به گزارش خبرنگار شبستان، محسن پورسیدآقایی، مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی در نشست خبری با اصحاب رسانه جابجایی مسافر، بار و ایجاد ایمنی در شبکه حمل و نقل ریلی را سه وظیفه اصلی راه آهن برشمرد و افزود: بقیه فعالیت های ما در خصوص بسترسازی مناسب برای رسیدن به این سه وظیفه است.
پورسیدآقایی ضمن تشریح فعالیت های سال گذشته راه آهن گفت: در سال گذشته در شبکه حمل و نقل اتوبوسی و جاده ای ما با کاهش آمار مواجه بودیم که ناشی از تولید اتومبیل در کشور، ایجاد راه های مناسب و ارزانی بنزین بودیم که باعث شد تا مردم به سمت استفاده از اتومبیل شخصی برای مسافرت باشند ولی با این حال راه آهن تنها با یک درصد افت مسافر نسبت به سال قبل مواجه بوده است.
وی رشد فعالیت ترانزیت را در راه آهن 97 درصد در کل کشور برشمرد و گفت: تمرکز ما بر روی گسترش این حوزه قرار دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه حوادث ریلی 36 درصد کاهش پیدا کرده است، گفت: هر چند کل حوادث ریلی چندان قابل ملاحظه نیست و در قطارها هیچ مشکلی برای مسافران پیش نیامده است اما 38 عابر در سال گذشته در هنگام عبور غیرمجاز از روی ریل ها با قطار برخورد کردند و کشته شدند که برای کاهش و جلوگیری از این تلفات اقدامات زیادی همچون دیوارکشی، احداث زیر گذر و پل های ارتباطی برای هدایت مردم در حال احداث است.
وی با تاکید بر اینکه سال گذشته از لحاظ اقتصادی سال سختی برای دولت بود، گفت: با توجه به کاهش شدید قیمت نفت سال گذشته در بخش اختصاص بودجه های عمرانی سال بدی بود ولی راه آهن توانست در احداث خطوط ریلی فعالیت قابل ملاحظه ای داشته باشد که توانست 750 کیلومتر زیرسازی خطوط جدید دو خط و 3 خط انجام دهد و 250 کیلومتر نیز ریل گذاری انجام شد.
وی توسعه و اتصال خطوط ریلی به کشورهای همسایه را جزو اقدامات مهم شرکت راه آهن در خصوص افزایش صادرات و انجام ترانزیت برشمرد و گفت: هم اکنون با اکثر کشورهای همسایه ارتباط ریلی داریم و در بودجه سال 95 برای اتصال شبکه ریلی ایران به افغانستان بودجه اختصاص یافته است و عراق تنها کشوری است که با آنها ارتباط ریلی نداریم و منتظر هستیم تا عراق ریل گذاری شلمچه تا بصره را انجام دهد تا همزمان این خط افتتاح شود.
وی بهترین مسیر صادرات را راه آهن دانست و گفت: صادرات ریلی می تواند تاثیر بسزایی در کاهش مصرف 20 میلیارد لیتر گازوییلی که در جاده مصرف می شود داشته باشد و در کنار آن به تولیدکنندگان برای صادرات محصولات کمک نماییم و همچنین واردات از طریق ریل را نیز یک درصد کاهش خواهیم داد.
وی همچنین گفت: واگن هایی که 45 سال سن بیشتر دارند از فعالیت در ناوگان خارج می شوند، افزود: واگن ها هر 15 سال یک بار باید بازسازی شوند و تا پایان سال 2400 واگن باری توسط بخش خصوصی وارد ناوگان ریلی خواهد شد.
وی ضمن انتقاد از ایده انتقال راه آهن از مرکز شهر تهران گفت: این بدون هیچ کار کارشناسی مطرح شده است چرا که در هیچ جای دنیا راه آهن به بیرون از شهر انتقال نیافته چرا که باعث افزایش استفاده از وسایل نقلیه خصوصی برای رفتن به ایستگاه راه آهن خواهد شد و ما نباید به فکر خروج راه آهن از شهر تهران و فروختن زمین های آن و ساخت و ساز در آن و گرفتن پول تراکم باشیم.
نظر شما