لبنان و تنش های منطقه ای/ شش دلیلی که مانع از نزاع شیعه-سنی در لبنان شد

خبرگزاری شبستان: باوجود آنکه طی دروه اخیر،منطقه تنش ها واختلافات بسیاری را شاهد بوده است،ولی فضای امنیتی«لبنان» بنابردلایلی تحت تأثیر آن قرارنگرفته که این خود تأکیدی برآن است که نزاع شیعه و سنی هرگز وارد لبنان نخواهد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ "النشره" در مقاله ای به قلم "تونی خوری" نوشت: «لبنان» پیش بینی ها و مسیر حوادث پر شتاب منطقه را تغییر نداده و منطق نمی پذیرد در حالی که منطقه گامهای تدریجی خود را به سمت حل و فصل و سازش جامع هر چند با کندی بر می دارد، امور لبنان روند صعودی خطرناکی به ویژه در زمینه نزاع سنی- شیعه داشته باشد .

در حالی که سطح امنیتی و نظامی و دیپلماسی منطقه تا مرز مقابله بی سابقه « ایران» و «عربستان» در نوسان بود، «لبنان» از پایین ترین سطح ثبات امنیتی و مالی برخوردار بود و حال که شدت این اوضاع در کشورهای همسایه از سوی دیگر رو به کاهش است، ممکن نیست که چنین واقعیتی در این کشور دگرگون شود.

بنابراین نکته قابل توجه این بود که پیامدهای وخامت روابط میان «ریاض» و «تهران»، به ظهورکمترین تنش و تشنج مذهبی در «لبنان»  محدود شد و این موضوع  انتظار ناظران و کارشناسان  را در مورد عدم ظهور بی ثباتی امنیتی و رویارویی های مستقیم  بازتاب داد. دلیل این امر در چندین داده خلاصه می شود از جمله:

1. در اوج رویارویی «ایران» و «عربستان» و در بحبوحه تیرگی روابط بین عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس علیه لبنان، مذاکره گسترده (میز مذاکره که شامل رهبران سیاسی است) و گفتگوی دوجانبه بین جنبش «المستقبل» و «حزب الله» متوقف نشد. و با وجود عدم اتخاذ نتیجه ای ملموس و یا تصمیم عملی در هر دو مذاکره، اما باز پابرجا ماندند به گونه ای که تمایل بین المللی را برای تحت کنترل داشتن اوضاع لبنان نشان می دهد و مفاد آن این است که هیچ بازگشتی به عقب وجود ندارد و وضعیت  موجود، مناسب ترین وضعیت برای مرحله فعلی است. بر اساس این دیدگاه، تقریبا قطعی است که این دو مذاکره همچنان ادامه خواهند یافت و در آینده نزدیک متوقف نخواهند شد.

2. استعفای «اشرف ریفی»، وزیر دادگستری از دولت پیامدهای میدانی و یا غیر سیاسی نداشته و فقط به تحرکات محدودی در «طرابلس»  محدود شده که هیچ تهدیدی برای وضعیت موجود نداشته است. هیچ تحرک میدانی شدیدی در منطقه ای دیگر گزارش نشد.

3.  حمله «عربستان سعودی» از طریق موقعیت و رسانه های خود علیه حکومت و نخست وزیر لبنان منجر به هیچ گونه موضع گیری مردمی نشد و فقط به اظهارهمبستگی مقامات و شهروندان به سفارت برای تثبیت موقعیت اخلاقی و بدون هیچ نوع برخورد و یا تظاهرات مردمی محدود شد در حالیکه برگزاری چنین تظاهراتی بدون مشکل زیادی امری ممکن و میسر بود.

4. با وجود اینکه این موضع گیری ها تا دو روز ادامه داشت اما تظاهراتی که در حمایت از «سید حسن نصر الله» دبیر کل حزب الله در محکومیت توهین به شخصیت ایشان در یکی از برنامه های تلویزیونی برگزار شد، از حد و مرز خود خارج نشد. هر چند در این تظاهرات، اتش زدن لاستیک و بستن راهها مشاهده شد اما با تماس های سیاسی به سرعت به برقراری آرامش منجر شد.. این موضوع نشانگر تعهد داخلی به حفظ ثبات و عدم خستگی ارتش لبنان است که باید بدون درگیری و محاسبات سیاسی برای مبارزه با تروریسم آماده شود.

5. ارتش لبنان از تصمیم «عربستان» جهت توقف کمک مالی تاثیر نپذیرفت و کاملا قطعی است که ارتش لبنان روز به روز به تسلیحات ویژه ای دست خواهد یافت. اما تصمیمات شورای همکاری خلیج فارس در ارتباط با ممانعت از آمدن شهروندان خلیجی به لبنان وصحبت از بیرون کشیدن سپرده های مالی موجب بی اعتمادی و تیرگی اوضاع اقتصادی لبنان نشد و «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان این موضوع را مورد تایید قرار داد و گفت انتظار اقدامات جدیدی از سوی «عربستان سعودی» و یا کشورهای حوزه خلیج فارس علیه لبنان نمی رود.

6.  شیعیان با عدم تشدید اوضاع میدانی از سوی اهل تسنن، موضعی مشابه در پیش گرفتند به گونه ای که «حزب الله» در اظهارات و مواضع خود با وجود حملات نمایندگان و مقامات جنبش «المستقبل» حفظ آرامش را رعایت کرد.  این در حالی است که «نبیه بری» گفت دیدار بین «حریری» و «نصر الله» غیر ممکن نیست اما درآینده نزدیک صورت نخواهد گرفت.

تمام این نکات، «لبنان» را با یک واقعیت مثبت رو به رو می سازد، واقعیت این است که نزاع شیعه و سنی هرگز وارد لبنان نخواهد شد هر چند بارها بر در آن بکوبد.

 

کد خبر 528608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha