به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از RT جمهوری اسلامی ایران به جز خرید 118 فروند ایرباس قرارداد های تقویت ناوگان هوایی خود را با شرکت های روسی نیز امضا کرده است.
در حالی که به علت گستردگی جغرافیایی و سفرهای کوتاه برد در ایران این کشور نیازمند هواپیماهای کوچک است رقابتی میان شرکت های اروپایی و روسی برای تسخیر بازار هواپیماهای کوتاه و میان برد در گرفته است.
گفته می شود هواپیماهای ATR در ایران سابقه خوبی دارند اما ورود هواپیماهای جدید سوخوی 100 نیز می تواند موقعیت شرکت های ایتالیایی و فرانسوی تولید کننده هواپیما را به خطر بیاندازد.
در همین حال همکاری های فضایی میان تهران و مسکو در این میان اهمیت بیشتری میابد. ایران نمی تواند به شرکت های اروپایی با توجه به سابقه آنها در قرارداد های گذشته اعتماد کند به همین جهت می تواند خبرهای که در خصوص قرار داد 21 میلیارد دلاری خرید ماهواره ها و هواپیمای روسی را که در رسانه های منعکس شده است باور کرد.
در همین حال پیشنهاد ساخت موتورهای جت در خاک ایران این احتمال را تقویت می کند که جمهوری اسلامی بتواند در طی 20 سال آینده هواپیمای تولید خود را در خطوط هوایی اش ببیند.
پیش از این ایران با شرکت اوکراینی آنتونوف برای ساخت هواپیمای مسافر بری میان برد به توافقاتی دست یافته بود اما این همکاری ها با توجه به تحولات سیاسی کاهش یافته است.
در همین حال هواپیماهای نظامی ایلوشین 76 نیز از جمله خرید های هوایی ایران از روسیه هستند که در سال 2017 تحویل این کشور خواهند شد.
ایران کماکان از هواپیماهای ترابری قدیمی سی – 130 آمریکایی استفاده می کند که هرکولس شهرت دارند. ایلوشین 76 یکی از هواپیماهای پهن پیکر ترابری روسی است که در کشورهای مختلفی از جمله مصر نیز مورد استفاده ارتش قرار می گیرد.
طراحی و ساخت بالگرد نیز با شرکت کاموف از جمله مسائلی است که میان ایران و روسیه در خصوص آن گفتگو های صورت گرفته است.
نظر شما