عراق؛ بزرگترین خریدار گاز ایران

خبرگزاری شبستان:عراق از جمله کشورهایی است که بر اساس برخی تخمین‌ها با داشتن ۱۴۰٫۳ میلیارد بشکه نفت ذخیره در میدان‌های نفتی خود پس از ایران در رده‌ پنجم جهان قرار دارد و حال این کشور در حوزه گاز از مشتری های ایران شده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صادرات نفت از گذشته نقش اصلی را در اقتصاد عراق بر عهده داشته به طوری که ۹۵ درصد از درآمد خارجی این کشور را تشکیل می‌دهد. عدم توسعه در سایر زمینه‌ها باعث بروز بیکاری ۱۸ تا ۳۰ درصدی و درآمد سرانه‌ 4 هزار دلاری شده است. در سال ۲۰۱۱ استخدام تمام‌وقت در بخش عمومی نزدیک به ۶۰ درصد از کل استخدام‌ها را شامل می‌شد. بخش صادرات نفت شغل‌های بسیار کمی برای عراقی‌ها ایجاد کرده است. در حال حاضر درصد پایینی از خانم‌ها (بالاترین تخمین‌ها در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۲ درصد بوده) به طور رسمی کار می‌کنند.

 

بنابراین گزارش، اقتصاد دستوری عراق پیش از اشغال این کشور توسط آمریکا، هر گونه مالکیت تجاری در عراق توسط خارجی‌ها را ممنوع کرده‌بود، بسیاری از صنایع بزرگ را به شکل دولتی اداره می‌کرد و تعرفه‌های شدیدی بر کالاهای خارجی وارد می‌ساخت اما بعد از اشغال عراق در سال ۱۳۸۲ حکومت ائتلاف موقت عراق به سرعت دستورات الزام‌آوری پیرامون خصوصی‌سازی اقتصاد عراق و گشایش آن به روی سرمایه‌گذاران خارجی صادر کرد.

 

این گزارش می افزاید: بر اساس برخی تخمین‌ها عراق با داشتن ۱۴۰٫۳ میلیارد بشکه نفت ذخیره در میدان‌های نفتی خود پس از ایران در رده‌ پنجم جهان قرار دارد. این اطلاعات بر اساس تخمین‌های زلزله‌نگاری دوبعدی در سه دهه پیش به دست آمده و احتمال اینکه این کشور میدان‌های نفتی بیشتری داشته باشد بسیار زیاد است. تولید نفت این کشور در سال ۱۳۹۱ به ۳٫۴ میلیون بشکه در روز رسید. در عراق تا سال ۱۳۸۹ تنها ۲ هزار حلقه چاه نفت حفر شده بود در حالی که تنها در تکزاس حدود یک میلیون چاه حفر شده است. این در حالی است که عراق خود یکی از موسسان اوپک به شمار می‌رود. با وجود درآمدهای میلیاردی عراق از محل صادرات نفت خام، این کشور همچنان توان تولید برق برای نیمی از مردم خویش را ندارد. این مساله بارها موجب اعتراضات مردمی در فصل تابستان شده است.

 

بنابراین گزارش، عراق دارای سه پالایشگاه مهم است. پالایشگاه بیجی بزرگ‌ترین پالایشگاه عراق است که در حوالی شهر بیجی در استان صلاح‌الدین واقع شده‌است. دو پالایشگاه دیگر در بغداد و بصره قرار دارند. کشورمان با عراق دارای مبادلات تجاری در حوزه نفت و گاز است و به تازگی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که صادرات گاز به عراق در اواخر اردیبهشت ماه با ۷ میلیون متر مکعب در روز آغاز می شود و عراق بزرگترین خریدار گاز ایران می‌شود. حمیدرضا عراقی در این رابطه در گفتگو با فارس توضیح داده است که: "ایران برای صادرات گاز به عراق دو قرارداد دارد که یکی قرارداد صادرات گاز به بصره و دیگری صادرات گاز به بغداد است و قرارداد صادرات به بغداد برای استفاده در نیروگاه‌های «المنصوره» و «بغداد» خواهد بود. هم اکنون گاز ایران به منطقه نفت‌شهر رسیده و به زودی مشعل گاز در منطقه نفت‌شهر روشن خواهد شد که نشان دهنده آماده بودن ایران برای صادرات گاز به بغداد است اما در دیدار اخیری که با مسئولان صنعت نفت عراق داشتیم به درخواست طرف عراقی قرار براین شد که در اردیبهشت ماه و یا اوایل خرداد ماه رسما کار صادرات گاز ایران به عراق آغاز می شود. براساس تفاهم نامه ای که امضا کردیم قرار است در 9 ماه اول روزانه 7 میلیون متر مکعب گاز به عراق بدهیم که به مرور زمان و طی تقریبا 2 سال بعد به روزانه 25 میلیون متر مکعب می رسد. قرارداد صادرات گاز ایران به عراق 6 ساله است که با اجرایی شدن صادرات گاز به بصره باید گفت عراق بزرگترین مشتری گاز ایران می شود."

 

این گزارش می افزاید: امان‌ الله زارع، مدیرعامل گروه تخصصی نیروگستر چندی پیش به فارس گفته بود: "احداث پروژه خط لوله انتقال گاز ایران از پارس جنوبی به بغداد جهت تأمین سوخت نیروگاه‌های برق این شهر به پایان رسیده است و در ایام نوروز با حضور رئیس جمهور افتتاح خواهد شد. این خط لوله از چهارمله به نفت‌شهر احداث شده است، طول خط لوله 98 کیلومتر، با قطر 48 اینچ و فشار 1050، PSI است که به خط لوله ششم سراسری کشور متصل خواهد شد. خط لوله شامل یک ایستگاه لانچر (تقویت فشار)، یک ایستگاه رسیور(دریافت کننده)، 3 شیر بین‌راهی و یک ایستگاه اندازه‌گیری (میترینگ) است. ارزش پروژه 70 میلیون یورو ارزی و 160 میلیارد تومان ریالی است، کارفرمای پروژه شرکت توسعه مهندسی گاز و پیمانکار قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء است. پروژه به صورت EPC بوده و توسط گروه تخصصی نیروگستر طراحی شده است. اجرای پروژه خط لوله انتقال گاز چهارمله به نفت‌شهر اول مهرماه سال 91 آغاز شد و هم اکنون آماده بهره‌برداری است. عراقی‌ها امیدوار هستند با بهره‌برداری این خط لوله مشکل تأمین برق شهر بغداد در تابستان برطرف شود. بر اساس پیش‌بینی مدیران شرکت ملی گاز، صادرات گاز ایران به بغداد تا اواخر تیرماه 95 آغاز خواهد شد."

کد خبر 534340

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha