خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گردشگری، سیاحت یا توریسم به طور کلی به عنوان مسافرت تفریحی در نظر گرفته میشود. هر چند که در سالهای اخیر شامل هرگونه مسافرتی میشود که شخص به واسطه آن از محیط کار یا زندگی خود خارج شود. با دقت در سفرنامههایی که به جای مانده به این نتیجه میرسیم که آنچه از قرن نهم تا قرن چهاردهم میلادی وجود دارد، سیاحت مسلمانان است به کشورهای خاورمیانه و خاور دور، مانند ژاپن و آفریقا و اروپا. جهانگردان مسلمان گزارش سفر خویش را در کتابهای جغرافیائی و یا در تحقیقات تاریخی و عقیدتی ارائه دادهاند؛ و در این دوران خبری از رفت و آمد سیاحان اروپایی و مردمان غرب مسیحی نیست؛ و گویا آنان هیچ گونهای علاقهای به گردشگری نداشتهاند. گاه گاهی به یک جهانگرد و تاجر یهودی غربی در بلاد شرق بر میخوریم. از قرن پانزدهم به بعد، به ویژه در قرن هفدهم میبینیم که جریان گردشگری به طور دقیق به عکس جریان یافته است. جهانگردان مهم را غربیان تشکیل میدهند که به سرزمینهای شرق روی آورده و گزارشهای گوناگونی از آداب، میراث فرهنگی، شیوههای حکومتی، اجناس و محصولات شهرهای اسلامی دادهاند و خبری از جهانگردان مسلمان نیست و یا اگر رحله هائی وجود دارد، در محدوده سفر حج و از منطقهای اسلامی به منطقهای دیگر است.
بنابراین گزارش، صنعت گردشگری در ایران از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبههای باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی را در جهان دارا است و یکی از امنترین کشورهای منطقه و جهان از لحاظ امنیت برای گردشگران خارجی است. بدیهی است بخش گردشگری سلامت ایران باعث شد که در سالهای اخیر ایران به مرکز درمان کشورهای همسایه تبدیل شود که میتوان به عراق، باکو، ارمنستان و تاجیکستان اشاره کرد. توافق کشورمان با گروه پنج بعلاوه یک میتواند رشد گردشگری ایران را تا حدود زیاد تصریح و گسترش دهد تا جای که در حال حاضر طبق گفته مسئولان نیاز به ۲۰۰هتل چهار ستاره و پنج ستاره وجود دارد. در همین راستا مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ایرانگردی و جهانگردی اعلام کرده است که رشد 12 درصدی ورود گردشگران بعد از برجام داشته ایم.
این گزارش می افزاید: محسن قریب، مدیرعامل شركت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی در این باره به ایرنا گفته است: "رشد صنعت گردشگری در كشور گسترش فعالیت بخش هایی نظیر هتلداری، رستوران داری، صنایع دستی، حمل و نقل درون و برون شهری و سایر خدمات را بدنبال دارد. رشد فعالیت های گردشگری در كشور اشتغالزاست به طور نمونه با ساخت هر اتاق در هر هتل 2.5 شغل ایجاد می شود.
بعد از برجام قریب به 20 هیات خارجی علاقمند به سرمایه گذاری در صنعت گردشگری به ایران سفر كرده اند اما هنوز موفق به عقد قراردادی در این زمینه به دلیل برخی ابهامات نشده ایم. دو نرخی بودن ارز در كشور (بانكی و آزاد) مشكلات متعددی برای گردشگران خارجی ایجاد می كند و از سوی دیگر كارت های اعتباری آنها در ایران غیرقابل استفاده است. دولت باید تدابیری برای این موضوع اتخاذ كند. بتازگی شورای ایرانیان تصمیم های جدیدی مبنی بر اینكه مالكیت سرمایه گذاری خارجی به طور صد درصد به سرمایه گذار تعلق گیرد، اتخاذ كرده است. در بخش خارجی باید موانع را رفع كنیم تا زمینه های سرمایه گذاری خارجی در این حوزه فراهم شود. بعد از اجرایی شدن برجام میزان ورود گردشگران خارجی به كشور 12 درصد افزایش یافته است. اما به دلیل نبود زیر ساخت های مناسب نمی توانیم پاسخگوی مسائل رفاهی گردشگران خارجی باشیم. در بیشتر كشورهای جهان هتل های پنج ستاره اغلب برای تاجران ساخته می شود، در صورتی كه گردشگران نیاز به هتل های سه و چهار ستاره استاندارد دارند."
یادآور می شود: ایران توانمندی های بالایی به لحاظ شرایط تاریخی، فرهنگی، طبیعی،مذهبی و پزشكی دارد و می تواند گردشگران متنوعی را در همه حوزه های یاد شده جذب كند. گردشگران در هر فصلی می توانند از ایران دیدن كنند. باید از این توانمندی بدرستی بهره بگیریم تا خروجی مناسبی داشته باشیم. برای توسعه صنعت گردشگری در كشور همه نهادهای اجرایی و قانونگذاری و قضایی و رسانه ها باید همسو باشند تا شرایط جذب گردشگران فراهم شود و بتوانیم منابع این بخش را جایگزین درآمدهای نفتی بكنیم.
نظر شما