خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گامهای خردمندانه ایران در بهبود تجهیزات ساخت داخل، ترکیه حجم تجارت خود با ایران و آمریکای لاتین را ۲ برابر می کند، شرکتهای ایرانی درتحریم خودساخته شدند، روسیه، چین، ایران، کره شمالی و داعش پنج چالش بودجه پنتاگون از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
برنامه فضایی ایرانیها با سرعت پیش میرود، اما برنامه تلآویو در حال عقب گرد است
کارشناسان هوا و فضا اسرائیل روز سهشنبه نسبت به پیشرفت برنامه فضایی ایران و در مقابل عدم سرمایهگذاری تلآویو در زمینه فناوریهای فضایی هشدار دادند.
به نوشته روزنامه «جروزالم پست»، این کارشناسان که در نشستی در «هرتزلیا» صحبت میکردند، گفتند عدم سرمایهگذاری کافی روی برنامه فضایی غیر نظامی میتواند به صنایع فضایی نظامی هم لطمه بزند.
ژنرال «آبراهام آسل» مدیر اجرایی موسسه مطالعات راهبردی و هوا و فضا «فیشر» که در کنفرانس بینالمللی «ایلان رامون» صحبت میکرد، با بیان اینکه رفع تحریمهای بینالمللی به تسریع پیشرفت برنامه فضایی ایران منجر میشود، گفت: «بعد از بیش از یک دهه رصدی که موسسه فیشر بر صنایع فضایی اسرائیل داشته، امروز میتوانیم بگوئیم که بدون داشتن یک صنعت فضایی غیرنظامی خلاق و پویا و بدون سرمایهگذاری قابل توجه در زمینه تحقیق و توسعه در سطوح ملی، آکادمیک و همچنین صنعتی، هیچ آینده پایداری برای صنعتی فضایی در اسرائیل وجود نخواهد داشت.»
این فرمانده سابق در ارتش رژیمصهیونیستی با بیان اینکه اسرائیل در گذشته با توجه به احساس نیازی که داشته، پیشرفتهایی در زمینه صنایع نظامی کرده، گفت: «امروز ما داریم با گامهایی بسیار محتاطانه پیش میرویم، در حالی که صنایع فضایی دیگران، مثلا صنایع فضایی ایران، دارد با روندی پرشتاب پیش میروند.»
وی افزود: «رفع تحریمها بعد از توافق هستهای ایران، به برنامه فضایی این کشور اجازه شتاب گرفتن میدهد. این به عنوان موتوری مشروع برای پیشبرد فناوری ایران در مجموعهای حوزهها عمل کرده و زمینهای مساعد برای توسعه توانمندیهای نظامی مشابه نظیر تحقیق و توسعه موشکهای دوربرد، فراهم میکند.»
«آفر دورون» رئیس بخش MBT فضایی موسسه صنایع هوا و فضای اسرائیل هم در این نشست هشدارهای آسل را تکرار کرد و گفت برنامه فضایی غیرنظامی اسرائیل در وضعیتی بیثبات قرار گرفته است.
دورون گفت: «اسرائیل هیچ سیاست فضاییای ندارد و داریم عقبگرد میکنیم.»
وی تأکید کرد که عدم سرمایهگذاری کافی در زمینه آموزش فناوریهای فضایی و تحقیق و توسعه در این رابطه، میتواند به آینده این صنعت اسرائیل لطمه بزند.
این کارشناس اسرائیلی گفت: «در اغلب حوزهها، هیچ فعالیت قابل توجهی در اسرائیل صورت نمیگیرد و من تنها میتوانم به برنامههای فضایی دیگر کشورهای جهان حسادت کنم. به یک بودجه چند ساله با حوزهای گسترده، نیاز داریم. ما باید به ساز و کاری برسیم که به ما اجازه بدهد از بودجه تخصیص داده شده، بهره ببریم.»
وی ادامه داد: «حتی بودجه اندکی هم که آژانس فضایی اسرائیل دارد، به درستی پیاده نمیشود. ما باید از دستاوردهای بزرگی که در برنامه نظامی فضایی داشتیم، برای کاربریهای غیرنظامی استفاده کنیم، تا آن بودجه کارایی مضاعف داشته باشد. بدون مجوزهای غیرنظامی، که در جهان یک عرف معمول است، این بودجه کارآمد نخواهد بود.»
به گفته دورون، اسرائیل در حال حاضر سالانه 15 میلیون دلار در زمینه برنامه فضایی هزینه میکند که این رقم هم طراز سرمایهگذاری کشورهایی چون مکزیک، سوئیس و آفریقای جنوبی در حوزه فضایی است.
وی گفت: «اگر ما این بودجه را 5 برابر افزایش دهیم، به پاکستان میرسیم. ما الان پائینتر از ایران، اسپانیا و آرژانتین هستیم و با آژانسهای فضایی اروپایی هم به میزان قابل توجهی فاصله داریم.»
سنای آمریکا به دنبال تصویب تحریمهای تازه علیه برنامه موشکی ایران
گروهی از سناتورهای آمریکایی به دنبال تدوین طرحی هستند که هدف از آن اعمال تحریمهای جدید علیه برنامه موشکی ایران است.
به نوشته پایگاه خبری هیل، روز سهشنبه سناتورهایی از هر دو حزب سیاسی آمریکا گفتند در حال کار بر روی طرحهای جداگانه برای اعمال فشار بر ایران هستند.
«باب کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکایی که در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، در مورد طرح پیشنهادیاش علیه برنامه موشکی ایران، گفت: «ما هنوز داریم روی چارچوب آن کار میکنیم.»
به گفته این سناتور ایالت تنسی، این طرح احتمالا در قالب یک بسته لوایح مرتبط با ایران، از جمله طرح تمدید ده ساله تحریمهای وضع شده علیه تهران، ارائه خواهد شد.
«کلی آیوت» دیگر سناتور جمهوریخواه هم چند روز قبل گفته بود که او به همراه گروهی از همحزبیهایش در حال کار بر روی طرحی جداگانه علیه ایران هستند.
با این حال، گروهی از سناتورها که اغلب آنها دموکرات هستند، میگویند تحریمهایی که باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا ماه گذشته علیه برنامه موشکی ایران اعمال کرد، کافی است و نیازی به طرح جدید وجود ندارد.
«کریس مورفی» دموکرات یکی از این سناتورهاست که میگوید: «تصور میکنم که ما باید به ایران نشان دهیم که اگر به آزمایش (موشکی) ادامه دهند، تحریمهای تازهای اعمال میشوند، اما از گامهایی که دولت برداشت حمایت میکنم.»
کاخ سفید دو هفته قبل بعد از اجرایی شدن توافق هستهای، یازده فرد و شرکت را به اتهام ارتباط با برنامه موشکی ایران، در فهرست تحریم قرار داد. این اقدام به بهانه آزمایش موشک بالستیک عماد صورت گرفت.
«تیم کین» دیگر سناتور دموکرات هم میگوید که این طرحها را بررسی میکند، «اما مطمئن نیستیم که دیگر نیازی به تحریمهای جدید باشد.»
اما حمایت از تحریمهای جدید علیه ایران تنها به جمهوریخواهان محدود نیست و گروهی از دموکراتها هم به حمایت از این اقدام پرداختهاند و همین امر موجب شده در همحزبیهای رئیسجمهور آمریکا در این رابطه با یکدیگر دچار اختلاف شوند.
«باب منندز» روز سهشنبه گفت که او آماده است روی طرح پیشنهادی کورکر کار کند، اما در عین حال او هم در حال تدوین طرحی در ارتباط با تحریمهای هستهای است. وی همچنین با همراه «مارک کرک» جمهوریخواه طرح تمدید 10 ساله قانون تحریمهای ایران را، که در سال 2016 به پایان میرسند، به سنا برده است.
«بن کاردین» عضو ارشد سنا و «جو منچین» که هر دو دموکرات هستند هم میگوید در صورت ارائه پیشنهاد تحریمهای جدید علیه برنامه موشکی ایران، دموکراتها از این طرح حمایت خواهند کرد.
روز سهشنبه مجلس نمایندگان آمریکا هم برای دومین بار طرحی را تصویب کرد که هدف از آن دشوار کردن رفع تحریمهای ضد ایرانی است.
۵ ابهام بزرگ درباره سفارش ایرباس ایران/دامنه انتقاد به رسانههای خارجی هم رسید
هفته گذشته رئیسجمهور ایران با سفر به دو کشور ایتالیا و فرانسه به همراه یک هیأت 120 نفره، مبادلات تجاری امضا کردند که امضای قرارداد خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس فرانسه به ارزش 25 میلیارددلار خبرسازترین آنها در رسانههای داخلی و خارجی بود.
طی روزهای گذشته در رسانههای کشور انتقاد بسیاری از سوی کارشناسان و صاحبنظران به این معامله میلیاردی انعکاس یافت که ایرادهای فنی به آن وارد کرده و آنرا همسو با منافع ملی نمیدانستند.
در این میان برخی رسانههای خارجی هم از این قافله عقب نمانده و این قرارداد را در معرض انتقادات جدی قرار دادهاند،یکی از این رسانهها فوربس است.
این مجله اقتصادی معروف آمریکا به ابهامهای قرارداد خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس ایران از فرانسه پرداخته و آن را از زوایای مختلف بررسی کرده است،فوربس در گزارشی با عنوان« 5 سؤال بیپاسخ درباره سفارش بزرگ ایرباس ایران» تلاش کرده به نکات تاریک این قرارداد بپردازد.
*اختلاف نظر درباره نوع هواپیمای صادراتی به ایران
به گزارش فوربس بر اساس اعلام ایرباس 118 هواپیمای سفارشی ایران 73 پهن پیکر شامل 45 فروند هواپیمای A330S، تعداد 16 فروند هواپیمای A350S و 12 فروند هواپیمای A380S است. همچنین 45 فروند هواپیمای معمولی که همه آنها از خانواده A320 هستند.
این آمارها از سوی مسئولان ایرانی هم تکرار شده است، اما هنوز حداقل 2 مقام مسئول اطلاعاتی متفاوت در این باره دادهاند.
محمد خداکرمی معاون مدیرعامل سازمان هواپیمایی گفت: اکثر هواپیماها از خانواده A320 هستند. همین گفته را اصغر فخریه کاشان معاون وزیر راه و شهرسازی یک روز بعد از اعلان عمومی تکرار کرد.
وی گفت: اکثر سفارشات ایران را A321S و A320S تشکیل میدهند. ایران بازار داخلی بزرگی دارد و با هواپیمای A320S اخت گرفته است، بنابراین توجه به هواپیماهای که پهن پیکر نیستند، یک اقدام منطقی است.
* چه زمانی هواپیماها تحویل داده میشود
شرکت ایرباس مهلت زمانی برای تحویل این هواپیما تعیین نکرده است، اما فخریه کاشان معاون وزیر شهرسازی به هیأتها گفته است که نخستین هواپیما امسال تحویل داده میشود و آخرین آن در سال 2022 به ایران تحویل مییابد.
از سوی دیگر مهندسان و خلبانان ایرانی اگرچه ممکن است تخصصهایی را در سال گذشته با وجود تحریمها به دست بیاورند، فنون و تکنیکهای آنان در ارتباط با هواپیماهای مسن و فرسوده است. حتی با کمک شرکای خارجی زمان زیادی برای نگهداری و حل مشکلات فنی آنها برای آخرین نسل هواپیماهایی که دریافت میکنند وجود خواهد داشت. فروشندگان هواپیماها در گام نخست لازم است مسائل فنی و نگهداری از این هواپیماها را نیز منتقل کنند.
*چرا فقط به «ایران ایر»
در گزارش مجله فوربس آمده است که هنوز اعلام ایرباس مبنی بر اینکه 118 فروند هواپیما به مقصد ایرانایر خواهد بود، مشخص نیست. در حال حاضر ناوگان هواپیمایی ایران به 26 فروند میرسد، 19 فروند دیگر ذخیره دارد و سفارش 40 هواپیمای ATR را نیز دارد، با وجود این خرید هواپیما از دیگر کارخانهها مانند بوئینگ را نیز رد نمیکند.
فوربس مینویسد: افزودن 100 فروند ایرباس به ناوگان هوایی یک بلندپروازی صرف است و این هدف در کوتاهمدت محقق نخواهد شد. با فرض اینکه این میزان برای ناوگان هوایی ایران لازم باشد، این تا حدودی برای ایران عجیب به نظر میرسد که تمام هواپیماهای ایرباس خود را برای یک شرکت هواپیمایی (ایرانایر) اختصاص دهد و بهتر بود هواپیماها برای شرکتهای هواپیمایی مختلفی تقسیم شود.
* پول هواپیما چگونه پرداخت میشود
بانک مرکزی ایران دو قرارداد با شرکتهای «کفیس» فرانسه و SACE ایتالیا منعقد کرده است. این آژانسهای اعتباری صادراتی میتواند تضمینی برای بانکهای اروپایی که در نقل و انتقال پولها دخیل هستند، باشد. اما نهادهای ایرانی هنوز محدودیت سنگینی برای مبادلات مالی دارند، بهویژه وقتی بحث مبادله با دلار پیش بیاید، فرجام معاملات مبهم به نظر میرسد.
در حالیکه چنین موانع فنی هنوز پابرجاست، اراده سیاسی و ریسک بزرگی را برای بانکداران اروپایی میطلبد.
*آیا قراردادها الزام آور است
فوربس مینویسد مسئله دیگر این است که آیا ما راجع به تفاهمنامه صحبت میکنیم یا قراردادی که الزامآور باشد. آیا این گزینهها یا قوانین خرید را هم شامل میشود. سرنخهای اندکی در بیانیه ایرباس وجود دارد؛ هرچند که باید بعد از اینکه این بیانیه در ماه فوریه بهصورت بهروز شده اعلام شد، زوایای آن را کشف کنیم. تا آن موقع همه ما مجبوریم به اظهارات تولیدکنندگان در مذاکرات با ایران بسنده کنیم.
زمانی که گزارشگر فوربس از فابریک برگیر، مدیر ارشد اجرایی ایرباس درباره وضعیت مذاکره با ایران صحبت میکند، میگوید همه چیز مبهم است.وی میگوید:«بازار بزرگی را پیش رو میبینیم».
گامهای خردمندانه ایران در بهبود تجهیزات ساخت داخل
وبگاه تحلیلی «المانیتور» در گزارشی تحلیلی با اشاره به طرح وزارت خزانه داری آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به خطر آزمایش موشکی اکتبر جمهوری اسلامی (آزمایش موشک بالستیک عماد) و درخواست «محسن رضایی» فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از «حسن روحانی» رییس جمهور ایران برای ساخت موشکهای برد بلند با طرح سئوالی نوشت: آیا ایران میتواند قابلیت موشکهای بالستیک خود را افزایش دهد؟ آیا این کشور به چنین فنآوری نیاز دارد؟ و چگونه چنین سامانههای موشکی در دکترین دفاعی و هجومی ایران تعریف شده است؟
المانیتور سپس ادامه داد: تا جایی که مرتبط به بحث فن آوری می شود، موشکهای ایران در رده های مختلف قرار میگیرند. در مجموع موشکهای برد کوتاه ایران چون «هرمز»، «خلیج فارس» و «فاتح 110» دارای کیفیت بالا و فنآوری پیشرفتهای هستند و قابلیت مانور پذیری بسیاری دارند و صحت اصابت و قابلیتهای تخریبی آنها نیز بهبود یافته است.
اما موشکهای برد متوسط و موشکهای بالستیک سوخت مایع ایران با بردی بین 800 تا 2200 کیلومتر چنین ویژگیهایی را ندارند.
از دید این رسانه، قابلیت مانور پذیری بزرگترین نقطه ضعف موشکهای برد متوسط ایران محسوب میشود و ایران فاقد دسترسی به ماهوارههای دائمی تجسسی است بنابراین هدایت موشکهای برد اینچنینی دشوار است. البته موشک «عماد» اولین تلاش کارشناسان دفاعی ایران برای بهبود مانور پذیری موشکهای برد متوسط بالستیک بوده است.
المانیتور نوشت: با این وجود، با در نظر گرفتن تجربیات سالهای اخیر فضایی ایران چون پرتاب چند ماهواره، ساخت موشک بالستیک با بردی متجاوز از 5000 کیلومتر خود دستاوردی موفقیت آمیز برای این کشور است. از سویی دیگر ارسالهای فضایی ایران به مدار زمین نشان میدهد این کشور قابلیت توسعه موشکهای بیش از 4000 کیلومتر را نیز دارد. البته قدرت تخریب این موشکها هنوز خود معضلی است.
در ادامه این مطلب آمده است: .واقعیت این است که با وجود انتقاد اصولگرایان ایران از ضعف قوه مجریه در نمایش قابلیت های دفاعی ، حسن روحانی و برخلاف رییس جمهور قبلی بسیار عاقلانه در پی بهبود کیفیت تجهیزات ساخت داخل برآمده است و نمایش موشک «فاتح 313» پاسخی از سوی دولت به منتقدان در زمینه تمرکز بر افزایش کیفیت موشکهای بالستیک است. پرتاب موشک عماد که در قیاس با دیگر موشکها از قابلیت مانور پذیری بیشتری برخوردار است، نمونه دیگر از نیات روحانی است. همچنین بعد از رفع تحریمها از ایران، مقامهای عالی رتبه نظامی ااین کشور قصد خرید جنگندههای پیشرفته از روسیه ، تانکها و سلاحهای تاکتیکی جدید و البته سامانههای جدید ضد هواپیما برآمدهاند.
المانیتور نوشت: خریدهای گسترده نظامی از سوی رقبای ایران در خلیج فارس و شرق دریای مدیترانه و نیز مصر باعث نگرانی جدی بین سیاستمداران و مقامهای نظامی ایران شده است. برای آنها سئوال این است که چرا باوجود تجهیز گسترده نظامی ترکیه، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل چرا دائم ایران منبع تهدید و نگرانی نامیده میشود.
در انتهای این گزارش آمده است: واقعیت این است که سیاست واشنگتن در تجهیز نظامی پاکستان، (رژیم) اسرائیل، ترکیه و مصر به موشکهای برد بلند، جنگندههای پیشرفته نسل پنجم و دیگر تجهیزات نوین نظامی، ایران نیز بیدرنگ در پی افزایش قابلیتهای دفاعی خود بر خواهد آمد و حسن روحانی نیز گفته است که اگر منافع ایران در ناحیه تحت نفوذش تهدید شود، این کشور توانایی افزایش قدرت نظامی در تمامی جهات و برداشتن گامهایی برای افزایش توان دفاعی راهبردی را دارد. این مسئله را میتوان در دستور روحانی در توسعه توان موشکی ایران بعد از تحریمهای جدید علیه ایران شاهد بود.
وزارت خارجه آمریکا: فقط 50 میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده به ایران میرسد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا امشب روشی متفاوت با مقامات ایرانی برای محاسبه پولهای آزاد شده از محل رفع تحریمها اتخاذ کرد و گفت که فقط 50 میلیارد دلار به ایرانیان خواهد رسید.
«جان کربی» گفت که از محل رفع تحریمهای هستهای ایران، 50 میلیارد دلار از 100 میلیارد پول بلوکه شده ایرانیان آزاد میشود و 50 میلیارد دیگر، صرف پرداخت بدهیهای خارجی و تعهدات ایران به سازمانهای بینالمللی میشود.
«محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت ایران و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی 2 روز پیش گفته بود که در نتیجه اجرای برجام، 100 میلیارد دلار دارایی آزاد میشود؛ نوبخت در خصوص نحوه تقسیم این پول گفته بود «در حد شش تا هفت میلیون دلار است، ولی اموال متعلق به بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی زیاد میباشد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در خصوص میزان دقیق پولهای آزاد شده ایران گفت: «اعتقاد داریم که درکل - همانطور که وزیر کری هم بارها گفته - فقط نصف این پول متعلق به آنهاست که کمی بیش از 50 میلیارد دلار است و بقیه آن صرف (پرداخت) بدهیهای این کشور به چین و دیگر تعهدات بین المللی میشود.»
سخنگو ادامه داد: «این پول آنهاست و این حقیقت را رد نمیکنیم که احتمال دارد بخشی از آن صرف حمایت ایران از تروریسم شود.»
توماس پیکرینگ: آمریکا و روسیه بدون ایران نمیتوانند مسئله سوریه را حل کنند
پیکرینگ امروز سهشنبه در کنفرانسی در خصوص روابط روسیه-آمریکا در مسکو تأکید کرد: انجام هماهنگیها میان روسیه و آمریکا [در حل بحران سوریه] ضروری است، اما بدون حضور دیگر بازیگران مهم منطقه از جمله ایران و عربستان قطعا ناکافی خواهد بود.
وی افزود: علاوه براین باید در نظر داشت که این مسئله بدون حضور خود سوریها و بدون انجام مذاکرات میان سوریها در خصوص دولت انتقالی حل نخواهد شد.
بر اساس این گزارش، سوریه از سال 2011 میلادی تا کنون درگیر ناآرامیها و درگیریها میان گروههای مسلح شبهنظامی و نیروهای دولت این کشور بوده است. این درگیریها بویژه پس از ظهور و گسترش داعش در شهرهای این کشور بویژه در سال 2014 شدت گرفته است. در ماه اکتبر سال گذشته میلادی، گفتوگوهای بینالمللی در خصوص حل بحران سوریه با حضور نمایندگان کشورهای بسیاری آغاز شد. دو دور از این گفتوگوها در وین برگزار شد که در نهایت تصمیم بر آن شد تا در دور سوم گفتوگوهای سوری-سوری میان نمایندگان دولت «بشار اسد» و نمایندگان معارضان سوریه برگزار شود و همچنین ظرف مدت 18 ماه در سوریه انتخابات برگزار گردد.
اولین دور از مذاکرات صلح سوریه که به صورت غیر مستقیم بین دولت و معارضین سوری انجام میشود، در حالی از دیروز رسما آغاز شده که مذاکرات هیئت معارضین را «محمد علوش» رئیس گروه «جیش الاسلام»، که پیشتر با القاعده بیعت کرده، رهبری میکند، مسئلهای که موجب تعویق چند باره گفتوگوها شد، اما نهایتا با اصرار عربستان سعودی این عضو گروههای تروریستی در هیئت مذاکرهکننده باقی ماند.
قرار بود هیئت معارضین و فهرست گروههای تروریستی مستثنا از گفتوگو و آتشبس توسط سازمان ملل تعیین شود، اما عربستان سعودی در این روند مداخله کرده و هیئت معارضین را در نشستی موازی در ریاض تشکیل داد. نشریه فارین پالیسی دو هفته قبل گزارش کرد که استفان دیمیستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه، در یک نشست غیرعلنی شورای امنیت به صورت غیرمستقیم عربستان را به مانعتراشی در روند صلح متهم کرده است.
بر اساس نقشه راه حل بحران سوریه، قرار است مذاکره مستقیم، برقراری آتشبس، اصلاح قانون اساسی و نهایتا برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری، به این درگیریهای 5 ساله که جان دهها هزار نفر را گرفته پایان داده شود. جان کری وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته گفت آنچه در مذاکرات سوریه مورد توافق قرار گرفت، تا حد زیادی مشابه طرحی است که ایران از سال گذشته برای صلح در سوریه ارائه کرده بود.
مهر:
روسیه، چین، ایران، کره شمالی و داعش پنج چالش بودجه پنتاگون
اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا برنامه های این وزارتخانه را همراه میزان بودجه دفاعی این کشور در سال ۲۰۱۷ تشریح کرد.
کارتر روز سه شنبه بودجه درخواستی وزارت دفاع را در سال ۲۰۱۷ بیش از ۵۸۲ میلیارد دلار اعلام کرد که تنها ۷میلیارد دلار آن صرف مبارزه با تروریست های داعش در سوریه و عراق صرف خواهد شد. وی پنج چالش اصلی پنتاگون در صرف این بودجه را روسیه، چین، ایران، داعش و کره شمالی اعلام کرد.
به گفته کارتر، روسیه و چین عمده ترین رقبای ایالات متحده هستند و بودجه پیشنهادی جدید شامل تلاش برای موازنه مجدد قدرت در آسیا و همچنین افزایش چهار برابری بودجه مورد نیاز برای ارتقا و تقویت حضور نظامی آمریکا در اروپا است.
کارتر درباره بودجه پیشنهادی گفت: در این بودجه ما به آینده نگاه می کنیم و باید برای جنگ های مدرن آینده برنامه ریزی کنیم. در ۱۰ تا ۳۰ سال آینده جنگ ها پیشرفته خواهند بود و ما باید برای آن زمان آماده شویم.
ترکیه حجم تجارت خود با ایران و آمریکای لاتین را ۲ برابر می کند
«مصطفی الیتات» وزیر اقتصاد ترکیه که رییس جمهور «اردوغان» در سفر به شیلی همراهی میکند در تبیین اهداف تجاری کشورش از این سفر ابراز داشت: هدف ترکیه افزایش تجارت تا دو برابر با آمریکای لاتین تا سال ۲۰۲۳ با هدف تنوع بخشی به بازار صادرات سنتی خود در آشفته بازار اروپا و خاورمیانه هست.
وزیر اقتصاد ترکیه افزود: تجارت دوجانبه با آمریکای لاتین در حال حاضر کمی بیش از ۸ میلیارد دلار میباشد که قصد داریم آنرا به ۲۰میلیارد دلار برسانیم.
مصطفی الیتات با اشاره به مزایای تجارت آزاد دوجانبه با شیلی ابراز امیدواری کرد که این داد و ستد تا آخر امسال به یک میلیارد دلار برسد.او همچنین از اکوادور و پرو خواست تا روند نهایی شدن توافق تجارت آزاد را تسریع ببخشند.
وی در خصوص روابط تجاری ترکیه با ایران نیز گفت: تا قبل از سقوط قیمت نفت با ایران تبادل تجاری به ارزش ۲۴ میلیارد دلار داشتیم که این میزان بعد از سقوط قیمت نفت به ۱۴ میلیارد دلار کاهش یافت.
وی همچنین تصریح کرد: تصمیم بر آن داریم که تا سال ۲۰۲۳ مبادلات تجاری خود با ایران را به ۳۰ میلیارد دلار برسانیم.
ایرنا:
بانک اتریشی در ایران شعبه دایر می کند
بانک بین المللی رایفایزن (-Raiffeisen Bank International- RBI) یکی از بزرگترین بانک های اتریش اعلام کرده است که در حال برنامه ریزی برای دایر کردن شعبه خود در ایران است.
«پیتر لنخ» (peter lennkh) یکی از اعضای ارشد هیئت مدیره بانک رایفایزن در مصاحبه با روزنامه «پرسه» چاپ اتریش گفت: پیش از لغو تحریم های هسته ای ایران، گفت وگوهای خوبی را برای باز کردن شعبه خود با مقامات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران داشتیم.
وی افزود: پس از اعلام برجام خواهان معاملات بانکی راحت تر برای کسب و کار با ایران هستیم از این رو در نظر داریم برای مشتریان خود که با این کشور همکاری های تجاری و اقتصادی دارند شعبه ای در ایران دایر کنیم.
پیتر لنخ تاکید کرد: توافق هسته ای با ایران زمینه همکاری گسترده ای را به وجود آورده است و ما تلاش می کنیم تا از این فرصت پیش آمده بهترین استفاده را کنیم.
در ساعت پایانی 26 دی 1394، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در بیانیه ای اعلام کرد که ایران تمام تعهدات خود را تحت برجام اجرایی کرده است و اجرای آنها مورد تأیید آژانس انرژی اتمی است. سپس بیانیهٔ اجرایی شدن برجام و لغو همه تحریم های اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا و همه قطعنامه های تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، توسط فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرائت شده و به موجب آن برنامهٔ جامع اقدام مشترک اجرایی شد که به موجب آن بلافاصله کلیهٔ تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای ایران برچیده شد.
روسیه از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت می کند
یوری اوشاکوف دستیار امور بین الملل رییس جمهوری روسیه در دیدار با علی اکبر ولایتی مشاور امور بین الملل رهبر انقلاب بر حمایت کشورش از عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای تاکید کرد.
مشاور مقام معظم رهبری روز سه شنبه با یوری اوشاکوف دستیار امور بین الملل رییس جمهور روسیه دیدار و با وی در خصوص مهمترین موضوعات مرتبط با همکاری های دوجانبه و منطقه ای و راهکارهای توسعه و گسترش تعاملات بحث و تبادل نظر کرد.
در این دیدار دستیار امور بین الملل رییس جمهور روسیه با اشاره به جایگاه جمهوری اسلامی ایران گفت: روسیه از توسعه روابط دو جانبه و منطقه ای و همچنین چند جانبه به صورت راهبردی و استراتژیک با ایران و عضویت کامل این کشور در سازمان همکاری های شانگهای حمایت می کند.
ایران از سال 2005 به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور دارد و سال گذشته درخواست رسمی برای عضویت کامل در این سازمان کرد.
روسیه، چین، قرقیزستان، قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان اعضای سازمان همکاری شانگهای را تشکیل می دهند و جمهوری اسلامی ایران، هند، پاکستان و مغولستان هم به عنوان ناظر در این سازمان عضویت دارند.
اوشاکوف به سفر اخیر رییس جمهور روسیه به ایران اشاره کرد و گفت: رئیس جمهوری روسیه از سفر به ایران و ملاقات با رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهوری اسلامی ایران ابراز خرسندی و رضایت کامل کردند و این سفر نقش مهمی در روابط دو کشور ایفا نموده است و سلام گرم رییس جمهور پوتین را به مقام معظم رهبری ابلاغ نمایید.
وی افزود:با توجه به این که رییس جمهور روسیه برای روابط دو کشور در همه زمینه ها اهمیت ویژه و بالایی قایل است، به منطور تسریع در توسعه همکاری ها در ارتباط با حوزه های اقتصادی معاون اول نخست وزیر را به عنوان نماینده ویژه برای پیگیری موضوعات تعیین و برای تامین اعتبارات مورد نیاز پروژه های اقتصادی روسیه در ایران همچون ساخت نیروگاه های حرارتی، رآکتورهای هسته ای و دیگر پروژه ها نیز دستوارت لازم را ابلاغ کرده است.
ولایتی هم در این دیدار به اهمیتی که توسعه روابط با روسیه برای مقام معظم رهبری و دولت ایران دارد اشاره کرد و افزود: توسعه و تعمیق روابط دو طرف در مسیری که آغاز کرده اند برگشت ناپذیر بوده و روابط راهبردی و استراتژیک فیمابین روز به روز در حال گسترش است و در زمینه های منطقه ای مانند موضوع سوریه، عراق و یمن دیدگاه مشترک و همکاری های نزدیک وجود دارد.
مشاور مقام معظم رهبری تاکید کرد: روابط امروز دو کشور در تاریخ تعاملات دوجانبه ایران و روسیه بی سابقه است و دو طرف و مقامات عالی دو کشور عزم جدی برای توسعه بیش از پیش روابط دارند و این نگاه استراتژیک می تواند نقش مهمی را در ایجاد صلح و ثبات منطقه ای و جهان ایفا نماید.
در این نشست مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز حضور داشت.
ولایتی روز دوشنبه به دعوت رییس موسسه مطالعات استراتژیک روسیه به طور رسمی به روسیه سفر کرده و در این مدت ملاقات های مختلفی را با مقامات عالی این کشور داشت.
مشاور امور بین الملل رهبرمعظم انقلاب روز دوشنبه با «الکساندر لاورنتیف» نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در امورسوریه دیدار و دوطرف در خصوص مسایل سوریه رایزنی وگفت وگو کردند.
دو طرف در این دیدار در خصوص مهمترین موضوعات و مسایل تاثیر گذار در سوریه ، منطقه وهمکاری های جمهوری اسلامی ایران و روسیه بحث و تبادل نظر کردند.
طرف های ایرانی و روس به ویژه درباره همکاری ها درچارچوب ائتلاف چهارگانه ایران، روسیه، عراق وسوریه علیه تروریست های داعشی گفت وگو کردند.
مشاورمقام معظم رهبری درامور بین الملل ونماینده ویژه رییس جمهوری روسیه درامور سوریه ضمن بررسی مسایل متنوع منطقه ای درخصوص راه حل جامع و سیاسی مسایل سوریه دیدگاه های مشترک داشته و بر راه حل سوری - سوری ورعایت حقوق حقه مردم این کشور در تعیین حق سرنوشت خود بدون دخالت خارجی ومشارکت گروه های تروریستی تاکید داشتند.
گاردین:شرکتهای ایرانی درتحریم خودساخته شدند/بازار ایران منحصر به فرد است
روزنامه گاردین در گزارشی با بیان اینکه شرکت های ایرانی در دوران تحریم خودساخته شده اند، نوشت که بازار ایران در منطقه منحصر به فرد است.
گاردین در این گزارش نوشت: درحالی که شرکت های بزرگ درصدد هستند تا با برداشته شدن تحریم ها به بازار ایران هجوم آورند، آن ها متوجه خواهند شد که بسیاری از بخش های مهم ایران با محصولات داخلی اشباع شده است.
این روزنامه افزود: به رغم اینکه ایرانیان تشنه برندهای خارجی هستند اما بر اساس نتایج نظرسنجی موسسه «ایران پل دات کام»، 95درصد بازار غذایی و 80 درصد بازار دارویی از سوی شرکت های ایرانی اشغال شده است.
گاردین نوشت: این نظرسنجی همچنین موید آن است که محصولات ایرانی سایر بخش ها از جمله بازار البسه و وسایل نقلیه را اشباع کرده است.
این روزنامه انگلیسی افزود: بخشی از قدرت محصولات ایرانی ناشی از آن است که ایران در جریان تحریم های بین المللی مجبور شد تا خود را با شرایط وفق دهد. دولت ایران تعرفه های بالایی را برای ورود بسیاری از محصولات خارجی وضع کرد و خودکفایی اقتصادی را در اولویت خود قرارداد.
گاردین نوشت: همچنین صنعت مواد غذایی ایران مملو از محصولات شرکت های داخلی همچون مزمز، سس دلپذیر و لبنیات کاله است.
این روزنامه افزود: ابراهیم محسنی، محقق دانشگاه مریلند می گوید: یکی از ویژگی های محصولات ایرانی ارزانی آن ها در قیاس با برندهای خارجی است. در بسیاری از کشورهای همسایه ی ایران، برندهای بین المللی همچون پپسی، کوکاکولا، نستله، هینز و غیره رقبای کمی را دارند اما در ایران چنین نیست.
گاردین به نقل از ابراهیم محسنی افزود: حضور پرقدرت رقبای داخلی در ایران این کشور را در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا منحصربه فرد کرده است.
این روزنامه افزود: محسنی می گوید: در کشورهای دیگر آن ها حتی تلاش هم نکرده اند که با برندهای غربی رقابت کنند. اما در ایران برای هر برند خارجی یک جایگزین ایرانی وجود دارد.
گاردین نوشت: شرکت کاله از زمان تأسیسش در سال 1980 میلادی به یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان لبنیات بدل گشته است. موسسه بین المللی تحقیقاتی «یورو مونیتور» این شرکت را یکی از 50 شرکت برجسته دنیا و تنها دو رتبه پایین تر از شرکت شکلاتی ناتلا بر شمرده است.
این روزنامه افزود: شرکت کاله کارخانه های زیادی را در سرتاسر ایران و عراق دارد و روزانه 600 تن محصولات لبنیاتی به کشورهای همسایه صادر می کند. درآمد این شرکت در سال 15-2014 میلادی 205 میلیون دلار گزارش شده است. این درحالی است که غلام علی سلیمانی، موسس این شرکت پیش بینی می کند که درآمد امسالش به 300 میلیون دلار خواهد رسید.
گاردین در ادامه تحریم های بین المللی علیه ایران را از عواملی دانست که امکان عرضه بین المللی محصولات ایرانی و رقابت در بازارهای جهانی را برای این کشور محدود کرد.
این روزنامه به نقل از «علی حیدرهایی» یک مدیر اداری در ایران نوشت: مشکل برندهای ایرانی این است که کیفیت مطلوبی ندارند. البته این مساله در خصوص محصولات غذایی، دستبافت و فرش کمتر مصداق دارد.
گاردین نوشت: به رغم تحریم های بین المللی علیه ایران اما برخی از شرکت های بین المللی توانسته اند تا حضورشان را در ایران حفظ کنند. بر اساس نتایج «ایران پل دات کام» شرکت هایی نظیر سامسونگ، 'ال جی' و سونی بازار صوتی تصویری، موبایل و لوازم خانگی ایران را در دست دارند. بااین حال این نظرسنجی حاکی است که تنها 58درصد ایرانیان بر این باورند که محصولات خارجی می تواند برای منافع اقتصادی مفید باشد.
این روزنامه افزود: در حالی که ایرانیان محصولات چینی را زیرخط استاندارد می دانند، اما در اوج تحریم ها حجم معاملات چین و ایران به 13 میلیارد دلار رسید و این کشور به تنها منبع واردات ایران بدل گشت.
گاردین در ادامه نوشت: امیرفرمنش موسس «ایران پل دات کام» با اشاره به بازار فروش خودرو در ایران می گوید: مردم ایران از بازار بی رقیب خسته شده اند. آن ها فکر می کنند که رقابت بیشتر سبب افزایش کیفیت محصولات ایرانی خواهد شد.
این روزنامه بابیان اینکه ورود محصولات خارجی چالش های جدی را برای ایران به همراه خواهد داشت افزود: ممکن است شماری از شرکت های داخلی ایران ورشکسته و نرخ بیکاری افزایش یابد.
گاردین نوشت: این درحالی است که دولت درصدد افزایش نرخ رشد اقتصادی است و حسن روحانی رییس جمهور ایران از سوی برخی جریانات ذی نفوذ تحت فشار است.
این روزنامه افزود: ابراهیم محسنی می گوید: جریانات قدرتمند حتما روحانی را به بهانه تهدیدهای فرهنگی و دینی، برای محدود کردن واردات مواد غذایی غربی تحت فشار خواهند گذاشت.
گاردین ادامه داد: روحانی البته می تواند تعرفه های واردات را افزایش دهد اما این مساله بالقوه توافق هسته ای را در چشم بسیاری از ایرانیان انکار خواهد کرد.
این روزنامه انگلیسی به نقل از محسنی نوشت: روحانی برای ایجاد توازن میان مصرف کنندگان ایرانی که خواهان جنس باکیفیت هستند و تولید کالاهای داخلی باکیفیت و شغل سازی دوران سختی را پیش رو دارد.
نظر شما