به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز (5 اسفند) در نشست بصیرتی «نقش قرآن و حدیث در حوزه علوم انسانی و نظامسازی» که در سالن همایشهای موسسه فرهنگی دارالحدیث برگزار شد، در بخش پایانی سخنان خود، عنوان کرد: امام علی (ع) میفرماید که کل بشریت یکی هستند، اهمیت این حرف زمانی دانسته میشود که همه بگویند که همه عالم یک خدا دارد، تدبیر کل جهان در اختیار خداست و همه از یک ریشه و منشأ هستیم.
رحیم پور ازغدی تصریح کرد: اگر همه بشر خود را از یک ریشه بدانند، نتیجه عرفانی، کلامی، سیاسی، اجتماعی و حقوقی خواهد داشت، نتیجه این میشود که حقوق همه انسانها یکی است، نتیجه این است که همه با هم رابطه اخلاقی داشته باشند و هیچ گروهی حق مالکیت بر گروه دیگر ندارد.
وی اضافه کرد: اگر همه مردم به این نتیجه برسند که خدای واحد دارند، هم سر نماز و هم سر سفره متفرق نمیشوند، اما از این جا به بعد مذهبی شدن خطرناک میشود و زندگی توحیدی از عالم ذهنیات به عالم عینیات میآید و این تئوری، دشمن پیدا میکند.
استاد دانشگاه عنوان کرد: «لااله الّاالله» بدین معناست که خدای فقیر و غنی و خدای همه یکی است، اما از لحظه ای که افراد به این کلمه معتقد نباشند، اختلاف ایجاد میشود، یکی از دلایلی که برخی افراد در طول تاریخ اسلام با اسلام و توحید مبارزه کردند، این بود که اسلام با طبقه بندی مخالف بود.
کرامت انسانی به جنسیت زن و مرد، طبقه، قدرت و نژاد ربطی ندارد
رحیم پور ازغدی یادآور شد: در تاریخ باستان ایران، تحصیل علم مختص سرمایهداران و مغها بود و رعایا حق تحصیل علم نداشتند و جز طبقات پست جامعه محسوب میشدند و کارهای پست انجام میدادند.
وی تصریح کرد: کرامت به جنسیت زن و مرد، طبقه، قدرت و نژاد ربطی ندارد، کرامت انسانها به تقواست و هر که انسان تر و معیار اخلاقی و رفتاری بیشتری داشته باشد، دارای کرامت بیشتری است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: همه بشریت به لحاظ شرافت در عرض قرار دارند و در یک طبقه هستند، همه بشر، شرافت الهی و انسانی دارند. رعایت حدود و حقوق یک بحث است، اما اختلاف طبقاتی که منجر به اختلاف در شرافت و اختلاف در حقوق ذاتی بشر شود، مورد قبول اسلام نیست.
کسانی که در روابط بینالمللی به تصمیمگیریهای قدرتهای بزرگ معتقدند، مشرک هستند
رحیم پور ازغدی اظهار کرد: در جامعه ممکن است که همه افراد قرآن و حدیث بخوانند، ولی در عین حال ظلم و شرک به لحاظ عملی و نظری در مناسبات اجتماعی، اقتصادی و بینالمللی حاکم باشد.
وی افزود: کسانی که در روابط بینالمللی میگویند که ما نمیتوانیم و قدرتهای بزرگ جهان باید ناظربه اعمال ما باشند و برای ما تصمیم بگیرند، مشرک هستند و این اعتقاد، نوعی شرک از نوع پنهان است.
کسانی که از آمریکا و انگلیس میترسند، یعنی از خدا نمیترسند
استاد دانشگاه با بیان این که افراد مذهبی نیز ممکن است گاهی مشرک شوند، گفت: کسی که از آمریکا، انگلیس و صهیونیسم میترسد، یعنی از خدا نمیترسد، کسانی که مبنای حرف زدن و موضع و تصمیمگیری آنها برای خوشایند کفار و مستکبران تنظیم میکنند، توحید ندارند و موحد نیستند.
رحیم پور ازغدی تصریح کرد: نمیتوان نمازخوان بود، ولی به مسائل دیگر کاری نداشت، نمیتوان نماز خواند ولی به یتیمان توجه نکرد، این افراد قرآنی نمیاندیشند.
وی یادآور شد: کسانی که قرآن و حدیث میخوانند با کلمه «فاعتبروا» آشنایی دارند، «فاعتبروا» یعنی نظام تاریخ و طبیعت قوانینی دارد و سنتهای الهی هستند که بخشی از آنها مادی و بخشی نیز معنوی و در عالم غیب هستند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: هم معجزه سنت الهی و کرامت و امداد غیبی است و هم قوانین فیزیکی و شیمیایی از سنتهای الهی است؛ «فاعتبروا» یعنی هم جهان طبیعت را ببینیم و هم تمدنها و تاریخ را ببینیم و فرمولهای عالم شهود و غیب را کشف کنیم.
ما باید از درون قرآن و حدیث، فرمولهای نظری و عملی کل جهان را استنباط کنیم
رحیم پور ازغدی اظهار داشت: آنها که تنها به قوانین عالم شهود وفادار بمانند، کافر هستند، اما مومن کسی است که هم قوانین عالم شهود و هم قوانین عالم غیب را قبول دارد.
وی تصریح کرد: بخشی از سنت الهی مربوط به عالم مادی و بخشی مربوط به عالم معنوی است، اما متأسفانه کفار در این مقطع تاریخ، در بخش مربوط به عالم مادی بیشتر از ما میفهمند.
استاد دانشگاه در پایان گفت: ما باید از درون قرآن و حدیث، فرمولهای نظری و عملی کل جهان را استنباط کنیم و به عنوان پروژه به آن نگاه کنیم.
نظر شما