کدام شرکت های خواهان همکاری با ایران هستند

خبرگزاری شبستان:توافق هسته ای و لغو تحریم ها باعث شده تا بسیاری از کشورها و شرکت های بزرگ تجاری تمایل خود را برای همکاری و انجام مراودات تجاری و اقتصادی با ایران نشان دهند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: توافق هسته ای و لغو تحریم ها باعث شده تا بسیاری از کشورها و شرکت های بزرگ تجاری تمایل خود را برای همکاری و انجام مراودات تجاری و اقتصادی با ایران نشان دهند. در اخبار هر روز شاهد اعلام تنظیم قرارداد میان طرف ایرانی با کشورهای اروپایی یا آسیایی در حوزه هایی چون نفت، گاز، پتروشیمی، خودروسازی، هواپیماسازی، حمل و نقل ریلی، محصولات کشاورزی و دارویی و ... هستیم. رویترز در خبری اسامی این شرکت ها را اعلام کرده است.

 

بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از رویترز نوشته است: "از زمان لغو تحریم ها تاکنون، قراردادهایی به ارزش 37 میلیارد دلار میان طرف های ایرانی با شرکت های خارجی امضا شده است. این قراردادها در بخش های عمرانی، هوانوردی، خودروسازی و دیگر حوزه ها به سرانجام رسیده است و با توجه به جمعیت 80 میلیونی و بازده اقتصادی 400 میلیارد دلاری ایران، بسیاری از شرکت ها به همکاری با ایرانیان چشم دوخته اند. فهرست این شرکت ها با دو عنوانِ «توافق های نهایی» و «تفاهم نامه یا در حال رایزنی» به شرح زیر است:

 

توافق های نهایی

ایرباس

ایران سفارش خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس از جمله هواپیماهای A380 را به ارزش 27 میلیارد دلار امضا کرده است. شرکت ایرباس اعلام کرده است که تحویل ایرباس ها پس از دریافت مجوز از آمریکا انجام خواهد شد؛ زیرا بیش از 10 درصد از قطعات ایرباس توسط ایالات متحده تولید می شود.

 

بنابراین گزارش، ایرباس شرکت هواپیماسازی اروپایی و سازنده بزرگترین هواپیمای جت مسافربری جهان است. دفتر مرکزی این شرکت در شهر تولوز، فرانسه قرار دارد و کارخانجات آن در سراسر اروپا گسترده می‌باشند. شرکت ایرباس هم‌اکنون به‌عنوان بازوی تولید هواپیماهای مسافربری گروه ایرباس فعالیت می‌نماید. ایرباس هم‌اکنون پس از بوئینگ، دومین شرکت هواپیماسازی جهان به‌شمار می‌آید و در حدود نیمی از هواپیماهای مسافربری و غیرنظامی جهان را تولید می‌کند. این شرکت دارای ۵۷٬۰۰۰ کارمند و ۱۶ دفتر در کشورهای آلمان، فرانسه، بریتانیا و اسپانیا است. مونتاژ نهایی هواپیماهای ایرباس در شهرهای تولوز در فرانسه، هامبورگ در آلمان، سویل در اسپانیا و تیانجین در چین انجام می‌پذیرد. این شرکت همچنین دارای شعباتی در کشورهای ایالات متحده آمریکا، ژاپن و جمهوری خلق چین است.

 

شرکت ایرباس از آغاز کار در سال‌های دهه ۱۹۷۰، توسعه و استفاده از تکنولوژی‌های نوین در صنعت هواپیمایی را به ابزار اصلی برتری خود در رقابت با شرکت‌های دیگر از جمله بوئینگ تبدیل کرد. فناوری‌هایی مانند استفاده گسترده از مواد کامپوزیت در سازهٔ هواپیما، کامپیوتریزه و دیجیتالی کردن بخش عمده‌ای از سامانه کنترل پرواز و نیاز به تنها دو نفر در کابین خلبان، نمونه‌هایی از تکنولوژی‌های توسعه داده شده توسط ایرباس هستند، که نه تنها به رشد این شرکت کمک کردند، بلکه هم‌اکنون بصورت استانداردهایی در صنعت هواپیمایی درآمده‌اند. شرکت ایرباس سپس به صورت کنسرسیومی از تولیدکنندگان هوافضا بنیان گذاشته شد. در سال ۲۰۰۱ میلادی، این موسسه تبدیل به شرکتی با سهام مشترک گردید، که در آن ۸۰٪ درصد سهام متعلق به شرکت ای‌ای‌دی‌اس و ۲۰٪ درصد سهام آن نیز متعلق به شرکت بی‌ای‌ئی سیستمز در بریتانیا بود. در ماه اکتبر سال ۲۰۰۶ بی‌ای‌ئی سیستمز، تمامی سهام خود را به ای‌ای‌دی‌اس واگذار کرد.در پی تجدید ساختار شرکت ای‌ای‌دی‌اس، ابتدای سال ۲۰۱۴ به گروه ایرباس تغییر نام داد. شرکت ایرباس هم‌اکنون به‌همراه ایرباس دیفنس اند اسپیس و ایرباس هلیکوپترز، به‌عنوان شرکت‌های تابعه گروه ایرباس فعالیت می‌کنند.

 

Condotte D’acqua

شرکت ایتالیایی Condotte D’acqua که در حوزه زیرساخت ها فعالیت می کند، روز دوشنبه از امضای قراردادی به ارزش 4.3 میلیارد دلار با شرکت های ایرانی خبر داد.

 

این گزارش می افزاید: شرکت‌های ایتالیایی به ارزش ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در حوزه انرژی، زیرساخت‌ها، فولاد و کشتی‌سازی با ایران قرارداد امضا کردند. در همین حال در میان قراردادهای بین دو کشور، قرارداد خط لوله با شرکت خدمات نفتی سایپم ایتالیا به ارزش چهار تا پنج میلیارد دلار بسته شد. همچنین شرکت فولاد دانیلی ایتالیا قراردادی به ارزش 7.5 میلیارد یورو و در حوزه زیرساخت هم شرکت Condotte d’Acqua ایتالیا قراردادی به ارزش چهار میلیارد دلار با ایران منعقد کردند.

 

دانیلی (Danieli)

شرکت ایتالیایی دانیلی قراردادهایی برای پروژه های مشترک با ایرانیان امضا کرده است که ارزش کل آنها به 5.7 میلیارد یورو می رسد. شرکت «پرشین متالیکس» (Persian Metallics) با سرمایه گذاری مشترک طرف ایتالیایی و چندین سرمایه گذار ایرانی راه اندازی می شود و 2 میلیارد یورو ارزش دارد. دانیلی در حال رایزنی است تا برای صادرات ماشین های صنعتی و تاسیس کارخانه های فولاد و آلومینیوم با طرف های ایرانی قراردادهایی امضا کند که احتمالا ارزش آنها به 3.7 میلیارد یورو خواهد رسید.

 

بنابراین گزارش، شرکت ايتاليايي دانيلي (Danieli)، يکي از سه شرکت بزرگ طراحي و توليد ماشين آلات کارخانجات ذوب آهن و فولاد در جهان است. خاستگاه اصلي اين شرکت به سال 1914 بازمي گردد. زماني که دو برادر ايتاليايي به نام هاي تيمو و ماريو دانيلي، گروه صنعتي توليد فولاد Angelini Steelworksرا در شهر Brescia راه اندازي کردند. اين گروه صنعتي که اين دو برادر مؤسس آن بودند در واقع جزء اولين شرکت هاي ايتاليايي سازنده کوره هاي قوس الکتريکي بود. بعدها قسمتي از گروه صنعتي Angelini به شهر ديگري منتقل شد. در آن زمان کار اصلي اين گروه، توليد ابزار و ماشين هاي آهنگري و ماشين هاي کمکي براي توليد فولاد نورد داغ بود. لوئيجي دانيلي، بعد از مرگ دو برادر، اين تجارت خانوادگي را با داشتن حدود 50 کارمند ادامه داد. وي تصميم گرفت براي کارخانه هاي توليد فولاد، به طراحي و توليد انواع ماشين آلات بپردازد. چرا که در آن زمان تعداد خيلي کمي شرکت براي تهيه اين تجهيزات، در داخل و خارج از ايتاليا، وجود داشتند. ايدهء لوئيجي دانيلي توليد محصولات با کيفيت بالاتر و قابل رقابت در بازارهاي بين المللي و به حداکثر رساندن استفاده از ماشين آلات در کارخانه ها بود.

 

هلنیک پترولیوم

هلنیک پترولیوم بزرگترین پالایشگر نفت در یونان است و روز جمعه با شرکت ملی نفت ایران توافق کرد تا روابط خود را با ایران از سر بگیرد. هلنیک پترولیوم نخستین شرکت نفت اروپایی است که روابط نفتی اش را با تهران از سر می گیرد. این شرکت تا پیش از تحریم ها یکی از خریداران بزرگ نفت از ایران رود.

 

این گزارش می افزاید: هلنیک پترولیوم شرکت نفتی یونانی و بزرگترین پالایش‌گر این کشور است، که ریشه‌های تاسیس آن، به سال ۱۹۵۸ و راه‌اندازی اولین پالایشگاه نفت یونان (پالایشگاه آسپروپیرگوس) بازمی‌گردد. این شرکت در زمان تاسیس تحت نام پابلیک پترولیوم کورپوریشن نام‌گذاری شد و در سال ۱۹۹۸ توسعه یافت و در پی سازماندهی مجدد ساختار، نام آن نیز به هلنیک پترولیوم تغییر پیدا کرد. در حال حاضر شرکت نفتی هلنیک؛ کنسرسیومی متشکل از ۹ شرکت فرعی و تعدادی شرکت تابعه می‌باشد. شرکت هلنیک پترولیوم، دارای ۴ پالایشگاه است، که در شهرهای سالونیک، الوزیس، آسپروپیرگوس و اسکوپیه مستقر می‌باشند و نفت خام موردنیاز این ۴ پالایشگاه، از طریق خط لوله و از مخازن نفتی کشورهای عربستان سعودی، عراق، ایران، لیبی و روسیه تامین می‌گردد. این شرکت همچنین مالک ۱٫۷۵۰ جایگاه پمپ بنزین در سطح اروپا می‌باشد.

 

نورینکو اینترنشنال

شرکت چینی نورینکو اینترنشنال روز چهارشنبه اعلام کرد قراردادی به ارزش 350 میلیون دلار برای یک پروژه راه آهن با ایران امضا کرده است.

 

بنابراین گزارش، خرداد ماه سال جاری گوهان جیان، مدیرکل دفترشرکت سرمایه گذاری چینی نورینکو اینترنشنال شعبه ایران درحاشیه امضا تفاهمنامه هیات سرمایه گذار چینی با استانداری البرز برای راه اندازی خط چهار قطارشهری کرج، در گفت و گو با ایرنا گفته بود که: "در دولت تدبیرو امید روابط ایران و چین گسترش یافته و تعاملات دو کشور در بخش های مختلف افزایش خواهد یافت. تاکنون فعالیت های خوبی در شهرتهران صورت گرفته که به صورت فایناس بوده و پس از تهران در کلانشهر کرج از طریق فاینانس اینگونه فعالیت ها دنبال می شود. میزان سرمایه گذاری شرکت نورینکو در خط چهار قطارشهری کرج براساس سوابق کاری و تجربیات یک میلیارد دلار برآورد شده که این میزان بستگی به فعالیت های عمرانی نیز دارد."

 

پژو سیتروئن

این شرکت فرانسوی و ایران خودرو، شرکتی با سهام 50-50 امضا کرده اند. شرکت جدید در ایران کار تولید انجام خواهد داد و قرار است تا 5 سال آینده، 400 میلیون یورو در بخش های تولید، پژوهش و توسعه سرمایه بگذارد.

 

این گزارش می افزاید: پژو سیتروئن شرکت خودروسازی فرانسوی و چندملیتی است، که خودروها و موتورسیکلت‌های تولیدی خود را، تحت دو برند پژو و سیتروئن، عرضه می‌کند. شرکت پژو سیتروئن در سال ۱۹۷۶ راه‌اندازی شد و در حال حاضر، پس از گروه فولکس‌واگن، دومین خودروساز بزرگ اروپا به‌شمار می‌آید، همچنین این شرکت در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان هشتمین شرکت خودروسازی جهان، بر پایه تعداد دستگاه‌های تولیدی، شناخته شد. دفتر مرکزی شرکت پژو سیتروئن در شهر پاریس قرار دارد و سهام آن در بازار بورس یورونکست پاریس معامله می‌شود. همچنین جزئی از شاخص کک ۴۰ به‌شمار می‌آید.

 

سینو استیل

شرکت مهندسی و فناوری سینواستیل اعلام کرد که یکی از واحدهایش با شرکت «بافق کسرا» در ایران قراردادی به ارزش 471 میلیون دلار امضا کرده است.

 

بنابراین گزارش، یونس الستی، عضو هیات مدیره شرکت سنگ آهن مرکزی در مراسم عقد قرارداد ساخت کارخانه بافق کسری با شرکت سینو استیل که با حضورمدیران صندوق بازنشستگی، نماینده مردم بافق در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه و فرماندار، رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر بافق، عضو هیات مدیره و مدیر عامل شرکت سنگ آهن مرکزی که در محل سالن کنفرانس دفتر مرکزی شرکت در تهران برگزار شد، اعلام کرده بود: "برای مناقصه این کارخانه ابتدا با ورود پنج شرکت اروپایی و چینی، تشریفات مناقصه و تعیین پیمانکار آغاز شد. از مجموع چهار شرکتی که اسناد مناقصه را تحویل داده بودند پس از بررسی فنی و پیشنهاد قیمت ارائه شده عاقبت شرکت” ساینو استیل” به عنوان پیمانکار اجرای این طرح عظیم انتخاب شد. قیمت اولیه اعلام شده از سوی ساینو استیل ۴۴۷ میلیون یورو بود و با مذاکرات انجام شده و طی مراحل مربوطه آخرین نرخ مورد پیمان به ۴۰۴ میلیون یورو نهایی شد و امروز شاهد عقد ، امضاء و مبادله قرارداد فی مابین هستیم. شرکت چینی متعهد به تامین منابع مالی از طریق فاینانس شد.

 

تفاهم نامه یا در حال رایزنی

آلستوم

شرکت فرانسوی آلستوم روز جمعه اعلام کرده که با طرف ایرانی تفاهم نامه ای در زمینه گسترش «شاهراه ها و ترابری» امضا کرده است.

 

این گزارش می افزاید: شرکت آلستوم (تأسیس ۱۹۲۸)، یک شرکت فعال چند ملیتی فرانسوی است که در زمینه تولید برق و صنعت حمل و نقل فعالیت می‌کند. این شرکت در سال‌های قبل از انقلاب اسلامی، نیروگاه برق آلستوم را در ایران تأسیس نمود.

 

آئودی

شرکت آلمانی آئودی که سهامش در اختیار فولکس واگن است، از سفر نمایندگان به ایران برای رایزنی با واردکنندگان ایرانی خبر داده است.

 

بنابراین گزارش، آئودی، شرکت خودروسازی آلمانی و تولیدکنندهٔ خودروهای لوکس است، که دفتر مرکزی آن در شهر اینگولشتات، ایالت بایرن، آلمان قرار دارد و مدل‌هایش را در ۹ کارخانه، که در ۸ کشور اروپایی مستقر می‌باشند، تولید می‌نماید. شرکت آئودی در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۱۹۰۹ توسط آگوست هورش و در شهر تسویکاو، آلمان تاسیس شد. این شرکت از سال ۱۹۶۴ یکی از زیرمجموعه‌های گروه فولکس‌واگن به‌شمار می‌آید. آئودی همراه با مرسدس بنز و ب ام و سه خودروساز مشهور و لوکس آلمانی هستند و به‌عنوان پرفروش‌ترین خودروسازان لوکس جهان، شناخته می‌شوند. سهام شرکت خودروسازی آئودی در بازار بورس فرانکفورت معامله می‌شود.

