به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ایران، حزب الله و شورای همکاری خلیج فارس، داوود اغلو در تهران، گرجستان از ایران گاز نمی خرد، تروریستی خواندن حزب الله برای فشار بر ایران، وزیر انرژی روسیه در راه تهران برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
بایسته های دیپلماسی آسیایی جمهوری اسلامی ایران
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران اولین سفر دوره ای خود به آسیا را پس از برجام در حالی از روز گذشته آغاز کرد که به نظر می رسد همکاری با قاره کهن برای تهران از اولیت های ویژه ای برخوردار باشد.
آسیا در معادلات آینده جمهوری اسلامی جایگاه قابل اتکایی دارد به طوری که فروش فرآورده های منشعب از نفت و گاز یکی از پارامتر های گفتمان اقتصادی ایران در این منطقه به شمار می رود ، اما با توجه به توسعه سطح تبادلات ایران و کشورهای منطقه از جمله سنگاپور ، ژاپن و کره جنوبی می توان امید وار بود که تنوعی در خور جایگاه ایران اسلامی در سبد تبادلات تجاری میان تهران و کشورهای آسیایی ایجاد شود.
اندونزی پر جمعیت ترین کشور مسلمان جهان اولین مقصد سفر دوره وزیر خارجه جمهوری اسلامی به شمار می رود و همکاری های اقتصادی و فرهنگی با این کشور از اهمیت بالایی برخوردار است .
در همین حال برای پیشبرد اهداف کلان جهان اسلام و باتوجه به فرقه گرایی که برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس متولی آن هستند همکاری با کشورهای مسلمان شرق آسیا می تواند راه گشا باشد به همین جهت می توان امید وار بود سخنرانی وزیر خارجه جمهوری اسلامی در نشست فوق العاده سازمان همکاری های اسلامی به عنوان دومین نهاد میان دولتی پس از سازمان ملل متحد برای حل و فصل معضلاتی که اکنون کشورهای اسلامی با آن مواجهه هستند در پیش برد این راهبرد موثر باشد.
تهران می تواند از ظرفیت های موجود در کشورهای مسلمان آسیا برای ایجاد همبستگی در جهان اسلام استفاده کند و با توجه به عدم دخالت این کشورها در معضلاتی در چون بحران سوریه و یمن ایجاد یک رویکرد واحد برای برخورد مبتنی بر عقلانیت میان کشورهای اسلامی امری ضروری است.
در همین حال در نشست فوق العاده دو روزه سازمان قرار است موضوع آزادی قدس شریف و مساله فلسطین مورد بررسی قرار گیرد .
از سوی دیگر در سفر دوره ای وزیر خارجه ایران کشور به دو کشور آنگلوساکسون نیوزلند و استرالیا در برنامه گنجانده شده اند که برای نخستین بار صورت می گیرد.
مساله مهاجران ایرانی در استرالیا و لغو تحریم های این کشور علیه مبادلات تجاری با جمهوری اسلامی و استفاده از فرصت ایجاد شده از جمله مسائلی است که میان دو وزیر خارجه مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
سفر دوره ای وزیر خارجه ایران به شش کشور یکی از نخستین راهکنش های دیپلماسی عمومی کشور در عرصه سیاست خارجی به شمار می رود که با هدف استفاده از ظرفیت های بالقوه تهران در عرصه های سیاسی و اقتصادی و با دو رویکرد ایجاد وحدت میان کشورهای اسلامی و پیام دوستی مردم جمهوری اسلامی برای کشورهای آسیایی برنامه ریزی شده است و قادر است در راهبرد کلان اقتصادی و سیاسی ایران با سطح تاثیرگذاری منطقه ای و بین المللی موثر باشد.
همکاری با کشورهای اسلامی و اتحاد میان دولت های مسلمان خطری جدی برای یکه تازی های کشورهای است که اکنون خود را هژمون در خاورمیانه می نامند اما با جنگ افروزی و سکوت در مقابل جنایت های رژیم صهیونیستی و حتی ارتباط مخفیانه با این رژیم آب در آسیاب دشمن می ریزند.
