به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در مراسم اختتامیه نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد به ایراد سخن پرداخت و به اهمیت مسجد و نقش کانونی آن در حیات فردی و اجتماعی جامعه اسلامی اشاره کرد و گفت: نقش مساجد نقشی حیاتی در سعادت فرد و جامعه اسلامی است و برای همین محورهای مورد بحث در این اجلاس محورهایی ضروری و کارآمد به نظر میرسد.
وی ادامه داد: مسجد یکی از مکانهای مقدسی است که در قلب مؤمنان جا گرفته است و این تقدس باعث میشود که مردم در مسجد حضور یابند و آن را مکانی برای عمق بخشیدن به اندیشه دینی خویش بشناسند.
لاریجانی با تأکید به برنامهریزی درست و متناسب با مکانت مساجد افزود: وضعیت مساجد در طول تاریخ و بین امت اسلامی همواره یکسان نبوده است. در دورههایی از تاریخ اسلام مساجد اصلیترین مرکز تحولات جامعه اسلامی و مهمترین پایگاه رفع امورات مردم بودهاند.
وی اقتضائات و پیچیدگیهای عصر حاضر، تقسیم کار در ساختار حکومت و سیاستهایی که در طول تاریخ بر نقش مسجد اثر گذار بوده اند را برخی از عوامل افزایش و کاهش تأثیر مساجد در جامعه اسلامی عنوان و اظهار کرد: سیاستهایی که در قرن 15 و 16 در غرب و پس از رنسانس به کار گرفته شد همه نهادهای دینی را به حاشیه راند و این تئوری در حقیقت به حاشیه راندن مراکز مذهبی و دینی از جمله کلیسا و مساجد را در خود نهفته داشت.
رییس مجلس شورای اسلامی از باور غرب و نگاه غربیان به ساختار حکومت سخن گفت و افزود: مسلک غرب این است که امور دنیوی در دست حکومت باشد و مراکز دینی تنها به امور عبادی و فردی بسنده کنند و موج اصلی این اندیشه را میتوان در تفکرات سکولاریستی غرب به وضوح مشاهده کرد.
وی با یادآوری سیطره کشورهایی همچون انگلیس و فرانسه در بخش عظیمی از کشورهای اسلامی و به حاشیه راندن مساجد در ساختار حکومت جوامع اسلامی را غالبا ناشی از این واقعه دانست و تصریح کرد: پیش از جنگ جهانی دوم سیطره انگلیسیها و فرانسویها را میتوان عامل اصلی به حاشیه رانده شدن مساجد در کشورهای اسلامی دانست و بعد از جنگ جهانی دوم سلطه ایادی استکبار و حکومت حاکمان دیکتاتور را باید دلیل اصلی انزوای مساجد در حکومتهای اسلامی دانست.
لاریجانی به جایگاه مسجد و روحانیت پیش از انقلاب اسلامی در ایران نیز اشاره و اذعان کرد: پیش از انقلاب اسلامی نیز در ایران با وجود حوزههای علمیه فعال و روحانیون انقلابی و اندیشمند همچنان مساجد در انزوا نگه داشته شدند و به مسایل عبادی و فردی محدود بودند.
وی تأکید کرد: ذات مسجد برای قوی کردن بینش اسلامی مردم است. در مساجد است که پایههای فکر دینی در حوزه معرفت اسلامی استوار میشود و امت مسلمان صاحب تحلیل در عرصه سرنوشت جامعه اسلامی میشود.
سخنران مراسم اختتامیه نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد از پیدا شدن جرقههایی در دهههای اخیر برای مهم نشان دادن نقش مسجد سخن گفت و بزرگانی همچون مرحوم سیدجمالالدین اسدآبادی و مرحوم کواکبی را مصلحان بزرگی نامید که برای به متن آوردن مساجد تلاش کردند.
وی تصریح کرد: حرکت انقلاب اسلامی در ایران صحنه جدیدی را به وجود آورد و متن اصلی را برای حرکتهای سیاسی و اجتماعی به سمت مردم برد و این سبب شد که مساجد پایگاه اصلی بیداری مردم قلمداد شوند.
لاریجانی تقدس مسجد و نوع سلوک روحانیت ایران با مردم را عامل ارتباط عمیق مردم و مسجد خواند و ادامه داد: حتی در شرایط دیکتاتوری قبل از انقلاب اسلامی ایران و با وجود زندانی شدن روحانیون و به تبعید رفتن آنان هوشیاری روحانیون سبب میشد که ارتباط عمیق مردم و مسجد پایدار بماند.
رییس مجلس شورای اسلامی موج تخریبهای داخلی و خارجی را یکی از موانع رشد جایگاه مسجد در حکومت ایران عنوان کرد و افزود: در سالهای 1357 و 1358 حتی در روزنامهها و هفتهنامههای داخلی کشور نیز جریانهای سیاسی برای تخریب چهره روحانیت و فراری دادن مردم از مساجد تلاش میکردند اما امروز میبینیم که در این تلاش به نتیجهای دست نیافتند.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به بیداری مردم مسلمان کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: پس از جنگ جهانی دوم رفته رفته مسلمانان در تمام نقاط جهان احساس تحقیر کردند و اینک آشکارا میبینیم که آنان از وضعیت کنونی خود ناراضیاند و میخواهند خود را از سلطه مستکبران و ایادی آنان نجات دهند.
وی در اینباره افزود: نسخههای غربی که از سوی رجال سیاسی غرب با آبنباتهای سیاسی همراه شده است به دنبال خاموش کردن آتشهای بیداری مردم منطقه هستند و حال آنکه آنان از این مسئله غافل شدهاند که مردم مسلمان منطقه حقوق اولیه خود را طلب میکنند و خواستار حیثیت حقیقی تحقیر شده خویشاند.
رییس مجلس شورای اسلامی خواسته انقلابیون یمن و بحرین را خواستهای مشابه با انقلاب مردم مصر و تونس معرفی کرد و افزود: مردم منطقه خواستار حکومتی دموکراتیک و آزاد هستند و توطئه غرب برای ایجاد اختلاف میان سنی و شیعه تلاشی ناموفق و نادیده گرفتن خواسته اصلی مرکز این کشورها است.
وی موج بیداری مردم منطقه را موجی اصیل و مردمی نامید و ادامه داد: این مردم برای بازیابی هویت اصیل خویش انقلاب کردهاند و این انقلابها حادثههایی زنده و در حال حرکتاند.
وی این دوره را دوره تداعی کشورهای منطقه دانست و خطاب به حکام منطقه و سلطهگران بینالمللی گفت: گمان نکنید با کارهای سخیف میتوانید مردم را از حقوق خود منصرف کنید، این انقلابها نعمتهای بزرگی هستند برای بازشناسی هویت مردمی که تحقیر شدهاند.
لاریجانی به تبیین نقش مساجد و روحانیون در بیان این مسایل پرداخت و افزود: مساجد میتوانند بیدارگر باشند و مردم را از سکون و حقارتی که در دهههای گذشته تحمل کردهاند، رهایی بخشند.
رییس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود مسجد را مکانی برای قول حق دانست و در اینباره اظهار کرد: قول حق یا باید برخاسته از نصوص اسلامی همچون قرآن و سخن سیره پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار (ع) باشد و نباید به امور شبههناک و علوم لاینفک آمیخته شود. مأموریت اصلی مساجد سعادت فرد، خانواده و جامعه است.
سخنران این اجلاس تفکر اسلامی را تفکری سعادتمحور خواند و تصریح کرد: در تفکر اسلامی سعادت فرد، خانواده و جامعه در طول یکدیگر قرار دارند، برخلاف برخی فلسفههای غربی که منطق تلذذ فرد و منطق سعادت جامعه را از یکدیگر تفکیک میکنند.
وی با یادآوری نگاه اسلام و تمدن اسلامی به مسجد گفت: در تمدن اسلامی و شهرسازی دینی مساجد جامع در وسط شهر قرار میگرفتند و بقیه ساختمانها و ساختار شهری با محوریت این مساجد ساخته میشد اما اینک با گرتهبرداری از روش غربی برای زیستن چنین بلایی بر سر کشورهای مسلمان و به ویژه کشور خودمان آمده است.
رییس مجلس شورای اسلامی اقامه نماز و ذکر احکام و شرایع اسلامی را از ضروریات مسجد عنوان و خاطرنشان کرد: ضروریتر از این مسایل ارایه بینشی عمیق و اسلامی به مردم است که مساجد باید به آن توجه کنند. حوزه ایدئولوژی و جهانبینی دینی باید از محورهای رکنی و اساسی مساجد به شمار رود.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به شعار مقام معظم رهبری برای سال 1390 اشاره کرد و در توضیح مفهوم جهاد اقتصادی گفت: آنچه در این جهاد مهم است کار اقتصادی نیست بلکه بحثی صحیح از کار اقتصادی است. جهاد اقتصادی بر دوش مردانی استوار است که فهم درستی از مسایل اسلامی در حوزه اقتصادی دارند.
وی تعمیق بینش اسلامی و معارف دینی را نیاز امروز کشور خواند و اذعان کرد: این موضوع مسئله کوچکی نیست که بتوانید به راحتی از آن چشم بپوشید، باید با مسئولیتشناسی و مسئولیتپذیری سهم خویش را در این حرکت ایفا کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی در قسمتی از سخنان خود به تشریح اهمیت موضوع فلسطین و روشنگری روحانیون و مساجد درباره این مسئله پرداخت و افزود: گرچه اوباما با لحنی جدید و شعارهایی نو ادعا کرد که از حقوق فلسطینیان دفاع میکند و میکوشد تا از آشفتگیهای پدید آمده در جهان به وسیله آمریکا جلوگیری کند اما امروز به وضوح میبینیم که هیچ تغییر روشنی در استراتژی آمریکا صورت نگرفته است و تخریب اماکن اسلامی در فلسطین همچنان ادامه دارد، غزه همچنان در محاصره است و شهرکهای صهیونیستی در مناطق اشغالی فلسطینیها ساخته میشود.
لاریجانی توضیح داد: اینها همه نشانههایی هستند که از آنها در می یابیم استراتژی آمریکا برای مدیریت جهان همچنان همان استراتژی گذشته است که با تغییر الفاظ و تاکتیکها به گونهای دیگر دنبال شود.
رییس مجلس شورای اسلامی خطاب به کشورهای اسلامی و مسلمانان جهان گفت: همه کشورهای اسلامی و مسلمانان باید احساس همسرنوشتی کنند چرا که دشمنان به دنبال تخریب اراده جمعی امت اسلاماند.
وی تأکید کرد: وحدت اسلامی یک موضوع اساسی است که باید درک شود زیرا منفعت امت اسلامی در وحدت است و وحدت آموزهای است که باید در تمام مساجد جهان مورد تأکید قرار گیرد.
لاریجانی نیاز کل کشور را تربیت انسانهایی دانا و اندیشمند دانست و گفت: تئوری توسعه بر محور دانایی استوار است و مساجد در این زمینه باید به ارزیابی کمبودها در صحنه اجتماعی توجه کنند و تربیت انسانهای دانا و کارآفرین و تولیدگر را در دستور کار خود قرار دهند.
وی خاطرنشان کرد: علمای اسلام در مساجد باید به ترویج فرهنگ جهاد اقتصادی بپردازند و جوانان را به کار تولیدی تشویق و مسئولان را برای تصحیح فضای اقتصادی کشور بازخواست کنند.
پایان پیام/
نظر شما