 

اتونم (Autonem)

شرکت سوئیسی اتونم که در زمینه قطعات خودرو فعالیت می کند در حال رایزنی با شرکت فرانسوی رنو است تا زمینه را برای فعالیت در ایران فراهم کند. این خبر را یک روزنامه سوئیسی روز پنجشنبه از مدیرعامل اتونم نقل کرد.

 

بوچر

شرکت بوچر، سازنده ماشین های صنعتی در سوئیس، انتظار دارد سفارش کالاهایش از ایران در ماه های آینده رشد چشمگیری یابد. به گفته مدیرعامل بوچر، این شرکت انتظار دارد درآمد حاصل از این سفارش ها به 20 تا 30 میلیون دلار در سال بالغ شود.

 

کومرتس بانک

کومرتس بانک که دومین وام دهنده بزرگ در آلمان به شمار می رود، گفته است که بازگشت به ایران را در دست بررسی دارد. این اعلام، در حالی صورت گرفت که کمتر از یک سال پیش، کومرتس بانک به خاطر زیر پا گذاشتن تحریم ها ناچار شد 1.42 میلیارد دلار به آمریکا جریمه بپردازد.

 

این گزارش می افزاید: کومرتس‌بانک، بانک چندملیتی و شرکت خدمات مالی آلمانی است، که شعبه مرکزی آن، در برج کومرتس‌بانک در شهر فرانکفورت، آلمان قرار دارد. این بانک، دومین بانک بزرگ در کشور آلمان پس از دویچه بانک است.

 

دایملر

شرکت آلمانی دایملر از امضای تفاهم نامه ای با شریکان ایرانی اش خبر داده است تا به بازار تولید کامیون در ایران بازگردد.

 

این گزارش می افزاید: دایملر-بنز، (به آلمانی: Daimler-Benz) شرکت خودروسازی آلمانی بود، که در زمینه طراحی و تولید خودرو، موتورهای درون‌سوز، هواگرد، تانک و زیردریایی فعالیت می‌نمود. ریشه‌های تاسیس شرکت دایملر-بنز، به سال ۱۸۹۰ بازمی‌گردد، که شرکت دایملر-موتورن-گیزلشافت (به‌اختصار: دی‌ام‌جی) توسط گوتلیب دایملر و ویلهلم مایباخ راه‌اندازی شد. در سال ۱۹۰۰ دایملر درگذشت و مایباخ کنترل شرکت را در دست گرفت. در ۱۹۰۲ در پی انعقاد قراردادی میان مایباخ و امیل جلینک شرکت دی‌ام‌جی اقدام به راه‌اندازی خط تولید مرسدس نمود، که نام مرسدس نیز از ابتدای نام دختر امیل جلینک، یعنی مرسدس جلینک گرفته شده بود. شرکت دایملر-بنز در سال ۱۹۲۶ از ادغام شرکت دایملر-موتورن-گیزلشافت و شرکت بنز اند سی (موسس: کارل بنز) راه‌اندازی شد. از تاریخ ۲۸ ژوئن ۱۹۲۶ خودروهای تولید شده توسط کارخانجات شرکت جدید، با برند مرسدس بنز به بازار عرضه گردید. شرکت دایملر-بنز در سال ۱۹۹۸ در پی ادغام با کمپانی آمریکایی کرایسلر منحل شد و شرکت جدید دایملرکرایسلر نام گرفت. شرکت دایملرکرایسلر نیز در سال ۲۰۰۷ پس از خریداری کرایسلر توسط شرکت مدیریت سرمایه سربروس، نام آن به دایملر آ گ تغییر پیدا کرد.

