به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، 46 مسجد در محلههای مختلف منطقه ۱۳ وجود دارد. در طول چندسال گذشته منطقه ۱۳ از نظر توسعه و عمران رشد چشمگیری داشته اما مراكز فرهنگی و مذهبی بهویژه مساجد همگام با توسعه و عمران منطقه رشد نیافته است.طرح تخریب، نوسازی و ساخت چهار مسجد در منطقه ۱۳ از سال ها قبل کلید خورده و ساخت و تکمیل آنها در دستور کار است تا تعداد مساجد این منطقه جوابگوی جمعیت مردم آن باشد.
جزئیات نوسازی 4 مسجد قدیمی منطقه ۱۳ به شرح زیر است:
مسجد باب المراد
این مسجد در خیابان اقبال، خیابان مرتجایی شرقی واقع است که قدمت مسجد مربوط به 52 سال قبل است. تخریب مسجد برای نوسازی در سال 91 صورت گرفته است.
مسجد باب المراد به دلیل قدمت بالا و فرسودگی بنا، سال 91 در طرح 72 مسجد شهرداری تهران قرار گرفت و كلنگ نوسازی آن پس از درخواست امام جماعت و هیئت امنا با حضور شهردار منطقه به زمین خورد. طرح نوسازی مسجد در بازه زمانی حدود 3 ساله پیشرفت قابل توجهی داشته و تا اجرای سقف چهارم كه جزء آخرین مراحل ساخت یك مسجد محسوب میشود پیش رفته است.هزینه نوسازی مسجد باب المراد حدود 4 میلیارد تومان برآورد میشود كه بخش قابل توجهی از این بودجه از سوی شهرداری تهران تأمین شده است.
محمد اسكندری، عضو هیئت امنای مسجد درباره روند تأمین اعتبار این طرح گفت:با مساعدتهای خوب شهرداری، نوسازی مسجد پیشرفت قابل قبولی داشته است. طبق قرارداد، شهرداری تا 2 میلیارد تومان به پیمانكار پرداخت میكند و 2 میلیارد تومان هم از محل كمكهای مردمی و توسط خیّران تأمین خواهد شد.
وی افزود: شبستان مسجد در روز عید فطر به بهره برداری رسید و نماز عید فطر در شبستان مسجد باب المراد اقامه شد. در حال حاضر گودبرداری، سازه نگهبان و اجرای سقف چهارم به پایان رسیده و پس از پایان سفت كاری، نصب در و پنجره، كاشیكاری و سنگكاری نما، این مسجد بهطور رسمی افتتاح خواهد شد. در صورت تأمین به موقع اعتبار نوسازی، طرح مسجد باب المراد تا پایان سال آینده بهطور كامل به پایان خواهد رسید.
مسجد جامع امام صادق(ع)
این مسجد در خیابان دماوند،ایستگاه داریوش واقع است. قدمت مسجد مربوط به سال 51 است و از سال 91 مسجد برای نوسازی تخریب شد.فرسودگی بنا تنها مشكل مسجد جامع امام صادق(ع) نبود و كمبود فضای شبستانها به یكی از مشكلات تكراری نمازگزاران محلی این مسجد تبدیل شده بود. به همین دلیل اهالی و خیّران محلی دست به دست هم دادند و با خرید ملك مجاور، آن را به بنای مسجد افزوده شود.در این ملك یك ساختمان 5 طبقه شامل آشپزخانه، سالن اجتماعات، شبستان و منزل امام جماعت ساخته و ابتدای امسال هم با اتصال شبستانهای جدید و قدیمی، یك فضای بزرگ و دلنشین پیشكش نمازگزاران شده است.
حیدر نظری پور، عضو هیئت امنای مسجد گفت: قبل از نوسازی مسجد، سرویس بهداشتی بنا به دلایل فنی به فاضلاب شهری وصل نمیشد و این موضوع مشكلات زیادی را ایجاد كرده بود. علاوه بر این، فضای شبستان بانوان خیلی محدود بود اما با افزایش مساحت مسجد تمام این مشكلات بر طرف شد.طبق برآورد انجام شده، اجرای طرح 200 میلیون تومان هزینه دارد كه نیمی از محل كمكهای مردمی و مبالغی كه مردم بهعنوان وجوهات شرعی به دفتر مسجد تحویل میدهند، تأمین میشود و مابقی را هم شهرداری تهران تقبل كرده است.
شهرداری 100 میلیون تومان بهصورت نقدی و 40 میلیون تومان هم بابت راهاندازی آسانسور پل هوایی مقابل مسجد و سهولت در رفت و آمد نمازگزاران هزینه كرده است.
مسجد علی اكبر(ع)
این مسجد در خیابان صفا، تقاطع بزرگراه امام علی(ع) واقع است. قدمت مسجد برای 37 سال قبل است.تخریب مسجداز سال 91 صورت گرفته است.
بر اساس طرح بزرگراه امام علی(ع)، 95متر از مساحت 160 متری مسجد علی اكبر(ع) مثل تعداد زیادی از ملكهای مسكونی تخریب شد تا بزرگترین مسیر بزرگراهی پایتخت هموار شود.بلافاصله پس از تخریب تكهای از مسجد نسبتاً قدیمی خیابان صفا، شهرداری 2 واحد مسكونی چپ و راست مسجد را تملك كرد و در اختیار هیئت امنا قرار داد تا به بنای مسجد اضافه شود.
كاظم دلیری، از اعضای هئیت امنای این مسجد گفت: در سال 1357 و در نخستین روزهای پیروزی انقلاب حسینیه حضرت علی اكبر(ع) با كمك اهالی و خیّران محلی در یك حیاط قدیمی به مساحت 170متر راهاندازی شد اما چند سال بعد بنابر نیاز محله به مسجد تغییر كاربری داد. بعد از واقع شدن مسجد در طرح بزرگراه امام علی(ع)، شهرداری با اضافه شدن دو ملك مجاور به مساحت مسجد، روند بازسازی آن آغاز شد. در حال حاضر هم پیمانكار منتظر تأیید نقشه از سوی سازمان آتشنشانی است تا كارش را شروع كند.
با اضافه شدن 105مترمربع به مساحت زمین مسجد علی اكبر(ع)، طرح ساخت مسجد با تأیید نقشه از سوی كمیسیون معماری و شهرسازی شهرداری تهران و ابلاغ به پیمانكار كلید خورد تا اهالی محله شاهد جان گرفتن بنایی باشند كه از قبل هم باشكوهتر است. در حال حاضر هم عملیات گودبرداری و ساخت دیوار محافظ و سازه نگهبان انجام شده و در صورت تأمین به موقع اعتبارات لازم پیشبینی میشود ساخت مسجد تا پایان سال 95 به سرانجام برسد.
مسجد المهدی(عج)
حدود 18 سال است كه طرح ساخت مسجد جامع المهدی(عج) در زمینی به مساحت 1980مترمربع كلید خورده، اما تا امروز به دلیل تأمین نشدن نقدینگی و نبودن نقشه و البته وسعت طرح، آجری روی آجر آن گذاشته نشده تا ساخت تنها مسجد جدید در منطقه ما درهالهای از ابهام قرار بگیرد. وقفی بودن زمین مسجد و ساخت حوزه علمیه دارالسلام در مجاورت مسجد نیز محل مناقشه هیئت امنا و نهادهای مربوطه است.
معنوی، عضو هیئت امنای مسجد در اینباره گفت: در سال 1393 كه كلنگ ساخت مسجد با حضور معاون فرهنگی اجتماعی شهردار تهران و جمعی از علمای محله زده شد، اعلام شد طرح ظرف 3 سال تكمیل میشود اما تا امروز فقط مرحله مكانیك خاك انجام شده و مردم منطقه در انتظار شروع كار ماندهاند. از طرفی ساخت حوزه علمیه در زمین وقفی هم طرح را به تعویق انداخته است.
مسجد جعفریه
مسجد جعفریه در خیابان شورا، خیابان شهید داود قدیمی واقع است. قدمت مسجد برای 80 سال قبل است. تخریب مسجد برای نوسازی از سال 87 انجام شده است. ماجرای نوسازی مسجد جعفریه از همان روزی كلید خورد كه بعد از تخریب قسمتی از مسجد برای باز كردن در به شبستان زنانه، دیوارهها و سقف شبستان شروع به ریزش كرد. با توجه به قدمت بالا و خطر ریزش سقف، مكاتبات امام جماعت و هیئت امنا با شهرداری برای نوسازی مسجد جعفریه آغاز شد و شهرداری تهران با اختصاص 2 میلیارد تومان بودجه در این طرح سهیم شد. اكنون پس از حدود 4 سال، آن مسجد قدیمی جای خودش را به بنای جدیدی با امكانات امروزی داده و اهالی محله شورا خودشان را برای اقامه نماز در ساختمان جدید مسجد آماده میكنند.
اسماعیل رجبی نیا، عضو هیئت امنای مسجد جعفریه درباره موعد باز شدن مسجد گفت: با كمكهای خیّران پایههای مسجد چنان محكم ساخته شده كه در برابر زلزله هم مقاوم است. كار تقریباً به پایان رسیده و برای كاشیكاری شبستانها و سنگكاری نمای مسجد منتظر بودجه هستیم.
نظر شما