به گزارش خبرنگار شبستان، نشست انسان فلسفی و توانش قصه گویی عصر دیروز با حضور علیرضا کرمانی مدیر کل آموزش و پژوهش کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان، دکتر محمد دهقانی استاد و پژوهشگر، دکتر محمد راغب استاد و پژوهشگر و حسین شیخ الاسلامی نویسنده و پژوهشگر در سالن کنفرانس شماره یک مرکز آفرینش های فرهنگی هنری کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
دکتر محمد راغب، استاد دانشگاه شهید بهشتی، مترجم و پژوهشگر در نشست انسان فلسفی و توانش قصه گویی گفت: مهارت روایی را در سه شکل بررسی می کنند تجربه مندی، نقدپذیری و گنجینه داستانی. بچه ها در گفتن و شنیدن قصه به تجربیات خود رجوع می کنند. نقدپذیری 2 شکل دارد، یک جنبه ارجاعی دارد و یک کارکرد ارزیابانه دارد، نقدپذیری وابسته به بافت است.
دکتر راغب ادامه داد: وقتی کودکان کتاب های مصور را می بینند اول سراغ شباهت ها می روند یعنی ابتدا به تجربیات خود رجوع می کنند بچه ها تا سال اول نمی توانند در حوزه نقدپذیری بدون کمک بزرگسال پیش بروند.
وی با بیان اینکه ما گنجینه خوبی به بچه ها نمی دهیم، اظهار داشت: بچه ها در معرض اطلاعات رسانه ها به ویژه صدا و سیما هستند و با بازی های کامپیوتری مشغول هستند.
وی در مورد کارکرد روایت در رشد کودک تصریح کرد: قصه ها به بچه ها کمک می کنند تجربیات خود را معنادار کنند، بچه ها از 4 سالگی به چشم اندازهای که در قصه وجود دارد نگاه می کنند و احساسات خود را بیان می کنند.
این پژوهشگر و مترجم با بیان اینکه روایت برای کودکان هویت ساز است، عنوان کرد: گوش دادن به قصه بچه ها و کمک به آنها برای تکمیل قصه شان خیلی مفید و تاثیرگذار است.
دکتر راغب خاطرنشان کرد: در سه سال اول کودک همه تجربیات خود را مدام به یاد می آورد، در پنج سالگی کم کم آنها را شکل می دهد. بکر به این نتیجه رسیده که بچه های پنج ساله بین قصه های واقعی و خیالی نمی توانند تمایزی قایل شوند.
این استاد دانشگاه در مورد تاثیر بازی های رایانه ای بر روی کودکان اظهار داشت: یک شخصیت در بازی حرکت می کند و کودک آن را دنبال می کند. کودک برخی مواقع در حین بازی از ضمیر من و گاهی از ضمیر ما استفاده می کند.
وی در مورد اهمیت مخاطب بیان کرد: اینکه مخاطب ما در قصه چه کسی است، مهم است. اینکه روایت شنو چه کسی هست، مسئله حایز اهمیتی است. اخلاق در قصه هم مسئله ای است که باید به آن توجه کرد اینکه آیا اخلاق در قصه یک سازه اضافه است یا یک سازه ای است که به ذات همراه قصه است.
نظر شما