به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، محمدجواد فاطمی، رییس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران در دویست و چهل و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: وضعیت سوختگی در ایران بسیار اسفناک است.
وی با بیان اینکه سوختگی برای کشورهای فقیر است، خاطرنشان کرد: کشورهای توسعه یافته توانسته اند این موضوع را حل کنند.
وی با بیان اینکه بین 150 تا 180 هزار نفر در کشور سالانه دچار سوختگی می شوند، اذعان داشت: از این تعداد 30 هزار نفر بستری می شوند و سالانه 3 هزار نفر فوت می کنند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه افرادی که از سوانح سوختگی نجات پیدا می کنند و زنده می مانند دچار معلولیت می شوند، تصریح کرد: میزان مرگ و میر در آمریکا بر اثر سوانح سوختگی در سال 2006 به ازای هر 100 هزار نفر 1.2 بوده است این در حالی است که در ایران این آمار 3.8 به ازای هر 100 هزار نفر می باشد.
فاطمی با بیان اینکه از استانداردهای سوختگی در جهان عقب هستیم، خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته به ازای هر 100 هزار نفر 5 نفر بر اثر سانحه سوختگی فوت می کنند این در حالی است که در کشورهای در حال توسعه این تعداد به ازای هر 100 هزار نفر 15 نفر می باشد.
وی ادامه داد: به ازای هر 100 هزار نفر در ایران 40 نفر سالانه بر اثر سوختگی می میرند.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به بستری شدن 11 میلیون نفر در سال 2004 بر اثر سوختگی تاکید کرد: در این سال 28 هزار نفر در ایران بر اثر سانحه سوختگی بستری شدند.
وی با بیان اینکه عامل سوختگی ایران در سال 1990 به عنوان دهمین علت مرگ زودهنگام بوده است، گفت: در حالی که اکنون رتبه کشورمان در این حوزه به جایگاه هشتم سقوط کرده است.
فاطمی با بیان اینکه شاخص دالی برای سوختگی در ایران رتبه بیستم را دارا است، اذعان داشت: هر درصد سوختگی 5 میلیون تومان هزینه درمان برای بیمار ایجاد می کند. هیچ کدام از بیماران سانحه سوختگی هزینه های درمان را نمی توانند پرداخت کنند.
وی با بیان اینکه هیچ درمان استانداردی در کشور وجود ندارد بنابراین بیشتر سوانح سوختگی به مرگ زودهنگام و یا معلولیت تبدیل می شود، تصریح کرد: سازمان های بیمه ای به بهانه درمان بیماری سوختگی جراحی زیبایی محسوب می شود هیچ کدام از بیماران را تحت پوشش بیمه قرار نمی دهند.
فاطمی خاطرنشان کرد: شاخص های سوختگی در کشورمان اسفناک است چرا که دستگاه ها وظایف شان را به درستی انجام نمی دهند.
وی با اشاره به سانحه شین آباد و سرنوشتی که برای 24 دانش آموز شین آبادی بر اثر آتش سوزی بخاری ایجاد شد، اظهار داشت: میلیاردها تومان هزینه برای بخاری غیر استاندارد انجام می شود که در نهایت باعث ایجاد سوانح جبران ناپذیر می شود.
فاطمی با بیان اینکه هیچ کدام از وزارتخانه های صنعت، نیرو، کشور، آموزش و پرورش، صدا و سیما و شهرداری ها به وظایف شان در حوزه فرهنگ سازی عمل نمی کنند، خاطرنشان کرد: درمان غیراستاندارد و میزان مرگ و میر بالا به عنوان یک آسیب جدی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه باید 2400 تخت سوختگی داشته باشیم در حالی که اکنون فقط هزار تخت سوختگی در بیمارستان های کشور وجود دارد، تصریح کرد: هیچ تخت سوختگی استانداردی در کشور وجود ندارد و همه آنها غیراستاندارد هستند.
وی توضیح داد: به هر بیمار سوختگی باید یک اتاق و یک تخت ویژه اختصاص یابد این در حالی است که در تهران به عنوان بزرگترین شهر ایران هر 6 بیمار سوختگی در یک اتاق بستری هستند.
فاطمی یادآور شد: هزار مرکز قلب در کشور افتتاح کرده ایم چرا که درآمدزا است اما سوانح سوختگی به دلیل هزینه بر بودن مورد توجه قرار نگرفته اند که این جای تاسف دارد.
وی با بیان اینکه تیم های درمانی در سوانح سوختگی ناقص است و سوختگی آخرین ایستگاه پزشکان محسوب می شود، خاطرنشان کرد: بیمارستان سوختگی تبعیدگاه جراحان است و پرستاران تمایل ندارند در بیمارستان های سوانح سوختگی خدمت کنند.
فاطمی از مسئولان درخواست کرد تا بیایند و از نزدیک بیماران سوانح سوختگی را عیادت بکنند و از شرایط نامناسب و وضعیت بیماری و روحی آنها مطلع شوند و توجه بیشتری به امکانات و فضای مربوط به درمان بیماران سوانح سوختگی داشته باشند و استانداردسازی لازم در زمینه تجهیزات و درمان بیماران انجام دهند.
فاطمی با بیان اینکه بر اساس AL50 (درصدی از سوختگی که از 2 مریض یکی را می توان زنده نگه داشت) در ایران به 60 درصد هم نمی رسد که این امر جای تامل دارد.
فاطمی در ادامه با اشاره به حوادث چهارشنبه سوری خاطرنشان کرد: سال گذشته 200 بیمار بر اثر سانحه سوختگی در بیمارستان های مطهری و حضرت فاطمه شهر تهران بستری کردیم که اغلب همه آنها به جراحی نیاز داشتند.
وی با بیان اینکه هر ساله در زمان چهارشنبه سوری تعداد زیادی معلول به جامعه اضافه می کنیم، اذعان داشت: به جای منع برگزاری جشن باید برای وقوع حوادث و سوانح سوختگی اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم.
فاطمی با بیان اینکه سالانه 2 هزار نفر بر اثر سوختگی الکتریکی بستری می شوند، ادامه داد: 65 درصد این افراد حداقل یک عضوشان را از دست می دهند و سالانه 1300 معلول از کارگران ساختگانی به جامعه افزوده می شود.
فاطمی با بیان اینکه ایمن سازی در محیط های کار خطرناک باید مورد توجه مسئولان و قانون گزاران قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: برای وزارت کشور، وزارت نیرو و شهرداری ها نامه هایی ارسال کردیم با مضمون تاکید بر ضرورت ایمن سازی محیط کار به همراه عکس سانحه دیدگان که دست و پایشان قطع شده بود، ارسال کردیم تا دقت نظر بیشتری در قوانین و رعایت استانداردها انجام دهند.
وی با طرح این سوال که چرا نباید مدارس کشور استاندارد باشد و چرا آموزش و پرورش در این زمینه کمک نمی کند، اظهار داشت: آموزش پیشگیری از سوانح سوختگی را باید به کتاب های درسی ببریم.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی در زمینه حوادث آتش سوزی و پیشگیری از سوانح سوختگی خاطرنشان کرد: آموزش به کودکان نقش مهمی در کاهش این حوادث ایفا می کند و باید صدا و سیما، رسانه ها و مهدکودک ها آتش خوب و آتش بد را به کودکان معرفی کنند و فرهنگسازی از طریق رسانه ها و آموزش به مردم انجام شود.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران اذعان داشت: 95 درصد سوختگی کودکان ناشی از سهل انگاری پدر و مادر یا مراقبان آنها است.
فاطمی با بیان اینکه میزان سوختگی در ایران 11 برابر متوسط جهانی است، تاکید کرد: بیماران حوادث سوختگی پس از ترخیص از بیمارستان به حال خود رها می شوند و هیچ گونه حمایت روانی، اجتماعی و فرهنگی از آنها انجام نمی شود و بسیاری از آنها منزوی شده و بر اثر افسردگی دست به خودکشی می زنند.
وی ادامه داد: هیچ کلینیک جامعی برای ادامه درمان بیماران سوختگی وجود ندارد و پوشش بیمه ای و حمایت اجتماعی از این نوع بیماران صورت نمی گیرد در واقع سوختگی بیماری فقرا است.
نظر شما