خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دست برتر ایران در سوریه، جیمی کارتر: باید دوباره با ایران رابطه برقرار کنیم، فروش سوخو۳۰ به ایران با وجود مخالفت آمریکا، آمادگی انگلیس برای توسعه پایانه های مسافری از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
دست برتر ایران در سوریه
اندیشکده صهیونیستی «بگین -سادات» در گزارشی به قلم «افرایم انبار» در زمینه «آخرین تحولات سوریه» نوشت: میل جامعه بینالمللی در خاتمه دادن به نبرد داخلی سوریه با ناتوانی هرکدام از طرفهای درگیری در اجرای راه حلهای مرجع خنثی شده است. این درگیری که احتمالا تا مدت زمانی ادامه مییابد، مرکز ثقل روسیه و ایران را در امور منطقهای تحکیم بخشیده و در مقابل نیز گزینههای اسرائیل را محدود کرده است.
*ضعف عربستان و بهره برداری ایران
نویسنده عنوان داشت: به نظر نمیرسد که هیچ کسی به طور کامل قادر به اجرای راه حل خود در حل بحران سوریه باشد. قدرتهای سنی چون عربستان سعودی و ترکیه سعی نمودند تا «بشار اسد» رییس جمهور سوریه، متحد شیعه ایران را برکنار کنند اما با ضعفی که از خود نشان دادند موجب شدند سپاه پاسداران ایران و حزبالله لبنان از آن بهره برداری کنند. حتی کمکهای آمریکا نیز به شورشیان سوری موثر نبود. ترس بسیار از داعش که در نتیجه فروپاشی عراق و سوریه بود نیز به اندازه کافی برای مقابله با حکومت اسد مستحکم نبود. البته در حالی که مداخله نظامی روسیه قادر شد نفوذ نیروهای اسد در سوریه را تقویت بخشد به اندازه کافی نیز برای بازگرداندن حکومت وی در سطح کشور موثر نبوده است.
*بغداد،دمشق، بیروت محور دلخواه ایران
در ادامه این مطلب آمده است: این عرصه موقعیت مبهمی را برای برندگان و بازندگان ایجاد میکند اما این ایران است که دست بالا را در امور سوریه دارد زیرا اسد هنوز در قدرت است و این بدان مفهوم است که ایران از نفوذ خود در دمشق استفاد کرده است. دمشق نیز کماکان محور اصلی به سوی بیروت است، مکانیکه حزبالله لبنان ،عامل نبردهای نیابتی ایران حضور موثر قدرتمندی دارد. از این گذشته، بحران سوریه که موجب تهدیدهای داعش در غرب شده است، باعث گشته ایران متحد بالقوه غرب در تلاش برای مهار اسلامگراهای سنی منطقه باشد. چنین برداشتهایی به ایران در نظارت بر اوضاع عراق کمک کرده و این کشور هم توانسته با موفقیت مسیر شیعی عراق را که هدف کلیدی این کشور در سلطه بر منطقه و برنامه ریزی برای حضور نیروهای بیشتر است را حفظ کند.
*ساز و کار روسیه و عدم تبحر آمریکا در تقابل با واقعیات
اندیشکده یاد شده نوشت: روسیه نیز به عنوان دیگر نفع برنده بحران سوریه حتی فراتر از مداخله نظامی خود در این کشور که در سپتامبر 2015 رخ داد، سود برد. این کشور موفق شد با فراهم آوردن ساز و کار دیپلماتیک موجب شود تا اوباما نیز نسبت به هشدارهایش علیه بشار اسد و استفاده وی در سلاحهای شیمیایی دبه درآورد. از سویی دیگر مداخله نظامی روسیه در سوریه علامتی مبنی بر این بود که مسکو متحد قابل اطمینان است. از سویی دیگر آشوبهای سوریه گواهی فراوان دال بر این بود که آمریکای تحت ریاست «باراک اوباما» در برخورد با واقعیات خاورمیانه تبحری ندارد.
*اقدام نابخردانه ترکیه و حمایت احتمالی ایران از کردها
این اندیشکده محافظه کار رژیم صهیونیستی در جایی دیگر با اشاره به ترکیه و و خسارتهای این کشور در ماجرای سوریه بعد از سالها حمایت از شورشیان سوری نوشت: بی ثباتی سوریه تاکیدی بر مرزهای نامطمئن طولانی ترکیه داشت، به طوریکه این کشور را در معرض حملات خرابکارانه قرار میدهد و همزمان نیز سیل فراوان آوارگان بهای اقتصادی را برای ترکیه داشت و حمایت این کشور از داعش به تدریج آشکار شد.
از سویی، در حالیکه ترکیه آمادگی خود را برای مواجهه با ایران از طریق سوریه و جنگی نیابتی نشان میدهد، که تاکیدی بر خطوط نقصاندار شیعه و سنی و نیز رقابت منطقهای فارس و ترک است، این شاید منجر به تسریع حمایت ایرانیان از شبه نظامیان کرد که تهدید امنیتی را علیه ترکیه برپا میدارند، شود. این کشور همچنین در جریان سرنگونی جنگنده روسیه در نوامبر سال 2015 اشتباه محاسباتی نمود زیرا موجب وخامت در موقعیت راهبردی ترکیه با احیا خصومت دیرینه عثمانی و روسیه شد.
*اسرائیل در امور سوریه دخالت دارد
در خاتمه این گزارش تحلیلی آمده است: اسرائیل کماکان ناظر فاجعه سوریه همراه با با مداخله دقیق و گاه به گاه هنگامی که منافع امنیتی در خطر باشند، است. هرچند که از بین رفتن تهدید نظامی ارتش سوریه علیه اسرائیل موردی ناپسند نیست اما سنگر ایران در دمشق با کمکهای قابل توجه روسیه تداوم تهدید امنیتی علیه اسرائیل است زیرا موجب تقویت محور متحدی میشود که ایران آن را در خاورمیانه هدایت میکند. گشایش جبهه دیگر در ارتفاعات جولان دومین موضوعی است که نیاز است تا ارتش اسرائیل بدان توجه کند.
توصیههای «نشنالاینترست» به آمریکا برای تداوم فشار به ایران پس از برجام
نشریه آمریکایی «نشنالاینترست» به مناسبت اولین سالگرد توافق اولیه ایران و گروه 1+5 در شهر لوزان سوئیس بر سر مولفههای توافق هستهای، در یادداشتی به ارائه چند راهکار به واشنگتن برای چگونگی رفتار با جمهوریاسلامی در عرصههای مختلف از حقوق بشر گرفته تا آزمایشهای موشک بالستیک پرداخت.
در ذیل توصیههای «الیزا کاتالانو» مدیر سابق تیم خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی و مشاور ارشد سابق سفیر آمریکا در سازمانملل و همچنین «ایلان گلدنبرگ» مدیر برنامه امنیت خاورمیانه در «مرکز امنیت نوین آمریکایی» و رییس سابق تیم ایران در وزارت دفاع آمریکا آمده است:
توافق لوزان بیانکننده پارامترهای وسیعی از توافق هستهای احتمالی میان اعضای 5+1 و ایران بود؛ بخصوص در زمینه فعالیتهای غنیسازی اورانیوم در ایران، تاسیسات بازفرآوری و غنیسازی ویژه، نظارت، بازرسی و شفافیت و همچنین لغو تحریمها. این امکان وجود دارد که بدون تضعیف برجام، به تحریکات مستمر ایران پاسخ مناسب و درخور بدهیم. رویکردی مسئولانه میتواند شامل مراحلی معدود، متناسب و کوتاهمدت باشد که با ایجاد فعالیتهایی نشان دهد آمریکا به تعهدات خود در مقابله با رفتارهای تهاجمی ایران پایبند است. نکته قابلتامل دیگر این است که اگر ایران مانع اجرای برجام شود، خود بیشتر یا دستکم به اندازه آمریکا متضرر میشود. ما باید بدانیم که ایران در محاسبات خود چنین ریسک مهمی را نیز مدنظر خواهد داشت. آمریکا (در مقایسه با ایران) از توانایی بیشتری برای اجرای سیاستهای خود علیه عملکرد تهاجمی ایران برخوردار است.
* تمرکز بر هنجارهای بین المللی و پاسخهای چندجانبه: قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمانملل تاکید میکند که فعالیتهای موشکی بالستیک ایران جزو موارد نقض توافق دستکم تا هشت سال آینده میباشد. آمریکا در واکنش به آخرین آزمایشات موشکی بالستیک ایران باید مشخص کند که آیا این موارد نقض ارزش انجام بحثی جدی در نیویورک را دارد یا خیر. واشنگتن با تشخیص چالشهای اقدام سازمان ملل بخصوص در مورد فعالیتهایی که موارد مستقیم نقض عناصر اصلی توافق هستهای از سوی ایران محسوب نمیشود، باید دستکم بدنبال طولانیتر کردن لیست تحریمی اعلامشده در 17 ژانویه از اشخاص به شرکتهای مهمتری باشد که در برنامه موشکی بالستیک ایران درگیر هستند. بعلاوه باید بر شرکای اروپایی آمریکا به منظور مشارکت در این تحریمها اعمال فشار شود.
در خصوص مشارکت آمریکا با شورای همکاری خلیجفارس در نشست آتی آنها در ریاض که در اواخر ماه جاری برگزار میشود نیز وعدهدهی به شرکا درباره افزایش توان دفاع موشکی بالستیک میتواند حائز اهمیت باشد. باتوجه به اینکه چندجانبهگرایی در امور تدافعی با چالشهایی همراه است، توجه و اقدام برابر باید بر امور تدافعی دوجانبه متمرکز شود؛ چراکه این کار میتواند هم مکمل چندجانبهگرایی بوده و هم در کوتاهمدت بسوی آن پیش رود.
در مورد دستگیری و بازداشت ملوانان آمریکایی، آمریکا باید از نتایج تحقیقات برای مقابله با تصویر ایجاد شده مبنی بر اینکه واشنگتن به سرعت از ایران تقدیر کرد، استفاده کرد؛ تحقیقاتی که احتمالا نشان خواهد داد که ملوانان ما عبوری بدونخطر (یکی از قواعد دریانوردی) داشتهاند. اگر در نتیجه تحقیقات به قانونیبودن اقدام ایران اذعان شود، احتمال ایجاد سابقهای دردسرساز وجود دارد. همچنین نباید به ایران اجازه داد اینگونه استدلال کند که میتواند به ظن جاسوسی اقدام به بازداشت آمریکاییها کند، آن هم در حالی که خود پهپادهایش را بر فراز ناوهای آمریکایی به پرواز درمیآورد. فراتر از مساله عبور بیخطر ملوانان، استفاده ایران از بازداشت آنها بعنوان ابزاری تبلیغاتی است که احساس مسئولیت بازیگران بینالمللی را میطلبد.
* پاسخ به رفتارهای تحریکآمیز منطقهای: قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل شامل ممنوعیت صادرات تسلیحات متعارف به ایران تا 5 سال پس از اجرای توافق میباشد. بیشک بزرگترین نمایش اقدامات تهاجمی ایران، ارائه مستمر تسلیحات غیرقانونی به نیروهای نیابتی خود در منطقه است. یکی از مناسبترین ابزارهای در اختیار ایالاتمتحده، امکان رهگیری و ممانعت از به مقصد رسیدن چنین محمولههایی است. آمریکا باید فعالیتهای خود در این زمینه را تقویت نماید. باتوجه به حساسیت موجود در اقدامات ممانعتی و یکجانبه ایالاتمتحده، کار با شرکای کلیدی در منطقه برای اجرای چنین عملیاتهایی باید در اولویت قرار گیرد. غالبا نمایش قدرت در این خصوص کفایت میکند همانگونه که سال گذشته کشتیهای آمریکایی در خلیج یمن مستقر شده و علنا ایران را وادار کرد که کشتیهای خود را از این منطقه به عقب بازگرداند. نمایش عمومی اقدامات مقابلهای فاکتوری مهم محسوب میشود البته اگر امکان چنین نمایشی وجود داشته باشد.
ایالاتمتحده همچنین باید با تقویت اتحاد خود با کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و نیز اسرائیل در زمینه مبارزه علیه حمایت ایران از پروکسیهایش در غرب آسیا، توافق را مستحکمتر نماید. واشنگتن و متحدانش باید نیروی کار مشترک و چندملیتی تشکیل داده تا با تهدیدات سپاه پاسداران ایران و نیروهای نیابتی آن و نیز افراطگرایان سنی مبارزه نمایند. چنین تلاشی باید شامل یک مرکز اشتراک اطلاعاتی، آموزش و تمرینات مشترک باشد تا بتواند در جنگ نامتعارف شرکت کرده و در صورت لزوم، عملیاتهای مشترک را مورد هدف قرار دهد. چنین رویکردی میتواند با برگزاری گفتگوهای اطلاعاتی و دفاعی مستمر و عمومی و همچنین نشستهای استراتژیک میان واشنگتن و تعدادی از شرکای منطقهای درباره مبارزه با حمایت ایران از حزبالله، شبهنظامیان شیعه در عراق و حکومت بشار اسد تکمیل گردد. چنین اقداماتی پس از برگزاری اجلاس سال گذشته کمپدیوید، پیش بینی شده بود.
باتوجه به ثروت بادآورده برای ایران از لغو تحریمها جریان ثابتی از تجارت که در پی ورود به اقتصاد ایران هستند، ایالاتمتحده باید به وضع تحریمهای هدفمند بخصوص در موارد مهمتر از جمله مقامات درگیر در مسائل مربوط به تروریسم بپردازد. نهادهای آمریکایی باید با شناسایی درست شرکتهای همکاریکننده با سپاه پاسداران ایران و شرکتهای وابسته به آن در بخشهایی نظیر نفت، ساخت و ساز و بانکی و نیز موارد بالقوه جدید مانند حمایت از برنامه موشکی بالستیک که در معرض تحریمهای جدی آمریکا قرار دارند، وارد عمل شوند. اگر آمریکا این مقامات (و شرکتهای همکاریکننده با ایران) را در زمان مناسب، هوشمندانه و تهاجمی مورد هدف قرار ندهد، شرکای واشنگتن نیز این ابزارها را تهدیداتی توخالی میپندارند.
* استمرار نظارت بر حقوق بشر و شهروندی: نهایتا اینکه، اتمام انتخابات اخیر در ایران باب فرصت جدیدی را برای ایالاتمتحده گشود که با استفاده از آن میتوان علیه «اقدامات ظالمانه» ایران، روایت تازهای آغاز کرد. آمریکا همواره علیه این نوع سرکوب در سراسر دنیا صحبت کرده و در دوره پس از انتخابات ایران و بدلیل بوجود آمدن وضعیت کنونی، نباید از تکرار چنین کاری خودداری کند.
نویسنده در انتها خاطرنشان کرد: توافق هستهای محققشده در لوزان یک توافق تاریخی بود. اجرای برجام در این سطح، نیز دور از انتظار مینمود و حتی برخی تردیدات در خصوص تلاشهای انجامگرفته در ماه اول اجرای توافق مطرح گردید؛ اما این فرآیند تا حال حاضر نیز در حال اجرا میباشد. بااینحال، عملکرد تهاجمی تهران نسبت به همسایگانش و همچنین آمریکا تغییر چندانی نداشته و به احتمال فراوان تا سال آینده نیز ادامه داشته باشد. این چالش توازن صحیح قوا را بر هم میزند. واشنگتن باید اقدامات مثبت خود همانند سالهای گذشته را ادامه داده تا اجرایی قابلاثبات و کامل از توافق هستهای را پیریزی نماید. در عین حال، پاسخ به اقدامات تحریکآمیز با واکنشهای متقابل، مناسب و معنادار به ایران و جهان نشان خواهد داد که برای نقض هنجارهای بینالمللی باید هزینه پرداخت کرد.انفعال آمریکا در این زمینه موجب تضعیف اصول (توافق) شده؛ اصولی که انتظار اجرای مسئولانه آن وجود دارد. تغافل واشنگتن در قبال اقدامات خصمانه ایران در اجرای توافق در راستای منافع آمریکا نیست.
جیمی کارتر: باید دوباره با ایران رابطه برقرار کنیم
«جیمی کارتر» رییس جمهور ادوار گذشته آمریکا در مصاحبهای، عملکرد «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه سابق دولت اوباما و نامزد کنونی انتخابات ریاستجمهوری را زیر سئوال برد.
کارتر 89 ساله، در گفتوگو با هفته نامه «تایم» گفت، «جان کری» وزیر خارجه فعلی موفق عمل کرده است زیرا باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در دومین دوره از ریاستش به شدت درگیر موضوعات سیاست خارجی بوده است.
کارتر با انتقاد از عملکرد هیلاری کلینتون گفت : «وقتی هیلاری کلینتون وزیر خارجه بود، برای به ارمغان آوردن صلح تلاش کمی کرد و تنها با حضور جان کری در وزارت خارجه بود که رسیدگی به این مسائل بسیار مهم و حیاتی آغاز شد.»
وی تلاشهای جان کری در خاورمیانه را قابل توجه خواند و از تماسهای خود با او از طریق رایانامه و تبادل نظر در موارد مختلف صحبت کرد، اما به جزئیات این تماسها اشارهای نکرد.
کارتر در این زمینه افزود: «او دوره بسیار سختی را داشته است . وی از اوائل سال 2013 که به عنوان دیپلمات ارشد به وزارت خارجه آمد، گامهای عظیمی را در مذاکره با فلسطینیها و اسرائیلیها انجام داد و به توافق هستهای موقت با ایران نیز رسید.»
جیمی کارتر در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا باید بار دیگر با ایران دوست و متحد شود، با بیان اینکه حتی بعد از انقلاب اسلامی هم او دولت ایران را به رسمیت شناخته و خواستار رابطه با ایران بوده، گفت: «بله. من فکر میکنم باید این کار را انجام دهیم. حتی اگر رابطه دیپلماتیک کاملی هم نداریم، میتوانیم به توافقی برسیم تا از آن طریق بتوانیم از درگیری نظامی اجتناب کنیم.»
آسوشیتدپرس: نحوه تجارت با ایران هنوز مبهم است/اولاند این مسئله را با اوباما مطرح کرده است
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه در گزارشی در مورد توافق هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5، نوشته است که با وجود رفع تحریمها، کشورهای خارجی به واسطه تحریمهای غیرهستهای آمریکا علیه ایران، همچنان از معامله با تهران نگران بوده و شفافسازی واشنگتن در این رابطه را خواستار هستند.
این خبرگزاری نوشته است که توقع ایران برای رسیدن به منافع اقتصادی در پی رفع تحریمها از یکسو و تلاشهای برخی اعضای کنگره، اسرائیل و کشورهای عربی برای تشدید تحریمهای ایران به بهانه مقابله با تروریسم و برنامه موشکی ایران، کاخ سفید را در وضعیت دشواری قرار داده است.
در این گزارش آمده است: «در حالی که دولت ایالات متحده تلاش میکند توافق هستهای مهمی را که با ایران انجام داده اجرا، حفظ و تقویت کند، از همه سو با انتقاد مواجه شده است: ایران، اروپا، آسیا، خاورمیانه و البته اعضای کنگره از جمله تعدادی از آنهایی که از توافق حمایت کرده بودند.»
به نوشته آسوشیتدپرس، باراک اوباما که امیدوار است گشایش فصلی جدید در رابطه ایران و آمریکا به عنوان میراث ریاستجمهوری او باقی بماند، از یک سو شرکتهای خارجی را به معامله با ایران تشویق میکند و از سوی دیگر اغلب شرکتهای آمریکایی را از تجارت با تهران منع میکند. در عین حال واشنگتن به تلاش خود برای محدود کردن برنامه موشکی و حمایت تهران از گروههای مقاومت ادامه داده است که همین امر اوضاع را بیش از پیش پیچیده کرده است.
این خبرگزاری با اشاره به پایبندی تهران به توافق هستهای و گلایه تهران از محقق نشدن وعدههای داده شده در توافق هستهای، نوشته است: «دولتها و شرکتهای اروپایی و آسیایی، به خصوص بانکها، به واسطه عدم قطعیت موجود در مورد تحریمهای باقی مانده، از تجارت با ایران که حالا امری قانونی به شمار میآید، طفره میروند. آنها خواستار شفافسازی مکتوب در مورد این هستند که قوانین کنونی ایالات متحده و قواعد مالی این کشور اجازه چه معاملاتی را (با ایران) میدهد. آنها به خصوص خواستار تضمین ایالات متحده هستند مبنی بر اینکه به واسطه معامله با ایران تحت تعقیب قضایی قرار نگرفته یا جریمه نمیشوند.»
احتمال روی کار آمدن یک رئیسجمهور جمهوریخواه در آمریکا و گلایههای اسرائیل، کشورهای عربی و اعضای کنگره از اقدامات منطقهای ایران از دیگر عواملی است که به نوشته آسوشیتدپرس، بر این ابهام افزوده است.
ایران و سوریه از محورهای مهم مذاکرات گروه ۷ در ژاپن
سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره نشست وزرای خارجه گروه 7 که فدریکا موگرینی هم در آن حضور یافته، اطلاعاتی منتشر کرد.
نشست وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۷ امروز یکشنبه در هیروشیما ژاپن آغاز شد؛ نشستی که در آن برای اولین بار قرار بر آن شده که وزیر خارجه آمریکا از موزه قربانیان حمله اتمی واشنگتن به این شهر در جنگ جهانی دوم بازدید کند.
نشست دو روزه وزرای خارجه گروه ۷ در حالی در ژاپن برگزار شده که وزیر خارجه آلمان امروز در هیروشیما درباره بازگشت روسیه به این گروه و تبدیل مجدد آن به گروه ۸ ابراز امیدواری کرد.
سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به نشست گروه ۷ در ژاپن آمده در خبری کوتاه به محورهای مورد گفتگوی طرفین اشاره کرد.
به گفته این مقام اروپایی در نشست امروز درباره سوریه، لیبی، ایران، مقابله با تروریسم و بحران پناهجویان گفتگو و رایزنی شد.
مقامات کاخ سفید احتمال اعطای دسترسی ایران به بازارهای مالی آمریکا را رد کردهاند، اما در عین حال در حالی بررسی راههای شفافسازی قوانین کنونی هستند و مقامات وزارت خارجه و خزانهداری آمریکا این قوانین را برای دولتهای دیگر تشریح کردهاند، اما ابهامات همچنان پابرجا هستند. آسوشیتدپرس نوشته است: «دیپلماتها میگویند برخی از سران اروپایی، به خصوص فرانسوا اولاند رئیسجمهور فرانسه، شخصا این مسئله را با اوباما در میان گذاشتهاند.»
در پایان این گزارش با اشاره به اختلاف نظر کاخ سفید و برخی از اعضای کنگره در مورد نحوه اجرای توافق هستهای، عنوان شده است که دولت آمریکا با وجود عدم قطعیت موجود، هنوز نگفته است که چگونه میخواهد این مسئله را برطرف کند یا اینکه اصلا تصمیمی برای این کار دارد یا نه.
مهر:
فروش سوخو۳۰ به ایران با وجود مخالفت آمریکا
یک مقام ارشد در سرویس فدرال روسیه در امور نظامی می گوید با وجود مخالفت آمریکا و خط قرمز اوباما قرارداد فروش جنگنده سوخو بین ایران و روسیه منعقد خواهد شد.
در اواسط ماه فوریه گزارش هایی از فروش جنگنده سوخ۳۰ روسیه به ایران به ارزش ۸ میلیارد دلار منتشر شده بود که با واکنش شدید آمریکا روبرو شد.
آمریکا تهدید کرده بود فروش جنگنده سوخو به ایران نقض قوانین شورای امنیت است و این مسئله را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد.
این مقام ارشد در سازمان همکاری های تکنیکی در سرویس فدرال روسیه می گوید احتمالاً قرارداد فروش جنگنده سوخو به ایران در سال ۲۰۱۶ منعقد خواهد شد.
شیطنت رویترز در نحوه پوشش بزرگترین رزمایش جهان در خلیجفارس
هر چند مقامات آمریکایی به عنوان برگزار کننده اصلی این رزمایش اعلام کرده اند که هدف از برگزاری این رزمایش حفاظت از خطوط ارتباطی و حمل و نقل بین المللی و مقابله با تهدیدات ناشی از جانب داعش و القاعده است اما رویترز خبر خود را به گونه ای تنظیم کرده که تنش های میان ایران و حزب الله با کشورهای عربی بویژه در خصوص سوریه بیش از تهدیدات ناشی از تروریست ها به چشم بخورد.
طی روزهای گذشته ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در آبهای خلیج فارس از برگزاری بزرگترین رزمایش جهان با حضور ۳۰ کشور از ۶ قاره و در مناطقی چون تنگه هرمز و بابالمندب خبر داد.
دریادار «کوین دونگان» از فرماندهی مرکزی نیروی دریایی امریکا در این رابطه گفت: این رزمایش برای ممانعت از ایجاد مشکل شبه نظامیان برای خطوط کشتیرانی برنامه ریزی شده است زیرا ما می دانیم آنها قصد خرابکاری در خطوط بازرگانی را دارند.
در این رزمایش که از دوشنبه هفته گذشته آغاز شده و تا ۲۶ آوریل طول خواهد کشید، بر عملیات دفاعی برای محافظت از تجارت جهانی تمرکز دارد و علاوه بر آن، محافظت از زیر ساختهای و عملیات دریایی در ارتباط با تردد دریایی غیر نظامی نیز در آن تمرین میشود.
این رزمایش در محدوده مناطقی چون آبراه سوئز، تنگه باب المندب و تنگه هرمز که ۲۰درصد مسیر انتقال نفت جهان را به خود اختصاص دادهاند، برگزار میشود.
تسنیم:
دلایل ایران مبنی بر اینکه از رفع تحریمها منفعتی نبرده، محکمهپسند است
دیوید سنگر، خبرنگار ارشد نیویورکتایمز در مقالهای به بررسی فرآیندهای پس از برجام و مسائل آمریکا در مواجهه با اعرابی که مدعی هستند ایران خطری برای منطقهای است، میپردازد. وی مینویسد: یک سال پس از آنکه جان کری، وزیرخارجه امریکا طرح کلی و خطوط اصلی توافق هستهای با ایران را اعلام کرد، اینک متوجه شده که با چالش جدیدی از سوی تهران روبرو است، یعنی با این که تهران شرایط مندرج در توافق هستهای را مو به مو و به طور کامل اجرا میکند، اما آزمایش های موشکی ، ارسال مهمات به یمن و فعالیت در سوریه را افزایش داده است.
سنگر میگوید: بعد از توافق هسته ای ایران ، جان کری با نگرانیهای کشورهای عربی مواجه است.
این هفته، آقای کری برای ملاقات با کشورهای عربی وارد منامه شد. هدف از این ملاقات اطمینان دادن به آنها در زمینه استفاده از مجموعهای از طرحها و برنامههای جدید دفاع موشکی و سایبری از آنها، در برابر ایران است. ولی در عوض، او خود را با بحث و اختلاف نظر بر سر ادعای یکی از دیپلماتهای برجسته امارات متحده روبرو دید که مدعی شده بود ایران «بیش از همیشه خطرناک» است.
استدلال جان کری این بود که: "خطر ایران بدون امکان دسترسی به سوخت هستهای یا عدم توانایی برای تولید سوخت، به مراتب کمتر است." و در ادامه افزود:" مساله بحران برانگیز و مهم قابلیت دسترسی به جنگ افزار هسته ای بود."
در ادامه مقاله نیویورکتایمز میخوانیم: اما، روز پنج شنبه ، در نشست شورای همکاری خلیج [فارس] مقامات کشورهای میزبان ابراز نگرانی کردند که حتی با از میان رفتن خطر هستهای از سوی ایران در آینده، از قرار، نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در همه جا فعال هستند.
شیخ خالد بن احمد ال خلیفه ، وزیر خارجه بحرین در کنفرانس خبری مشترک با کری مدعی شد:" دو نکته توجه ما را جلب کرده است که البته کمابیش انتظار آن را داشتهایم: "یکی برنامه موشکی ایران است که با حمایت کامل و همه جانبه رهبر جمهوری اسلامی روندی رو به جلو دارد، و دوم تداوم بیوقفه مداخله تهران، که شاهد آن هستیم."
نیویورکتایمز مینویسد جان کری نیز تا حدی این ادعاها را قبول دارد: روز پنج شنبه کری بار دیگر عنوان کرد در حال حاضر، امریکا به رفع تحریمهای برضد ایران به عنوان بخشی از توافق هستهای همچنان ادامه خواهد داد ولی در عین حال، اکنون در شورای امنیت سازمان ملل تلاش میکند برای مقابله با آزمایشهای موشکی ایران، تحریمهای جدیدی را بر ضد این کشور برقرار کند.
سنگر در ادامه مقاله نسبت به موفقیت اعمال تحریمهای جدید علیه ایران اظهار بدبینی میکند: دیپلماتها میگویند تردید دارند که امریکا بتواند در گفتگو در شورای امنیت برای تحمیل تحریمهای جدید موفق شود. روسیه پیش از این خاطر نشان کرده است گرچه پرتاب موشک ها شاید روح قطعنامه ٢٢٣١ را که بعد از توافق هستهای به تصویب رسیده است نقض کند، با این حال، درچارچوب معنای دقیق واژههای آن، ایران اجازه این کار را دارد.
در واقع، در قطعنامه قدیمیتر که تهران نیز بارها آن را نادیده گرفت، آمده بود «ایران مجاز به انجام هیچ گونه فعالیتی در زمینه موشکهای بالستیک نیست.»
