طرح مروارید خلیج فارس بدنبال تولید صیانتی از مخازن

خبرگزاری شبستان:پروژه مروارید خلیج فارس در زمینه شناخت منابع هیدروکربنی منطقه خلیج فارس و دریای عمان در حوزه‏های خشکی و آب، با هدف شناسایی منابع و چگونگی شکل‏‌گیری، مهاجرت نفت و گاز و به تله افتادن آنها در این حوزه است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پژوهشگاه صنعت نفت در ارتباط با موضوع اقتصاد مقاومتی عمدتا در زمینه بومی‏ سازی فناوری‏های مرتبط با صنعت نفت و گاز فعالیت می‏کند و از همین رو متخصصان این مرکز در حال تدوین برنامه‏‌ای مبتنی بر تمام ابزارها و نیازمندی‏های حوزه فناوری در صنایع پایین‏ دست و بالادست نفت هستند. در تدوین این برنامه، مسیرها، راهبردها و چگونگی فعالیت در زمینه فناوری تعیین می‏ شوند. یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی پژوهش است. تولید و تدوین فناوری‏هایی که در بستر اقتصاد مقاومتی ما را به سمت خودکفایی سوق دهند، بسیار مهم هستند.

 

بنابراین گزارش، از جمله پروژه‏هایی که در پژوهشگاه به شکلی جدی دنبال می‏شود؛ پروژه مروارید خلیج فارس در زمینه شناخت منابع هیدروکربنی منطقه خلیج فارس و دریای عمان در حوزه‏های خشکی و آب، با هدف شناسایی منابع و چگونگی شکل‏‌گیری، مهاجرت نفت و گاز و به تله افتادن آنها در این حوزه است. این پروژه یک دیدگاه استراتژیک را برای تصمیم‏گیری‏های آتی در زمینه بهره‏برداری از منابع هیدروکربنی کشور به مسئولان کشور خواهد داد.

 

این گزارش می افزاید: قرارداد مدل‌سازی سیستم‌های نفتی خلیج فارس و دریای عمان موسوم به طرح مروارید خلیج فارس بزرگترین قرارداد پژوهشی در سطح وزارت نفت است. در طرح مدل‌سازی سیستم‌های نفتی خلیج‌فارس و دریای‌عمان (طرح مروارید خلیج فارس) از رویکرد چند رشته‌ای شامل، بهره‌گیری از آخرین روش‌های توسعه یافته در علوم زمین (ژئوفیزیک، پتروفیزیک، ژئوشیمی و مدل‌سازی) برای تشخیص فرآیندهای  بازسازی تاریخچه تدفین رسوبات در پهنه خلیج فارس و دریای عمان از زمان پالئوزوئیک تا کنون، تعیین زمان زایش، خروج و مهاجرت نفت و گاز، تعیین کمیت و کیفیت نفت و گاز تولید شده استفاده می‌شود. همچنین این روش‌ها در تعیین زمان انباشته‌شدن نفت و گاز در تله‌های ساختمانی و چینه‌ای، تعیین ترتیب زمانی وقایع زمین شناسی و تکتونیکی فعال در منطقه و رده‌بندی مناطق دارای پتانسیل تجمع‌های هیدروکربنی برای اکتشاف کاربرد دارد.

 

طرح مدل‌سازی سیستم‌های نفتی خلیج فارس ودریای عمان (طرح مروارید خلیج فارس) با وسعت مطالعاتی برابر 183500 کیلومتر مربع شامل 80 ساختار زمین شناسی، 17 میدان و 490 چاه نفت و گازی و در نوع خود از نظر بزرگی و مقیاس کم نظیر است. در این طرح همه لایه‌های چاه‌ها به دقت بررسی خواهند شد تا با مدل‌سازی سه بعدی اطلاعات ارزشمندی مانند زمان تولید نفت، جریان پیدا کردن و مسیرهای مهاجرت به دست آید. با اختیارداشتن چنین اطلاعاتی می‌توان، نواحی‌ای که دارای ریسک اکتشافی کمتر و احتمال وجود منابع هیدروکربوری در آن بیشتر است را مورد شناسایی قرار داد. با تکنیک‌هایی مانند مدل‌سازی سه‌بعدی می‌توان علاوه‌بر رساندن میزان ریسک شناسایی ذخایر هیدروکربوری به حداقل، از لحاظ مالی نیز صرفه‌جویی قابل توجهی انجام داد، زیرا با استفاده از شیوه‌های مرسوم اکتشاف هزینه زیادی صرف می‌شد و در صورت کشف‌نشدن منبع جدید تمام این هزینه‌ها به هدر می رفت.

 

کارفرمای این پروژه شرکت نفت فلات قاره ایران، پیمانکار آن پژوهشگاه (با مشارکت دانا ژئوفیزیک) و مشاوران آن دانشگاه AGH لهستان، شرکت شلمبرژه (WSI)، شرکت پتروسار، شرکت MoveOil فرانسه و دانشگاه اصفهان است. این قرارداد را محمود زیرکچیان زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و وحید حدادی اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت امضا کردند.

 

محمدرضا کمالی، رئیس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت در رابطه با این طرخ در گفتگویی با شانا گفته است: "طرح مروارید خلیج فارس، تولید صیانتی از مخازن را به دنبال دارد به طور نمونه، همگام با اجرای طرح مروارید خلیج فارس، پیوستگی قائم بین مخزن گازی و مخزن نفتی در یکی از میدانهای شمال غرب خلیج فارس تشخیص داده شد و این در حالی بود که تا پیش از آن، مطالعات و بررسیهای قبلی بر نبود پیوستگی این دو مخزن دلالت می کرد. اعلام کاربردی شدن بخشی از نتایج طرح مروارید خلیج فارس در حین اجرا از سوی کارفرما، واگذاری مدیریت پیمان توسعه نرم افزارهای تخصصی به پژوهشگاه صنعت نفت و تشخیص نوع نفت سنگین در میدان فردوسی با استفاده از نتایج به دست آمده از مدلسازی سیستمهای نفتی که انطباق کامل با داده های حفاری اکتشافی و توصیفی دارد، از جمله دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت در سال ٩٤ بوده است."

 

یادآور می شود: پژوهشگاه صنعت نفت با بیش از ٥٦ سال سابقه و تجربه در زمینه پژوهش و توسعه فناوری و انجام خدمات فناورانه برای صنعت نفت، ضمن شناخت مشکلات و معضلات صنعت نفت کشور، علاقه مند به کسب فناوریهای اثبات شده روز دنیا از طریق کار مشترک با شرکتهای صاحب فناوری در یاری رساندن صنعت نفت در اکتشاف، توسعه میدان و تولید بهینه و صیانتی از میدانهاست. پژوهشگاه ضمن حفظ صرفه و صلاح سازمان به منظور رسیدن به اهداف صنعت نفت و دستیابی به یک تعامل پایدار و برد_ برد، می تواند در قالب قراردادهای جدید نفتی به عنوان شریک تجاری داخلی قابل اعتماد و توسعه دهنده فناوریهای برتر نقش آفرینی کند. پژوهشگاه پس از گذشت بیش از نیم قرن از آغاز فعالیت خود، به درجه بالایی از سطح بلوغ، دانش فنی و تجربه عملی در شناسایی و حل مشکلات صنعت نفت رسیده است. این تکامل، این مرکز پژوهشی را در سطح خاورمیانه از دیگر رقبا متمایز کرده و شعار این مجموعه یعنی "خلق فناوری و توسعه پایدار" مبین این تمایز است.

 

کد خبر 533766

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha