خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ذخایر عظیم نفت در ایران، خلیج فارس، عراق، عربستان سعودی، آمریکای جنوبی، آمریکا، کانادا، روسیه (ولگا، اورال و سیبری غربی)، آفریقا، لیبی، نیجریه، ونزوئلا، خلیج مکزیک و دریای شمال قراردارد. حدود ۷۵ درصد از کل منابع نفت موجود جهان در خاورمیانه قراردارد. عموم مسایل ژئوپلتیک حول محور خاورمیانه میگذرد. این بدان دلیل است که سه منبع از چهار منبع اصلی نفت جهان در این منطقه قرار گرفته است. این سه منبع در کشورهای ایران، عراق و عربستان سعودی واقع هستند. ایرران به عنوان یکی از منابع مهم نفتی و گازی در جهان مورد توجه بسیاری از کشرهای منطقه و جهان قرار دارد و حال که شرایط واردات و صادرات محصولات نفتی با لغو تحریم ها فراهم شده است؛ بسیاری از شرکت های بزرگ در حوزه نفت و گاز تمایل دارند با ایران همکاری داشته باشند از جمله این شرکت های بزرگ می توان به توتال، شل، هلنيك پتروليوم و لوك اويل اشاره کرد.
توتال، (Total) شرکت نفت و گاز فرانسوی میباشد، که در سال ۱۹۲۴ توسط ارنست مرسییر تاسیس شد. این شرکت، یکی از شش کمپانی بزرگ نفتی جهان است، که تحت عنوان "سوپرمیجر"، طبقهبندی میشوند. شرکت توتال درحالحاضر چهارمین شرکت نفتی و هشتمین شرکت بزرگ جهان میباشد، که در ۳۰ کشور، دارای شعبه بوده و بیش از ۹۵٫۰۰۰ کارمند، از مجموع ۱۳۰ کشور، در آن اشتغال دارند. کمپانی توتال در تمامی حوزههای صنایع نفت و گاز، فعالیت مینماید. این شرکت فرانسوی، در زمینه اکتشاف و تولید نفت خام و گاز طبیعی و نیز تولید برق، احداث خطوط لوله، پالایش و بازاریابی نفت خام و گاز طبیعی فعالیت میکند. توتال همچنین طیف گستردهای از مواد شیمیایی را، در کارخانجات خود، در مقیاس عمده تولید و به سراسر جهان، عرضه مینماید. دفتر مرکزی شرکت توتال، در غرب پاریس و در برج تور توتال قرار دارد. سهام این شرکت، در بازار بورس نیویورک و همچنین بورس یورونکست، مبادله میشود.
هلنیک پترولیوم، (Hellenic Petroleum) شرکت نفتی یونانی و بزرگترین پالایشگر این کشور است، که ریشههای تاسیس آن، به سال ۱۹۵۸ و راهاندازی اولین پالایشگاه نفت یونان (پالایشگاه آسپروپیرگوس) بازمیگردد. این شرکت در زمان تاسیس تحت نام پابلیک پترولیوم کورپوریشن نامگذاری شد و در سال ۱۹۹۸ توسعه یافت و در پی سازماندهی مجدد ساختار، نام آن نیز به هلنیک پترولیوم تغییر پیدا کرد. در حال حاضر شرکت نفتی هلنیک؛ کنسرسیومی متشکل از ۹ شرکت فرعی و تعدادی شرکت تابعه میباشد. شرکت هلنیک پترولیوم، دارای ۴ پالایشگاه است، که در شهرهای سالونیک، الوزیس، آسپروپیرگوس و اسکوپیه مستقر میباشند و نفت خام موردنیاز این ۴ پالایشگاه، از طریق خط لوله و از مخازن نفتی کشورهای عربستان سعودی، عراق، ایران، لیبی و روسیه تامین میگردد. این شرکت همچنین مالک ۱٫۷۵۰ جایگاه پمپ بنزین در سطح اروپا میباشد.
لوکاویل؛ دومین شرکت بزرگ نفتی، در کشور روسیه است. ظرفیت تولید نفت خام این شرکت در سال ۲۰۱۲ بطور متوسط معادل ۱،۹ میلیون بشکه در روز، اعلام شد. طبق اعلام انجمن مهندسی نفت، مجموع نفت درجای شرکت لوک اویل در حال حاضر بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه برآورد میشود، که از نظر مالکیت ذخایر اثبات شده نفت و گاز در میان شرکتهای غیردولتی، پس از اکسانموبیل، دومین شرکت بزرگ نفتی جهان، محسوب میشود. دفتر مرکزی کمپانی لوکاویل، در شهر مسکو قرار دارد. اکثریت سهام این شرکت در اختیار واحد علیاکبروف میباشد. شرکت لوکاویل فعالیتهای نفت و گاز گستردهای، در بیش از ۴۰ کشور جهان دارد.
بنابراین گزارش، در همین راستا به تازگی دو شركت ايتاليايي و يوناني كه پيش از تحريم، از مشتريان سنتي نفت خام ايران بودند، به تازگي خريد نفت را از ايران آغاز كرده اند. ایرنا در این رابطه به نقل از رویترز نوشته است: "دو پالايشگر اروپايي جديد قرار است نخستين محموله نفت خام توليدي از ايران را در دوران پس از پايان تحريم ها وارد كنند. منابع صنعتي اعلام كردند شركت ايتاليايي «آي پي ال او امIPLOM»، سفارش واردات يك ميليون بشكه نفت خام را از ايران داده كه نفتكش پوئتيك در حال انتقال آن به ايتالياست. اين نخستين محموله صادراتي نفت ايران به ايتاليا پس از پايان تحريمها به شمار مي آيد. از سوي ديگر، منابع معاملاتي و كشتيراني اعلام كردند يك پالايشگر يوناني با نام «موتور اويل هلاس» نيز نخستين محموله نفت ايران را به وسيله نفتكش «كريتي بريز» دريافت خواهد كرد. هر دو شركت ياد شده پيش از آغاز تحريمهاي غرب، از مشتريان نفت خام ايران به شمار مي آمدند."
این گزارش می افزاید: موتور اویل هلاس؛ شرکت نفتی یونانی است، که فعالیتهای آن، در زمینه پالایش نفت و عرضه فرآوردههای نفتی، متمرکز میباشد. شرکت موتور اویل هلاس پس از کمپانی هلنیک پترولیوم دومین شرکت بزرگ نفتی در یونان بهشمار میآید. دفتر مرکزی این شرکت در حومه آتن و در شهر ماروسی، یونان قرار دارد. سهام آن در بازار بورس آتن معامله میشود.
یادآور می شود: ايران در نظر دارد صادرات روزانه نفت خام خود را در پساتحريم به سطح پيش از تحريم بازگرداند. ايران پيش از تشديد تحريم ها روزانه 2.2 تا 2.5 ميليون بشكه نفت خام صادر مي كرد كه مقصد حدود 600 هزار بشكه از اين نفت خام صادراتي، اروپا بود. با اجرايي شدن برجام از 27 ديماه پارسال، محدوديت صادرات نفت خام ايران برداشته شد.
نظر شما