به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، رویکرد علمی از شروط نهادینه شدن پدافند غیرعامل، جایگاه پدافند غیرعامل در برنامه ششم توسعه، هماهنگی سازمان مدیریت بحران و پدافند غیرعامل از سرتیترهای مهم اخبار حوزه دفاعی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
جایگاه پدافند غیرعامل در برنامه ششم توسعه در حوزه بازدارندگی دنبال می شود
محمدباقر نوبخت معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری در همایش پدافند غیرعامل گفت: برنامه ششم توسعه با اتکا به سیاستهای کلی نظام در 24 بند و سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه در 80 بند ابلاغیه از سوی رهبر انقلاب در سازمان مدیریت و برنامهریزی در دولت تهیه و تنظیم شد و در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی در حال رسیدگی است.
وی با این برنامه به جهت اینکه در چارچوب سیاستهای نظام تهیه شده است می تواند به عنوان دومین برنامه نظام تلقی شود.
وی افزود: برنامه ششم باید دربردارنده مجموع اقداماتی باشد که کشور با اجرای آن سیاستهای نظام را اجرا میکند. به همین جهت سند پیوستی به همراه این برنامه تنظیم شده است و همچنین با توجه به 80 بند سیاستهای کلی برنامه ششم پیوستی دیگر بر هماهنگی در برنامه ششم توسعه تنظیم شده است.
نوبخت اظهار کرد: برنامه ششم توسعه سومین برنامه پس از سند چشم انداز است و در طول انقلاب ششمین برنامه و از سال 1328 یازدهمین برنامه در کشور است.
وی با اشاره به رفع تحریمها در سال 94 اظهار کرد: برنامه ششم توسعه را در حالی پیش رو داریم که امسال شرایطی متلاطم از سالهای گذشته داریم.
نوبخت اظهار کرد: همگام با تمام موضوعاتی که در توسعه متوازن وجود دارد تقویت بنیه نظامی و دفاعی مورد توجه است و توجه به این حوزه لازم اما کافی نیست و باید فعالیتهای غیرنظامی که موجب بازدارندگی شود نیز در این حوزه انجام داد به همین جهت پدافند غیرعامل در برنامه ششم توسعه جایگاه خاصی دارد.
نوبخت اظهار کرد: اگر تعمیق متناسبی از تهدیدات داشته باشیم می تواند به نوع برخورد ما در حوزه های گوناگون کمک کند تهدیدات همیشه وجود داشته اند و فقط اشکال آن متفاوت شده است.
وی با اشاره به سوابق اجرایی خود در برخورد با گروهکهای مختلف منافقین اظهار کرد: در یکی از موارد عنوان شده منافقین زعم آنها شهید مفتح و مطهری مغز انقلاب بودند ترور ائمه جماعاتی همچون شهیدان دستغیب، مدنی، اشرفی اصفهانی و صدوقی همه در راستای قطع توان نظام بود. و رجایی و باهنر از نظر آنها دستان انقلاب بودند که ترور شدند.
نوبخت ادامه داد: امروز به رغم تمام تلاشهای آنها ما در تمام حوزه ها موفق هستیم و کار آنها ناتمام مانده است انها برای از بین بردن تفکر دینی فراگیر انقلاب اسلامی روشهای دیگری را در برگرفته اند و روشهای جعلی چون داعش را در پیش گرفتهاند که زنده زنده آدمها را میسوزاند و در معرض چشم جهانیان سر می برند.
نوبخت اظهار کرد: برنامه ششم توسعه در حالی پیش روی ماست که همچنان تفکرات آنها نسبت به حصر نظام هنوز جاری است.
نوبخت اظهار کرد: ما در این برنامه بر روی 27 موضوع فرابخشی و بخشی متمرکز هستیم یکی از بحثهای مهم در برنامه ششم بخش دفاعی به معنای نظامی و بخشی دیگر به معنای پدافند غیرعامل است که در حوزه پدافند غیرعامل فعالیت بازدارندگی دنبال می شود.
نوبخت گفت: دولت با باور اینکه در چه شرایطی برنامه ریزی می کند تمام لبخندهای طرف مقابل را با دقت و کیاست با لبخند پاسخ می دهد و در برنامه ششم توسعه نیز برای پدافند غیرعامل 17 بند در نظر گرفته شده است که چشم انداز پدافند غیرعامل در این سند تعریف شده است.
تولید ۹۵ درصد داروها در داخل کشور در شرایط تحریم
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در همایش سازمان پدافند غیرعامل گفت: امروز تیپ جنگها با گذشته فرق کرده است داشتن توپ و تانک در حال حاضر خیلی مهم نیست اتفاق جدیدی که در سالهای اخیر افتاده است نشانه گیری دقیق و دقیق زدن و هدف گیری دقیق است ما خیلی در این موضوع آمادگی نداریم در حوزه بیوتکنولوژی، نانو تکنولوژی و سلولهای بنادین ید طولانی داریم اما در حوزه پدافند غیرعامل خیلی کار نکردهایم.
وی اظهار کرد: با اینکه در حوزه بیوتکنولوژی در حوزه هایی تاکید کرده ایم اما در حملات بیوتکنولوژی آمادگی لازم را نداریم.
وی با بیان اینکه اتفاقات جدیدی در حوزه بیوتکنولوژی افتاده است با اشاره به اجلاس دافوس و پیشرفتهای علمی گوناگون تصریح کرد: در این همایش عنوان شد که رباتهایی با وزن سی گرم ساخته شده است که می تواند از اقیانوسها عبور کند و نشانه گیری کند و آنها این قابلیت را دارند که این محصول را در سطح گسترده و تولید انبوه ارایه دهند.
ستاری اظهار کرد: در حوزه هواپیمایی و پهباد زمان خوبی آغاز کرده ایم و اکنون می توانیم پهباد را جایگزین هواپیما کنیم اما پهباد اهداف هواپیما را ندارد پس باید هر دو را داشته باشیم.
وی با اشاره به پیشرفت علم ژنتیک تصریح کرد: امروز در علم ژنتیک شما می توانید ویروسی را بسازید که بر روی ژن خاص بنشیند و کارکرد موردنظر شما را پیگیری کند ما در تمام حوزهها پراکنده کار کردهایم و هدفگذاری پروژه ها دقیق نبوده است.
وی با اشاره به اینکه در نانوتکنولوژیک در دنیا محلی از احراب و بحث هستیم گفت: ما در حوزه نانوتکنولوژی جزو معدود کشورهایی هستیم که محصولاتمان را مردم استفاده می کنند و 250 شرکت در حوزه نانو در حال فعالیت هستند اما ستادی که نانو را هدایت می کنند فقط سی نفر هستند.
وی افزود: یکی از بهترین نیروهای انسانی در دنیا نیروهای ایرانی هستند که نباید آنها را کم دست بگیریم در حال حاضر ایران 32 میلیون جوان 30 تا 40 سال را دارد و 5 میلیون دانشجو در ایران در حال تحصیل هستند و تعداد مهندسین فارغ التحصیل ایرانی معادل کشور امریکاست.
وی گفت: تمام تحولات بر روی نیروی انسانی است و اقتصاد دانش بنیان تنها از طریق نیروی انسانی قابلیت اجرایی دارد و منابع بی معنا هستند.
ستاری گفت: باید از خودمان نوآوری کنیم و روی مغز نیروی انسانی کار کنیم.
وی با اشاره به عملیاتهای دفاع مقدس و نوآوری های رزمندگان در این حوزه گفت: چگونه بود که پس از عملیات والفجر 8 و بدر در یک عملیات ده روزه 70 تا 80 فروند هواپیما مورد هدف قرار گرفت چگونه نوآوری اتفاق افتاد علوم جدید باید در حوزه پدافندی وارد شوند.
وی گفت: معاونت علمی و فناوری رییس جمهور امادگی این را دارد که در خدمت شما باشد و به جای تاسیس پژوهشکده بزرگ و اشتباهات گذشته می توانیم با سرمایه گذاری بر روی نیروی انسانی دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان که زیرساخت فوق العاده ای هستند در حوزه های گوناگون موفق باشیم.
وی اظهار کرد: تعداد ایرانیان که خارج از ایران در شرکتهای خارجی مشغول هستند برای ایران یک فرصت است و نه تهدید و ما برای انها نیز برنامه داریم.
وی ادامه داد: امروز بیشترین شرکتهای دانش بنیان در حوزه بیوتکنولوژیک هستند و ایران قطب بیوتکنولوژی در دنیا و منطقه است.
وی ادامه داد: در شرایط تحریم ما 95 درصد داروها را خودمان تولید کردیم که بخش دفاعی می تواند از آن استفاده کند.
ستاری اظهار کرد: با ستادهای کوچک و چابک به راحتی می توان در این حوزه اقدامات بزرگی انجام داد پتانسیل بالایی از لحاظ دانشی و علمی داریم که باید از ان بهره ببریم.
ستاری گفت: سرمایه یک کشور نفت و گاز نیست بلکه کودکان آن کشور هستند که باید بر روی آنها سرمایه گذاری کنیم زیرا اینده کشور با مغز و دانش اگر بر روی دانش و علم سرمایه گذاری کنیم دیگر نگران بالا رفتن قیمت نفت و اشتغال کودکان نباید باشیم.
ستاری اظهار کرد: امروز سیستمهای راداری در سیستم پدافندی تغییر کرده است و علوم جدیدی وارد حوزه نظامی شده و نسل چهارم و پنجم جنگنده ها باعث شد که با امواج و ارسال آن کشف و شناسایی انجام نمی شود بلکه از فناوریهای نوینی بالاتر از آن در این عرصه بهره می برند. امروز تنها با موشک نمی توان هواپیما را هدف قرار داد شاید روشهای دقیقتر و کم هزینه تر در این حوزه وجود داشته باشد.
رویکرد علمی از شروط نهادینه شدن پدافند غیرعامل است
سردار احمد وحیدی، رییس مرکز مطالعات راهبردی ستاد کل نیروهای مسلح در همایش پدافند غیرعامل گفت: نگاه دشمن شناسی انقلاب اسلامی به ویژه در ایام دهه فجر ایامی که هنوز عطر آن وجود دارد از مسایل مهمی است و موضوعی است که کاملاً با موضوع پدافند همزاد و هم آغوش است.
وی با اشاره به آیه قرآن کریم در مورد پرهیز از غفلت از دشمن گفت: دشمن دوست دارد که شما غافل شوید اما ما در 37 سال گذشته هیچ لحظه ای نبوده است که از دشمن در امان باشیم و هیچ وقت هم نخواهیم بود دشمن، دشمن است دشمنی که ولو آنکه حرفهایی از سر خودبزرگ بینی بزند ما ناچاریم آنها را حساب کنیم و حواسمان جمع باشد.
رییس مرکز مطالعات راهبردی ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: پدافند غیرعامل یکی از جنبه هایی است که نباید دچار غفلت استراتژیک شود در حقیقت نباید دچار هیچ نوع غفلتی شود دشمن هیچ وقت عوض نمی شود دشمن دشمن است و این هشدارباش و بیدار باش دائمی است. پدافند غیرعامل موضوع مهمی است و رهبر انقلاب در ابلاغیه 13 ماده ای سیاستهای کلی این موضوع را ابلاغ کردهاند و سردار جلالی نیز این امر را زنده نگه داشته اند و پای ابلاغیه مانده اند و آن را به نقطه خوبی رساندهاند.
وی گفت: پدافند عامل تا نهادینه شدنش و تبدیل شدن آن به یک فرهنگ جاری و ساری نیازمند زمان و مدت، روش و شیوه است.
وی اظهار کرد: به رغم تمام تلاشهایی که در این حوزه شده است اگر نسبت به آن کم توجهی شود به نقطه سابق برمی گردیم زیرا آنگونه که باید در نهادهای کشوری و نیروهای مسلح پدافند غیرعامل نهادینه نشده است.
وی گفت: بنابراین باید به فکر پایدارسازی آن به شکل فرهنگ پایدار باشیم و با یک نگاه علمی این امر امکان پذیر است.
وی افزود: در پدافند غیرعامل نباید با یک رویکرد غیرعلمی مواجه شویم بلکه پدافند غیرعامل دائماً باید ذهن و فکر ما را متوجه خود بکند و بتواند حرفهای جدیدی بزند و به لحاظ علمی خود را تثبیت کند تا در پایداری دچار مشکل نشود.
وی اظهار کرد: از شروع نهادینه شدن پدافند غیرعامل رویکرد علمی است پدافند علمی چیزی نیست که روزانه ان را کسی درک کند بلکه با کار بیشتر آن را باید تثبیت کرد باید بتوانیم آن را با نگاه علمی به عنوان جریان علمی و پویا بنگریم و نهادینه شدن فرهنگ آن را به شکل علمی پیگیری کنیم.
وی اظهار کرد: پدافند غیرعامل امری کاملاً دانشی است و هر مقدار دانش در آن بریزیم توسعه می یابد و زمینه توسعه دانشهای دیگر را ایجاب می کند.
وی ادامه داد: اگر پدافند غیرعامل موضوعی دانشی و علمی باشد تمامی ندارد ما در بحث پدافند غیرعامل رویکرد علمی می خواهیم تا با اطمینان به جواب برسیم.
وی گفت: پدافند غیرعامل تحلیل چندوجهی نیاز دارد باید از وجوه مختلف آن را دید و از زوایای گوناگون به آن تقرب جست و نباید نگاه تک ساحتی به آن داشت بلکه باید نگاهی سیستمی به آن داشته باشیم اگر نگاه سیستمی نکنیم ممکن است نتوانیم در قالب سیستمی عمل کنیم.
وی گفت: نگاه سیستمی به ما کمک می کند منظومه منطقی و درستی از مجموعه پدافند غیرعامل داشته باشیم پدافند غیرعامل باید تمام عناصر تاثیرگذار را ملاحظه کند و ببیند باید در پدافند غیرعامل منابع و قابلیتها را ببینیم و بدانیم بدون دانستن منابع حرکت غیرممکن است مانند شناسایی ظرفیتهای علمی و اقتصادی قابلیت منابع که فقط پول نیست اگر منابع را نبینیم و اطلسی از قابلیتها را نداشته باشیم نمیتوانیم آن را تثبیت کنیم. پدافند غیرعامل سیستمی پیچیده است و باید با مدلهای ریاضی آن را حل و فصل کنیم.
وی با اشاره به انواع مختلف جنگهای هوشمند، سایبری افزود: هر جنگی پدافند غیرعامل خاص خود را می طلبد در بحث آینده پژوهی باید حوزه های گوناگون جنگ را ببینیم در بحث تروریسم باید پدافند غیرعامل را تعریف کنیم یا در بخش دولتهای فرومانده نیز باید این موضوع تعریف شود.
وی گفت: در پدافند غیرعامل در حوزه های مختلف متاثر از جنگ و تهدیدات است اگر تکنولوژی و فناوری نو را نشناسیم چگونه می توانیم در پدافند عامل موثر باشیم.
وی گفت: امروز زیردریایی هایی کار می کنند که اگر نتوانیم مطابق با موقعیت آنها را شناسایی کنیم نمی توانیم در حوزه پدافندی نظر بدهیم حوزه پدافند غیرعامل از پوشش یک سرباز و نوع لباس آن و بررسی سامانههای مختلف پدافندی و کل نظام یک جنگ و سطوح راهبردی را دربرمی گیرد.
سردار وحیدی اظهار کرد: حوزه پدافند غیرعامل علمی و بسیار متنوع است پدافند غیرعامل یکی از حوزههایش جلوگیری از آسیبهای نامرئی است اما آنچه مهم است پدافند غیرعامل موضوعی دانشی آینده نگرانه است و نیازمند رویکرد سیستمی و فرهنگی ماناست و احتیاج به یک کار عمومی و دائمی دارد.
وی اظهار کرد: پدافند غیرعامل باید در حوزه های گوناگون تعریف شود و در یک مدیریت سیستمی با حفاظت و مدیریت بحران و مجموعههای هم صنف دیگر نیز تعریف گردد.
اجرای برنامه ششم نیازمند هماهنگی در ابعاد عامل و غیرعامل میان نیروهای مسلح است
محمدباقر نوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در حاشیه همایش پدافند غیرعامل در جمع خبرنگاران گفت: با عنایت به اینکه یکی از ماموریتهای مهم و اساسی تدوین برنامه و هم راهبری برای کشور است توسعه در عرصه های مختلف نیاز به بستری برای ثبات و امنیت دارد و این ثبات و امنیت بر دو فعالیت پیشتیانی از جهت نظامی و مسلحانه غیرنظامی و به صورت غیرعامل قابل تعریف است.
وی افزود: بنابراین پیشبرد اهداف توسعه با نظر گرفتن این دو وجه ایجاب می کند دولت با نیروهای مسلح یک تعامل منطقی و درستی را داشته باشد.
نوبخت اظهار کرد: به همین جهت در 27 موضوع اساسی که برای توسعه کشور طی سالهای 1395 تا 1399 تحت عنوان برنامه ششم دیده شده یک فصل مهم و قابل توجه به مباحث نظامی و غیرنظامی از جهت سیاستی که ما برای بازدارندگی داریم در حال حاضر اولویت آن با پدافند غیرعامل است اختصاص دارد.
وی گفت: به همین در این برنامه اهداف کلان کمی به سبکی که سالها راهبردها و سیاستها برای مباحث مسلحانه و مباحث غیرعامل در این برنامه دیده شده است به همین دلیل برنامه ششم هر چند یک برنامه مساله محور است اما جامعه نگر است و اجرای این برنامه ایجاب می کند که ما با نیروهای مسلح در هر یک از ابعاد عامل و غیرعامل روابط و هماهنگی مناسبی را داشته باشیم.
هماهنگی سازمان مدیریت بحران و پدافند غیرعامل موجب اعتماد خاطر مردم است
سردار غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل در حاشیه همایش پدافند غیرعامل در جمع خبرنگاران گفت: براساس تقسیم کاری که میان سازمان پدافند غیرعامل و سازمان مدیریت بحران صورت گرفته است کلیه حوادث و تهدیدات منشاء طبیعت بر عهده سازمان مدیریت بحران است و کلیه حوادثی که منشاء آن دشمن است بر عهده سازمان پدافند غیرعامل قرار دارد.
وی اظهار کرد: در سیاستهای کلی نیز بندی پیش بینی شده که اقدامات هم افزا و هماهنگی بین این دو مجموعه انجام شود و بنده نیز به عنوان هماهنگ کننده نیروهای مسلح در کمک به سازمان مدیریت بحران معرفی شده اند و توانستیم با سازمان مدیریت بحران هماهنگی هایی را در جهت بکارگیری نیروهای مسلح در حوادث و آنچه که دولت به آن نیازمند است را کمک کنیم که تاکنون نیز درباره تمام حوادث همچون زلزله و غیره نقش ما کاملاً جدی بوده است.
وی افزود: در برنامههای اجرایی نیز به صورت کاملاً هماهنگ و تقسیم کار شده با سازمان مدیریت بحران تعاملاتی را داشتیم و امیدواریم بتوانیم با یک هم افزایی به حداکثر بازدارندگی و امنیت برای کشور و اعتماد خاطر مردم را جلب کنیم.
ضرورت پیشرفت انقلاب در شناخت مولفههای تهدیدزا در عرصه امنیت ملی است
سردار غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل در همایش پدافند غیرعامل گفت: باید تهدیدات را به شکل تخصصی برآورد کنیم و با راهبردهای جدید به مقابله با آنها برویم.
وی اظهار کرد: مصون سازی حوزه های مختلفی که امکان تهدید از سوی آنها وجود دارد از وظایف دستگاهها و نهادهای لشکری و کشوری است تهدیدات امروزی صرفاً دیگر نظامی نیست و می تواند بسیاری از حوزههای فرهنگی اقتصادی بیولوژیک زیستی و تهدید در حوزه مردم محور را نیز در بربگیرد که ضروری است تا مولفه های این تهدیدات را با ظرافت و دقت شناسایی کنیم.
رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه از دیگر تهدیدات پیش رو تهدید در حوزه سایبری است افزود: حوزه تهدیدی امروز بسیار گسترده است و باید به طور تخصصی این شاخصها را احصاء کرد.
وی ادامه داد: ضرورت پیشرفت انقلاب و نظام درک صحیح و شناخت جامع مولفههای تهدیدزا در عرصه امنیت ملی است از منظر رهبر انقلاب رویکرد مقابله با نوع جدیدی از تهدیدات باید با تکیه بر دو عامل علمی فناورانه و مطالعه هدفمند و همچنین نگاه دفاعی و مقاومتی در تمام حوزهها باشد تا نظام بتواند بدینوسیله ارکان خود را حفظ و مصون سازی کند.
وی ادامه داد: قطعاً ترکیب عالمانه این عنصر مطالعه علمی با رویکرد دفاعی و مقاومتی می تواند گرایشهای تخصصی پدافند غیرعامل را در حوزههای مختلف برای ما روشن سازد و سیاستهای دفاعی ما را شفاف و موثرتر جلوه دهد.
وی گفت: استراتژی دشمن در هر حوزه تخصصی با استفاده از ادبیات علمی همان حوزه آنالیز کنیم و برداشت عالمانه کسب شده را به صورت الگوی مناسب درآورده و در اختیار دستگاههای زیربط جهت مصون سازی قرار دهیم.
رزمایش موشکی سپاه نیمه اول اسفندماه برگزارمیشود
سردار سرلشکر سید حسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه رزمایش موشکی سپاه ابلاغ شده و در نیمه اول اسفندماه برگزار خواهد شد، تست و ارزیابی دقت و قدرت موشکها را از اهداف اصلی این رزمایش عنوان کرد.
سرلشکرفیروزآبادی همچنین حفظ آمادگی نیروهای مسلح و تقویت توان موشکی را از دیگر اهداف این رزمایش معرفی کرد.
نظر شما