به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، مراسم افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر شامگاه ۱۱ بهمن ماه با حضور «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «علی ربیعی» وزیر کار تعاون و رفاه اجتماعی، «محمود گودرزی» وزیر ورزش و جوانان، «حجت الله ایوبی» رییس سازمان سینمایی، «محمد حیدری» دبیر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر، «حبیب ایلبیگی» معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، «سید مصطفی ابطحی» مدیرعامل موسسه رسانه های تصویری، «سیدرسول صادقی» مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی، «سیدصادق موسوی» مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر و جمع کثیری از هنرمندان سینما و سینماگران در تالار وحدت برگزار شد.
در این مراسم تعداد زیادی از بازیگران، کارگردانان، تهیه کنندگان و همچنین جمعی از خانواده شهدا حضور داشتند. مهمانان جشنواره فیلم فجر با ماشینهای پرشیا سفید رنگ به محوطه وارد شدند و در بدو ورود به آنها یک شاخه گل اهدا میشد.
دعای تحویل سال برای آغاز سال سینمایی خوانده شد
در ابتدا و پس از سرود جمهوری اسلامی ایران و قرائت قرآن نمایشی با مضمون سیمرغ روی صحنه اجرا شد و سپس زنگ آغاز سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر به صدا در آمد و این جشنواره کار خود را رسما آغاز کرد.
احسان کرمی در ادامه مراسم دعای تحویل سال را قرائت کرد و سپس نماهنگی از زنده یاد خسرو شکیبایی بازیگر سینمای ایران منتشر شد که در آن این هنرمند فقید سال نو سینمای ایران را تبریک گفت.
اهدای جوایز بخش تبلیغات با اعتراض امیریوسفی همراه شد
در اولین بخش مراسم، جوایز بخش تبلیغات و اطلاع رسانی شامل بهترین پوستر، عکس، تیزر و آنونس اهدا شد. در این بخش، محسن امیریوسفی که سیمرغ بلورین بهترین آنونس و تیزر را برای فیلم «خواب تلخ» دریافت کرد، سیمرغ خود را به شهاب حسینی بازیگر سینما که پیش از این در سمت مشاور دبیر سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت، به دلیل آن که روی حرف خود ماند، تقدیم کرد.
وی همچنین خود را «معضل امیریوسفی» خواند و در سخنانی انتقادی نسبت به دیده نشدن فیلم «آشغالهای دوست داشتنی» توسط هیات انتخاب گفت: «خواب تلخ» بعد از ۱۲ سال فرصت اکران پیدا کرد؛ فیلمی که نه تیزر تلویزیونی دارد و نه بیلبورد شهری به آن اختصاص دادهاند. تنها فرصت تبلیغ این فیلم سینمایی، همان آنونسی بود که به خاطر آن سیمرغ بلورین جشنواره را دریافت کردم. من میخواهم در این فرصت از مردم که حمایت خود را با دیدن این فیلم اعلام کردند، تشکر کنم. از حجتالله ایوبی رییس سازمان سینمایی برای تشکیل گروه سینمایی «هنر و تجربه» نیز تشکر میکنم اما گله دارم از اینکه فیلم «آشغالهای دوست داشتنی» توسط هیات انتخاب دیده نشد، ولی چه کنم که گردن من از مو باریکتر است. خیلی دوست داشتم در این جشنواره من و بازیگرانم با فیلم «آشغال های دوست داشتنی» حضور داشتیم که این اتفاق نیفتاد. من امیدوارم بودم در دولت تدبیر و امید مشکل این فیلم حل شود که باز هم این اتفاق نیفتاد.
امیریوسفی سیمرغ خود را به شهاب حسینی اهدا کرد
امیریوسفی با اشاره به شعار تبلیغاتی حسن روحانی رییس دولت یازدهم بیان کرد: یکی از معروفترین شعارهای تبلیغاتی حسن روحانی این جمله معروف بود «من سرهنگ نیستم، حقوقدانم». با این جمله امید داشتیم که این حقوق مندی در سینمای ایران جاری و ساری باشد اما من در این مدت از سازمان سینمایی چیزی جز یک پادگان نظامی ندیدهام. در طول دو سال گذشته بیرون از گود ایستادم. دو سال و اندی سکوت کردم، اعتراض نکردم، به هیچ جشنوارهای نرفتم و فیلم «آشغالهای دوستداشتنی» را در هیچ جا نمایش ندادم به این امید که در کشور خودم این فیلم نمایش داده شود ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی خاطرنشان کرد: ناراحت هستم فیلم «آشغالهای دوست داشتنی» در دولتی دیده نشد که به تدبیر و امید نامگذاری شده است. من میخواهم سیمرغ بلورین تیزر «خواب تلخ» را به شهاب حسینی تقدیم کنم؛ کسی که مردانه پای حرفش ایستاد.
امیریوسفی هنگامی که این کارگردان سیمرغ خود را دریافت می کرد، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد سالن تالار وحدت شد و امیریوسفی با حضور وزیر به دیده نشدن فیلم «آشغال های دوست داشتنی» در جشنواره اعتراض کرد.
در ادامه مراسم، «سیده زهرا و اعظم حسینی» راوی و نویسنده کتاب «دا»، «رخشان بنی اعتماد» کارگردان و «فاطمه معتمدآریا» بازیگر سینما و تلویزیون روی صحنه آمدند تا از خانواده شهید سیاح طاهری تقدیر کنند. همچنین مهتاب کرامتی نیز برای این تجلیل روی صحنه آمد.
همسر شهید طاهری روی صحنه آمد و هدایایی را به رسم یادبود دریافت کرد و همه مهمانان حاضر در تالار وحدت چند دقیقه ای به افتخار وی ایستادند و ادای احترام کردند.
«اعظم حسینی» نویسنده کتاب «دا» در این بخش در سخنانی گفت: ما زنده به آنیم که آرام نگیریم، موجیم که آسودگی ما قدم ماست. این کاری بود که شهید طاهری با عملکرد خود ثابت کرد. آن شهید برخلاف ظاهر آرام، درونی سرشار از شور و هیجان داشت. طاقت این را نداشت که در محل یا مکانی مظلومی باشد و او بتواند راحت سرش را بر بالین بگذارد و آرام زندگی کند. دوستانی که اینجا هستند این شهید بزرگوار را می شناسند و به دعوت این شهید در جشنواره های دانش آموزی حضور داشتند. او به دنبال ایجاد وحدت بین جامعه بود. خوشا به سعادت او که خداوند قبل از ما از او تشکر کرد و حقش را به او داد. شهادت حق شهید سیاح طاهری بود. از همین جا به خانواده شان تبریک می گویم. تسلیت برای ماست که ماندیم. ان شالله ما هم بتوانیم راه او را ادامه بدهیم.
سخنان بانوان سینمای ایران درباره شهید طاهری
فاطمه معتمدآریا نیز گفت: من در یک کشتی دوستی با این شهید بزرگ آشنا شدم. درست زمانی که در مورد صلح حرف می زدیم سالروز جنگ در شلمچه بود. در این کشتی دوستی بچه های ایرانی و عراقی به همت آقای حبیب احمدزاده که همیشه پیام آور صلح است، در مسیری روی شملچه حرکت می کردند. آشنایی ما با این شهید با صلح بود و در نهایت باید بگویم که هر کسی که درخواستی درباره صلح داشته باشد یا بخواهد اقدامی در این باره انجام دهد، باید بداند که همیشه می تواند روی من حساب کند.
مهتاب کرامتی گفت: خوشحالم که در این جمع کنار دوستان جشنواره دانش آموزی هستم. شهید طاهری نشان داد می شود صبور بود، سکوت کرد اما کار کرد.
