هیجاناتی که چهارشنبه را شوم می کند/ بازداشت اخلالگران نظم عمومی تا پایان تعطیلات نوروزی

خبرگزاری شبستان: چهارشنبه پایانی سال یا همان چهارشنبه سوری که از سنت های دیرین مردم سرزمین ماست، طی سال های اخیر دستخوش تحریف های گسترده شده و به جای اینکه فرصتی برای شادی آفرینی باشد، موجب دلهره و اضطراب شهروندان به ویژه والدین می شود.

خبرگزاری شبستان- گرگان: چهارشنبه سوری، یکی از سنت های رایج در بین ایرانیان در آستانه فرا رسیدن عید نوروز است، متأسفانه طی سال های اخیر این سنت به سمت خشونت و تحریف رفته و از همه ناگوارتر اینست که در روزهای منتهی به جشن نوروز، برخی از خانواده ها را داغدار می کند.

 

سنتی که قرار است، «زردی من از تو / سرخی تو از من» را برایمان به ارمغان آورد، متأسفانه داغی را برای عده ای به جای می گذارد که شاید تا پایان عمر، آرزوی همان زردی را داشته باشند. متأسفانه اکثر قربانیان ناهنجاری های این چنینی، نوجوانان و جوانان هستند، هرچند طی سال های اخیر تعداد و آمار مصدومان و فوتی های حادثه های چهارشنبه پایانی سال کاهش پیدا کرده اما هنوز هم اخبار ناگوار در این زمینه در رسانه های مختلف منتشر می شود.

 

با اینکه هنوز تا رسیدن چهارشنبه پایانی سال فرصت داریم، اما صدای ترقه ها گوش فلک را کر کرده و آرامش را از شهروندان گرفته است. شادی گذرا و کوتاه که گاهی اوقات حسرتی را به اندازه یک عمر بر دل ها می نشاند. برخی از خیابان های شهر در این روز انگار تبدیل به میدان جنگ می شود، صدای ترقه و انفجار نارنجک های دستی، جیغ های بلند رهگذران و در آن شلوغی صدای آمبولانس! از هر سو به گوش می رسد.

 

متأسفانه ماجراجویی ها و رفتارهای پرخطر برخی از افراد، اتفاقات ناگواری را رقم می زند، همین چند روز قبل شاهد مرگ یک نوجوان گلستانی بر اثر انفجار نارنجک دست ساز غیرمجاز بودیم که در آستانه عید خانواده اش را داغدار کرد.

 

سعیده مصفا، دانشجوی رشته حقوق در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: فکر می کنم شیوه های شادی کردن و هیجان خواهی در جوان ها فرق کرده است. در گذشته غالبا تحت نظارت والدین و با حمایت آن ها و در بستر خانواده مراسم این شب برگزار می شد، حتی رسم پریدن از روی بوته آتش که خانواده ها در کنار هم این تفریح را انجام می دادند  و در حقیقت هدف اصلی دور هم بودن و نشاط  جمعی بود.

 

وی افزود: رفته رفته با تغییر سبک های هیجان خواهی و ایجاد فاصله بین فرزندان و والدین استفاده از مواد محترقه و آن هم مخفیانه و دور از چشم والدین میان جوان ها باب شد. ضمن اینکه به نظرم یک آسیب شناسی گسترده نیاز است تا مشخص شود که چرا یک نوجوان یا جوان باید از تولید صدایی ناهنجار که رعب و وحشت  ایجاد می کند به هیجان آمده و خوشحال شود.

 

وی معتقد است، افزایش روابط صمیمانه میان اعضای خانواده می تواند نوجوانان و جوانان را دوباره در بستری کنترل شده به ابراز هیجانات سالم وادار کند علاوه براین نیازمند بسترسازی مناسب فرهنگی و حتی شاید بستر دینی و عقیدتی است. چرا که اگر بچه ها با حق الناس بیشتر آشنا شوند و اعتقادات دینی در آنان نهادینه شود به سراغ این سبک هیجان خواهی که تماما ضایع کردن حق الناس است، نمی روند.

 

مصفا با بیان اینکه به نظر می رسد مجازات هایی که برای تهیه و توزیع کنندگان مواد محترقه و همچنین برهم زنندگان نظم عمومی خیلی هم بازدارنده نیست، گفت: برای این گونه جرایم 3 ماه تا 2 سال حبس واسه در نظر گرفته شده که این مجازات شاید بازدارندگی مناسبی نداشته باشد. شاید جریمه مالی یا افزایش مدت حبس و برخوردهای شدیدتر بر میزان بازدارندگی جرم مربوطه  اضافه کند مضافاً که در چند سال اخیر از اتفاق خوبی که افتاد این بود که افرادی که برای جرایم مرتبط با استفاده یا تهیه  مواد محترقه بازداشت می شدند تا پایان تعطیلات در بازداشت نگه داشته می شدند که به نظرم تهدید خوبی بود و اینکه فرد را مرعوب می کرد که در صورت ارتکاب این عمل  به غیر از پاسخگویی های کیفری بعدی، تعطیلات را هم از دست خواهد داد. در هرصورت به نظر می رسد برخوردهای این چنینی در سال های اخیر باعث کاهش حجم خسارات و حوادث ناهنجار این شب شده و افزایش آگاهی بخشی  به خانواده ها و فرزندانشان نیز به نوعی در این امر دخیل بوده است.

 

به نظر می رسد گام نخست در کاهش آسیب های چهارشنبه سوری، جدا از بحث فرهنگ سازی، برخورد با تهیه و توزیع کنندگان مواد محترقه غیرمجاز بر می گردد که در همین راستا نیروی انتظامی اقدامات خوبی را انجام داده و چندین نفر نیز در این ارتباط دستگیر شده اند. هرچند نگاه و رویکرد نیروی انتظامی به موضوع چهارشنبه سوری، رویکردی اجتماعی است نه انتظامی، اما باید با برهم زنندگان نظم عمومی و اخلالگران برخورد کرد.

 

سردار سید محمود میر فیضی، فرمانده انتظامی گلستان هم در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: برگزاری مراسم چهارشنبه سوری اگر به صورت محله محوری باشد و والدین نظارت و کنترل کافی بر روی اقدامات و شادی فرزندان خود داشته باشند، در محیطی امن، آرام و شاداب برگزار می شود.

 

وی با بیان اینکه فرهنگ سازی لازمه کاهش آسیب هاست، افزود: طی سال های اخیر با اقدامات خوبی که صورت گرفته تعداد مصدومان و مجروحان حوادث چهارشنبه پایانی سال کم شده اما بازهم باید مراقب باشیم.

 

فرمانده انتظامی استان با بیان اینکه با برهم زنندگان نظم عمومی قاطعانه برخورد خواهیم کرد، گفت: خط قرمز نیروی انتظامی قانون است و براساس قانون، مأموران با متخلفان و کسانی که موجب سلب آرامش و آسایش شهروندان می شوند با آنها به شدت برخورد خواهد کرد. کسانی که با شادی های کاذب موجب راه بندان، هیاهو و برهم خوردن نظم اجتماعی شوند در چهارشنبه پایانی سال دستگیر و خودروی آنها نیز توقیف می شوند. برابر ماده 618 قانون مجازات اسلامی هرکسی که با هیاهو، جنجال، حرکات غیرمتعارف و یا با تعرض به افراد مخل نظم و آرامش جامعه شود، با هماهنگی با دستگاه قضایی دستگیر و یا خودروی آنها توقیف شده و تا پایان تعطیلات نوروزی در بازداشت خواهند بود علاوه براین قانونگذار حبس از سه ماه تا یکسال برای افراد متخلف در نظر گرفته است.

 

وی همچنین به کشفیات مواد محترقه در استان هم اشاره کرد و گفت: تاکنون 121 هزار عدد مواد محترقه غیرمجاز در استان کشف و در این ارتباط 36 نفر نیز دستگیر شده اند.

 

هادی هاشمیان، رئیس کل دادگستری گلستان نیز به اخلال گران و برهم زنندگان نظم عمومی جامعه هشدار داده و گفته بود: افرادی که در چهارشنبه ‌سوری با اقدامات خود سلامتی و آرامش مردم را به خطر بیاندازند ، منتظر برخورد شدید دستگاه قضایی باشند. افرادی که به اتهام اخلال در نظم عمومی و ایجاد مزاحمت در چهارشنبه آخر سال بازداشت شوند ممکن است با صدور قرار بازداشت موقت تا پایان تعطیلات در بازداشت بمانند و بعد از تعطیلات به اتهامات شان رسیدگی شود.

 

به طور قطع، کاهش آسیب های ناشی از حوادث چهارشنبه پایانی سال، نیازمند فرهنگ سازی و همکاری همه نهادها و دستگاه و به ویژه مشارکت خود مردم است. آسیب هایی که به افراد وارد می شود مانند قطع دست و پا، سوختگی های شدید، تخلیه چشم ها و ...، مواردی است که تا پایان عمر گریبان افراد را خواهد گرفت و به هیچ وجه قابل جبران نیست، بنابراین می طلبد برای کاهش این آسیب ها و به صفر رساندن آن، عزمی همگانی در جامعه ایجاد شود. سال گذشته براساس آمارها در استان 12 نفر براثر حوادث چهارشنبه پایانی سال دچار مصدومیت شده بودند که سوختگی های اغلب آنها سطحی بود اما در یکی از موارد یکی از چشمان نوجوان 13 ساله گنبدی تخلیه شد...

 

کد خبر 531100

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha