از کارگری تا رزمنده خدا بودن/ حفظ کرامت انسانی کارگر با پرداخت به موقع حقوق

خبرگزاری شبستان: ۱۲ اردیبهشت ماه مصادف با روزی است به نام کارگر، به نام کسی که تلاش او برای کسب روزی حلال مانند تلاش رزمنده ای است که در راه خدا جنگ می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، کارگران بخش عظیمی از جامعه ما را تشکیل می دهند؛ کارگران شبانه روز برای کسب روزی حلال و چرخیدن چرخ اقتصاد این مملکت تلاش می کنند و قدردانی از این قشر امری واجب و ضروری است.

 

کارگران به عنوان نیروی انسانی مهم در بخش اقتصاد جامعه هستند که تلاش آنها قطار اقتصاد را به جلو می برد و با توجه به نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری با عنوان اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل، این قشر سهم بسزایی را در تحقق این شعار دارند به طوری که رهبر معظم انقلاب در خصوص نقش و سهم کارگران در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی فرمودند: مهمترین مسئولیت کارگران در این بخش، درست، با کیفیت و با استحکام انجام دادن کار است.

 

در دین اسلام نیز کار از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار است  وبر همین اساس نیز کارگر جایگاه خاص و شأن بالایی دارد به طوری که در احادیث و روایات فراوانی بر اهمیت این جایگاه تأکید شده و در حدیثی نیز از امام صادق (ع) آمده است «کسی که خود را برای روزی خانواده ‌اش به زحمت می‌ اندازد و کار می ‌‌کند مانند رزمنده ‌است که در راه خدا می ‌جنگد.»

کارشناس مسائل مذهبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین در خصوص جایگاه کار و کارگر در دین اسلام بیان کرد: یکی از موضوعاتی که در دین مقدس اسلام به آن بها داده شده است، کار و کارگر است به طوری که حتی اگر کسی در این راه جان خود خود را از دست بدهد مانند کسی است که در راه خدا شهید شده است.

 

حجت الاسلام عباس نظری ادامه داد: در قرآن کریم آمده است اگر کسی از خانه خود مهاجرت کند و در این راه جان خود را از دست دهد و مرگ او را فرا گیرد اجر، مزد و پاداش او بر عهده خداوند تبارک و تعالی است و این نشان می دهد چقدر کارگر و کسی که برای امرار معاش خود و خانواده و همنوعانش تلاش کند ارزشمند است.

 

وی عنوان کرد: پیامبر گرامی اسلام می فرماید عبادت هفتاد جز است افضل عبادات به دست آوردن رزق و روزی حلال برای خود و خانواده است؛ این امر نشان دهنده جایگاه کارگر است و همچنین در احادیث و روایات آمده است پیامبر گرامی اسلام دست کارگر را بوسه زد آن هم با تواضع و ما چنین اقدامی را در خصوص هیچ قشر دیگری نداریم.

 

این کارشناس مسائل فرهنگی و مذهبی اضافه کرد: امام خمینی (ره) نیز فرمایشاتی را در خصوص کارگران دارد به طوری که فرمودند اینهایی که از کارگرها پشتیبانی می ‌خواهند بکنند و آنهایی که می‌ خواهند کشور را به سوی غرب بکشند و به اسم شرق فعالیت می‌ کنند  و خود کشورهای کمونیستی و سرمایه داری، این دو بلوک سرمایه داری و کمونیستی، نسبت به کارگر چه جور هستند و اسلام نسبت به کارگر چه جور است، اول شخص اسلام را من عرض کردم. اول شخص اسلام، مصدّع اسلام بود و شارع اسلام از قِبلَ خدای تبارک و تعالی. رفتار او با کارگر آن بود عرض کردم که کف دست کارگر را با تواضع بوسید و این نشان کارگری را بوسید و برای کارگران افتخار ایجاد کرد. ارزش انسانی را توجه داشت که کارگر انسان است، کارگر آن روز استقلال داشت و هر چه کار می‌ کرد برای خودش بود و استقلال داشت و ارزش داشت و آن ارزش را، محل ارزش را بوسید پیغمبر اکرم؛ بنابراین سخن امام نشان دهنده اهمیت و ارزش مقام کارگر است.

وی با اشاره به لزوم پرداخت به موقع حقوق کارگران اظهار کرد: ما در اسلام و نظام الهی 2 حق داریم؛ یک حق الله بوده و شامل حقوقی است که خداوند بر بشر دارد و دیگری حق الناس است؛ با توجه به اینکه ما موجود اجتماعی هستیم برای گذران زندگی اجتماعی نیاز به قوانین و مقررات داریم که پشت سر این قوانین حقوق وجود دارد.

 

حجت الاسلام نظری تصریح کرد: با توجه به اهمیتی که حقوق در جوامع دینی دارد در کتابی با عنوان رساله حقوق از امام سجاد بیش از 50 حق آمده است یکی از این حقوق، حقوق کارگر است که بر عهده کارفرما است و این حقوق شامل حقوق مادی یعنی دستمزد و هم شامل حقوق معنوی یعنی کرامات انسانی می شود.

 

وی تأکید کرد: اگر کارفرمایی با توجه به این ارزش و مقامی که کارگر دارد کوتاهی کرده و تضییع حقوق کند، در حقیقت حق الناس بر گردن دارد و حق االناس نیز در آموزه های دینی قابل اغماض نیست و باید در این دنیا یا آن دنیا ادا شود.

 

این کارشناس مسائل مذهبی توضیح داد: ما سه نوع ظلم داریم، ظلم به خدا، ظلم به خود و ظلم به دیگران که ظلم به دیگران سه قسم بوده و به صورت مالی، جانی و آبرو است که تضییع مال و کوتاهی نسبت به پرداخت دستمزد در این بخش جای می گیرد.

 

وی خاطر نشان کرد: ما در احکام فقهی و تجارت بازار داریم کسی که کارگر است و در واقع اجیر می شود برای کسی کار کند باید مزد او مشخص شود و دیگر اینکه باید این مزد او پرداخت شود به طوری که در آموزه های دینی ماآمده است عرق پیشانی خشک نشده باید این حقوق پرداخت شود.  

 

حجت الاسلام نظری گفت: حال اگر قرارداد ماهانه باشد باید سر ماه حقوق کارگر پرداخت شود مگر اینکه مشکل و مسئله خاصی باشد که این بحث دیگری دارد بنابراین باید حق فردی که برای کاری اجیر می شود به موقع پرداخت شود و نباید در این خصوص کوتاهی صورت گیرد.

 

وی یادآور شد: خلقت انسان با کرامت است و این افراد نیز از این طریق امرارومعاش کرده بنابراین باید سعی شود به موقع حقوق کارگردان پرداخت شود تا کرامت آنها حفظ شود.

 

کد خبر 540383

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha