هتک حرمتِ دختر دانشجو برای تخریبِ روحیه انقلابیون / « دوکلمه» موردِ تاکید امام خمینی(ره) چه بود؟

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام والمسلمین صالحی خوانساری گفت: روزی بنده در حال بازجویی بودم، که دختر دانشجویی را آوردند و پیش چشم بنده به او حرف های زشت زدند و حرکات بی غیرتی به منظور شکنجه بنده و امثال بنده، انجام دادند.

خبرگزاری شبستان: گروه قرآن و معارف: حضور روحانیون در انقلاب اسلامی با فراز و فرودهایی روبرو شد؛ گاهی، عده ای در قامتِ حمایت کامل از نهضت امام خمینی(ره)؛ زمانی برخی ساکت و منفعل در گوشه ای نشسته، و سر در جیب مراقبت فرو بردند. و عده ای، بر طبل مخالفت کوبیدند. واکاوی این وضعیت، روحانیون و حوزه های علمیه را در شناخت دقیق گذشته و حالِ نظام اسلامی و ترسیم چشم انداز دقیق آینده کمک می کند.

برای آشنایی با تحولات و تطورات حضور و انفعال روحانیت در مسیر نهضت امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی، گفت و گویی با حجت الاسلام والمسلمین سید مرتضی صالحی خوانساری، که از سال 42 به نهضت پیوست و بارها، دستگیر و شکنجه شد، داشتم که تقدیم می شود. البته پیش از آن، نگاهی گذرا به زندگی نامه این مبلغ و خطیب نام آشنا داریم.

حجت الاسلام والمسلمین سید مرتضی صالحی خوانساری فرزند مرحوم سید جمال در 15 آبان1318  شمسی در محله هرستانه خوانسار دیده به جهان گشود. پس از پایان ششم ابتدایی، وارد حوزه علمیه ای تحت اشرافِ آیت اللّه علوی شد و طی سه سال، مقدمات، ادبیات، منطق و مقدمات فقه را فراگرفت.

وی، کتاب سیوطی را از محضرِ مرحوم  آیت اللّه ابن رضا(ره) تحصیل نمود و سپس به تهران آمد و دروس فقه و اصول را زیر نظر اساتیدی همچون مرحوم آیت اللّه مجتهدی تهرانی (ره) و مرحوم آیت اللّه میرزا علی فلسفی (ره)، و فلسفه را از مرحوم آیت اللّه سید رضا صدر(ره)، فرا گرفت.

 

 

حجت الاسلام والمسلمین صالحی خوانساری از 15 خرداد 1342 همزمان با فرمان حضرت امام (ره) در مسجد اعظم  قم و تکلیفی که به عهده طلاب و منبری ها گذاشتند، در دهه اول محرم الحرام سال 42 به همراه دیگر طلبه ها در تهران پر شور و با حرارت شروع به افشاگری در مقابل جنایات رژیم کردند که در 12 محرم آن سال، دستگیر شد و با شخصیت هایی مانند مرحوم حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی فلسفی(ره)، شهید مرتضی مطهری و آیت اللّه مکارم شیرازی، هم بند شد.

وی بعد از آزادی از زندان، ضمنِ درس و تحصیل به سخنرانی ها و اداره جلسات و هیات مذهبی ادامه می دهد که بارها دستگیر و ممنوع المنبر و در پاره ای از موارد ممنوع الخروج از کشور می شود که آخرین بار، در اردیبهشت سال 57 بود که پس از دستگیری به زندان ساواک و از آنجا به زندان کمیته مشترک منتقل و تحت شدیدترین شکنجه ها و آزار ساواک قرار می گیرد.

حجت الاسلام والمسلمین صالحی خوانساری پس از پیروزی انقلاب، مسئولیت هایی مانند فرمانده کمیته انقلاب اسلامی شهر تهران، فرمانده کمیته انقلاب اسلامی استان تهران، قائم مقام عقیدتی سیاسی شهربانی جمهوری اسلامی، مسئول اداره کل امور روحانیون عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و نماینده مجلس شورای اسلامی در دوره پنجم داشت. اینک، شما را به مطالعه مصاحبه با این عالمِ مجاهد، دعوت می کنم.

شما از علمای مجاهدی بودید که از نزدیک شاهد اتفاقات انقلاب بودید. شیرین ترین خاطره خود از سال های مبارزه علیه طاغوت را بیان فرمایید.

سخنرانی های امام و فریادهای او خطاب به جهانیان، ملت ایران، علمای اسلام و مراجع دین بود و ما، طلبه ها هنگام سخنراهی ها و فریاد های امام، اشک می ریختیم و به هیجان در می آمدیم. اشک و هیجان طوفانی و انقلابی، که موجب حرکت ما می شد.

پس از واقعه تلخ  15 خرداد سال 42، ما جوانان در زندان پهلوی، در محضر بزرگانی چون خطیب بزرگ کشور، مرحوم فلسفی، شهید بزرگوار مطهری، آیت الله مکارم شیرازی و بزرگانی از علما و سیاسیون بودیم؛ در محوطه کوچه و در گرماگرمِ گرمای خرداد در زندان، کلاس تشکیل می دادیم و استفاده علمی و معنوی داشتیم. این رویداد، بسیار شیرین، قشنگ و بسیار ماندنی بود. علم اندوزی و تبلیغ دین در اوج مشکلات زندان و فشارهای حاکمیت، درسی بزرگ برای روحانیون و طلاب امروزی است.

 

 

تلخ ترین اتفاقی که از دوره نهضت دارید، چیست؟

تلخ ترین و آزار دهنده ترین خاطرات، جسارت هایی بود که ساواکی ها در زندان ها به اسلام، امام و به مقدسات داشتند. روزی بنده در حال بازجویی بودم، که دختر دانشجویی را آوردند و پیش چشم بنده به او حرف های زشت زدند وحرکات بی غیرتی به منظور شکنجه روحی و تضعیف اراده بنده و امثال بنده داشتند. این گونه اتفاقات، بسیار تلخ و ناراحت کننده بود؛ اتفاقاتی که به کرات روی می داد.

 

آخرین باری که زندانی شدید، چه زمانی بود؟

آخرین باری که زندانی شدم اردیبهشت 1357 بود. در مسجدجامع کرج سخنرانی می کردم که مرا از منبر به پایین کشاندند و یک شبانه روز در اداره ساواک کرج و 16 روز هم در کمیته مشترک تهران بازداشت بودم.

 

مهمترین تأکید امام در سال های مبارزه، درباره کیفیت حکومت چه بود؟

تاکید امام، اعلام و اعلان تبری و مخالفت با آمریکا، اسراییل و دیگر کشورهای مخالف با اسلام و انقلاب بود. ضمنا بر تشکیل حکومتی با کیفیت و محتوای «جمهوری اسلامی»  تاکید داشتند و می فرمودند: «جمهوری اسلامی: دوکلمه؛ نه بیشتر، نه کمتر».

 

نحوه همراهی مراجع معظم تقلید و علما با امام خمینی (ره) در دوران نهضت چگونه بود؟

برخی از مراجع تقلید با امام(ره) و انقلاب، همراه و همنوا بودند. برخی ساکت بودند ولی مخالفت نمی کردند. عده ای نیز از ساواک ترس داشتند و در مجامع شرکت نمی کردند.

 

 

 

البته برخی روحانیون در دوره های مختلف، موضع گیری های متفاوت و بعضا متناقض داشتند.

با آغاز قیام و حرکت امام(ره) تا تمام فراز و فرود های نهضت، انقلاب و هشت سال دفاع مقدس و تا امروز که بحران هایی را گذراندیم، زشت و زیبایی ها مشاهده شد. البته هرگز بنده دچار دلسردی، نا امیدی و سستی نشدم و تمام دوران را با حرارت عشق به امام، انقلاب و رهبر انقلاب سپری کردم.

 

سخن آخر؟

امروز مقام معظم رهبری، فریادهای انقلابی علیه استبکار و استعمار جهانی سر می هند که تنِ ستم گران و چپاول گران جهانی را می لرزاند. بنده دعا برای امام(ره)، رهبر معظم انقلاب، شهدا، خانواده شهدا، رزمندگان، جانبازان و آزادگان را وظیفه الهی می دانم.  همچنان که در منبرهایم به این دعا متعهد هستم.

 

کد خبر 523118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha