به گزارش خبرنگار شبستان، علیاکبر حشمتی، معاون نظارت شورای عالی قرآن در نخستین نشست تخصصی تبیین ضوابط تولید و پخش برنامههای قرآنی صدا و سیما قرآن را کلمه قابل استماع برای هر انسان دانست و گفت: درک کلمات اولیای الهی به میزان رشد درجات و کمالات انسان بستگی دارد و تقوا مقدمه استماع برای درک حق و حقیقت است.
وی با بیان این مطلب که نسخه تقویت شنیدن آیات الهی در مصحف شریف تصریح شده است، اظهار کرد: وقتی خداوند میفرماید هنگام قرائت قرآن به آن گوش دهید در حقیقت مسیر تقویت استماع آیات را به ما نشان میدهد.
حشمتی با تأکید بر لزوم بسترسازی توسط تولیدات قرآنی رسانه ملی به منظور رسیدن به مقصد نهایی آفرینش تصریح کرد: باید جامعه را با آیات و احادیث ائمه تغذیه کرد و از طریق تغییر خوراک فکری مردم بهترینها و سالمترین خوراکها را به آنها ارایه کرد.
معاون نظارت شورای عالی قرآن درباره سابقه فعالیت این معاونت بیان کرد: پیشینه نظارت بر تولیدات قرآنی صدا و سیما به آغاز فعالیت شورای عالی قرآن با فرمان رهبر معظم انقلاب در سال 1370 باز میگردد البته به دلیل فعالیت صرف دو شبکه تلویزیونی آن هم در ساعات محدود در آن دوره حجم کار محدود بود.
وی ادامه داد: پس از بهرهبرداری مرکز فنی شورای عالی قرآن در نیمه دوم فروردین سال جاری تمامی برنامههای قرآنی سراسر کشور ضبط شده و مورد ارزیابی قرار میگیرد تا با مطالبات و منویات رهبر معظم انقلاب کوچکترین تعارضی نداشته باشد.
حشمتی با تصریح مأموریتهای محول شده از سوی رهبر معظم انقلاب به شورای عالی قرآن ابراز کرد: پخش بهترین تلاوتها به ویژه در هنگام اذان یعنی دقت نظر همراه با وسعت نظر، عدم راهیابی کوچکترین ضعف و نقص در برنامههای قرآنی صدا و سیما و عدم پخش تلاوتهایی که حتی کوچکترین ضعفی در آنها باشد نخستین تأکیدات رهبری به شمار میرود.
وی افزود: عدم انتخاب تلاوتهای دارای کوچکترین ضعف، انتخاب تلاوتهای خوب که استماع خوب و نزدیکی قلوب به مفاهیم را در پی دارد، حضور اشخاص تصمیمگیر برای جلوگیری از هرگونه بینظمی و انتخاب بهترین روشها و چهرهها برای ارتقای روزافزون برنامههای قرآنی صدا و سیما و فعالیت مجموعهای متخصص برای نظارت بر تولیدات رسانه ملی دیگر تأکیدات رهبری در این عرصه است.
حشمتی پخش برنامههای درجه یک را دیگر خواسته رهبری از رسانه ملی برشمرد و عنوان کرد: ایشان هیچگونه عذری را مبنی بر عدم رشد روزافزون تولیدات قرآنی نمیپذیرد. همچنین بر پخش بهترین تلاوتها به منظور ایجاد فضای رقابتی تأکید دارند که خوشبختانه با وجود فراز و نشیبهای طی شده در طول دو دهه فعالیت قرائتها مقبول است اما هنوز در حد مطلوب ارزیابی نمیشود.
وی درباره وظایف معاونت نظارت شورای عالی قرآن اعلام کرد: نظارت بر تولیدات قرآن، پالایش و تعیین تکلیف برنامههای آرشیوی در قالب تلاوت، ابتهال، نغمات آیینی و تواشیح، نظارت بر پخش و تدوین معیارها و استانداردهای لازم با مشاوره خبرگان قرآنی از اهم وظایف این معاونت در راستای تحقق مطالبات رهبری است.
معاون نظارت شورای عالی قرآن با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه نظارت بر تولید گفت: این بخش با حضور کارشناسان زبده تولیدات را بدون اتکای صرف به نظر افراد مورد ارزیابی قرار داده تا بهترین انتخابها از جهت تجوید، وقف و ابتدا و صوت و لحن برای پخش از رسانه ملی انجام شود.
وی با تأکید بر لزوم احراز شرایط عمومی توسط قاریانی که تلاوت آنها از رسانه ملی پخش میشود پیش از تأیید صلاحیتهای اختصاصی تصریح کرد: تقید به نظام اسلامی و ولایتفقیه و حسن شهرت در امور سیاسی، اجتماعی و اخلاقی شرایطی است که پیش از صلاحیتهای اختصاصی باید در قاریان تأیید شود.
حشمتی ارزیابی و پالایش آرشیوهای موجود توسط کارشناسان را دیگر مأموریت معاونت نظارت برشمرد و بیان کرد: نظارت بر تولید 3731 برنامه در قالب 47917 دقیقه، تولید 230 برنامه در 12 شعبه استانی شامل 2720 دقیقه که قابل استفاده به دو شیوه صوتی و تصویری هستند و نیز تصویب پخش 23 اذان برای استانها و 20 اذان برای تهران از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه است.
وی ادامه داد: نظارت بر 18904 برنامه آرشیوی شامل 211666 دقیقه نیز با حضور کارشناسان زبده صورت گرفته البته در امر نظارت بر پخش کارشناسیها به صورت روزانه انجام شده و برنامههای استانی هر روز ضبط شده و مورد ارزیابی قرار میگیرد.
حشمتی درباره نحوه کسب مجوز قرائتهای مستقیم برای پخش مجدد ابراز کرد: پخشهای مستقیم پس از ارزیابی ماهانه مجوز پخش را صادر کرده و در صورت بروز ایراد از پخش مجدد آنها جلوگیری میشود.
وی تکرار تلاوتها در هنگام اذان را از نقایص تولیدات قرآنی صدا و سیما برشمرد و عنوان کرد: آییننامههای شورای عالی قرآن با رأی و نظر کارشناسان هر سه یا چهار سال یک بار به منظور تطابق با شرایط روز بازنگری میشود تا بهترین برنامهها تولید شود و روی آنتن رسانه ملی برود.
حشمتی با تأکید بر لزوم استفاده از ادعیه مستند به ائمه (ع) در رسانه ملی اظهار کرد: میتوان با پخش ادعیه همراه با جذابیتهای خاص مخاطبان گستردهای را جذب کرد.
وی با ابراز تأسف از مغفول ماندن دعا و زیارات در شرایط امروز جامعه خاطرنشان کرد: نوع مونتاژ تولیدات قرآنی در قالب دستورالعملی کلی به مراکز استانی و شبکههای سراسری از سوی رییس سازمان صدا و سیما ابلاغ شده و نمیتوان بنا بر آن بر اتمام تلاوت قرای غیر ایرانی دست برد.
شایان ذکر است، نخستین نشست تخصصی تبیین ضوابط تولید و پخش برنامههای قرآنی صدا و سیما شنبه یکم مرداد در حسینیه الزهرای مجتمع امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.
پایان پیام/
نظر شما