 

هرنک نخت (HERRENKNECHT)

شرکت آلمانی هرنک نخت در ساخت تونل فعالیت دارد و در دهه 1990 میلادی در ساخت مترو به تهران کمک کرد. رئیس هیات مدیره هرنک نخت از آمادگی این شرکت برای همکاری های جدید در پروژه های ایران خبر داده است. او تصمیم دارد تا دو ماه آینده به ایران سفر و با شریکان سابق بازرگانی خود در ایران گفت و گو کند.

 

اینترنشنال ایرلاینز گروپ

مدیرعامل شرکت بریتیش ایر ویز که موسسه اش زیرمجموعه اینترنشنال ایرلاینز گروپ است، روز دوشنبه گفت امیدوار است بزودی پرواز به تهران را از سر بگیرد.

 

بنابراین گزارش، اینترنشنال ایرلاینز گروپ، (به انگلیسی: International Airlines Group) یا گروه خطوط هوایی بین‌المللی، شرکت هلدینگ هواپیمایی انگلیسی-اسپانیایی است، که مقر اصلی آن در شهر لندن، بریتانیا قرار دارد و دفتر عملیاتی آن نیز، در مادرید، اسپانیا مستقر می‌باشد. این شرکت، در ژانویه ۲۰۱۱ از ادغام دو شرکت بریتیش ایرویز و هواپیمایی ایبریا، که خطوط هواپیمایی حامل پرچم انگلستان و اسپانیا هستند، تشکیل شده است. اینترنشنال ایرلاینز گروپ هم‌اکنون هفتمین شرکت هواپیمایی جهان به‌شمار می‌آید، همچنین به‌عنوانسومین شرکت هواپیمایی اروپا محسوب می‌شود. شرکت اینترنشنال ایرلاینز در فهرست اولیه بازار بورس لندن ذکر شده است. سهام این شرکت همچنین، در فهرست ثانویه از بازارهای بورس مادرید، بارسلون، بیلبائو و والنسیا دادوستد می‌شود.بانک اسپانیایی بانکیا، با در اختیار داشتن ۱۲٫۰۹٪ درصد از سهام این شرکت، بزرگترین سهام‌دار آن محسوب می‌شود.

 

لوک اویل

«آناتولی یاناکوفسکی» معاون وزیر انرژی روسیه، روز جمعه گفت: مدیر شرکت روسی لوک اویل به ایران رفته و توافق کرده است که در اجرای شماری از پروژه های نفتی در ایران مشارکت کند. روزنامه دیلی میل نیز در گزارشی، از توافق شرکت های زیر با طرف های ایرانی در دوران پساتحریم خبر داد: شرکت ملی آلومینیوم هند، یک شرکت سرمایه گذاری عمان، شرکت کره ای پوسکو، شرکت های نفت و گاز سایپم، آنسالدو انرژیا، فینکانتیری، ایتینرا، تلکام ایتالیا گروپ، تی اسپارکل و فروی دلا ساتو، همگی از ایتالیا، شرکت خدمات نفتی اشلومبرگر، شرکت ترکیه ای ترک سل و شرکت بیمه زوریخ اینشورنس از سوئیس.

 

بنابراین گزارش، لوک‌اویل دومین شرکت بزرگ نفتی، در کشور روسیه است. ظرفیت تولید نفت خام این شرکت در سال ۲۰۱۲ بطور متوسط معادل ۱،۹ میلیون بشکه در روز، اعلام شد. طبق اعلام انجمن مهندسی نفت، مجموع نفت درجای شرکت لوک اویل در حال حاضر بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه برآورد می‌شود، که از نظر مالکیت ذخایر اثبات شده نفت و گاز در میان شرکت‌های غیردولتی، پس از اکسان‌موبیل، دومین شرکت بزرگ نفتی جهان، محسوب می‌شود. دفتر مرکزی کمپانی لوک‌اویل، در شهر مسکو قرار دارد. اکثریت سهام این شرکت در اختیار واحد علی‌اکبروف می‌باشد. شرکت لوک‌اویل فعالیت‌های نفت و گاز گسترده‌ای، در بیش از ۴۰ کشور جهان دارد.

کد خبر 520136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha