سرمایه گذاران ترک هم به ایران آمدند

خبرگزاری شبستان:پس از توافق هسته ای این کشور تصمیم به روابط گسترده تر با ایران گرفته است. فارس به نقل از علیرضا بیکدلی، سفیر کشورمان در ترکیه نوشته است که: "شرکت‌ها و سرمایه گذاران ترک برای حضور در ایران اشتیاق دارند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران و ترکیه دو کشور تاریخی و دموکراتیک، دارای اشتراکات فرهنگی و اجتماعی و دو قدرت منطقه‌ای در خاورمیانه هستند. ایران و ترکیه در سازمان همکاری اقتصادی اکو و گروه 8، عضو می‌باشند. روابط دو کشور در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد توسعه فوق العاده‌ای یافته است که این روابط در چهارچوب تئوری‌های سیاسی همگرایی و مجموعه‌های امنیتی منطقه‌ای، قابل تحلیل است از این رو، ایران و ترکیه با توجه به نفوذ منطقه‌ای در برخی حوزه‌ها دارای رقابت و در برخی حوزه‌ها با هم همکاری دارند.

 

بنابراین گزارش، روابط ترکیه با آمریکا و اسرائیل صهیونیست و همچنین سمتگیری متفاوت ژئوپلیتیک و رقابت اقتصادی، از موانع نزدیکی دو کشور بوده و حوزه‌های رقابت ایران و ترکیه در آسیای مرکزی و قفقاز قابل تحلیل است که می‌توان روابط این دو کشور را در قالب همکاری و رقابت تحلیل کرد. حوزه همکاری های دو کشور در سال‌های اخیر در خصوص موضوعات امنیت مرزی، همجواری و تأثیر ژئوپلیتیک، همکاری اقتصادی، همکاری و حمایت ترکیه از برنامه هسته‌ای ایران قابل بررسی است. حال پس از توافق هسته ای این کشور تصمیم به روابط گسترده تر با ایران گرفته است. فارس به نقل از علیرضا بیکدلی، سفیر کشورمان در ترکیه نوشته است که: "شرکت‌ها و سرمایه گذاران ترک برای حضور در ایران اشتیاق دارند و شرکت «برگیز» با امضای موافقتنامه ساخت بزرگراه تبریز - مرند اولین سرمایه گذار ترکیه‌ای بعد از لغو تحریم شده است. ارزش این قرارداد 900 میلیون دلار است که با حضور مدیران این شرکت در سفارت جمهوری اسلامی ایران این همکاری را مورد بررسی قرار دادیم."

 

این گزارش می افزاید: بیکدلی خبر داده است که در ملاقات با اردم باشجی، رئیس بانک مرکزی ترکیه اعلام شد که روابط بانکی دو کشور به حالت عادی بازگشته است. بانک ملت با سه شعبه در آنکارا، استانبول و ازمیر فعالیت‌های خود را با بانک‌های ترکیه از سر گرفته است.

 

این در حالی است که خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری اینترنتی ترکیه پرس از زبان مصطفى إلیطاش، وزیر اقتصاد ترکیه نوشته بود: "سقف مبادلات تجاری خود را با ایران افزایش خواهیم داد. ایران ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاری ترکیه دارد و ما تلاش می کنیم مبادلات تجاری خود را با ایران افزایش دهیم. ترکیه و إیران تاریخ مشترک و حسن همجواری دیرینه دارند و دو کشور علاقه‌مندند روابط خوب تجاری را تقویت کنند. همانگونه که ما در گذشته با ایران روابط تجاری گسترده داشتیم، هم اکنون نیز می توانیم روابط خود را افزایش دهیم و نیازهای خود را از ایران تهیه کنیم و ایران نیز از کالاهای ترکیه استفاده کند."

 

یادآور می شود: در یک دهه گذشته٬هسته روابط ایران و ترکیه بر تقویت تجارت و روابط انرژی استوار بوده است. حجم تجارت ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۲ به ۲۱.۳ میلیارد دلار رسید و این در حالی است که میزان این روابط در سال ۲۰۰۲ برابر بود با ۱.۲ میلیارد دلار (به نموداری که در پایین آمده است مراجعه شود.) این رقم نشان می‌دهد که ترکیه یکی از شرکای تجاری مهم ایران به شمار می‌رود. به گفته وزارت اقتصاد ترکیه٬ در سال ۲۰۱۲ ایران سومین وارد کننده بزرگ محصولات ترکیه بوده است. این وزارتخانه می‌گوید ارزش محصولات صادر شده به ایران ۹.۹ میلیارد دلار بوده ااست. در همین سال٬ ایران نیز با عرضه ۱۱.۴ میلیارد دلار کالا٬ ششمین عرضه کننده بزرگ محصولات به ترکیه شناخته شده است. ارقام ارائه شده حاکی از آن است که روابط تجاری میان دو کشور از سال از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۲ به میزان ۳۳ درصد افزایش یافته است. پنج کالای وارداتی اصلی‌ای که ترکیه از ايران وارد كرده است، عبارتند از نفت خام٬ گاز طبیعی٬ مواد اولیه پتروشيمى٬فلزاتی غير آهن و همچنین مواد شیمیایی آلی.

کد خبر 519689

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha