خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در دنيای امروز انرژی از مسائل اساسي و زيربنايي است و ساختار اقتصادي و سياسي كشورها به چگونگي دسترسي به انرژي، نحوه مصرف و قيمت آن بستگي دارد. در كشورهاي مختلف با سطوح اقتصادي متفاوت، اعم از توسعه يافته و در حال توسعه و ... انرژي و مسائل مربوط به آن در كليه جهت گيري ها و سياست گذاري ها و برنامه هاي توسعه عميقاً تأثير گذار است. در حال حاضر در كليه كشورها موتور محرك هرگونه تحول اقتصادي ، امنيت انرژي و سهولت دسترسي به آن مي باشد . استفاده از انواع انرژي ها و به عبارت بهتر استفاده از سبد انرژي با تركيب هاي گوناگون علاوه بر آنكه امنيت انرژي را تأمين مي نمايد ، مسائل جديدي در اقتصاد انرژي و توجيه پذيري اقتصادي برخي از انواع انرژي تا بخصوص انرژي هاي تجديد پذير را مطرح مي كند.
بنابراین گزارش، برق يكي از انواع انرژي است كه به دليل مشخصه هاي خاص خود ، بيشتر از ساير انواع انرژي ها مورد توجه مي باشد. با داشتن اطلاعاتي در مورد ميزان برق مصرفي ، شدت انرژي ، تركيب مشتركين برق و منحني بار درجه توسعه يافتگي هر كشوري تعيين مي گردد. فرآيند توليد و در دسترس قرار گرفتن برق شامل سه مرحله اصلي توليد ، انتقال و توزيع ميباشد. نحوه مديريت و مالكيت هر يك از اين سه بخش در ساختار اقتصادي برق اثر عمده اي دارد. در نظر است در آينده هر سه بخش توليد و انتقال و توزيع واگذار گردند وليكن فعلاً بخش انتقال در دستور واگذاري قرار ندارد . اگرچه به لحاظ برخي از مسائل مربوط به رعايت حفاظت از محيط زيست و اهميت ويژه امنيت انرژي در حال حاضر ، حتي در كشورهاي توسعه يافته نيز مسئله نوع مالكيت دولتي و يا خصوصي مورد بحث قرار گرفته است و روند خصوصي سازي يك بار ديگر در حال بازنگري و بررسي است ، ليكن به دليل بهبود فرآيند بهره برداري و خدمت رساني به مشتركين برق ، روند خصوصي سازي همچنان درسايركشورها مورد عمل است و در ساختار اقتصادي كشورها از جمله ايران روند خصوصي سازي در بخش هاي توليد و توزيع برق مورد توجه سياستگذاران مي باشد.
این گزارش می افزاید: یکی از منابع انرژی که قابلیت سرمایه گذاری در حوزه داخل و خارج را دارد؛ انرژی برق است. صنعت برق ایران در طی سالهای متمادی توانسته است به جایگاه قابل قبولی در سطح جهانی برسد تا جایی که صادرات انرژی در این زمینه به عنوان یک منبع درآمد خارجی برای کشورمان محسوب شود. سال 93 به رغم مسايل مختلف حدود 5 هزار و 200 ميليارد تومان نسبت به سال 92 پول بيشتري به صنعت برق کشور تزريق شد. برآوردها نشان مي دهد وضعيت اقتصادي شرکت هاي زيرمجموعه توليد، توزيع و شرکتهاي برق منطقه اي نسبت به سال هاي قبل بهبود يافت اما به اين معنا نيست که توانستيم تمامي مشکلات صنعت برق را به يکباره حل کنيم.
بنابراین گزارش، هجوم کشورهای مختلف به ایران برای سرمایه گذاری به ویژه در دوران پساتحریم باعث رونق بیش از پیش سرمایه گداری در ایران شده است و برق نیز مانند سایر بخش های ایران مشمول این تغییر و تحول در حوزه سرمایه گذاری شده است. در این رابطه مهر به نقل از آرش كردی، مدیرعامل توانیر نوشته است: "صنعت برق برای توسعه به سرمایه گذاری های جدید توسط بخش خصوصی و خارجی نیاز دارد. افزايش ۳۰ هزار مگاوات به ظرفيت توليد برق در برنامه ششم توسعه پيش بيني شده است. بر این اساس به ازاي اضافه شدن هر یک مگاوات به ظرفیت توليد برق بايد پنج مگاوات به ظرفيت شبكه انتقال اضافه شود. در حال حاضر ظرفيت نصب شده برق ایران به بیش از ۷۴ هزار مگاوات و ظرفيت انتقال به ۳۲۴ هزار مگاوات افزایش یافته است. علاوه بر این هم اکنون پیک مصرف برق کشور به بیش از ۵۰ هزار مگاوات رسیده است. در توسعه تجارت در کنار افزایش صادرات، ترانزیت برق با کشورهای همسایه هم در دستور کار قرار گرفته است. تبادل برق بین ایران و روسیه یکی از برنامه های جدید توسعه تجارت برق و انرژی کشور است. در شرایط فعلی اوج مصرف برق در ایران فصل تابستان و در روسيه زمستان بوده که این اختلاف در پیک مصرف میتواند به توسعه تبادلات برقی بین دو کشور کمک کند. ۴۰۰ پست جديد به ظرفيت پستهاي برق كشور اضافه شده است علاوه بر این طراحی، ساخت و راهاندازی ۳۱۲ پست جدید فوق توزيع و انتقال در برنامه گنجانده شده است."
نظر شما