خبرگزاری شبستان - گروه قرآن و معارف: آیتالله عباس واعظ طبسی، بهمن ۱۳۱۴(ه.ش) در خانوادهای روحانی به دنیا آمد. پدرش، شیخ غلامرضا واعظ طبسی از مشهورترین واعظان عصر و مبلغان اسلامی آن دوره بود که یک سال بعد از تولد فرزند در راه سفر به تهران به قصد برپایی منابر افشاگرانه علیه حکومت تازه تاسیس رضاخانی، دار فانی را وداع گفت. به گونه ای که به دلالت بسیاری از علمای آن روزگار، او را به شهادت رساندند.
مرحوم واعظ طبسی، تحصیل دانش را در مشهد آغاز و تا سطح دبیرستان در مدارس جدید ادامه داد و سپس در حوزه علمیه مشهد از محضر اساتیدی همچون مرحوم ادیب نیشابوری (ادیب ثانی)، حاج آقا مدرس یزدی، حاج شیخ مجتبی قزوینی، حاج شیخ هاشم قزوینی و مراجع عالی قدری همچون آیتالله میلانی کسب فیض کرد.
آشنایی با نواب، نقطه عطف زندگی آیتالله بود
سال ۱۳۳۰ در زندگی آیتالله واعظ طبسی اتفاق مهمی افتاد. در این سال شهید سیدمجتبی نواب صفوی در سفری که به مشهد داشت، با سخنان پر شور خود در مدرسه علمیه نواب، شور و شوقی نو در دل طلاب جوان ایجاد کرد و این سرآغازی بود برای سال ها مبارزه با ظلم و استبداد. آیتالله واعظ طبسی دراین باره می گوید:
«مبارزه علنی بنده و جمع دوستان تقریبا از سال ۱۳۳۵ شروع شد. در آن موقع برادرمان جناب آقای خامنه ای(مقام معظم رهبری) در مشهد تشریف نداشتند و شهید هاشمی نژاد هم در قم بودند بنابراین در آن زمان من تنها بودم و خیلی سخت می گذشت به جهت آن که در حوزه هم افکار خاص ضد مبارزه حاکم بود.
بعدها با پیوستن این دو بزرگوار، محور واحدی را در خراسان تشکیل دادیم. دراوایل نشست هایمان از هم جدا بود اما بعدا تصمیم گرفتیم مرکزیتی داشته باشیم و دوستان مشترک به آن جا مراجعه کنند».
انتصاب به تولیتِ حرم رضوی با حکم امام(ره)
روند مبارزات وی ادامه داشت تا اینکه با پیروزی نهضت اسلامی در بهمن ۱۳۵۷، امام خمینی(ره) که نسبت به دستگاه مقدس امام رضا(ع) حساسیتی فوق العاده داشتند، در نخستین احکامی که صادر فرمودند، سرپرستی آستان مقدس و ملکوتی ثامن الحجج(ع) را به آیت الله واعظ طبسی سپرد و دو سال بعد با توجه به سوابق وکارنامه درخشان ایشان در مدت زمان سرپرستی و تلاش های صورت گرفته، وی را طی حکمی در 15 فروردین ماه 1359 به سمت تولیت آستان قدس رضوی منصوب نمودند.
پس از رحلت رهبر کبیر انقلاب، این حکم از سوى حضرت آیتالله خامنهاى، رهبر معظم انقلاب اسلامى تایید شد.
برای شناخت بیشتر شخصیت، خدمات و برکات ایشان، گفت و گویی با حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی میرحجتی، نماینده آیت الله نوری همدانی در تهران داشتم. وی 13 سال نماینده این مرجع تقلید در مشهد و 4 سال فرمانده حوزه مقاومت بسیج طلاب و روحانیون آن خطه بود و به واسطه همین سمت ها، بارها با مرحوم آیتالله واعظ طبسی دیدار داشت.
حجتالاسلام والمسلمین میرحجتی با اشاره به پیام مقام معظم رهبری به مناسبت درگذشت آیتالله واعظ طبسی و تاکید بر وجه مبارزاتی و سابقه حمایتی ایشان از امام خمینی (ره) و انقلاب گفت: آن مرحوم ارادت و عشق وافری به امام (ره) داشتند و جزو پیشگامان در نهضت انقلابی مردم ایران بودند.
آیتالله طبسی، خدمتگزار سخت کوش و صدیق انقلاب بودند
وی افزود: آیتالله طبسی، خدمتگزار سخت کوش و صدیقِ انقلاب، امام (ره) و آستان قدس رضوی بودند. نماینده آیتالله نوری همدانی خاطرنشان کرد: وقتی سال 67 وارد مشهد شدم بارگاه رضوی، کوچک بود اما اکنون مجموعه ای عظیم و کم نظیر در جهان اسلام است.
30 سال تدریسِ فقه و اصول
وی ساخت مسکن ویژه طلاب (شهرک مسکونی ثامن الحجج) و تاسیس صندوق های قرض الحسنه و زمینه سازی برای خدمات درمانی به طلاب و روحانیون را جزو برکات فراموش نشدنی آیتالله طبسی خواند و ادامه داد: ایشان پس از تثبیت جایگاه مدیریت در آستان قدس رضوی، فعالیتهای تحقیقی و تدریسی به ویژه در زمینه فقه و اصول را آغاز کردند و هزاران طلبه و دانشجوی مهذب و فرهیخته را طی 30 سال تربیت نمودند.
حجتالاسلام والمسلمین میرحجتی گفت: قبل از انقلاب بسیاری از موقوفات بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الحجج (ع) از جمله رقبات در مشهد، سایر استانها و حتی سایر کشورها از بین رفته بود که ایشان با تلاش وافر و مدیریت حکیمانه، آنها را احیا کردند.
وی افزود: استقبال شایسته از 300 میلیون زائر رضوی در طول سال و پذیرایی مطلوب از 15 میلیون محب آلالله(ع) در ایام نوروز، نشان از مدیریت حکیمانه و دقیق ایشان دارد. در حالی که در سال 76 حرم رضوی دارای 3 صحن بود امروزه با راه اندازی صحن های مختلف بهترین استقبال و پذیرایی از زائران امام رضا (ع) انجام می شود.
طبسی، هاشمینژاد و رهبری؛ پیشگامان مبارزه با طاغوت
این پژوهشگر حوزوی خاطرنشان کرد: آیتالله طبسی در کنار شهید هاشمی نژاد و حضرت آیتالله خامنه ای، مثلث پیشگامان مبارزه با نظام ستمشاهی در دوران نهضت بودند. ایشان پس از انقلاب نیز در مقامِ نماینده ولی فقیه در استان خراسان، عضو مجلس خبرگان رهبری و مدیر حوزه علمیه مشهد، پشتیبان حقیقی انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری بودند.
وی ادامه داد: اساتید و بزرگان حوزه مشهد تاکید داشتند سخنرانیهای ایشان، انقلابی و آتشین بود آنچنان که علاوه بر تهییج روحیه مبارزاتی طلاب و مردم، ترس بر اندام نیروها و ماموران طاغوت می انداخت.
توصیف آیتالله نوری همدانی از والدِ آیتالله طبسی
حجتالاسلام والمسلمین میرحجتی گفت: آیتالله طبسی در یک سالگی، پدر عالم و مبارزشان را در تصادف ساختگی از دست دادند. آیت الله نوری همدانی در دیداری خصوصی با ایشان در این باره فرمودند "مرحوم پدرتان را دیدم و از فن بیان و خطابه ایشان استفاده ها کردم".
وی خاطرنشان کرد: مرحوم طبسی، 37 سال در دستگاه علی بن موسی الرضا(ع) خدمت صادقانه به زائران کردند و این را افتخار خود می دانستند. مطمئنا اگر عنایت حضرت و روح پاک و لطیف آیتالله نبود، این موفقیت حاصل نمی شد.
ساخت صحن جامع رضوی با حق تولیت
نماینده آیتالله نوری همدانی افزود: هیچگاه آیتالله طبسی از حق تولیت خویش استفاده شخصی نکردند بلکه برخی صحن ها مانند صحن جامع رضوی و همچنین حسینیه بزرگ امام رضا (ع) را از محل این درآمد ساختند.
وی ادامه داد: ایشان زندگی بسیار ساده و بدون تشریفات داشتند و تا پایان عمر در خانه ای که قبل از انقلاب خریده بودند، زندگی می کردند. مطمئنا خدمات کم نظیر ایشان به آستان قدس رضوی که در طول تاریخ شیعه بی نظیر است، به دلیل همین روحیه ساده زیستی و قناعت بود.
خروج بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) از غربت دیرین
حجتالاسلام والمسلمین میرحجتی گفت: مسلمان شدن بسیاری از غیر ایرانی ها با حضور در فضای معنوی و باشکوه آستان قدس رضوی از خدمات و برکات ماندگار آیتالله طبسی به تشیع است. ایشان بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) را که قبل از انقلاب غریب بود به مامن و ماوای صدها میلیون شیعه و محب اهل بیت(ع) تبدیل کرد.
وی افزود: توصیه همیشگی مرحوم طبسی به طلاب و روحانیون، وفاداری نسبت به امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری و خدمت به مردم است. خود ایشان علاوه بر ثبات قدم در مسیر انقلابی با ساخت مدارس علمیه، بیمارستان ها، درمانگاه ها و صندوق های قرض الحسنه، عامل به کلام شان بودند.
رعایتِ تواضع و ادب نسبت به مخالفان و منتقدان
این فاضل حوزوی خاطرنشان کرد: از خصیصه های آیتالله طبسی، رعایت تواضع و ادب نسبت به همگان حتی مخالفان و منتقدان بود؛ به طوری که حوزه علمیه مشهد موردی از تندروی ایشان سراغ ندارد.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات ویژه و منحصر به فرد مرحوم طبسی، دعوت از مراجع معظم تقلید مانند آیات، مکارم شیرازی، سبحانی و نوری همدانی برای تدریس در حوزه علمیه مشهد و اقامه نماز در آستان ملکوتی ثامن الحجج (ع) در فصل تابستان بود. ضمنا به دلیل علاقه فراوان به مراجع تقلید و علما، شخصا به دیدار آنها می رفتند.
نظر شما