خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ این روزها علیرغم تمام وعدههای مسئولان، وضعیت واحدهای تولیدی هر روز بدتر از دیروز شده و خبر تعطیلی آنان از شهرهای مختلف به گوش میرسد. اگر گشتی چند دقیقهای در شهرک صنعتی بیرجند بزنیم با کارگاهها و سولههایی مواجه می شویم که اکثر آنها با قفلهای بزرگ در جلوی درب ورودی از شما استقبال می کنند. کارگاههایی که روزی مکانی برای به دست آوردن رزق کارآفرینان و کارگران بود اما امروز مکانی برای شرکتهای پخش موادغذایی تولیدی سایر استانها و انبار نگهداری تجهیزات قدیمی و بلا استفاده تبدیل شده اند.
شهرک صنعتی بیرجند که در 4 فاز عملیاتی با مساحتی بالغ بر 333 هکتار با متراژ صنعتی 231.5 هکتار در کیلومتر 10 جاده بیرجند – خوسف قرار دارد روزگاری پذیرای واحدهای تولیدی فعال زیادی شامل کاشی، سرامیک، موتور سیکلت، سنگبری، بسته بندی خشکبار، حبوبات، انواع مواد غذایی، فرآورده های گوشتی و ماکارونی بود اما به دلایلی بازار فروش آنها به مخاطره افتاده و امروز تعطیلی بر این واحدهای صنعتی سایه انداخته است.
اما تعطیل بودن ۱۸ درصد واحدهای صنعتی استان خبری بود که مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی در مردادماه سال 94 داد و گفت: برخی از این واحدها به سبب بدهی به بانکها در اختیار بانکها قرارگرفته ولی برخی دیگر به سبب مشکل در فروش محصولات خود به تعطیلی انجامیدهاند.
همچنین جرجانی 15 دی ماه سال گذشته در بازدید معاون صنایع کوچک شهرکهای صنعتی کشور از شهرک صنعتی بیرجند اعلام کرده بود که حدود 30 درصد از واحدهای صنعتی استان با ظرفیت کامل، حدود 50 درصد با ظرفیت بین 50 تا 80 درصد و مابقی نیز با ظرفیتی بین 30 تا50 درصد فعالیت میکنند.
وی مشکل نقدینگی را علت تعطیلی 60 درصد واحدهای تولیدی و مشکل مدیریتی و اختلاف بین شرکاء را علت 9 درصد از واحدهای تعطیل شده در استان عنوان کرده بود.
اخیراً در فروردین ماه امسال داوود شهرکی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز در تأیید مشکلات بخش تولید اعلام کرده بود مجموع پروانههای بهرهبرداری استان حدود 530 واحد است که 40 درصد این واحدها در وضعیت تعطیلی هستند.
این آمار در حالی از سوی مسئولان استان اعلام شده که فعالان بخش تولید معتقدند حجم واحدهای تولیدی راکد بیشتر از این رقم بوده و بسیاری از واحدهای تولیدی نیز نیمه فعال و یا در شرف تعطیلی قرار دارند و آمارهای ارائه شده مسئولان استان غلط از آب در آمده چرا که واقعیت چیز دیگری است...
متاسفانه صحنههای بسیار تاسف برانگیزی در شهرک صنعتی بیرجند وجود دارد چرا که سکوت همه جای این شهرک صنعتی را در برگرفته است و انگار این شهرک صنعتی اصلا جای صنعت نیست و محل ساختمانهای بی در و پیکر است.
جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه از کارگاههای تولیدی فعال، نیمه فعال و تعطیل شده شهرک صنعتی بیرجند بازدید کردند تا با مشاهده عینی در جریان مشکلات و واقعیتها قرار گیرند.
سعید اکبری مسئول امور مالی شرکت آرد و مواد غذایی یگانه در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از سال 1366 برای راه اندازی این کارخانه مجوز تولید اخذ شده اما با توجه به دوران جنگ تحمیلی به سختی ماشینآلات مورد نیاز را از طریق کشورهای واسطه وارد کرده، گفت: این کارخانه فعالیت خود را در سال 72 با ظرفیت تولید ماهانه 4 هزار تن آرد و اشتغال 34 نفر شروع کرد.
وی با بیان اینکه کارخانه آرد یگانه از سال 89 وارد رکود جدی شد و هم اکنون با ظرفیت 25 درصد در حالت نیمه فعال است، افزود: در حال حاضر متاسفانه با توجه به برنامههایی که اعمال شده واحدهای تولیدی شهرک صنعتی از 200 واحد فعال سال 89 به 10 تا 15 واحد رسیده است.
مسئول امور مالی شرکت آرد و مواد غذایی یگانه به نقص در قوانین به عنوان یکی از دلایل تعطیلی واحدهای شهرک صنعتی بیرجند اشاره و تصریح کرد: طبق قانون تأمین اجتماعی، کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، معادل 4 درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می شود به طور یک جا به سازمان یاد شده پرداخت کند.
به گفته وی در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی سهم حق بیمه کارفرما برای مشاغل سخت و زیان آور را به صورتی محاسبه میکند که به جای 4 درصد، 8 درصد میشود، به همین دلیل کارفرما از پرداخت محاسبه این میزان سر باز میزند و اکثر آنان از گرفتن نیرو ترس دارند.
اکبری با تاکید بر اینکه حمایت از تولید داخلی برای تحقق اقتصاد مقاومتی ضروری است، بیان کرد: اما متاسفانه به تولید داخل بها نمیدهند و با این شرایط واردات بی رویه ای که امروز وجود دارد، نمی توان شاهد بهبود وضعیت تولید بود.
سید بهاءالدین شهرستانی، مدیرعامل شرکت لبنیات قهستان با برند آلبان یکی دیگر از سرمایه گذاران استان است که پروانه بهرهبرداری این کارخانه را با ظرفیت تولید سالانه 36 هزار تن در سال 92 گرفته است، گفت: در حال حاضر علی رغم اینکه این واحد تولیدی 100 درصد آماده بهرهبرداری است اما برای راه اندازی آن با کمبود سرمایه در گردش مواجه است.
وی با اشاره به اینکه با تامین اعتبار 2 میلیارد تومانی این شرکت لبنیات که فاز یک آن ظرفیت30 نفر اشتغالزایی دارد، راه اندازی میشود، سوال کرد: چرا مسئولان شعار میدهند که به واحدهای تولیدی که 80 درصد آماده بهرهبرداری باشند تسهیلات میدهند اما اکنون کارخانهای که 100 درصد آماده بهرهبرداری است برای سرمایه در گردش تعطیل مانده است؟!
شهرستانی ادامه داد: در حال حاضر شیر از استان خارج شده و در قالب فرآورده های لبنی وارد استان می شود که این به معنای از دست رفتن فرصتهای شغلی است اما اگر از کارخانجات تولید شیر و فرآورده های لبنی در استان حمایت شود، شیر مازادی برای فروش به دیگر نقاط نخواهیم داشت.
سید محمدحسین عماد، مدیرعامل شرکت ساعی صنعت نیز با گلایه از اینکه روزی این واحد تولیدی را با سرمایه 3 میلیارد تومانی خود به بهره برداری رساند اما در ادامه کار توقع داشته تا حداقل با 7 میلیارد تومان سرمایه در گردش مورد نیاز به او کمک شود، اظهار کرد: اما تاکنون هیچ کمکی به او نشده چرا که تسهیلات پشت درهای بسته توزیع میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 40 کارگر در این کارخانه مشغول به فعالیت هستند، افزود: ظرفیت تولید این کارخانه 8 هزار تن سازه فلزی در طول سال است اما اگر وضعیت این گونه باشد تا یک ماه دیگر تعطیل خواهد شد.
عماد با اشاره به اینکه سال گذشته با دریافت وام 26 درصدی از بانک توانسته ایم حقوق کارگران را پرداخت کنیم، تصریح کرد: اما امروز چند نفر از کارگران سر کار نیامدند چرا که نتوانسته ایم حقوق آنان را پرداخت کنیم.
مدیرعامل شرکت ساعی صنعت با تاکید بر اینکه مسئولان باید منصفانه قضاوت کنند و به دنبال حل مشکلات واحدهای تولیدی استان باشند، افزود: هر کسی اگر از شهرکهای صنعتی استان بازدید کند خود از نزدیک متوجه این واقعیت خواهد شد که برخلاف گفته مسئولان تنها حدود 20 درصد واحدهای تولیدی فعال هستند.
وی مشکلات فراوانی را برای واحدهای صنعتی استان برشمرد و بیان کرد: متاسفانه هنوز در استان خانه صنعت، معدن و تجارت وجود ندارد تا بتوان از طریق آن مشکلات خود را به مسئولان انتقال دهیم.
عماد به اختصاص 60 میلیارد تومان اعتبار به استان در سفر هیأت دولت اشاره کرد و گفت: این کارخانه از منابع داخلی بانکهای استان تسهیلاتی 6 درصد دریافت کرد و از 60 میلیارد تومان اعتبارات دولتی هیچ تسهیلاتی به این واحد تولیدی ندادند اما اسم ما را در لیست دریافتکنندگان قرار داده اند!! باید تکلیف این پولها مشخص شود که چه کسانی آن را دریافت کرده است.
سید یحیی حسینی که تعطیلی و مشکلات واحدهای صنعتی بیرجند را مشت نمونه خروار میداند در جمع خبرنگاران، گفت: در سال های گذشته بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی استان بدون توجیه اقتصادی ساخته شد و منابع بانک به آن تزریق شد.
وی افزود: ما آماری را که مسئولان استان از واحدهای تولیدی تعطیل می دهند را بنا بر صحت میگذاریم و به دنبال مقصر نمیگردیم اما اکنون باید به دنبال راه حل و راهکاری برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه فعال باشند.
این سرمایه گذار که معتقد است باید مسئولان با بیان واقعیتها به دنبال چالشها بروند و ببینند مشکلات از کجاست و آن را از طریق اقتصادی مقاومتی به مرکز گزارش دهند تا از یک کانالی حل شود، عنوان کرد: رابطه بخش خصوصی استان با مسئولان بسیار پایین است و اگر دچار مشکل شوند نمی دانند برای رفع آن باید به کدام مسئول مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه با انتشار آمار غلط دود آن به چشم بخش خصوصی میرود، تاکید کرد: آمار نادرستی که از میزان واحدهای تولیدی تعطیل استان توسط مسئولان در رسانهها تیتر میشود موجب شده مسئولان کشوری کمتر از مشکلات واحدهای صنعتی استان اطلاع یابند.
این سرمایه گذار بخش خصوصی با انتقاد از اینکه کارخانههای که باید تولید می داشت آرام آرام با چکهای برگشتی اکنون مجرم محسوب میشود و در ردیف مجرمان کلاهبردار قرار میگیرند چون نتوانسته اند دیون خود را پرداخت کنند، گفت: متاسفانه بسیاری از واحدهای صنعتی استان به دنبال شریک هستند و یا ماشین آلات خود را به دیگر استانها فروخته اند.
حسینی ادامه داد: علاوه بر مسئله تشخیص مالیاتی که مانع سرمایه گذاری شده باید تامین اجتماعی و قانون کار را نیز به مشکلات واحدهای تولیدی اضافه کرد.
غلامرضا جدلی، مدیرعامل صنایع سفال نیلوفر شرق نیز با اشاره به اینکه در گذشته در سه شیفت با ظرفیت تولید 60 هزار تن کار میکردیم، اظهار کرد: امام در حال حاضر این واحد تولیدی یک شیفت با ظرفیت 10 هزار تن در حالت نیمه تعطیل قرار دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه خریدهای استان از خارج استان انجام می شود و از تولیدات داخلی استان حمایتی نیست از مسئولان درخواست کرد با ارائه آمار واقعی مشکلات واحدهای تولیدی استان را در عمل و نه در حد شعارحل کنند.
محمدعلی رمضانی، مدیرعامل شرکت کشک رئوف در بازدید خبرنگاران از این واحد تولیدی، اظهار کرد: حدود هفت ماه گذشته درخواست ملاقات با استاندار از طرف 50 نفر از فعالان شهرک صنعتی بیرجند، قاین و خوسف مطرح شد که به جای تشکیل انجمنهای مختلف حوزه صنعت درخواست راهاندازی خانه صنعت، معدن و تجارت در استان را داشتیم که در نهایت مجوز اخذ شد.
وی تصریح کرد: اما مجمع عمومی خانه صنعت و معدن با انتقال رئیس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همزمان شد و بعد از انتصاب رئیس جدید این سازمان برای پیگیری این موضوع با مخالفت ایشان مبنی بر اینکه ابتدا انجمنها تشکیل شود و سپس خانه صنعت و معدن مواجه شدیم.
این سرمایه گذار ادامه داد: برخی از مدیران واحدهای صنعتی بیرجند در زندان به سر میبرند و برخی از این واحدها به تملک بانکها درآمده و مسئولان اگر دلشان به حال بخش خصوصی نمیسوزد حداقل دلسوز سرمایه بیت المال باشند.
رمضانی با اشاره به اینکه روزانه در استان 110 تن شیر تولید میشود که حدود 50 تا 60 تن آن توسط کارخانههای جذب و فرآوری استان جمعآوری میشود و مابقی به قیمت پایین به استانهای خراسان رضوی و آمل منتقل میشود، گفت: بنابراین ضرر و زیان آن را دامداران استان متحمل میشوند.
مدیرعامل شرکت کشک رئوف با گلایه از اینکه متاسفانه تا این لحظه کمترین حمایت عملی از تولید کنندگان استان نبوده، افزود: بارها به مسئولان مراجعه شده اما جواب آنان این است که رکود در کل کشور است اما این سوال پیش میآید اگر شرایط استان های دیگر مثل خراسان جنوبی است پس این همه مواد غذایی مصرفی استان کجا تولید میشود؟ چرا این استان تنها باید مصرف کننده باشد و تولید کننده و اشتغال زا نباشد؟!
وی یادآور شد: در شهرک صنعتی بیرجند حدود 20 واحد تولیدی که شرایط تولید در آن فراهم نبوده و چندین سال است ساختمان آن واگذار و ماشینآلات آنها جمعآوری و به استانهای دیگر منتقل شده اما هنوز پروانه بهرهبرداری آنها ابطال نشده است و جالب اینجاست که برخی از این کارخانهها در آمار اشتغال استان اعلام میشوند!!
رمضانی افزود:همچنین برخی از واحدهای صنعتی در حالی که چندین سال است جواز تأسیس دریافت کرده ولی تاکنون هیچ فعالیتی نداشتهاند، توسط مسئولان در آمار اشتغال و سرمایهگذاری استان قرار میگیرند!
مدیرعامل شرکت کشک رئوف با اشاره به اینکه حیات در شهرک صنعتی بیرجند نیست این شعر را خطاب به مسئولان استان خواند « تو که مرهم نهای بر داغ ریشم/ نمک پاش دل ریشم چرایی» و سوال کرد چرا مسئولان آمار متناقضی از تعداد واحدهای تعطیل ارائه میدهند؟
به گفته وی زمانی که آمار تعطیلی واحدهای صنعتی استان کمتر از میزان واقعی آن اعلام میشود در تصمیمگیریهای کلان کشور به مشکلات این واحدها کمتر رسیدگی و لذا در اولویت قرار نمیگیرند و این میزان تعطیلی امری عادی اطلاق میشود.
مدیرعامل شرکت کشک رئوف ادامه داد: امروز سرمایهگذاران ری برای ادامه فعالیت به تسهیلات نیاز دارند اما متاسفانه اینقدر پروسه اداری طولانی میشود که چک های آنان برگشت میخورد.
رمضانی با بیان اینکه متاسفانه بسیاری از واحدهای تولیدی استان تعطیل و ساختمان خود را به شرکتهای پخش مواد غذایی اجاره داده اند، تاکید کرد: مسئولان باید با فعال کردن چند واحد تولیدی تعطیل به شهرک صنعتی امید بدهند تا سرمایه گذاران رغبت پیدا کنند در این جا سرمایه گذاری کنند.
«آنچه عیان است چه نیاز به بیان است»، این جمله مصداق شهرک صنعتی بیرجند است که امروز نمایان است و اصلا نیازی نیست کسی تایید کند یا تکذیب کند که واحدهای صنعتی بیرجند فعال هستند یا غیر فعال و تعطیل.
اما آمار متناقض مسئولان استان به این موضوع ختم نمی شود و عدم همخوانی افزایش نرخ بیکاری و اشتغال 10 هزار نفر در استان نیز پرده از این اعدا و ارقام غیر واقعی بر میدارد.... چندی پیش محمد سنجری، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی در کارگروه اشتغال، گفت: بر اساس مرکز آمار ایران نرخ بیکاری استان در سال گذشته 8.6 درصد بوده که در مقایسه با سال ۹۳ که 7.6 درصد بود افزایش داشته است و خراسان جنوبی رتبه پنجم به لحاظ پایین ترین نرخ بیکاری در کشور را دارد.
افزایش نرخ بیکاری در خراسان جنوبی براساس گزارش مرکز آمار ایران در حالی رقم خورده است که مدیرکل کار تعاون و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی از اشتغال 10 هزار نفری سال 94 در استان خبر می دهد.
آماری که ارائه آن در کارگروه اشتغال باعث واکنش استاندار خراسان جنوبی شد و از مسوولان خواست تا با مصداق عینی لیست افرادی که برای آنها شغل ایجاد شده است ارائه شود. اما در پی این واکنش استاندار، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی گفت: این آمار توسط سامانه در وزارتخانه ثبت می شود و آنها این آمار را به استانها اعلام می کنند و این اطلاعات براساس خود اظهاری مدیران استانی است.
آیا هنوز وقت آن نرسیده که مسئولان استان هوشیار شوند و با راست آزمایی آمار، به فریاد تولیدکنندگان برسند که دلی پرفغان دارند و دنبال گوشی شنوا میگردند.
کاش اکنون که دولت چشم امید به سرمایه گذاران خارجی بسته و برای حل مشکلات اقتصادی برای ورود آنان چراع سبز نشان می دهد اندک توجهی نیز به ظرفیتهای موجود در داخل کشور نشان داده و گوشه چشمی هم به تولیدکنندگان داخلی داشته باشد.
گزارش ؛ زهرا مهرور
نظر شما