به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حوزه علمیه خراسان حجت الاسلام والمسلمين سيد مهدي شیرازی، استاد حوزه علميه خراسان با توجه به بعد تربیتی حوزه های علمیه، گفت: برای تحول انتظار می رود که استاد به دو بعد تعلیم و تربیتی توجه بیشتری داشته باشد.
وی با بیان این که در حوزه بیشتر به بحث تعلیم توجه می شود و از تربیت غفلت شده است، اظهار کرد: امام خمینی رحمة الله، در آموزش و پرورش تهذیب را بر تعلیم مقدم می دانست اما در علوم آکادمیک امروزه، بیشتر به بحث تعلیم توجه شده است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، افزود: این که حوزه های علمیه و آموزش و پرورش به تهذیب و تربیت تأکید نداشته باشند، شاهد آسیب هایی در سطح جامعه خواهیم بود.
وی تربیت را در پیشرفت زمینه های مختلف از جمله درسی، راهگشا دانست و ابراز کرد: اثر تربیتی که استاد در شاگرد می گذارد حتی در درس هم راهگشا است ولی وقتی استاد در کمال تهذیب، جدی باشد، طلبه نیز به درس ترغیب می شود و این تهذیب در بعد علمی نیز کارساز خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمين شیرازی، با بیان این که باید حوزه های علمیه از جهت معنوی و اخلاقی برجستگی داشته باشند، گفت: تهذیب طلبه باعث می شود افول اخلاقی و تربیتی جامعه رفع شود، لذا بحث تهذیب و اخلاق باید با جدیت در حوزه های علمیه پیگیری و آموزش داده شود.
وی تقویت بعد اخلاقی و تربیتی و حضور فیزیکی در جامعه توسط طلبهها را موجب ایجاد ذهنیت مناسب در جامعه دانست و اظهار کرد: بعد از پیروزی انقلاب، برخی به جای این که سیاست دینی داشته باشند، دینشان سیاسی شد و در مراکز مختلف دولتي و در منظر مردم قرار گرفتند و این شائبه در مردم ایجاد شد که همه طلبه ها همین طور هستند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، افزود: اگر طلبه با تقویت بعد اخلاقی و تربیتی و حضور فیزیکی در جامعه این ذهنیت را از ذهن برخی از افراد در جامعه برطرف کنند، موفقیت بیشتری خواهد داشت.
وی با بیان این که گستره نیاز به حوزه نسبت به گذشته زیاد شده است، ابراز کرد: در گذشته مراکز عقیدتی سیاسی، حضور در دانشگاه و این مقدار مسجد و مراکز دینی نبود، اما امروزه در ابعاد مختلف به حوزه های علمیه نیاز است.
حجت الاسلام والمسلمين شیرازی، با تأکید بر این که اخلاق و تهذیب باید در حوزه پایه و اصل باشد، خاطرنشان کرد: این امر نه تنها در حوزه بلکه در جامعه نیز مؤثر است و با این تهذیب، نگاه عمومی نسبت به حوزه که در بخشی از جامعه وجود دارد، برطرف و زمینه رشد فراهم می شود.
وی در ادامه به مشکلاتی که در حوزه تدریس وجود دارد اشاره و اظهار کرد: علی رغم گستردگی حوزه های علمیه که همه نیازهای جامعه را پوشش میدهد، حوزه های درسی کم رونق و کلاس های درس، نظم و ترتیب خود را ندارد.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، با تأکید به نشاط طلبگی، ابراز کرد: اگر طلبه احساس کند که راه کاربردی شدن در جامعه، کوشش و فعالیت درسی در هر سطحی است، نشاط بیشتری پیدا خواهد کرد بنابراین در درس حضور بیشتر داشته و تلاش بیشتري خواهد داشت چون می داند عنصر بی فایدهای نیست.
وی استعداد سنجی در حوزه را راهکار نشاط طلبگی دانست و تصریح کرد: در ابتدای کار باید ارزیابی انجام شود و استعداد هر شخصی مشخص شود؛ در این صورت طلبه اگر احساس کند که حوزه به اندازه استعدادش از او انتظار دارد، نشاط درسی پیدا کرده و جدیت در پیگیری درسی این نشاط را به وجود ميآورد.
حجت الاسلام والمسلمين شیرازی، خاطرنشان کرد: در حوزه، استعداد سنجی نمیشود و حتی انتظارات نيز ارزیابی صورت نميپذيرد بنابراین نشاط طلبه آرام آرام از بین می رود.
وی نشاط طلبگی را موجب تقویت بنیه علمی طلبه در درس بیان و اظهار کرد: نشاط طلبگی در جدی و کوشا بودن در درس و نیز در عمق بخشی به استاد تاثیر گذار است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، در بخشی دیگر از این گفتگو به احیای فرهنگ مهاجرت اساتید تأکید کرد و گفت: فرهنگ مهاجرت باید احیاء شود و این مهاجرت به شهرها امر ضروری است تا از اساتیدی که داراي سطح علمي بالاتري هستند، حوزههاي شهرستانها نيز بهرهمند شوند.
وی ادامه داد: از اساتیدی که بومی همان شهر هستند اما در مراکز علمی مانند قم که عنوان پایگاه شیعی جهان اسلام با نگاه جهانی دارد، سکونت یافته اند، می توان استفاده کرد.
حجت الاسلام والمسلمين شیرازی، با اشاره به ضرورت توجه مسکن طلبه ها و اساتید، گفت: استقلال حوزه شیعه یک ارزش است و نباید خدشهاي به آن وارد شود و اگر حکومت و آستان قدس رضوی امکاناتی را که در اختیار دارند در جهت مسائل دینی به کار ببرند، منافاتی با استقلال حوزه ندارد.
وی خاطرنشان کرد: آستان قدس رضوي می تواند در ارائه خدماتی مانند تهیه مسکن برای حوزه کارساز باشد بدون این که به استقلال حوزه آسیب بزند و همان گونه که توسعه صحن ها و حریم رضوی امری ضروری است، توسعه کمی و کیفی حوزه علمیه را نيز وظیفه خود بداند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، تهیه امکانات برای حوزه را در راستای پرورش معنوی طلبهها دانست و بیان کرد: حیف است که طلبه خراساني از نظر معیشتی مشکل داشته باشد.
نظر شما