مسجد جامع کبیر یزد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید

مسجد جامع کبیر یزد یادگاری از سده هشت هجری قمری و یکی از با ارزش‏ترین میراث های تاریخی، هنری و گنجینه‌ای از معماری اسلامی 31 تیر به شماره 206 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خبرگزاری شبستان: مسجد جامع کبیر یزد یکی از با ارزش‏ترین میراث های تاریخی، هنری و گنجینه‌ای از معماری اسلامی است که در سده هشت هجری قمری 31 تیر ماه 1313 به شماره 206 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
از امتیازات هنری و معماری آن می‏توان به قدرت و استواری کاشی‏کاری‏های نفیس و زیبای لاجوردی اشاره کرد. در زیر گنبد این مسجد بخشی است که به آن تابستانه می‏گویند، سرد خانه‏ای با پنجره‏های آجری مشبک که داخل آن به محرابی با کاشیکاری زیبایی آذین شده است.

وجود دو نقش بر بالای این محراب بر ارزش این اثر تاریخی افزوده است. یکی از این نقش‏ها از ترکیب دو کلمه علی و محمد است که هر کدام شش بار تکرار شده و به صورت قرینه در دو طرف قابل مشاهده است. نقش دیگر نشانه و آرم مسجد است، نقشی که تنها در این مسجد دیده شده است.

مردم یزد معتقدند خاک‏ کاشی و خاک کلیه مصالح این مسجد از کربلا است و برای ساختن آن به جای استفاده از آب از گلاب استفاده شده است.

شبستان مسجد کبیر یزد دارای دو قسمت است که یکی در زمستان و دیگری در بهار و پاییز مورد استفاده قرار می‏گیرد. شبستان پاییزی حالتی تقریبا دیواره شکل دارد، ولی شبستان زمستانی طویل‏تر است. در شبستان پاییزی 36 ستون قرار دارد که فاصله هر ستون تا ستون بعدی 5/5 متر است.

درهای مشبک این شبستان با شیشه‏های رنگی مزین شده و در شبستان زمستانی مسجد 65 ستون با فواصل 5/3 متر از هم وجود دارد. سر در رفیع و زیبای مسجد از دیگر ویژگی منحصر به فرد این اثر ارزشمند تاریخی است که با 24 متر ارتفاع یکی از بلندترین ایوان‏هایی به شمار می‏رود که در ایران ساخته شده است.

سبک معماری در ساخت این ایوان نظر هر بیننده‏ای را به خود جلب می‏کند. بر خلاف ایوان‏های پهن دوره سلجوقی ایران این مسجد بسیار باریک ساخته شده و ارتفاع دهانه قوسی شکل آن تقریبا سه برابر عرض آن است.

وجود طاق‌نماهای کم عرض در دو طرف طاق یا دهانه قوسی و وجود دو مناره زیبا بر بالای ایوان از دیگر ویژگی‏های مسجد جامع کبیر یزد است.

این مسجد تاریخی یکی از مهمترین ظرفیت‏های گردشگری استان یزد به شمار می‏رود.
پایان پیام/

کد خبر 53671

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha