که یک اقدام بسیار تاثیرگذار را امسال شاهد بودیم و آن اینکه مقام معظم رهبری معتقد بودند که از عکس ایشان استفاده نشود و اکثر زائران نیز این مسئله را رعایت کردند و ما بازخورد این دستور را در عراق می دیدیم و مسئولان عراقی تصریح می کردند که همین دستور باعث شد که شعارها رنگ و بوی این حرکت عظیم صرفا جنبه حرکت شیعی نباشد. باید اربعین را همین گونه حفظ کنیم و از رفتن آن به مسایل حاشیه ای بپردازیم، امسال برای سه میلیون نفر در منا چنان فاجعه ای رخ داد اما در اربعین 20 میلیون نفر از سراسر دنیا حضور داشتند که نه تنها اتفاقی برای آنها نیفتاد بلکه همه به صحت و سلامت به خانه های خود بازگشتند.
حجت الاسلام قاضی عسگر خاطرنشان کرد: شناسایی نقص ها و کمبودها در این زمینه نیز اهمیت بسیاری دارد که باید در سال های آینده رفع شود، تلاش ها خوب بوده اما هنوز کافی نیست، هنوز زیرساخت های ما آماده نیستند. در رابطه با موضوع حمل و نقل نیاز به تقویت جدی داریم و در حوزه سیاسی نیز باید با عراق به نتیجه شفاف برسیم که اگر قرار است از زائران ویزا دریافت شود از چند ماه قبل این موضوع به صورت جدی اعلام شود.
نظر شما