رخشان بنی اعتماد نیز گفت: همیشه می گویند برای شناخت آدم ها با آنها همسفره و همسفر شوید. من افتخار این را داشتم که در جشنواره بی سر و صدای دانش آموزی با این شهید همسفر و همسفره باشم. او کسی بود که از جوانی در جبهه جنگ بود و از زمانی که فرصت آشنایی شان را داشتیم به طور دائم در برنامه های فرهنگی فعال بود و این بسیار قابل احترام بود. احترام و باوری که او به حوزه سینما و هنرمندان، فارغ از تفاوت های دیدگاهی یا اعتقادی داشت بسیار قابل احترام بود. آمدن و رفتن رسم روزگار است. بعضی ها رفتنشان چیزی را از جهان کم می کند که به سادگی جای آن پر نمی شود. شهید طاهری یکی از این افراد بود. اما دریغم می آید در این فرصت از همکار با ارزش مان یدالله نجفی صدابردار فقید که معلم درس ما بود نیز یاد نکنم.
آغاز آیین بزرگداشتهای فجر ۳۴ با تجلیل از مهدی فخیم زاده
آیین بزرگداشت «مهدی فخیم زاده» کارگردان و بازیگر سینما و تلویزیون با حضور «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و «مریلا زارعی» بازیگر سینما و تلویزیون از دیگر بخش های این مراسم بود.
در این بخش از مراسم، مریلا زارعی گفت: این دهه مبارک را به همه تبریک می گویم بسیار خوشحالم برای این بخش روی صحنه دعوت شدم. مهدی فخیم زاده استاد من و کارگردان بزرگ سینما است که افتخار کار با او در ابتدای راه را داشتم؛ حدود یک سال کار هر روز. خوشا به حال بازیگری که با چنین کارگردانی کار کند. بعد از گذشتن بیست سال وقتی حس می کنم دارم کم می آورم به گنجینه های آن روز رجوع می کنم. فخیم زاده به ما یاد داد که برای ماندن در سینما باید بازیگر خوبی باشیم و بازیگر خوب بودن از شناخت خودت شروع می شود این اعتماد به نفس را او به ما داد.
جنتی: فخيم زاده یک شخصیت همه فن و حریف دارد
علی جنتی نیز در مراسم تقدیر از مهدی فخیم زاده با تبریک آغاز دهه فجر گفت: «محمود گودرزی» وزیر ورزش و جوانان و همچنین «علی ربیعی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم حضور پیدا کردند تا بگویند دولت تدبیر و امید تمام قد کنار سینمای ایستاده است و خوشحالیم که استعدادهای جوان در عرصه سینما می درخشند. خوشحالم که می بینیم سینمای ایران روز به روز در حال تکامل است. در این مناسبت تقدیر و تشکر می کنم از همه تلاش هایی که فخیم زاده از ابتدای زندگی هنری خود تا به امروز در حوزه سینما داشته است.
وی ادامه داد: مهدی فخیم زاده از فیلمسازان بنام سینمای ایران است و من جدا از سينما، سريال های اين بازيگر را پيگيری می كردم. سريال «خواب و بيدار» را بسيار دوست داشتم و ديدن اين سريال برای من جذاب بود. سريال «ولايت عشق» هم جای خود را داشت و آن را بسيار دوست داشتم البته ما آدم های سیاسی بودیم کمتر می رسیدیم بعضی از سریال ها و فیلم ها را ببینیم. به نظر من فخيم زاده یک شخصیت همه فن و حریف، بازیگر، کارگردان، شاعر، نوازنده، بدلکار و رزمی کار حرفه ای است.
«مهدی فخیم زاده» در مراسم بزرگداشت خود گفت: از ابتدا محمد حیدری شرط کرد با همسرم روی صحنه حضور پیدا کنم. متاسفانه همسر من تازه پایش را عمل کرده و نمی تواند از پله ها بالا بیاید. وقتی آقای حیدری به من زنگ زد، گفتم چه بزرگداشتی من هنوز بزرگ نشده ام. هنوز صدای توپ می آید من به کوچه می روم و گل کوچیک بازی می کنم. از خانم زارعی تشکر می کنم، وی مطالبی گفت که من بی تقصیرم. او خودش از ابتدا هنرپیشه با استعدادی بود. از آقای جنتی هم متشکرم.
در ادامه با توجه به اینکه همسر مهدی فخیم زاده امکان بالا آمدن از پله ها را نداشت، مهناز افشار و مریلا زارعی به جایگاه مهمانان رفته و لوح مورد نظر را تقدیم همسر مهدی فخیم زاده کردند.
