بخل در دادن اطلاعات به مردم به نفع دولت نیست

خبرگزاری شبستان:نماینده مردم تهران با بیان اینکه کشمکش سیاسی یکی از عوامل نرخ رشد اقتصادی در کشور است، گفت: بخل در دادن اطلاعات به مردم به نفع دولت نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس در نشست خبری در خبرگزاری تسنیم با اشاره به اینکه مسائل سیاسی و اجتماعی بر اقتصاد موثر هستند و در حقیت وجوه جامعه بر اقتصاد اثرگذارند گفت: طرز حکومت داری شفافیت عملکرد دولت، حاکمیت دموکراسی و سلامت دادگاهها از جمله محورهای مشکلات اقتصادی در یک کشور هستند.

وی با اشاره به امر صداقت در یک کشور گفت: صداقت یک حکومت آثار تعیین کننده ای در جذب سرمایه گذاری دارد و رابطه مستقیم میان اعتماد مردم و سرمایه گذاری ایجاد می کند.

وی اظهار کرد: وقتی مردم به دولت اعتماد می کنند موجب بالا رفتن نرخ رشد و سرمایه گذاری می شود همچنین نفتی بودن یک اقتصاد نوع دومی از مشکلات اقتصادی است و سیاستهایی که هر دولتی اتخاذ می کند می تواند مشکلاتی را نیز ایجاد کرده یا حل کند و به لایه های دیگر انتقال دهد که دسته سوم مشکلات اقتصادی است.

توکلی با اشاره به اینکه مهمترین مساله در حوزه اقتصادی سرمایه گذاری اجتماعی است اظهار کرد: نوع مناسباتی که بین حکومت و مردم ایجاد می شود و از اعتماد عمومی به حاکمان نشات می گیرد به خصوص برای دولتی با شعار راست گویان و شفافیت و انتقاد به میدان آمده نباید شاهد چیزهای دیگری باشیم و وعده داده شود بلکه هر چیزی را شفاف اعلام کنند و توقع این است که در حوزه های گوناگون به ویژه معیشتی با مردم روراست باشند و هر آنچه هست را بگویند.

وی ادامه داد: دولت روحانی به دلیل اینکه تمامی فعالیتهای اقتصادی را در مدار برجام تعریف کرده بود و هرگونه اقدام دولتی را در حوزه اقتصادی موکول به رفع تحریمها می کرد به همین جهت با عدم شفافیت روبروست.

وی با اشاره به صحبتهای وزیر نفت و وزیر صنعت و معدن درخصوص تجارت اظهار کرد: در واقع در دولت روحانی برجام مبدا تحولات اجتماعی سیاسی و اقتصادی تعریف کرده اند و تمام تحولات دنیا را بر مدار برجام تعریف کرده اند.

وی با بیان اینکه تحریمها روی کاغذ برداشته شده اند اظهار کرد: تمام وعده های اقتصادی که داده شده بود برداشته نشد و روز یکشنبه بعد از رفع تحریمها ما شاهد دو اتفاق در کشور بودیم که گفتند هزار ال سی باز شده است که بعد معلوم شد از اساس این موضوع دروغ بوده است.

وی ادامه داد: بودجه ششم و برنامه ششم را تقدیم مجلس شد که بعد معلوم شد این تاریخ با 40 روز تاخیر مواجه بوده است دولتی که ادعای قانون مداری داشته باشد نباید اینگونه رفتار کند. اگر صبر می کردند بعد از تحریمها بودجه را می دادند و نه سوسئیستی بازگشایی شده بود و نه بانکی به آن اضافه شده است و معاملاتی نیز انجام نشده است بلکه پس از رفع کاغذی تحریمها ثبت معاملات ما نیز کاهش یافته است خب دولت راستگویان کجا نشسته است آیا این شائبه ایجاد نمی شود.

وی ادامه داد: چنین اتفاقات سیاسی ناظر به یک چیز است و ان این است که دولت می خواهد از صندوق رایی اورد که مجلس دولت ساخته خارج شود.

وی با اشاره به سفر روحانی به ایتالیا و فرانسه اظهار کرد: در اخبار گفته می شود 40 سند همکاری میان این کشورها با ایران امضا شده است که براساس آمار اجرایی موجود فقط 2 فقره از این اسناد اجرایی شد یکی قراداد گلخانه‌ای و دیگر قرارداد پژو که باید دید چه اثری در زندگی مردم و اقتصاد و معیشت مردم بر جای گذاشته است آیا سفره های مردم را رنگین تر می کند، نقدینگی کشور نسبت به گذشته بیش از دو برابر شده است اما آیا این نقدینگی بر سر سفره مردم رفته است پس جیب چه کسی پر شده است وقتی غیرشفاف برخورد کردید سرمایه های اجتماعی را نیز هدر می دهید و عملاً ناظرین بی طرف جامعه را نسبت به خود مشکوک می کنید.

وی ادامه داد: عملاً با اخباری کذبی که می رسد همه به هم بدبین می شوند.

وی با اشاره به تفاهم نامه خرید هواپیما اظهار کرد: این اقدام مشخص معلوم نشد که در چه نوع هواپیمایی و با چه ظرفیتی و با چه بخشی از کشور فرانسه منعقد شده است و قرار است به چه بخش ناوگان هوایی اضافه شود چرا اتفاقات سال 2025 را اکنون خرج انتخابات می کنند این رفتار غیرسیاسی و غیرمتعارف است.

توکلی با بیان اینکه انحصار گرفتن مجلس توسط دولت خلاف قانون است اظهار کرد: این انحصارطلبی یادآور گرفتن کرسی های مجلس در دوران اتفاق بنی صدر است و نباید در نشست انتخاباتی رسماً رییس جمهور از لیست انتخاباتی اعلام حمایت می کرد.

وی اظهار کرد: تنها داور منصف رهبری هستند که فرمودند: دولت نباید به دنبال کار انتخاباتی باشند اما این سوال ایجاد می شود که چه عملی از دولت سر زده است که منصف ترین داور هم دولت را از دخالت در رفتار انتخاباتی دور می کند؟

وی با اشاره به قرارداد دیگری میان شرکت ایدرو و فرانسه اظهار کرد: در این قراردادها موارد غیرشفاف دیده می شود ایا مشخص است بخش واگن سازی فرانسه چگونه و در چه شرایطی این قرارداد را منعقد کرده است و یا در مورد ایدرو چه نوع قراردادی منعقد شده است در بحث قرارداد گلخانه ای قرار است هتلی در جوار فرودگاه بسازند در حالیکه کشور ما در این عرصه نیازی به ساخت و ساز خارجی ندارد این بخل در دادن اطلاعات به مردم به نفع دولت نیست.

توکلی اظهار کرد: هر چه بازار اطلاعات شفاف تر باشد بازار رقابتی در اقتصاد بهتر شده و شیشه ای به نظر می آید و رقابت بهتر و انتخاب درست تر است. کتمان اطلاعات و عدم شفافیت مضر است.

وی افزود: نرخ رشد یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که دولت از دادن آن طفره می رود نمی توان امید واهی به مردم داد مخصوصاً سرمایه گذاران نسبت به آینده حساسند و می خواهند شفاف عمل کنند کشمکش های سیاسی یکی از عوامل کاهش نرخ رشد است که بر رشد اقتصادی یک کشور اثر منفی بر جای می گذارد و راه حل ان این است که از متخصصان اهل فن در تدوین تفاهم نامه‌ها نظرخواهی شود و اهل فن نظر دهند.

وی در پاسخ به سوال در مورد محرمانه بودن قرارداد اخیر و شرکت پژو گفت: در برخی موارد می توانبرای مدتی قراردادی را علنی نکرد اما به این معنا نیست که محرمانه باشد بلکه باید این قراردادها در اختیار مجلس و کمیسیونهای تخصصی مربوطه قرار گیرد.

وی با اشاره به اقتصاد نفتی اظهار کرد: اقتصاد نفتی موجب تبدیل دولت به واردکننده می شود برخی رفتارهای حکومتی پس از جنگ از جمله الگوی تعدیل که از سوی صندوق بین المللی توسعه شد این الگو در دوران احمدی نژاد هم دنبال شد با این تفاوت که وی حرکاتش زیگزالی هایش بیشتر بود.

وی ادامه داد: زمانی توصیه می شد که اقتصاد را نباید دولتی کرد و زمانی هم در خصوصی‌سازی آن از آن طرف بام افتاده‌اند در زمان احمدی نژاد ایشان عادت داشتند هیچگونه مشاوره و نصیحتی را نمی پذیرفتند و خود موجب پنهان نگه داشته شدن برخی مسایل می شدند و اطرافیان وی نیز مساله دار بودند که این امر موجب تشدید فساد می شد.

وی ادامه داد: داستان رشد فساد در کشور ما بحث امروز و دیروز نیست بلکه از اواخر جنگ مطرح شد و منشاء آن فساد دولتی بود و امضای گران کارمندان دولت جهت واردات و خریدها از دلایل آن بود.

توکلی اظهار کرد: یکی از ایرادات قراردادهای جدید نفتی تفاوت برداشت ایران و طرف خارجی از کف و سقف امتیازات است با اسناد متقن نشان خواهیم داد که این قرارداد نوعی مشارکت طرف خارجی در تولید نفت است هر چند که به نظر ما مشارکت در تولید از آنچه در این قراردادها امده است بهتر است.

وی گفت: آقای زنگنه اعلام کرده است که این قراردادها حرف آخر ما نبوده و اصلاحات در آن صورت خواهد گرفت بنابراین راه تفاهم باز است و الگویی مطلوب از این رو اگر بخواهد وزیری با نمایندگان تعامل کند نمایندگان از آن استقبال می کنند.

 

کد خبر 523489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha