خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نفت گاز یا گازوئیل به عنوان سوخت موتورهای دیزلی و تأسیسات حرارتی به کار میرود. سوخت دیزل به هر گونه سوخت مایع گفته میشود که در موتورهای دیزلی بکار رود.این سوخت بیشتر از روش ویژهای در تقطیر جز به جز نفت مازوت بدست میآید اما روشهای دیگری نیز برای فراوری سوخت دیزل بدون بهرهگیری نفت وجود دارد که از جمله آنها میتوان به زیستدیزل، زیستتوده به مایع (BTL) و گاز به مایع (GTL) اشاره داشت که بهرهگیری جهانی از آنها به سرعت در حال افزایش است. برای ابهامزدایی میان گونه به دست آمده از نفت و دیگر گونهها، گونه نفتی را نفتدیزل یا پترودیزل مینامند.دیزل بسیار کم گوگرد گونه استاندارد برای تعریف دیزل میباشد که دارای گوگرد بسیار کم است.مطابق آمار سال ۲۰۰۷، نزدیک به همه سوخت دیزل بکار رونده در آمریکا و اروپا، از گونه بسیار کم گوگرد است.
بنابراین گزارش، کشورمان در حوزه سوخت دیزل به واسطه جایگاهی که در صنعت نفت دارد از جمله کشورهایی است که می توان در عرصه جهانی حرف برای گفتن داشته باشد و به تازگی نیز بر اساس گفته سیدناصر سجادی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در گفتگو با مهر صادرات گازوئیل ایران از ابتدای امسال ۲ برابر شده است و افزایش تولید گاز یکی از دلایل رشد صادرات گازوئیل است. وی در این گفتگو توضیح داده است که: "از ابتدای فروردین ماه تا ۶ اردیبهشت ماه سال جاری به طور متوسط روزانه ۹ تا ۹.۲ میلیون لیتر گازوئیل توسط ایران به بازارهای جهانی صادر شده است. سال گذشته متوسط صادرات گازوئیل روزانه بین ۴.۵ تا ۵ میلیون لیتر بوده است. حجم صدور این فرآورده نفتی از ابتدای سال جاری تاکنون در مقایسه با سال گذشته افزایشی حدود دو برابری را تجربه میکند. افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی و گازرسانی به صنایع و نیروگاهها و دوم اجرای طرح مدیریت مصرف از مهمترین دلایل این جهش صادراتی است. پیش بینی می شود حجم صادرت گازوئیل در ادامه سال جاری به بیش از ۱۵ میلیون لیتر در روز افزایش یابد. هم اکنون گازوئیل از دو مسیر دریایی و خشکی به کشورهای همجوار و بازارهای جهانی صادر میشود. افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، عراق، اقلیم کردستان عراق و برخی از کشورهای منطقه آسیای میانه و حوزه قفقاز بازارهای منطقهای صادرات گازوئیل ایران هستند علاوه بر این، چندین محموله گازوئیل از مسیر دریایی توسط امور بینالملل شرکت نفت به بازارهای جهانی صادر شده است."
این گزارش می افزاید: وزارت نفت نیز در خصوص افزایش حجم صادرات گازوییل به نقل از محمدمهدی قرایی، مدیرعامل شركت ملی پخش فراوردههای نفتی خبر داده است که: "پارسال از طریق مرزهای دوغارون، سرخس و لطف آباد، ٢٤٤ میلیون و ٦٨ هزار و ٤١١ لیتر گازوییل فروخته یا به صورت مستقیم صادر شد. از این مقدار، نزدیك به ١٨٠ میلیون و پنج هزار لیتر به وسیله شركت های صادراتی و تعاونی مرزنشینان به خارج از كشور فرستاده شد. تعاونی های مرزنشینان ٤٥ میلیون و ٦٣٣ هزار و ٣٨٦ لیتر و صادرات مستقیم از انبارها بیش از ١٣٤ میلیون و ٣٧١ هزار لیتر گازوییل به بیرون مرزهای كشور صادر كردند. فروش مرزی گازوییل در سال 13٩٤ از طریق جایگاه های دوغارون، لطف آباد و سرخس و سازمان همیاری ٦٤ میلیون و ٦٣ هزار و ٤٢٦ لیتر بود."
یادآور می شود: از آغاز سال 1395 تا پنجم اردیبهشت ماه، به طور میانگین روزانه 9 میلیون و 200 هزار لیتر گازوییل به خارج از كشور صادر شده است بر اساس برنامه ریزی های انجام شده قرار است امسال میزان صادرات گازوییل به 15 میلیون مترمكعب در روز افزایش یابد.
نظر شما