تهران – آنکارا؛ فصل تازه ای از روابط

خبرگزاری شبستان:بعد از امضای توافق هسته‌ای؛ ترکیه درصدد ترمیم روابط آسیب‌دیده خود با ایران و تنش‌زدایی برآمد. امضای چندین تفاهم‌نامه سیاسی با ایران در خصوص سوریه و همچنین افزایش تبادلات اقتصادی با ایران از جمله تدابیر ترکیه بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران و ترکیه دو کشور تاریخی و دموکراتیک، دارای اشتراکات فرهنگی و اجتماعی و دو قدرت منطقه‌ای در خاورمیانه هستند که داشتن مرزهای طولانی و باثبات و وجود زمینه‌های همکاری اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دو کشور و فقدان اختلافات ارضی و مرزی در یک فضای آزاد سیاسی می تواند موجب تشکیل اتحادی قدرتمند، از خلیج فارس تا مدیترانه شود.

 

بنابراین گزارش، ایران و ترکیه در سازمان همکاری اقتصادی اکو و گروه 8 عضو هستند. هر دو کشور در زمینه های بحران‌های منطقه‌ای و مبارزه با تروریسم و ناسیونالیسم کردی همکاری نزدیک دارند. روابط دو کشور در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد توسعه فوق العاده‌ای یافته است که این روابط در چهارچوب تئوری‌های سیاسی همگرایی و مجموعه‌های امنیتی منطقه‌ای، قابل تحلیل است از این رو، ایران و ترکیه با توجه به نفوذ منطقه‌ای در برخی حوزه‌ها دارای رقابت و در برخی حوزه‌ها با هم همکاری دارند.

 

روابط ترکیه با آمریکا و اسرائیل صهیونیست و همچنین سمتگیری متفاوت ژئوپلیتیک و رقابت اقتصادی، از موانع نزدیکی دو کشور بوده و حوزه‌های رقابت ایران و ترکیه در آسیای مرکزی و قفقاز قابل تحلیل است که می‌توان روابط این دو کشور را در قالب همکاری و رقابت تحلیل نمود. حوزه همکاری های دو کشور در سال‌های اخیر در خصوص موضوعات امنیت مرزی، همجواری و تأثیر ژئوپلیتیک، همکاری اقتصادی، همکاری و حمایت ترکیه از برنامه هسته‌ای ایران قابل بررسی است. اگر ترکیه به اتحادیه اروپا بپیوندد فرصت‌ها و تهدیداتی برای ایران خواهد داشت، اما فرصت‌ها بیش از تهدیدها خواهد بود که به نفع ایران می‌باشد.

 

این گزارش می افزاید: بعد از امضای توافق هسته‌ای ژنو بین ایران و 1+5، ترکیه درصدد ترمیم روابط آسیب‌دیده خود و تنش‌زدایی برآمد. امضای چندین تفاهم‌نامه سیاسی با ایران در خصوص سوریه و همچنین افزایش تبادلات اقتصادی با ایران در پی کاهش تحریم‌های اقتصادی که به موجب امضای تفاهم‌نامه مزبور امکان‌پذیر شده‌بود، از جمله تدابیر ترکیه بود. تفاهم هسته‌ای لوزان نیز که مرحله بعدی پیشبرد مذاکرات اتمی ایران بود، با واکنش مثبت مقامات ترکیه‌ای روبرو شد.

 

بنابراین گزارش، فارس به نقل از علیرضا بیکدلی، سفیر جمهوری اسلامی ایران نوشته است که: "جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در مسیر توسعه پایدار می‌توانند نقش مکمل برای یکدیگر و جهان اسلام ایفا کنند و با همکاری، تفاهم و هم‌افزایی در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تاثیرگذار باشند. روابط احزاب و گروه‌های سیاسی در 2 کشور از اهمیتی خاص برخوردار است. حائز اهمیت است روابط بین احزاب و جریان‌های سیاسی در ایران با احزاب ترکیه خصوصا حزب جمهوری خلق با هدف توسعه روابط مردمی، همکاری‌های بین حزبی و پارلمانی بین 2 کشور گسترش یابد. براساس گفت‌وگوها و رایزنی‌های انجام یافته در بین مقامات 2 کشور اراده سیاسی لازم به منظور تقویت و تحکیم روابط وجود دارد. براساس تصمیم‌های اتخاذ شده و در راستای تعمیق روابط 2 کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خصوصا در زمینه حل و فصل چالش‌های منطقه‌ای فصل جدیدی از روابط بین ایران و ترکیه گشایش خواهد یافت. بدین منظور برنامه منظمی برای دیدار مقامات عالیرتبه 2 کشور تنظیم و در زمان خود انجام اجرا خواهد شد."

کد خبر 524763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha