خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط اسپانیا و ایران پس از انقلاب اسلامی علیرغم برخی فراز و نشیبها از اصل ثبات و استحکام برخوردار بوده است. اسپانیا از جمله کشورهای اروپایی است که از ابتدای انقلاب، سیاستی نسبتاً میانه در برابر جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرده است. اسپانیا ضمن رعایت بی طرفی کامل در جریان جنگ ایران و عراق، در تحریم اقتصادی آمریکا علیه ایران مشارکت نکرد. در چارچوب اتحادیه اروپا اگرچه اسپانیا هیچ گونه قطعنامه و یا اقدامی علیه ایران را پیشنهاد نکرد و تلاش نمود در تنشهای ایجاد شده بین اتحادیه اروپا و ایران نقش مثبت و سازندهای ایفاء نماید، اما در چارچوب سیاست خارجی و امنیتی مشترک به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران ملحق شد.
بنابراین گزارش، تا سال ۱۳۷۹ روابط دو طرفه دچار شدت و ضعف شد و طی این مدت برخی سفرهای دوطرفه در سطوح وزارت شامل سفر وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مادرید صورت گرفت. دیدار وزیر امور خارجه وقت ایران از مادرید در خردادماه ۱۳۷۷ کوششی بود که از سوی ایران برای ایجاد تحرک در روابط به عمل آمد. در جواب این سفر، نخست وزیر وقت اسپانیا در رأس یک هیئت بلندپایه در مهر سال ۱۳۷۹ از ایران دیدار کرد. سفر خوزه ماریا آزنار نخستین دیدار رسمی یک مقام عالیرتبه اسپانیایی به ایران در طول تاریخ مناسبات دو کشور بود. این ملاقات علاوه بر اهمیتی که به دلیل محتوای مذاکرات و اسناد امضاء شده داشت، شروع روندی فزاینده در روابط همهجانبه دو کشور بود. در حاشیه این دیدار ۵ سند همکاری به امضای دو کشور رسید. از جمله توافقات انجام شده بیانیه مشترک همکاری بین ایران و شاه وقت اسپانیا و همچنین یادداشت تفاهمی بود که درخصوص مبارزه با مواد مخدر به امضای دو کشور رسید. توسعه همکاریهای تجاری دو کشور در امور نفت و پتروشیمی، زراعت و شیلات، توریست، ترابری و غیره، از جمله بخشهایی بود برای همکاری اقتصادی بین اسپانیا و ایران مورد تأکید قرار گرفت و پیرو آن برگزاری چندین سمینار اقتصادی دوجانبه و امضای پیمان نامههای اقتصادی گوناگون بین دو کشور در بهبود همهجانبه روابط اقتصادی نقش مهمی ایفاء نمودند. در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۰ اولین کمیته مشترک جهت پیگیری مفاد تفاهم نامه با حضور گونزالس روبلس وزیر وقت مشاور در امور برنامه ریزی ملی مواد مخدر اسپانیا در تهران برگزار شد. در این سفرها اسناد مهمی امضاء شد و گفتگوهای سودمندی در جهت بهبود روابط دوجانبه انجام شد.
این گزارش می افزاید: پیرو افزایش ارتباطات ایران و اسپانیا؛ شرکت سرکوبه اسپانیا برای حضور در کشورمان اعلام آمادگی کرده است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی به نقل از مارسلو آلبرتو ریوداوتس اسلانگن، مدیر صادرات شرکت سرکوبه اسپانیا در دیدار با مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این باره نوشته است: " این شرکت علاقمند به حضور در پتروشیمی دماوند و فاینانس بلندمدت برای این طرح است و برای دومین بار است که در ماه های اخیر در ایران حضور داریم و امیدواریم مذ اکرات برای حضور در پتروشیمی دماوند به نتیجه برسد. امیرحسن فلاح، مشاور فاینانس و مدیر توسعه سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این دیدار گفته که پتروشمی دماوند از سوی سازمان خصوصی سازی در حال واگذاری است. براین اساس شرکت اسپانیایی در صورت انعقاد قرارداد در زمان واگذاری پتروشمی دماوند باید با مالک جدید کار کند.
یادآور می شود: شرکت پتروشیمی دماوند (سهامی خاص) در تاریخ 1377/11/25 تحت شماره 148187 در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده و به عنوان یکی از شرکتهای زیر مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلقی می شود. این شرکت در ابتدا به عنوان مجری طرح GTL تعیین شد که متعاقب تغییر مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دی ماه 1384 سیاستهای کلی در برخی از پروژه ها از جمله پروژه GTL که در تعهد شرکت پتروشیمی دماوند بود تغییر کرد، شرکت ساسول از آفریقای جنوبی که تا پیش از تاریخ مذکور به عنوان شریک خارجی طرح GTL موضوع را با پتروشیمی دنبال می کرد، با سیاست مدیر عامل جدید پتروشیمی مبنی بر تقویت شرکتهای ایرانی- مقرر گردید موضوع اجرای GTL از طریق شرکت نفت و گاز سرو پیگیری گردد.بنابراین اجرای پروژه جدید GTL با ظرفیت 10 هزار بشکه ای به پتروشیمی دماوند محول گردید، طبیعتاً موضوعات قبلی که احداث واحد 50 هزار بشکه ای با ساسول بود توسط مدیر عامل وقت پتروشیمی پیگیری نگردید و عملاً از ابتدای سال 1385 پروژه GTL که با مشارکت با ساسول پیگیری می شد به حالت تعلیق در آمد و به عوض آن طرح GTL 10 هزار بشکه ای با دانش فنی داخلی در دستور کار قرار گرفت. متعاقباً با عدم توفیق پروژه 10 هزار بشکه ای ، به موجب ابلاغ هزار و یکصد و سی و پنجمین مصوبه هیات مدیره محترم شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تاریخ 1385/08/29 طرح GTL از دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی خارج گردید و با تائید وزیر محترم نفت موضوع GTL به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی محول گردید.
براساس مصوبه مجمع عمومی فوق العاده شرکت پتروشیمی دماوند مورخ 1386/03/23 موضوع فعالیت شرکت احداث، راه اندازی و بهره برداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید ، بازاریابی ، فروش خدمات جانبی شامل آب ، برق ، اکسیژن، نیتروژن ، بخار،گاز طبیعی ، هوای فشرده شامل احداث و بهره برداری از شبکه های توزیع و سایر خدمات وابسته به موضوع شرکت و انجام کلیه فعالیتهای تولیدی ، صنعتی ، بازرگانی ، فنی و مهندسی که بطور مستقیم یا غیر مستقیم مربوط به عملیات مذکور می باشد با رعایت قوانین و مقررات مربوطه تعیین و بدین ترتیب شرکت پتروشیمی دماوند به عنوان مجری طرح یوتیلیتی فاز دوم عسلویه فعالیت خود را آغاز کرد. پیرو هزار و دویست و سی امین مصوبه هیات مدیره محترم شرکت ملی صنایع پتروشیمی مورخ 1387/09/24 اجرای بخش آفسایت و شبکه ارتباطی که پیش از آن بر عهده شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی بود به شرکت پتروشیمی دماوند منتقل شد. لازم به ذکر است که انجام امور طراحی و مهندسی پروژه آفسایت و شبکه ارتباطی طی قراردادی به مدت 32 ماه از تاریخ 1385/12/10 توسط شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی به شرکت مهندسین مشاور سازه پردازی واگذار گردیده بود.
نظر شما