اما قطعنامه جدید که درماه ژوئیه، یعنی درست همزمان با روند نهایی شدن توافق هستهای، دروین تنظیم شد، به طرز چشمگیری ضعیفتر است. در این قطعنامه «از ایران خواسته شده است که هیچ گونه فعالیتی در زمینه موشکهای بالستیکِ دارای قابلیت حمل جنگ افزار هستهای، انجام ندهد».
سنگر میگوید: استدلال ایران بر این است که شیوه نگارش این قطعنامه الزام آور نیست و آن ها به طرز فزایندهای دلایل محکمه پسندی را ارائه میدهند که شاهد منافع حاصل از رفع تحریم نیستند و میگویند با این که میزان فروش نفت افزایش یافته، ولی آنها امکان دسترسی به بازارهای مالی جهانی را ندارند، درحالی که این قضیه از امتیازات اجرای توافق بوده است.
اما پنهان شدن در پشت جزئیات و تفاصیل مربوط به پرتاب موشکها دلسردی میان واشنگتن و کشورهای عرب را به مراتب بیشتر میکند و در نهایت موجب بیاعتمادی می شود. از قرار ، سعودیها از خواندن مجموعه مصاحبههایی که جفری گلدبرگ، خبرنگار نشریه آتلانتیک با اوباما انجام داده بود شگفتزده شدهاند چرا که اوباما آنها را «سوء استفاده کننده» خوانده بود؛ با این که عنوان این مطلب موضوع جدیدی نبود، با این حال ، کارمندان دفتر وی از گفتههای رئیس جمهور متعجب و ناراحت شدند.
اوباما تا آنجا پیش رفت که گفت سعودیها و در سطحی گستردهتر، همسایگان عرب سنی مذهب کوچکتر آن ها لازم است که «راه مؤثری برا ی اشتراک منافع خود در منطقه پیدا کنند و نوعی صلح سرد در آن برقرار سازند". او این عقیده را رد کرد که امریکا همواره جانب کشورهای عربی را خواهد گرفت و یاد آور شد که "این به معنای ورود ما به این قضیه و نیز استفاده از قدرت نظامی خود برای گرفتن امتیاز است. که این مساله نه در جهت منافع امریکا و نه به سود خاورمیانه است ."
دونالد جی ترامپ، از جناح جمهوریخواه که در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری پیشتاز است و شانس اول را دارد به طرز چشمگیری فراتر رفته و در مصاحبه با خبرنگار نشریه نیویورک تایمز گفته است اگر ریاض در جنگ با داعش مشارکت بیشتری نداشته باشد ، نفت سعودی را تحریم خواهد کرد. دیپلماتهای عرب که برای نشست در اینجا گرد هم جمع شدهاند گفتند که به تفاوت میان شعارهای مبارزات انتخاباتی و سیاست پی بردهاند و آن را درک کردهاند، اما افزودند سخنان ترامپ موجب شده است که همچنان نگران آینده روابط امنیتی خود با آمریکا باشد.
نیویورکتایمز همچنین از اختلافهایی که مانع استقرار سیستم دفاع موشکی در کشوهای عربی حاشیه خلیج فارس شده، میگوید: با این حال، با توجه به کاستیها و نقاط ضعف موجود در نیروی دفاعی کشورهای عربی حاضر در این نشست، نشانه چندانی از شتاب آنها برای دستیابی به توافق به چشم نمیخورد. در کنفرانس خبری که پیش از سفر آقای کری برگزار شد، یکی از مقامات برجسته وزارت خارجه امریکا که درچارچوب مقررات این جلسه نخواست نامش فاش شود، اذعان داشت با توجه به همه مذاکراتی که درباره ساخت سامانه دفاع موشکی در منطقه انجام شده است ، هنوز هیچ گونه توافقی در زمینه «اجرای» آن صورت نگرفته است ، به عبارت دیگر، هنوز درباره محل نصب رادارها و سامانه های پرتاب موشک ها توافق نشده است.
به همین منوال، به رغم برگزاری بحث و گفتگوهای دوجانبه درباره دفاع سایبری، برای جلوگیری از حملات سایبری ایران، راهبردی جامع وجود ندارد. در هفته جاری، میشل اس راجرز، فرمانده سایبری امریکا در جلسه شهادت در کمیته نیروهای مسلح سنای این کشور یادآور شد که حملات سایبری ایران به امریکا از زمان امضای توافق هستهای کاهش یافته است، اما مدعی شد حملات عادی و متعارف ایران در منطقه همچنان به قوت خود باقی است.
سنگر در انتها نوشت: جان کری که در زمینه انتقاد از ایران با احتیاط سخن میگوید، روز پنج شنبه خاطر نشان ساخت که ایران «در چندین موضوع، از جمله توافق برای توقف جنگ در سوریه کمک کرده است. اما وی موضوع رهگیری شناورهای حامل مهمات ایران از سوی کشتیهای انگلیسی، فرانسوی و امریکایی یادآور شد و گفت :" اعزام کشتیها و ناوهای حامل جنگ افزار در آبهای خلیج [فارس] که فقط به آتش جنگی دامن میزنند که ما برای خاموش کردن آن تلاش میکنیم، اقدامی مفید و راهگشا نیست."
باشگاه خبرنگاران جوان:
مسکو: بدون ایران توافق درمورد کاهش تولید نفت دشوار است
ویکتور زوبکوف نخست وزیر سابق روسیه و رئیس شورای هیات مدیره شرکت گازپروم به خبرگزاری ایتارتاس گفت: کشورهای تولیدکننده نفت بدون موافقت ایران به زحمت می توانند برای کاهش تولید نفت به توافق دست بیابند.
وی ادامه داد: اگر در مورد کاهش یا عدم افزایش تولید نفت به توافق برسیم و ایران تولید نفت خود را افزایش دهد، این اقدام ما چه تاثیری خواهد داشت.
رئیس شورای هیات مدیره شرکت گازپروم روسیه یادآوری کرد: اجلاس وزیران نفت و انرژی کشورهای تولیدکننده نفت روز 17 ماه آوریل در دوحه برگزار می شود و ایران نیز در آن شرکت می کند.تصور این که ایران در این اجلاس چه رفتاری خواهد داشت دشوار است.
ایران اعلام کرده است که پس از این که تولید نفت خود را به میزان قبل از تحریم ها برساند، به توافق برای عدم افزایش تولید نفت خواهد پیوست.
بسیاری از کشورهای عضو اوپک و برخی از کشورهای تولیدکننده نفت غیراوپکی از جمله روسیه برای شرکت در اجلاس دوحه اعلام آمادگی کرده اند.
نبیه بری: گفتگوی ایرانی-سعودی مادر همه راه حل ها در منطقه است
نبیه بری که روز یکشنبه در بیست و سومین نشست اتحادیه پارلمان های کشورهای عربی در مقر اتحادیه عرب در قاهره پایتخت مصر سخن می گفت، افزود: بارها گفته ام که با نزدیک شدن و مصالحه بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و به ویژه سعودی با جمهوری اسلامی ایران، منافع نه فقط مسلمانان بلکه منافع همه تامین می شود.
رئیس مجلس لبنان اضافه کرد: در چارچوب گفت وگو برای حل مسائل منطقه از جمله سوریه ، یمن ، لیبی با نگاهی مثبت به دیپلماسی بین المللی در ژنو برای حل سیاسی بحران سوریه، و دیپلماسی کویت به ریاست شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر این کشور برای دورهم جمع کردن همه یمنی ها، به نقش عمان برای تقویت راه حل ها و دستیابی به تفاهم ها در منطقه امیدواریم.
** توصیه به کشورهای عربی
وی خاطرنشان کرد: توجه همه برادران عرب را به محیط اسلامی و منظورم ایران ، ترکیه و پاکستان جلب می کنم که گام هائی را برای به ثمر نشستن روابط شان بعداز توافق هسته ای بین ایران و گروه 1+5 برداشته اند و حتی آمریکا، روسیه ، چین واروپا برای چیدن میوه های اقتصادی این توافق از عرب ها پیشی گرفته اند.
رئیس مجلس لبنان تصریح کرد: در خصوص مسئله سوریه ،امیدها و انتظارها را تنها به گفت وگوی آمریکائی - روسی و اروپائی منوط کردن کافی نیست و نباید نیروهای موثر و فعال موجود در منطقه و جهان عرب را نادیده گرفت.
** حمایت از دولت مرکزی عراق
نبیه بری با بیان این که « دموکراسی در میان خاکسترها جوانه نمی زند و باید تروریسم را از معادلات داخلی حذف کرد»، گفت که بر حمایت خود از دولت مرکزی عراق که در انتظار تحقق اصلاحات سیاسی است ، تاکید می کنیم.
رئیس اتحادیه پارلمان های کشورهای عربی با بیان این که « موضوع اصلی اکنون مبارزه با تروریسم است»، افزود: باید با تروریسم دولتی که اسرائیل نمونه آن است و علیه برادران ما و ملت فلسطین بکار گرفته شده است و روی دیگر این تروریسم یعنی تروریسم تکفیری مقابله کنیم.
** تشکیل اتاق عملیات بین المللی
وی اظهارداشت: تروریسم تکفیری در حال شکست خوردن و کاسته شدن از مناطق جغرافیائی تحت اشغال و سیطره آن است اما فعالیت های خود را در آسیا ، آفریقا و اروپا متمرکز کرده است.
رئیس مجلس لبنان تاکید کرد: به نظر ما باید یک اتاق عملیات بین المللی تحت نظارت شورای امنیت برای هماهنگ کردن فعالیت های نظامی و امنیتی و عملیات خشکاندن منابع مالی ، تسلیحاتی و تغذیه نیروئی آن و جلوگیری از عبور عناصر آن از مرزها تشکیل شود.
نبیه بری خاطرنشان کرد که تروریسم اکنون در حال انتقال امارت های خود از مشرق عربی به مغرب عربی از طریق لیبی و همسایگان لیبی است تا فشارهایی بر مصر در سینا، الجزائر ، تونس و چاد وارد شود.
** امیدواریم لبنان در پایان تونل بحران ها باشد
وی به سفر اخیر دبیرکل سازمان ملل ، رئیسان بانک جهانی و بانک توسعه اسلامی ، تحرکات بانک سرمایه گذاری اروپائی در لبنان اشاره کرد و با بیان این که قرار است برخی سران کشورهای آفریقائی وهمچنین« فرانسوا اولاند» رئیس جمهوری فرانسه به لبنان سفر کنند، تصریح کرد: امیدواریم که لبنان به پایان تونل بحران ها رسیده باشد و لبنانی ها بتوانند رئیس جمهور خود را انتخاب و انتخابات شوراهای شهر را در ماه آینده با موفقیت برگزار کنند و انشاء الله این امیدها برای ما تشنگان، سراب نباشد.
رئیس مجلس لبنان با اشاره به حضور یک و نیم میلیون آواره سوری و نیم میلیون آواره فلسطینی در این کشور، خواستار حل مشکل آوارگان و بازگشت آنها به کشورهایشان تا تابستان شد.
** تمسک لبنانی ها به ارتش، ملت و مقاومت
نبیه بری به هجمه های تروریستی به مرزهای شرقی وشمالی لبنان و تهدیدهای رژیم صهیونیستی در مرزهای جنوبی و نقض مستمر حاکمیت زمینی ، دریائی و هوائی لبنان خواستار کمک ها به ارتش لبنان شد و تاکید کرد که لبنانی ها باید به ارتش ، ملت و مقاومت خود تمسک کنند.
وی همچنین که جهان اسلام و عرب باید همواره فلسطین را قضیه مرکزی و اصلی خود قرار داده و ضمن حمایت از انتفاضه و مقاومت فلسطین با اقدامات نژادپرستانه رژیم صهیونیستی از جمله عملیات اعدام شهروندان فلسطینی توسط نظامیان صهیونیست مقابله کنند.
رئیس مجلس لبنان همچنین از تصمیم کمیته حقوق بشر وابسته به سازمان ملل در اعلام فهرست سیاه شرکت های اسرائیلی و بین المللی فعال در شهرک های صهیونیست نشین ابراز خرسندی کرد.
نبیه بری در ادامه سخنان خود گفت که این نشست اتحادیه پارلمان های کشورهای عربی سه توصیه زیر را اعلام می کند.
1- تشکیل کمیته دائمی پارلمانی به ریاست « مرزوق الغانم» رئیس مجلس الامه کویت و عضویت رئیس مجلس ملی فلسطین و دیگر رئیسان پارلمان های کشورهای عربی که داوطلب هستند و ماموریت آن حمایت از مقاومت و انتفاضه ملت قهرمان فلسطین از طریق تحرکات سیاسی و دیپلماتیک در محافل بین المللی است.
2- تشکیل کمیته ویژه پارلمانی برای پیگیری اوضاع لیبی و همسایگان آن به ریاست رئیس مجلس مصر با توجه به این که لیبی در سال 2016 در اولویت قرار خواهد داشت.
3- احیای کمیته پیگیری بازار مشترک عربی
رئیس اتحادیه پارلمان های کشورهای عربی همچنین بر فعال شدن کمیته زنان این اتحادیه تاکید کرد تا امت عربی از توان نیمی از جمعیت خود محروم نماند.
نبیه بری خاطرنشان کرد که خواستار تشکیل کمیته ویژه در این اتحادیه برای ملزم کردن دولت های عربی به رعایت حقوق بشر بر مبنای مصوبه اتحادیه کشورهای عربی و ابتکار پارلمان ها و مجالس مشورتی عربی در تصویب برنامه های ملی حقوق بشر است.
دوره ریاست نبیه بری در اتحادیه پارلمان های کشورهای عربی از دهم ماه مارس 2016 به طور رسمی آغاز و وی جایگزین « مرزوق علی محمد ثنیان الغانم »رییس مجلس الامه کویت شد.
ایرنا:
پیشرفت 70 درصدی پروژه خط لوله گاز ایران به عراق در بصره
پروژه احداث خط لوله گاز ایران به عراق در استان جنوبی بصره در داخل خاک عراق تا 70 درصد پیشرفت کرده و پیش بینی می شود تا اوایل سال آینده میلادی گاز ایران به نیروگاه های تولید برق جنوب عراق برسد.
مجیب الحسانی رئیس کمیته برق شورای استان بصره یکشنبه شب به السومریه نیوز خبر داده که خط لوله گاز ایران که توسط یک شرکت ایرانی در حال اجرا می باشد قرار است پالایشگاه های نجیبیه و الرمیله و همچنین تاسیسات صنعتی مانند کارخانه های تولید کود شیمیایی و صنایع پتروشیمی را در استان بصره تامین کند.
شرکت ایرانی به گفته رئیس کمیته برق شورای استان بصره، از روز دوشنبه کار اتصال دو سوی خط را در شط العرب(اروند رود) آغاز خواهد کرد؛ بخشی از خط لوله که از عمق 4 متری رودخانه عبور می کند.
الحسانی همچنین تاکید کرده که خط لوله انتقال گاز ایران به میزان قابل توجهی، به بهبود تولید برق در بصره کمک خواهد کرد.
به گفته مقام های استانی در جنوب عراق ، بسیاری از نیروگاه های منطقه به دلیل کمبود سوخت، با ظرفیت کامل کار نمی کنند و این درحالی است که بسیاری از پروژه های جدید نیروگاهی در این استان طی دو سال گذشته به مرحله بهره برداری رسیده و تکمیل شده اند و هم اکنون تنها مشکل آنها کمبود گاز است.
اخیرا به دلیل بکارگیری نفت سیاه سنگین ، به جای گاز ، در یکی از نیروگاه ها، مقادیر زیادی ضایعات نفتی وارد شط العرب و سبب آلودگی شدید این رودخانه شد.
آمادگی انگلیس برای توسعه پایانه های مسافری و انتقال دانش روز فرودگاهی به ایران
هیات انگلیسی شامل نمایندگان 13 شرکت فعال در بخش حمل و نقل هوایی در بازدید از توانمندی های های فرودگاهی و سامانه های ناوبری هوایی ایران از آمادگی خود برای همکاری های علمی و صنعتی در این زمینه خبر دادند.
رئیس هیات انگلیسی در این بازدید بر آمادگی شرکت های این کشور برای همکاری علمی و صنعتی در زمینه صنعت فرودگاهی تاکید کرد.
«رابرت گودویل» گفت: ایران در موقعیت جغرافیایی مهمی در منطقه قرار دارد و ما آماده ایم برای توسعه پایانه های مسافری و انتقال دانش روز دنیا با شرکت های ایرانی همکاری کنیم.
معاون برنامه ریزی و نظارت شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران نیز در این دیدار گفت: شرکت فرودگاه های کشور درصدد است در صنعت هوانوردی ساختارهای فرودگاهی خود را توسعه دهد و از کمک شرکت های باتجربه در این بخش استفاده کند.
«غلامحسین باقریان» انتقال دانش روز خدمات فرودگاهی به ایران را خواستار شد و افزود: برای ما انتقال دانش روز فرودگاهی اهمیت زیادی دارد و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در فرودگاه شهرهای اصفهان، مشهد، تبریز، بوشهر و اهواز در دستور کار قرار گرفته است.
معاون دفتر برنامه ریزی راهبردی و همکاری های بین المللی شرکت فرودگاه های کشور نیز هدف از سفر نمایندگان 13 شرکت انگلیسی به ایران را بررسی راهکارهای توسعه همکاری شرکت های دو طرف در بخش صنعت هوایی اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، این هیات انگلیسی دیروز (شنبه) وارد ایران شد و در برنامه های آنها دیدار با وزیر راه و شهرسازی، نشست با مسئولان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و گفت و گو با مسئولان شرکت فرودگاه های کشور دیده می شود.
نظر شما