ایران، حزب الله و شورای همکاری خلیج فارس
شورای همکاری خلیج فارس جنبش حزب الله لبنان را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی کرد . این تصمیم در حالی گرفته شد که عمان به عنوان یکی از دوستان منطقه ای جمهوری اسلامی در این جلسه حضور داشت. میزان عصبانیت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از پیشرفت های ارتش سوریه و ضعف گسترده ای که اکنون جبهه مخالفان در این کشور با آن مواجهه هستند از جمله مسائل مهمی است که در گرفتن این تصمیم تاثیرگذار بوده است. در همین حال نباید از نظر دور داشت که عربستان سعودی مشغول تدارک یک رزمایش بزرگ متشکل از 20 کشور است که در آن بیش از 2 هزار هواپیما حضور خواهند داشت که بزرگترین رزمایش نظامی و حضور نظامی در منطقه خلیج فارس پس از جنگ کویت در سال 1991 است .
سعودی ها قصد دارند با این اقدامات هم سو جمهوری اسلامی ایران و حزب الله را متوجه میزان عصبانیت خود بکنند. در مقابل هم ایران اقدام اعضای GCC یا همان شورای همکاری خلیج فارس را محکوم کرده است .
ایران معتقد است حزب الله تنها یک گروه سیاسی است که البته با سیاست های رژیم صهیونیستی مخالف است به همین جهت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که البته این روزها رابطه نزدیکی را با محور صهونیسم و اردوغان برقرار کرده اند در تلاشند تا این جریان را تضعیف و به آن فشار آورند.
حمایت نظامی روسیه از جبهه سوریه و حضور حزب الله در کنار ارتش شرایط میدانی در سوریه را تغییر داده است به همین جهت باید منتظر رویداد های جدیدی پس از لغو آتش بس بود.
آتش بسی که برای تجدید قوای تروریست ها و حامیان آنها در آنکارا و ریاض بسیار حیاتی بود . کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اکنون با فشار بر حزب الله قصد دارند نقش منطقه جمهوری اسلامی ایران در میدان سوریه را نیز به چالش بکشند.
داوود اغلو در تهران
احمد داوود اغلو نخست وزیر ترکیه در حالی به تهران سفر می کند که مناسبات میان ایران و رژیم اردوغان طی سالهای دولت روحانی فضای بهتری را تجربه می کند. در همین حال اعلام وضعیت فوق العاده در بخش های از جنوب ترکیه و همچنین شکست های پی در پی سیاست های این کشور در قبال سوریه فضای روابط دو طرف را به سوی روند های منطقی تری از سوی طرف ترک هدایت کرده است.
نباید از نظر دور داشت که در حال حاضر روابط میان ایران و ترکیه در سه سطح ، اقتصادی ، انرژی و سیاسی پیگیری می شود و اختلافات در سطح سیاسی عملا بر روی دیگر مبادلات دو طرف سایه نیافتکنده و همچنان شاهد پیشرفت در این بخش ها هستیم.
قرار است داوود اغلو مقدمات سفر حسن روحانی به ترکیه را فراهم آورد سفری که می تواند پس از برجام شرایط بهبود مناسبات دو جنابه را ایجاد کند.
توجه به این نکته ضروری است که سفر داوود اغلو در راس یک هیات اقتصادی به تهران نخستین سفر مقامات ترکیه پس از اجرایی شدن برجام به ایران است .
قرار است مقدامات سفرهای آتی روسای جمهوری دو کشور چیده شود تا بتوانند در خصوص روابط اقتصادی و سیاسی خود گفتگو های را صورت دهند.
همکاری در زمینه خودرو از دیگر مسائل مهم در مناسبات دو طرف است به طوری که کارخانه رنو در ترکیه و آینده تولیدات محصولات این شرکت در ایران بر همکاری های اقتصادی دو طرف تاثیر گذار خواهد بود.
انتقال انرژی ، همکاری های گمرکی و همچنین مسائل مربوط به بانک و بیمه از دیگر موضوعاتی است که دو طرف در خصوص آن در تهران گفتگو می کنند.
سفر اغلو به ایران فردا یکشنبه به پایان خواهد رسید و طرفین امیدوارند بتوانند در خصوص موارد مورد اختلاف منطقه که عمدتا در مورد سوریه و یمن است به جمع بندی برسند.
گرجستان از ایران گاز نمی خرد
گرجستان دیگر برنامه ای برای خرید گاز از جمهوری اسلامی ایران ندارد. این مطلب را کاخا کالاتزه وزیر انرژی گرجستان و معاون رئیس جمهور این کشور در حالی عنوان کرد که پیش از این قرار بود تهران در تامین انرژی گرجستان نقش فعالی را ایفا کند. در همین حال گزارش های تکمیلی نشان می دهد طرف گرجستانی قرارداد تامین انرژی با جمهوری کوچک آذربایجان امضا کرده است. وجود خطوط لوله انتقال انرژی از دوران اتحاد شوروی و همچنین تعرفه های پایین قیمت از جمله علت های است که تفلیس را به سوی دیکتاتوری علی اف پیش برده است .
آذربایجان در حالی جایگزین ایران شد که گفته می شود مذاکرات فنی میان تهران و تفلیس با شکست همراه بوده است. گرجستان و آذربایجان در حالی روز گذشته جمعه در تلفیس قرار داد انتقال گاز را امضا کردند که قرار است 463 میلیون متر مکعب گاز آذری به گرجستان ارسال شود که همانطور که اشاره شد قیمت آن به مراتب از طرف ایرانی پایین تر است .
آذربایجان از تمام امکانات خود استفاده می کند تا بتوانند در بازارهای انرژی در فضای پسا شوروی استفاده کند. این کشور کوچک که یکی از پایگاه های اسرائیل در منطقه به شمار می رود مسیر ترانزیتی تروریست ها از آسیای مرکزی به سوی سوریه تحت کنترل "میت " پلیس مخفی رژیم اردوغان است .
کالاتزه وزیر انرژی گرجستان در خصوص انتقال گاز ایران به این کشور همچنین اظهار داشت گفتگوهایی با تهران صورت گرفته بود اما ما اکنون تمام گاز مورد نیاز خود را از آذربایجان تامین می کنیم و اگر این نیازمند انرژی بیشتری شویم قطعا بر روی منابع دیگر تمرکز می کنیم.
کالادتزه همچنین معقتد است دریافت و خرید گاز ایران به صورت تئوریک به واقعیت نزدیک بود اما از منظر عملیاتی چندان با صرفه اقتصادی نیست.
سیاست خارجی ایران و توافق جامع هسته ای
انزوای تهران طی سالهای تحریم از جمله مواردی بود که کشورهای منطقه ای از جمله عربستان سعودی و ترکیه از آن سود های سرشاری برده اند. نبود کانال های رسمی گفتگو میان تهران و غرب و در عین حال نقش آفرینی تهران در مسائل منطقه ای مجموعه ای سوتفاهمات را میان ایران و قدرت های بزرگ منطقه ای ایجاد کرده بود که کشورهای خاورمیانه و آنهایی که از نقش آفرینی سعدآباد در معادلات منطقه ای واهمه داشتند را خشوند می کرد. اما توافق جامع هسته ای و ایجاد کانال های مستقیم ارتباطی میان ایران و غرب و حتی سفر آینده رئیس جمهور ایران به پاریس سرمایه گذاری اعراب بر نقش فرانسه را در معادلات منطقه ای نقش برآب کرده است.
ایران از نظر ساختاری با کشورهای منطقه خاورمیانه حتی ترکیه تفاوت های بسیاری دارند. ساختار نیمه صنعتی اقتصاد ایران و بازار بزرگ منطقه ای ایران را به هاب تولیدات صنعتی مبدل خواهد کرد مساله که ایران هیچ کدام از کشورهای عربی منطقه خلیج فارس امکان دستیابی به آن را از منظر ساختارهای اجتماعی ندارند. در همین حال اوج همکاری های اقتصادی میان ایران و اتحادیه اروپا می تواند به تضمین های امنیتی برای تهران و توافق جامع هسته ای منجر شود که همگی اینها اخبار بدی برای ترکیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هستند.
گزارش ها نشان می دهد ایران و اتحادیه اروپا در میان سالهای 2003 تا 2009 چیزی در حدود 28 میلیارد دلار تبادلات تجاری داشته اند که مساله نشان از ظرفیت های مهم اقتصادی در تعاملات طرفین است .
در حال حاضر هیچ کدام از کشورهای منطقه خاورمیانه چنین ظرفیتی را نداشته و زیر ساخت های در جمهوری اسلامی ایران عملا به سرمایه گذاران اجازه خواهد داد تا حضوری پر رنگ تر در اقتصاد ایران داشته باشند. همانطور که رئیس جمهور حسن روحانی بارها به آن اشاره کرده است برجام باید راه فن آوری و سرمایه را به اقتصاد ایران باز کند و کشور به دنبال کالای مصرفی نیست.
این برخلاف فعالیت و رفتار تجاری است که طی هشت سال گذشته کالاهی چینی را وارد کشور کرده اند و عملا ضمن نابود کردن تولیدات داخلی عملا خیانتی بزرگ به اقتصاد ملی کرده اند. در همین حال می توان این گروه های تجاری را با جریان های منطقه ای برای تضعیف موقیت ایران در یک چهارچوب تعریف کرد .
در حال حاضر پدیده های امنیتی مانند داعش در کنار پیشبرد اهداف اتقصادی می توانند در برخی از آورد ها بر یکدیگر منطبق باشند به طوری این همپوشانی راه گشایی بسیاری از همکاری های میان ایران و اروپا خواهد بود که به طور مستقیم بر مناسبات تهران و شورای همکاری خلیج فارس تاثیرات شگرفی خواهد گذاشت.
تروریستی خواندن حزب الله برای فشار بر ایران
شورای همکاری خلیج فارس جنبش حزب الله لبنان را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی کرد . این تصمیم در حالی گرفته شد که عمان به عنوان یکی از دوستان منطقه ای جمهوری اسلامی در این جلسه حضور داشت. میزان عصبانیت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از پیشرفت های ارتش سوریه و ضعف گسترده ای که اکنون جبهه مخالفان در این کشور با آن مواجهه هستند از جمله مسائل مهمی است که در گرفتن این تصمیم تاثیرگذار بوده است. در همین حال نباید از نظر دور داشت که عربستان سعودی مشغول تدارک یک رزمایش بزرگ متشکل از 20 کشور است که در آن بیش از 2 هزار هواپیما حضور خواهند داشت که بزرگترین رزمایش نظامی و حضور نظامی در منطقه خلیج فارس پس از جنگ کویت در سال 1991 است .
سعودی ها قصد دارند با این اقدامات هم سو جمهوری اسلامی ایران و حزب الله را متوجه میزان عصبانیت خود بکنند. در مقابل هم ایران اقدام اعضای GCC یا همان شورای همکاری خلیج فارس را محکوم کرده است .
ایران معتقد است حزب الله تنها یک گروه سیاسی است که البته با سیاست های رژیم صهیونیستی مخالف است به همین جهت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که البته این روزها رابطه نزدیکی را با محور صهونیسم و اردوغان برقرار کرده اند در تلاشند تا این جریان را تضعیف و به آن فشار آورند.
حمایت نظامی روسیه از جبهه سوریه و حضور حزب الله در کنار ارتش شرایط میدانی در سوریه را تغییر داده است به همین جهت باید منتظر رویداد های جدیدی پس از لغو آتش بس بود.
آتش بسی که برای تجدید قوای تروریست ها و حامیان آنها در آنکارا و ریاض بسیار حیاتی بود . کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اکنون با فشار بر حزب الله قصد دارند نقش منطقه جمهوری اسلامی ایران در میدان سوریه را نیز به چالش بکشند.
وزیر انرژی روسیه در راه تهران
آلکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در راس هیاتی بلند پایه به زودی از ایران دیدن خواهد کرد. نواک در خصوص کمیسیون همکاری های مشترک میان دو کشور با مقامات ایران ملاقات های را صورت می دهد.
آلکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در همین رابطه در آخرین اظهار نظر رسمی اش که توسط رسانه های روسی منتشر شد گفت : در مجموعه ملاقات هایم با طرف های ایران در خصوص روابط دو جانبه و مسائل از جمله اقتصاد و تجارت مذاکراتی را انجام می دهم.
این در حالی است که مناسبات اقتصادی میان ایران و روسیه طی دوران پس از تحریم های سازمان ملل متحد وارد فضای تازه ای شده است و طرفین خود را برای رشد در این زمینه آماده می کنند.
از یک سو تحریم های روسیه علیه ترکیه توانسته است به موقعیت جمهوری اسلامی ایران کمک شایانی کند و از سوی دیگر وجود پتانسیل های بلقوه در اقتصاد ایران ظرفیت های تبادلات تجاری میان دو کشور را بالا برده است .
وزیر انرژی روسیه در خصوص کمیسیون همکاری های مشترک اتقصادی میان ایران و فدراسیون روسیه بدون اشاره به زمان دقیق برگزاری این جلسه تنها مکان آن را تهران عنوان کرد.
نواک همچین اظهار داشت ما امروز خطوط اصلی و ترتیبات همکاری های مشترکمان را ارزیابی کرده و آنها را مشخص کرده ایم تا در دیدارهای آینده بتوانیم مسیر های توسعه و همکاری های همه جانبه امان را پیش ببریم.
یکی از اولیت های اصلی همکاری های دو جانبه میان ایران و روسیه مساله انرژی است که عرصه های نفت و گاز در آن جایگاه ویژه ای دارند.
در همین حال سفر مهر ماه گذشته رئیس جمهور روسیه به تهران خطوط اصلی این همکاری را مشخص کرده است که بخش های دیگر آن مسائل اتمی خواهد بود.
نظر شما