محمدمهدی دادگو در مراسم بزرگداشت خود از همسر فاطمه معتمدآریا تقدیر کرد
دومین مراسم نکوداشت برای «محمدمهدی دادگو» تهیه کننده سینما بود که در این بخش فاطمه معتمدآریا و حجت الله ایوبی روی صحنه آمدند و محمد مهدی دادگو به همراه همسر خود روی صحنه حاضر شد.
حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی در این بخش بیان کرد: در همان روزهای اولی که من در مسند کار قرار گرفتم، جلسات زیادی را با هم گذاشتیم و مسائل مختلف سینمای ایران را بررسی کردیم و ایشان همیشه استفاده از خردجمعی را در کارشان اصل میدانند.
فاطمه معتمدآریا بازیگر سینما و تلویزیون در این بخش از مراسم گفت: خوشحالم زیر سایه بزرگان سینمای ایران ایستاده ام. محمدمهدی دادگو از جمله نوابغ سینمای ایران است، سینماگری که دانش خردمندانه دارد، محمدمهدی دادگو به من آموخت که سینما علم، هنر و مهر است.
محمدمهدی دادگو نیز در بزرگداشت خود در سخنانی گفت: من اگر بخواهم حرف بزنم باید به اندازه سی سال حرف بزنم، اما باید بگویم که من از آیین بزرگداشت خوشم میآید، چون آیین نام نوه اول من است و بزرگداشت خیلی خوب است و اهالی هنر از اینکه دیده شوند همیشه راضی هستند. البته این بزرگداشت از من گذشته و من آن را حسن ظنی از طرف حیدری میدانم. بعضی افراد هستند که وقتی در مصدر کاری قرار میگیرند، اعتبار پیدا میکنند، اما برخی خودشان هستند که به میزشان اعتبار میدهند، حجت الله ایوبی که من زیاد او را نمیشناسم، از نظرم کسی است که به هر جا و هر پستی که قرار میگیرد اعتبار می دهد.
وی ادامه داد: توجه به خانواده برای من بسیار مورد توجه بود و این ابتکار را خیلی می پسندم و دوست دارم ادامه پیدا کند. کار هنر و سینما پشتوانه و عقبهای دارد که حتما به خانواده بر میگردد و نباید از آن غافل شد. از مصائب و مشقات همسران هنرمندان نباید غافل شد.
دادگو در پایان از احمد حامد، همسر معتمد آریا هم تقدیر کرد که در روزگار سختی این هنرمند در کنار او بوده است.
ماجرای به دنیا آمدن رضا کیانیان در مراسم بزرگداشتش
ر اساس این گزارش، بزرگداشت رضا کیانیان سومین بزرگداشت مراسم افتتاحیه بود که با حضور «علی ربیعی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، داوود کیانیان و همسر رضا کیانیان برگزار شد.
رضا کیانیان در این مراسم گفت: با خودم فکر می کردم بسیاری از موقعیت های زندگی ما به شانس مربوط است. وقتی متولد می شویم از کجا می دانیم در چه جغرافیا یا چه خانواده ای متولد می شویم. من شانس آوردم در خانواده خوبی به دنیا آمدم. برادرم، داوود یک گروه تئاتر داشت من خودم را به زور در آن چپاندم و این سرنوشت را پیدا کردم. دیدار با آقای دادگو شانس دیگری بود چون گفت دوباره می خواهم فیلم بسازم ویکی از دلایلش تو هستی. همسرم هم یکی از شانس های دیگر زندگی من است.
داوود کیانیان، برادر رضا کیانیان نیز در ادامه مراسم گفت: من با رضا ۹ سال تفاوت سنی دارم. در این ۹ سال پدر و مادرم هر کاری می کردند رضا به دنیا نمی آمد. بعدا باید از خودش بپرسید چرا. دوا درمان می کردند، دعا کردند، حتی جادو هم کردند اما او به دنیا نیامد تا این که زد و او آمد و ما نفهمیدم چه شد که به دنیا آمد. وقتی در شکم مادرم بود، فقط من، مادرم و پدرم خبر داشتیم و او همیشه لگد می زد. مادربزرگم که این لگدها را که می دیدید می گفت زهرا خانم بچه ای که آدم به زور از خدا بگیره، بهتر از این نیست. اما مادرم به شکمش دست کشید و گفت نه مادر رضا جاش تنگ و تاریک برای همین که نا آرومی می کند. رضا از وقتی به دنیا آمد هرگز نتوانست فضای تنگ و تاریک را تحمل کند و فقط راه خودش را رفت و اگر جلویش را می گرفتند سعی می کرد در فیلم ها و نوشته ها راه را برای خودش باز کند. سینما هم باید چنین تصمیمی بگیرد تا بتواند راه خودش را باز کند. در پایان تشکر می کنم از کسانی که مرا انتخاب کردند تا توفیق این را داشته باشم که این هدیه را تقدیم رضا کنم. دلیلش این است که من تئاتری هستم و جای من همان جاست. دوست دارم این هدیه را گل بانوی سینمای ایران فاطمه معتمد آریا به رضا کیانیان تقدیم کند.
پس از این سخنان، معتمدآریا به روی صحنه آمد و از رضا کیانیان و همسرش تقدیر کرد.
علی ربیعی نیز گفت: همین چند دقیقه پیش به من گفتند باید از رضا کیانیان تقدیر کنید. مرور کردم و یاد کارهای تئاتری او افتادم که از آن جمله می توان به «مردی برای تمام فصول» اشاره کرد. با این که من خیلی کیانیان را دوست دارم، در سریال «کیمیا» آنقدر بدجنس هست که حرصم را در می آورد. در هر نقشی که بازی کرده است، به آن نقش هویت می دهد و آن را زندگی می کند. این را هم بگویم که در آژانس شیشه ای تقریبا همکار ما بود.
رونمایی از کاتالوگ جشنواره که به شکل حلقه فیلم بود
بخش بعدی مراسم، رونمایی از کاتالوگ سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر بود. احسان کرمی این کاتالوگ را که به شکل حلقه فیلم بود به حضار نشان داد و گفت: امیدواریم تا پایان جشنواره شاهد چنین اتفاقات خوب باشیم.
بخش پایانی مراسم افتتاحیه به برگزاری بزرگداشت رویا تیموریان اختصاص داشت. ویشکا آسایش و محمد حیدری به روی صحنه آمدند و آیین بزرگداشت رویا تیموریان را به جا آوردند.
رویا تیموریان با اشاره به صحنه اجرا در تالار وحدت گفت: من روی این صحنه آثار درخشانی را بازی کرده ام و جلوی دوربین کارگردان های بسیاری رفته ام و از این بزرگداشت خوشحالم اما زمانی که خبر برگزاری آیین بزرگداشت من مطرح شد، بسیاری از دوستان با دخترانم درنا و دنیا تماس گرفتند و گفتند اتفاقی برای مادر افتاده است؟ دخترانم گفتند خیر و بعد پرسیدند چرا برای مادرت می خواهند بزرگداشت برگزار کنند؟ امشب شب من استو از همه کسانی که در پروژه های مختلف حتی آب و چایی در دست من گذاشتند تا کسی که در راس امور بودند، تشکر می کنم. از استادانم سمندریان، رفیعی و رکن الدین خسروی. از علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد تشکر میکنم که در مقابل بیاحترامیهایی که به بانوی سینمای ایران شد، واکنش نشان داد و از همسرم و دخترهای نازنینم بسیار تشکر میکنم.
مسعود رایگان نیز گفت: رویا تیموریان عاشق زندگی است، عاشق مردم است فارغ از رنگ پوست و نژاد. عاشق حرفهاش، سینما و تئاتر است. رویا حقیقتی شاد در زندگی من است که باعث شده من قد بکشم و سر بر بالینش بگذارم.
وی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کرد: آقای وزیر دو سال قبل از همین تریبون رسمی گفتم که مهربانی و خوشرویی کلید درهای بسته است، امیدوارم سال آینده برای بهرام بیضایی بزرگداشتی برای ایشان به اندازهای که باید باشد، بگیریم.
به گزارش شبستان، مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر پس از حدود ۴ ساعت به پایان رسید.
نظر شما