اعتقاد مشترک ادیان سه گانه‏ آسمانی درباره‏ موعود

پیروان ادیان آسمانی مسلمانان، یهودیان و مسیحیان باور دارند شخصی که خداوند عهد و پیمانش را به دست او تحقق می‌‏بخشد، از فرزندان ابراهیم بوده‏ و شریعتی که بدان حکومت می‌‏ کند دین پیامبر آخر الزمان است.

خبرگزاری شبستان: پیروان ادیان سه گانه‏ی آسمانی (مسلمانان، مسیحیان و یهودیان) باور دارند آینده‏ی نهایی این زندگی خاکی، پیروزی ایمان بر کفر، حاکمیت‏حق، علم، عدالت اجتماعی و عبادت خدای متعال، وراثت زمین به صالحان، پایان خرافات و گمراهی و ستم و تمامی گونه‏های انحراف است. و نیز اتفاق نظر دارند شخصی که خداوند عهد و پیمانش رابه دست او تحقق می‌‏بخشد، از فرزندان ابراهیم بوده‏ و شریعتی که بدان حکومت می‌‏کند، آیین موسی نیست، بلکه دین پیامبری است که خداوند در آخر زمان، وی را مبعوث می‌‏کند و امی‏‌ها [اهالی مکه (ام القری)] منتظر اویند. 
در قرآن کریم، سوره‏ی انبیا آیه‏ی 105 آمده است: و ما بعد از تورات، در زبور داوود نوشتیم {و در کتب انبیای پیشین وعده دادیم} که بندگان نیکوکار من، ملک زمین را وارث و متصرف خواهند شد.
در همین زمینه مزمور 37 کتاب مقدس خطاب به داوود می‌‏گوید: کار اشرار تو را نگران نکند و بر گناه کاران حسرت مبر، زیرا مانند گیاه، زود پژمرده می‌‏شوند و مثل علف سبز، تند خشک می‌‏گردند، منتظران [فرمان] پروردگار، وارثان خیرات زمین‌اند. به زودی، شخص شریر نابود می‌‏شود، اما نیکوکاران، خیرات زمین را به ارث می‌‏برند و به فیض صلح و سلامت می‌‏رسند. پروردگار عدالت را دوست دارد و از پارسایان حمایت و تا ابد آنان را حفظ می‌‏کند. اما ذریه‏ی اشرار نابود می‌‏شوند. درستکاران، خیرات زمین را به ارث می‌‏برند و تا ابد در آن می‌‏مانند.


هویت رهبر موعود الهی مورد اختلاف است
در هویت ‏شخصی که خدای متعال به دست وی، رخداد بزرگی را که انتظار می‌‏رود، به اجرا می‌‏گذارد، اختلاف نظر است. مسلمانان، یهودیان و مسیحیان، در رابطه با امتی که این رهبر بزرگ الهی، از آن امت است و شریعتی که بدان عمل می‌‏کند، نظرات گوناگونی دارند. مسلمانان معتقدند وی از ذریه‏ی اسماعیل و از فرزندان حضرت محمد (ص) خاتم انبیا و از نوادگان فاطمه (س)، دخت پیامبر است و امت این رهبر موعود، امت محمد (ص) و آیینش، شریعت محمد یعنی اسلام است.
اما یهود و مسیحیان معتقدند که وی از ذریه‏ی اسحاق، از فرزندان یعقوب و از نوادگان داود است. مسیحیان می‌‏گویند: این رهبر موعود، اسراییلی و‌‌ همان مسیح (عیسی بن مریم ) است که به دست‏ یهود کشته شد. خدای متعال، وی را زنده کرد و از میان مردگان برانگیخت و به آسمانش برد و در آخر دنیا، وی را می‌‏فرستد تا توسط وی، وعده‏اش را تحقق بخشد.
یهودیان می‌‏گویند: وی هنوز‌زاده نشده است. آیه‏ی 20 اصحاح [سوره] 17 سفر تکوین [پیدایش] به وعده‏ی خدای متعال به اسماعیل اشاره دارد: «ای اسماعیل! سخنت را درباره‏ی وی [رهبر موعود] شنیدم. منم آن‏ که مبارکش می‌‏گردانم و رشدش می‌‏دهم و توانش را بسیار بسیار می‌‏کنم و دوازده رهبر می‌‏زاید و امت عظیمی قرارش می‌‏دهم»
«حنان ایل‏» مفسر یهودی در حاشیه ای بر این آیه می‌‏گوید: از پیش‏گویی این آیه، 2337 سال گذشت تا عرب (سلا له‏ی اسماعیل) [با ظهور اسلام در سال 624 میلادی] امتی عظیم گردند. در این مدت، اسماعیل مشتاقانه منتظر تحقق وعده‏ی الهی بود تا عرب بر عالم چیره گردند. ولی ما که ذریه‏ی اسحاق هستیم، تحقق وعده‏ی الهی که به ما داده شده بود، به سبب گناهان‏مان، به تاخیر افتاد، اما حتما وعده‏ی الهی، در آینده محقق خواهد شد. پس نباید نومید شویم.

 

ویژگی های موعود در کتاب مقدس
در سفر اشعیا 111 نیز آمده است: از تنه‏ی «یسی‏» شکوفه می‌‏روید و از ریشه‏اش، شاخه سبز می‌‏شود. روح پروردگار، روح حکمت و هوشمندی، روح مشورت و توان، روح معرفت و ترس از پروردگار، بر «یسی‏» مستقر می‌‏شود و شادی‏اش در تقوای پروردگار خواهد بود. به آن‏چه چشمانش می‌‏بیند، قضاوت نخواهد کرد و به آن‏چه گوش‏‌هایش می‌‏شنود، حکم نخواهد نمود. برای مسکینان، به عدل قضاوت می‌‏کند و برای بینوایان زمین، به انصاف حکم می‌‏کند. او لباس نیکی می‌‏پوشد و کمربند امانت‏داری می‌‏بندد. در نتیجه [و در پرتو حکومت عادلانه‏اش] گرگ با میش خواهد زیست و پلنگ در کنار بره خواهد نشست، آدمیان اذیت نمی‌‏شوند و بدی نخواهند کرد; زیرا زمین، از معرفت پروردگار پر خواهد شد، چنان که دریا از آب پر است. در آن روز، اصل و نسب «یسی‏» پرچم‏دار [هدایت] امت‏ خواهد بود و همگی مردم، زیر پرچم وی خواهند آمد و بدو نظر خواهند داشت و جایگاه «یسی‏» رفیع خواهد شد. 
 پاسخ این سئوال که آیا رهبر موعود از فرزندان اسحاق یا اسماعیل است؟ با تحقیق در این مساله ممکن است که آیا پیامبری که امی‏‌ها [مردم یا اهالی ام‏القری (مکه)] منتظر اویند، عیسی است ‏یا محمد (ص)؟ و وارث ابدی امامت ابراهیم کیست؟ آیا اسماعیل و ذریه‏ی برگزیده‏ی وی هستند یا اسحاق و فرزندان برگزیده‏ی او؟ و پیامبری که کشته می‌شود اما نسل و ذریه او، روزگار درازی خواهند زیست و آینده‏ی روشن تاریخ بشریت، به دست آنان محقق خواهد شد کدام است؟

 

 اتفاق نظر علمای اسلام ، یهود و مسیحیت
علمای مسلمان و بسیاری از علمای یهود و مسیحی، درباره‏ی «پیامبر آخرالزمان» و اینکه «رهبر موعود از نسل کیست‏» بحث کرده و همه پیروی خود از پیامبر و اهل بیتش را اعلام نموده‏اند. اما درباره‏ی «کشته شدن رهبر موعود»، مسیحیان پیرو «پولس‏» معتقدند که وی عیسی بن مریم است. اما تطبیق متون، متناسب با او نیست; زیرا عیسی، ذریه و نسلی نداشت که روزگار دراز یا کوتاهی زندگی کنند.
 

عقاید تشیع و اهل تسنن درباره موعود

در همین زمینه شیعه معتقد است رهبر موعود، محمد بن حسن عسکری (ع) است که سال 256 هجری متولد شد و والدش [امام] حسن عسکری بر امامت وی تصریح کرده است. سپس به اذن خدا، او غیبت صغری و کبری مانند عیسی نمود. غیبت صغری هنگامی بود که خدا، وی را از نیرنگ حکومت عباسی نجات داد. وی از هنگام تولد، مخفی می‌‏زیست و پدرش او را [از دیده‏‌ها] پنهان می‌‏کرد. پس از وفات پدرش در 261، شیعیان را توسط وکیلانش (نواب اربعه) راهنمایی می‌‏کرد. نیابت اینان 69 سال (261- 329) به طول انجامید. غیبت کبری، پس از وفات نایب چهارم (علی بن محمد السمری) آغاز شد. وی به هنگام وفات، به شیعه گفت: نایبی خاص پس از او نخواهد بود تا خدای متعال، ولی‏اش را در آخر زمان ظاهر کند.
اهل سنت معتقدند مهدی هنوز متولد نشده است و در آخرالزمان به دنیا می‌‏آید. حقیقت در اختلاف شیعه و سنی درباره‏ی ولادت رهبر موعود و این ‏که آیا وی فرزند امام حسن عسکری است‏ یا در آینده متولد می‌‏شود؟ با تحقیق در این مساله ممکن است چرا که پیامبر، جانشین و اوصیایی معصوم دارد و نقل سخن پیروان از امامان‏شان پذیرفته می‌‏شود; زیرا مانند پیروان مذاهب دیگرند که به نقل از رهبران مذهبی خود، مسایل فقهی و تاریخی را روایت می‌‏کنند.

 

گواه شیعه بر ادعای خود

تمامی شیعیان از زمان قدیم، اتفاق نظر دارند که شخص پیامبر (ص) از امامان نام برده، شمارشان را گفته و هر امام، امام بعدی را معرفی کرده‏است. امام حسن عسکری (ع) نیزخبر داده است که فرزندی دارد که وصی وی و مهدی منتظر است.
گواه شیعه بر بیان امامت الهی اهل بیت توسط پیامبر، حدیث ثقلین [کتاب الله و عترتی] و حدیث‏سفینه [مثل اهل بیتی کمثل سفینة نوح] است و دلیل آن‌ها بر شمار امامان، حدیث اثنی‏عشر [اثنی عشر نقیبا] است و گواه بر این‏که نخستین امامان الهی، علی سپس حسن، بعد حسین‏اند، حدیث غدیر [من کنت مولاه فعلی مولاه] و حدیث منزلت {انت منی بمنزلة هارون من موسی} حدیث کسا و حدیث {الحسن و الحسین سبط من الاسباط} است که همگی این روایات در احادیث معتبراهل سنت نیز روایت‏شده است.

پایان پیام/

کد خبر 52367

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha