حج ۹۵ در هاله ای از ابهام/یک بام و دو هوای عربستان

خبرگزاری شبستان: هنوز وضعیت حج ۹۵ برای زائران ایرانی مشخص نشده است این در حالی است که عادل الجبیر اعلام کرده بود که عربستان همچنان میزبان حجاج ایرانی خواهد بود اما این کشور طبق اعلام مسئولین کشورمان همکاری لازم در این خصوص را با ایران نداشته و ندارد.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، پس از آن که عربستان سعودی روابط دیپلماتیک و سیاسی خود را در سال ۹۴ به صورت رسمی با ایران قطع کرد این سوال برای زائران ایرانی ایجاد شد که آیا شرایط برای رفتن به حج فراهم است؟ در حالیکه عادل الجبیر اعلام کرده بود که عربستان همچنان میزبان حجاج ایرانی خواهد بود، اما این کشور طبق اعلام مسئولین کشورمان همکاری های لازم در این خصوص را با ایران نداشته و ندارند.

در همین رابطه خبرگزاری شبستان به پیگیری وضعیت حج ۹۵ از مسئولین دولتی کشورمان پرداخت که حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه با توجه به قطع روابط دیپلماتیک و سیاسی ایران و عربستان آیا وزارت امور خارجه برای تامین امنیت حجاج ایرانی برنامه ای در نظر دارد گفت: ما معتقدیم که مساله حج یک مساله دینی و جدا از مسایل سیاسی است که نباید با مسایل سیاسی درهم تنیده شود.

وی با بیان اینکه مساله حج یک واجب دینی است و از سوی همه مسلمانان ادا می‌شود. اماکن مقدس اسلامی افتخاری است که نصیب دولت عربستان شده و این افتخار منوط به انجام مسئولیت در این حوزه است.

وی ابراز امیدواری کرد: دولت عربستان به آنچه که اعلام کرده پایبند باشد و با دعوت هر چه سریعتر جهات ذیربط حج ایرانیان زمینه موسم حج را را فراهم کند.

علاوه براین، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه با توجه به اینکه سهمیه حج سال جدید از سوی سازمان حج و زیارت اعلام شده و با توجه به قصور دولت عربستان در حفظ جان حجاج در حادثه منا و همچنین قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک ایران و عربستان دولت جمهوری اسلامی ایران به منظور پیشگیری از وقوع حادثه‌هایی شبیه فاجعه منا و تسهیل امور حج برای حجاج ایرانی چه برنامه‌هایی در نظر دارد گفت: آنچه که همکاران من در سازمان حج و زیارت می‌توانند انجام دهند قراردادهای متقن با عربستان به منظور حفظ جان حجاج ایرانی است.

وی به قطع روابط دیپماتیک و سیاسی ایران و عربستان اشاره کرد و افزود: در آینده نزدیک قرار شده ملاقاتی بین وزیر حج عربستان با مقامات ایرانی برگزار شود و مقامات ایرانی نسبت به جزیی‌ترین وضعیت حجاج ما در سال آینده از سوی مسئولین حج عربستان اطمینان یابند.

وی تاکید کرد: البته همه اینها خواسته‌های ما است اما واقعیت‌ها چیزهایی است که الان در رابطه ایران و عربستان شاهد هستیم.

همچنین حجت الاسلام حسن روحاني رييس جمهور در آخرین نشست خبري خود در سال ۹۴ با خبرنگاران در پاسخ به سوال شبستان مبني بر اين كه با توجه به قطع روابط ديپلماتيك ايران و عربستان به منظور تكرار نشدن فاجعه انساني منا دولت چه برنامه اي براي حفظ جان حجاج در سال ٩٥ دارد، گفت: روابط ما با عربستان به دفتر حفظ منافع كشيده شده و در سال آينده بايد براي صدور ويزاي حجاج نيز اقدامات جدي تري انجام دهيم. 

روحاني با بيان اين كه فراهم كردن شرايط حج براي حجاج ايراني در سال ٩٥ مشكل تر خواهد بود، خاطرنشان كرد: در حال حاضر حج عمره ما تعطيل است و هنوز هم مسئولان ما با مقامات سعودي در اين زمينه جلسه اي نداشته اند.

رييس قوه مجريه با تاكيد بر اين نكته كه پيش از برگزاري جلسه بين مسئولين حج ايران و سعودي نمي توان اظهار نظر قطعي داشت، يادآور شد: فاجعه انساني منا بسيار درد آور بود و ايرانيان عزيزي در اين حادثه جان خودشان را از دست دادند كه امسال براي تكرار نشدن چنين فاجعه اي با توجه به قطع شدن روابط ايران و عربستان راه دشواري در پيش است.

در آخرین اظهار نظرها راجع به امکان فراهم شدن شرایط حج برای حجاج ایرانی در سال ۹۵، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی‌عسکر نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت صبح یکشنبه با اشاره به موانع ایجاد شده برای سفر رییس سازمان حج و زیارت به عربستان، ابراز امیدواری کرد، مقام‌های سعودی در روزهای آینده در مورد سفر هیأت حج ایران به عربستان تصمیم‌گیری کنند.

وی گفت: بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت براساس رسالت خود تاکنون تمام تلاش‌شان را بکار برده‌اند تا حج امسال در زمان مقرر انجام شود، اما متاسفانه تاخیر ایجاد شده توسط عربستان برای انجام مذاکرات مقدماتی و فراهم شدن مقدمات حج مانند آموزش، تامین مسکن، حمل و نقل، تغذیه و... به معنای آن است که نمی‌خواهند حج انجام شود.

سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به سخنان وزیر خارجه عربستان که حج را از روابط سیاسی دو کشور جدا دانسته بود، افزود: آنچه در عمل مشاهده می‌شود مغایر با این گفته سعودی‌ها است.

قاضی‌عسکر سپس بیان کرد: در قرآن برای «صد عن سبیل‌الله» عواقب خطرناکی در نظر گرفته شده و دولتمردان سعودی باید مراقب باشند تا گرفتار این ظلم عظیم نشوند.

وی ادامه داد: اگر در روزهای آینده گفت‌وگوهای طرفین انجام نشود، شرایط برای برگزاری حج مطلوب بسیار دشوار خواهد شد.

نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت همچنین ادامه‌ی تعطیلی سفر عمره زائران ایرانی را به دلیل بی‌تدبیری مسؤولان مربوطه در کشور میزبان دانست و با بیان این‌که عربستان با افراد خاطیِ حادثه فرودگاه جده برخورد لازم را نکرده، گفت: در این حادثه برای رعایت عزت و شئونات مردم عزیزمان طبیعی بود که واکنش نشان دهیم و آنها هم بر اساس شرع مقدس اسلام، مسؤولیت داشتند تا با افراد خاطی برخورد کنند و عکس‌العمل لازم را نشان دهند، اما متاسفانه به دلیل برخورد نکردن با افراد خاطی، تعطیلی عمره ادامه یافت.

وی اضافه کرد: در حج امسال هم مشکل از طرف مقابل است، ما در چند سال گذشته تلاش کرده‌ایم حج به روابط سیاسی دو کشور پیوند نخورد و آنها نیز پذیرفته بودند و حج هم به خوبی انجام می شد، ولی شرایط امسال برعکس است.

سرپرست حجاج ایرانی از حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام و فاجعه منا به عنوان حوادث تلخ و غیر قابل قبول برای امت اسلامی یاد کرد و افزود: متاسفانه با وجود قولی که پادشاه عربستان به آسیب‌دیدگان داد، هنوز غرامتی به بازماندگان پرداخت نشده است.

وی با تاکید بر اینکه واکنش عربستان در این دو حادثه مناسب نبود، اظهار کرد: با وجود تایید بالاترین مقام سعودی، دیه حادثه‌دیدگان مسجدالحرام به هیچ یک از کشورها پرداخت نشده و در مورد دیه حادثه‌دیدگان منا نیز تاکنون اقدامی صورت نگرفته و این برای جهان اسلام قابل قبول نیست.

کد خبر 533590

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha