به گزارش خبرنگار شبستان، شهین دخت مولاوردی، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده امروز در سمینار مشترک ایران و ژاپن (زنان، صلح و توسعه پایدار) گفت: تمایل دارم در ابتدا خرسندی خود را نسبت به برگزاری سمینار صلح ساساکاوا و همچنین دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه تشکر کنم.
وی بیان کرد: بنیاد صلح ساساکاوا بنیادی است که بحران های اجتماعی و بلایای طبیعی قرن 21 را مورد توجه قرار داده و بر تحقق صلح و امنیت جهانی از طریق اجرا و حمایت از پروژه های به خصوص در منطقه آسیا و اقیانوسیه در جهت امنیت شهروندان در برابر مناقشات داخلی، تروریسم و بلایای طبیعی تاکید دارد.
مولاوردی در ادامه تصریح کرد: هم اکنون که شاهد رشد چشمگیر در عرصه مناسبات سیاسی و اقتصادی دو کشور هستیم جا دارد در حوزه های اجتماعی و فرهنگی نیز گامی موثر برداریم. نظر به اشتراکات فرهنگی ایران و ژاپن به ویژه در موضوعات مرتبط با زنان و خانواده چه بسا واسطه هم اندیشی و تبادل تجربیات موفق بتوانیم نسبت به رفع چالش های مشابه اقدام موثر کنیم، چالش ها و مسایلی که از ابعاد بین المللی برخوردار بوده و تلاشی جهانی برای حل و فصل آن در اهداف توسعه پایدار نمود یافته است.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: اینکه نواقص و کاستی های موجود در اهداف توسعه هزاره جهان را به سوی اهداف توسعه پایدار سوق داده آنچه که در مرکز توجهات جهانی قرار گرفته است ضرورت مشارکت فعال و مستمر زنان در راستای تحقق تمامی اهداف دستور کار 2030 توسعه پایدار و همچنین نگاه ویژه نسبت به نیازهای خاص آنان می باشد. لازم به ذکر است، جمهوری اسلامی ایران نیز همواره بر این مهم تاکید داشته است.
وی با بیان اینکه توجه ویژه نسبت به بهبود وضعیت و توانمندسازی زنان در عرصه های مختلف در اسناد بالادستی و قوانین موضوعه ایران دستاوردهای قابل توجهی را موجب شده است، افزود: در این خصوص می توان به رشد چشمگیر حضور زنان و دختران در بخش آموزش به ویژه آموزش عالی اشاره کرد که یکی از معیارهای اصلی ارزیابی سطح توسعه در کشورهاست، آموزشی که زمینه ساز افزایش مشارکت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان شده است.
وی با اشاره به انتخابات اخیر مجلس خاطرنشان کرد: در انتخابات اخیر تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی با رشد 100 درصدی همراه بوده است، ایران همچنین یکی از پیشگامان حوزه بهداشت و سلامت زنان خصوصا در مبارزه با مرگ و میر مادران و کودکان در منطقه می باشد. تدوین و اجرای برنامه های کارآفرینی و توانمندسازی اقتصادی زنان با تمرکز ویژه بر زنان سرپرست خانوار و زنان روستایی همواره در کانون توجهات برنامه ریزان و سیاستگذاران بوده است. همچنین در حوزه تقنینی به منظور رفع خلاهای قانونی و روزآمد کردن قوانین با نیازها و خواسته های جامعه زنان تلاش های فراوانی در دستور کار قرار دارد.
مولاوردی در ادامه بیان کرد: علاوه بر دستاوردهایی که تاکنون حاصل شده است می توان به عزم راسخ دولت یازدهم در راستای تحقق عملی عدالت جنسیتی در ابعاد مختلف زندگی و مهمتر از آن ایجاد توازن و هماهنگی میان ایفای نقش های چندگانه زنان اشاره کرد که در نهایت موجبات ارتقای وضعیت زنان و تقویت خانواده را فراهم آورد.
وی با بیان اینکه در بسیاری از اسناد بین المللی در سال های اخیر محوریت زنان در برنامه های توسعه ای مورد تاکید قرار گرفته است، اظهار کرد: این ارتباط به چندین دلیل اهمیت دارد اول اینکه یک ضرورت اخلاقی است و دستیابی و تحقق حقوق بشر، کرامت و قابلیت های گروه های متنوع زنان یک نیاز اصلی جهانی عادلانه متوازن دارد دوم اینکه زنان و دختران در اثر بحران های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی بیشتر آسیب پذیرند.
وی با بیان اینکه وقتی زنان مشارکت بیشتری در مدیریت عرصه عمومی داشته باشند منابع بیشتری در حوزه توسعه انسانی مانند بهداشت کودکان، تغذیه و دسترسی به اشتغال اختصاص داده می شود، تصریح کرد: همچنین اطمینان از دسترسی زنان به دارایی های کشاورزی و منابع مولد نقش اساسی در کسب امنیت قضایی و معیشت پایدار ایفا می کند. در بسیاری از حوزه های توسعه پایدار از جمله انرژی سبز، امنیت قضایی، جمعیت و تغییرات آب و هوایی زنان عاملان اصلی توسعه هستند و بی توجهی و غفلت از این موضوع تبعات جبران ناپذیری در فرآیند توسعه ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه بحث نقش زنان به عنوان عاملان و ذینفعان در توسعه بار دیگر در زمان تدوین برنامه توسعه ای 2030 به طور گسترده مطرح شد، اظهار کرد: اهداف 17 گانه توسعه پایدار توسط رهبران جهان از جمله رییس جمهور ایران در سپتامبر 2015 پذیرفته شد. تا 15 سال آینده کشورها متعهد شده اند همه تلاش های خود را برای پایان دادن به فقر، مبارزه با نابرابری و مقابله با تغییرات آب و هوایی به کار ببرند، اقتصاد بهبودیافته جامعه ای منصفانه تر و محیط زیستی با ثبات سه هدف عمده به هم مرتبط این برنامه توسعه ای می باشد.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه این اهداف 17گانه با 169 هدف جزیی بر پایه 5 ستون بنا شده است، بیان کرد: مردم، کره زمین، صلح، رفاه و مشارکت هدف پنجم توسعه پایدار به نقش و توانمندسازی زنان اختصاص دارد و در حوزه های زیر تاکید می کند.
وی گفت: یکی از این حوزه ها اطمینان از مشارکت موثر و فرصت های برابر برای مدیریت و رهبری زنان در همه سطوح تصمیم گیری در حوزه سیاسی و اقتصادی و عرضه عمومی و رفع تبعیض علیه زنان و دختران از طریق اصلاح و تغییر قوانین و سیاست های ناروا و محو همه گونه خشونت علیه زنان در حوزه عمومی و خصوصی است.
وی با بیان اینکه شناسایی و ارزش گذاری کار خانگی و کاهش و توزیع مجدد آن از طریق سیاست های حمایت اجتماعی و مشارکت نهادهای عمومی یکی دیگر از این حوزه ها است، افزود: همچنین اطمینان از دسترسی به بهداشت و اطلاعات، آموزش و خدمات و ارتقای استفاده از تکنولوژی تواناساز در جهت توانمندسازی زنان نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
مولاوردی گفت: اگرچه اهداف توسعه پایدار از نظر حقوقی الزام آور نیست اما انتظار می رود کشورها چهارچوب ملی برای دستیابی به این اهداف ایجاد کنند، دولت ها مسئولیت اصلی پیگیری و نظارت بر اجرای اهداف را بر عهده دارد که ملتزم جمع آوری اطلاعات کیفی قابل دسترسی و روزآمد می باشد.
وی گفت: بدون شک با تمدن کهن ایران و ژاپن به دنبال قدرت سازندگی زنان خود هستند و در طول سالیان متمادی زنان این دو سرزمین از توان، ظرفیت ها و قابلیت های ارزشمند خود برای پیشبرد فرهنگ و اقتصاد کشورشان مایه گذاشتند.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران هم اکنون برنامه ریزی برای ارایه مدلی بومی برای توسعه را آغاز کرده است، خاطرنشان کرد: هرچند برای تحقق کامل آن در زمینه های مختلف راهی طولانی در پیش است اما دستاوردهای حوزه زنان و خانواده در مقایسه با کشورهای منطقه نشان می دهد در توسعه و ارتقای استانداردها و سبک زندگی زنان و دختران اراده بیش از هر عاملی موثر خواهد بود.
مولاوردی ادامه داد: این اصل در سطوح بالاتر و در عرصه بین المللی نیز صدق می کند. به اعتقاد من تحقق اهداف توسعه پایدار بیش از هر چیز به تعهد جامعه جهانی به نوعی از اخلاق توسعه وابسته است، اخلاق توسعه نوعی منش خاص در تعریف و اعمال سیاست های بین المللی توسعه است که از نگاه ابزاری به آن جلوگیری می کند.
وی اظهار کرد: امروز در جهان شاهد جنبش های مردمی و دولتی بسیار ارزشمندی هستیم که برای انسانی کردن توسعه فعالیت می کنند، مبارزه با بیماری های همه گیر نظیر ایدز و انواع سرطان به خصوص برای زنان از این دسته است.
وی ادامه داد: اما این سوال در ذهن ما ایجاد شده که آیا سرطان برای یک زن یا کودک ایرانی کمتر از یک زن یا کودک با مورد مشابه در آمریکا و اروپا دردناک و مخاطره آمیز است چگونه است که اختلافات سیاسی منجر به تحریم چندین ساله فروش دارو به ایران شده و جامعه جهانی واکنشی نشان نمی دهند؟ چگونه است که حملات تروریستی در ابعاد محدود در کشورهای اروپایی همین جامعه جهانی را در شوک فرو می برد اما موشک باران هر روزه شهرها، بیمارستان ها و مدارس سوریه و یمن به دست فراموشی سپرده است؟
مولاوردی بیان کرد: ضعف در اعتقادی رویکردی واقع بینانه و وجود افکار و تصاویر کلیشه ای و قالبی که ملت ها را به ارزشمند و کم ارزش تقسیم کرده و به برخی حق برخورداری می دهند و به برخی فرودستی را تحمیل می نمایند مهمترین موانع تسری صلح و توسعه در جهان هستند.
وی ادامه داد: تا زمانی که زنان آواره سوری، زنان از خانه رانده شده فلسطینی و زنان و کودکان قربانی جنگ و تروریسم در یمن کم اهمیت انگاشته شده و مرگ و حیات آنان علی السویه تلقی می شود صلح و توسعه پایدار چالش های بسیاری را پیش رو خواهد داشت.
نظر شما