به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدعلی متفکرآزاد استاد اقتصاد دانشگاه تبریز با تاکید بر گذرا و موقتی نبودن اقتصاد مقاومتی گفت: هر نظام اقتصادی ملهم از مکتب اقتصادی است. ما باید در کشور نظام اقتصادی که دارای مولفه های بومی و اسلامی است را داشته باشیم و یکی از مشکلات ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه اقتصاد عمدتا ناشی از نداشتن الگویی بومی ومتناسب با فرهنگ ایرانی بوده است.
وی ادامه داد: الگوهای عمومی و رایج لیبرالیستی بارها در کشور ما برای حل مشکلات اقتصادی آزمایش شده اما جواب نداده است بنابراین باید الگویی بومی با فرهنگ اسلامی داشته باشیم و از این حیث اقتصاد مقاومتی دارای مدلی مفهومی است که جوابگوی پیشرفت اقتصادی ماست.
متفکر آزاد افزود: اقتصاد مقاومتی با توجه به تعریف مقام معظم رهبری، پایه ریزی اقتصادی با برخورداری از تعادل پایدار درونی است که بتواند در شرایط تحریم مانند شرایط عادی مقاومت داشته باشد و به شکوفایی اقتصادی بینجامد. اقتصاد مقاومتی آسیب پذیری از شوک های خارجی را به صفر می رساند.
ضرورت وجود اقتصاد مقاومتی در ایران
وی با بیان اینکه اقتصاد از نوع مقاومتی برای هر کشوری لازم و برای ایران از ضروریات است، گفت: ما سند چشم انداز ۲۰ ساله را در کشور داریم که ۱۰ سال آن باقی مانده است و از این ۱۰ سال دو برنامه پنج ساله ششم و هفتم برنامه ریزی شده است. ما در این ۱۰ سال باید به هدف سند چشم انداز برسیم که آن تبدیل ایران به کشوری توسعه یافته با رتبه اول علمی، فناوری و اقتصادی در منطقه است. و ایران با توجه به موقعیت کنونی اقتصاد، فرصت کمی دارد.
این محقق اقتصادی با بیان اینکه هدف اسلام و انقلاب، تامین سعادت اخروی و رفاه دنیوی است، افزود: ما با داشتن الگویی مناسب می توانیم این دو مقوله را محقق کنیم. از سوی دیگر دشمنان ایران در تلاش برای القای عدم کارایی اسلام و نظام مردم سالاری دینی در حوزه اقتصاد هستند درحالیکه توانمندی های بالایی وجود دارد تا ما عکس این مسئله را ثابت کنیم. پس باید با کارآمدی اقتصاد کشور و آسیب ناپذیری آن، این ترفند دشمنان را خنثی کنیم.
راه علاج اقتصاد کشور بر اقتصاد مقاومتی استوار است
متفکرآزاد بیان کرد: برای اقتصاد مقاومتی کار کارشناسی دقیق و زیادی انجام شده است تا در نهایت در ۲۴ بند توسط مقام معظم رهبری با عنوان سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد. طبق فرمایش رهبری که امسال را «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نامگذاری کردند باید این موضوع عملیاتی شود. ضمن اینکه دولتمردان کشور باید به این موضوع باور داشته باشند که راه علاج پیشرفت اقتصاد کشور بر اساس الگوهای لیبرالیستی نیست بلکه بر اقتصاد مقاومتی استوار است.
وی الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی را برشمرد و گفت: اول اینکه مسئولان به این باور رسیده باشند که کشور بدون داشتن چشم امید به بیگانگان و تکیه بر توانمندی های داخلی، مشکلات اقتصادی را حل کنند و به پیشرفت اقتصادی برسند. نکته دوم مردمی کردن اقتصاد است که شامل بخش خصوصی و آحاد مردم می شود. همان طور که در هشت سال دفاع مقدس با مردمی شدن جنگ و حضور جوانان در قالب بسیج به جبهه ها نتیجه جنگ عوض شد.
متفکرآزاد ادامه داد: رهبر معظم انقلاب زمانی در بحث علمی معتقد بودند که ایران در دوران پهلوی ۲۰۰ سال از قافله علمی جهان عقب افتاده است و برای جبران آن باید از راه میانبر حرکت کند. کشور هم با استفاده از الگوهای بومی راه ۲۰۰ ساله را طی ۲۰ سال طی کرد. بنابراین همین کار را می توانیم در حوزه اقتصاد بومی هم انجام دهیم. ضمن اینکه باید به جنبه های فردی هم توجه شود یعنی اگر درصدد تقویت تولید داخلی هستیم باید آن را سودآور کنیم و برای سودآوری آن هم از انجام فعالیت های غیرمولد، پولشویی و قاچاق جلوگیری شود تا سرمایه به سمت تولید سوق پیدا کند.
توزیع عادلانه درآمد از الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی
وی توزیع عادلانه درآمد را از دیگر الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: مقام معظم رهبری سه بند از۲۴ بند ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را به اصلاح درآمد و تقویت درآمد اقشار متوسط و ضعیف و عدالت اجتماعی اختصاص دادند. ضمن اینکه توجه به منافع ملی و روحیه جهادی و از خود گذشتگی و ارجح دانستن منافع کوتاه مدت بخش خصوصی بر منافع بلندمدت ملی از دیگر الزامات اقتصاد مقاومتی است. اگر بخش خصوصی در بنگاه های تولیدی به ارتقای سطح بهره وری و افزایش کیفی محصول و پایین آوردن قیمت اقدام کند باعث مصرف کالای داخلی و صادرات می شود.
متفکرآزاد اضافه کرد: ازویژگی های اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد درون زا و برون نگر است. یعنی در قیمت محصول تمام شده دانش سهم بیشتری را نسبت به مواد اولیه داشته باشد (اقتصاد دانش بنیان) و به توانایی های داخلی (اقتصاد درون زا) و استفاده از آنها برای کسب بازارهای جهانی و صادرات (اقتصاد برون نگر) توجه شود. کشور ما دارای هزاران میلیارد نقدینگی است اما واحدهای تولیدی دچار کمبود نقدینگی هستند که باید با جلوگیری از رانت خواری و دلالی سرمایه ها را به سمت تولید هدایت کرد.
این محقق حوزه اقتصاد با اشاره به اینکه سرمایه گذاران خارجی برای سود بیشتر در کشورها سرمایه گذاری می کنند و به دنبال رفع مشکل بیکاری در کشور ما نیستند، بیان داشت: در حال حاضر واحدهای تولیدی ما فعالیت نمی کنند و یا کمتر از ظرفیت خود تولید دارند. باید به واحدهای تولیدی کوچک و متوسط که اشتغالزایی می کنند توجه ویژه ای شود که رفع همه این موارد در قالب اقتصاد مقاومتی قابل حل است.
دولت، مهمترین مولفه در تحقق اقتصاد مقاومتی
متفکر آزاد به راهکارهای عملیاتی در تحقق منویات مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: نقش اصلی در این مسئله با دولت است. لایحه برنامه ششم توسعه در حال حاضر آماده شده است که باید تجدید نظر اساسی در این برنامه از زاویه دید اقتصاد مقاومتی صورت گیرد. همچنین قوه مقننه هم باید خلاهای قانونی در جهت حمایت از تولید و اجرای سیاست های ابلاغ شده درباره اقتصاد مقاومتی را برطرف کند. قوه قضاییه هم باید در جهت تامین هرچه بیشتر امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری و حذف فعالیت های رانت خواری و غیر مولد اقدام کند.
وی افزود: بخش خصوصی هم باید در جهت اعتلای بهره وری تلاش کند زیرا یکی از مشکلات اقتصادی ما پایین بودن بهره وری است. ضمن اینکه مردم هم در حوزه مصرف و تولید نقش بسیار مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند. رسانه ها نیز به نوبه خود باید گفتمان سازی کنند و اقتصاد مقاومتی را برای کسانی که ناشناخته است، تبیین کنند و آن را به مطالبه عمومی تبدیل کنند.
استاد دانشگاه تبریز با بیان اینکه وظیفه اصلی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در جامعه به عهده دولت است، گفت: دولت باید به ۲۴ بند سیاست کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده توسط مقام معظم رهبری عمل کند و آنها را در برنامه ریزی ها عملیاتی کنند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم از دولت اجرای برنامه های اقتصاد مقاومتی را در قالب برنامه ششم مطالبه کنند و با دولت در این راستا و هدف قراردادن برنامه ششم با سند چشم انداز تعامل کنند.
وی در پایان سخنان خود گفت: دولت که وظیفه اصلی را در عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی به عهده دارد اکتفا به کادر خود نکند و از دیگر بدنه نظام و مملکت و اساتید دانشگاه بهره بگیرد.
طلیعه
انتهای خبر/
نظر شما