مسجد خشتی درق، بنایی مذهبی_ تاریخی که در دوره صفویه بنا شده است  

خبرگزاری شبستان: مسجد جامع درق یکی از آثار ارزشمند مذهبی، تاریخی شهرستان گرمه قلمداد می ­شود که در دوره صفوی احداث شده، این مسجد کوچک با الگوی معماری سنتی و مصالح خشت و گل ساخته شده و سقف آن با مجموعه ای از قوس های ضربی پوشش یافته است.

خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ مسجد در میان اندام هاي درون شهري هر شهر همیشه جاي ویژه خود را داشته و از دیگر اندام ها نمایان تر و چشمگیرتر است. در گذشته هر شهر یک مسجد جامع و هر محله چند مسجد داشته و با توجه به مقیاس، در صورت نیاز به مساجد بزرگتر ساخته می شده است.  احداث مسجد در دوران اسلامی بیش از هر نوع بناي دیگر مورد نظر بوده تا جایی که اگر شهري فاقد مسجد جامع یا آدینه بود نمی توانست به عنوان یک شهر معرفی شود. مساجد، تکایا، حسینیه ها، مصلاها، مخازن آب، رباط ها و دیگر اماکن عمومی در مسیر گذرهاي اصلی و درجاي ویژه اي در بافت محله ها و شهرهاي اسلامی جاي داشتند.

مسجد جامع درق

مسجد جامع درق یکی از آثار ارزشمند مذهبی، تاریخی شهرستان گرمه قلمداد می­ شود که در دوره صفوی احداث شده است. این مسجد کوچک با الگوی معماری سنتی و مصالح خشت و گل ساخته شده و سقف آن با مجموعه ­ای از قوس های ضربی پوشش یافته است. در وسط بنا چهار ستون درشت چهارگوش وجود دارد که پایه­ های گنبد بزرگ مرکزی بر روی آنها  قرار گرفته است.

 

صحن این مسجد، مستطیل شکل است و از اصول هندسی تبعیت می کند و کف سازی آن با سنگفرش به صورت منظم اجرا شده است. در محوطه بنا حوض آب قرار دارد که از آب درون آن علاوه بر نقش نمادین، جهت وضو گرفتن نیز استفاده می شود.

 

یک دیوار مشبک آجری، صحن مسجد را از محیط اطراف جدا کرده و در کنار ورودی میدان تعزیه وجود دارد که مراسم تعزیه خوانی در ایام سوگواری محرم در آن برپا می شود. ایوان یکی از عناصر قدیم معماری ایرانی است که در مسجد جامع درق با توجه به اقلیم آن به صورت یک فضای کوچک با سقف تخت به عنوان جلوخان اجرا شده است. محراب این اثر فاقد تزئینات است و تنها به عنوان نشانه ای برای جهت قبله ساخته شده است.

در برخی کتب تاریخی و سفرنامه ها، از شهر درق و مسجد جامع آن نام برده شده است که از آن جمله می توان به کتاب مطلع الشمس، اثر اعتماد السلطنه اشاره کرد: «قریه دره را درق می نویسند و تقریبا 100 خانوار سکنه، حمام و مسجد و باغستان هایی دارد.

 

بنای مسجد جامع درق و بافت پیرامون آن در سال 1391 مرمت شده و در حال حاضر ساکنین این منطقه همچون گذشته به صورت پویا از آن در انواع مراسم مذهبی بهره برداری می کنند. این مسجد به شماره 17387 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

 

کد خبر 532555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha