طالبیان: پژوهشگاه باید به اتاق فکر فعالیت‌های فرهنگی بدل شود

یحیی طالبیان گفت: پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات باید به عنوان مرجع علمی حوزه‌‌های گوناگون فرهنگی کار خود را انجام دهد و روز به روز مفیدتر و کیفی‌تر فعالیت‌های پژوهشی را دنبال کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری یحیی طالبیان، رئیس جدید پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز 4 مرداد‌ از ساعت 10 صبح در محل این پژوهشگاه برگزار شد . در این نشست پس از تشریح برنامه های پژوهشگاه و اهداف مورد نظر آن، خبرنگاران پرسش های خود را مطرح کردند.

 

چگونگی برگزاری سیزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال، همایش‌های علمی ـ پژوهشی جشنواره امام رضا(ع)، حمایت از فعالیت‌های پژوهشی استان‌ها از جمله موضوعات محوری سخنان یحیی طالبیان در این نشست خبری بود.


همچنین در این نشست طالبیان با بیان این مطلب که پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، جایگاه علم، دانش و فرهنگ است و علم و دانش و فرهنگ با پژوهش رشد و نمو می‌کند و به تعالی می‌رسد، افزود: بنابراین در چارچوب وظایف و مأموریت‌هایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد باید سعی کنیم با پژوهش‌های بنیادی و کاربردی موجبات ارتقا و اعتلای دین، دانش، فرهنگ و زیست معنوی مناسب و متعالی را در کشور فراهم کنیم.

 

علوم انسانی دیر یاب و دیر بازده و محدود به زمان و مکان است

قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به اهمیت مقوله پژوهش های علوم انسانی ،خاطر نشان کرد : این نکته شایسته توجه است که پژوهش‌های علوم انسانی به لحاظ این‌که درباره انسان است و انسان موجودی پیچیده و شگفت انگیز، محدود به زمان و مکان، دیریاب و دیربازده هستند.

 

وی با اشاره به این‌که یافته‌های پژوهش‌های انسانی باید با احتیاط و محدودیت‌ها مورد توجه باشد، تصریح کرد: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به لحاظ این‌که در ساختار مأموریت‌ها و شرح وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته باید پژوهش‌ها و روشن‌بینی‌های بیشتر در فعالیت‌های فرهنگی ایجاد کند و مدیران اجرایی فرهنگی را تغذیه کند.


طالبیان با تأکید بر این‌که پژوهشگاه باید اتاق فکر فعالیت‌های فرهنگی باشد، گفت: این پژوهشگاه باید بتواند به عنوان مرجع علمی حوزه‌‌های گوناگون و متنوع فرهنگ کار خود را انجام دهد و روز به روز مناسب‌تر، مفیدتر و کیفی‌تر فعالیت‌های پژوهشی را دنبال کند.

 

وی با بیان اینکه دستیابی به این هدف نیازمند نیروی انسانی کارآمد، کیفی و ساختار مناسب و بودجه کافی است، گفت: در حال تلاش هستیم که سازوکارهای این فعالیت را در پیشبرد امر پژوهشگاه در درازمدت فراهم کنیم.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و هنرو ارتباطات خاطر نشان کرد: سیاست گذشته پژوهشگاه این بود که فضای کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی را بسیار گسترده در نظر بگیرد و در حال حاضر با توجه به بودجه و ساختار و نیروی انسانی، اندکی در سیاست‌های گذشته تغییرات ایجاد کردیم. همچنین عنوان پژوهشکده‌ها هم اندکی تغییر کرده تا متناسب با عنوان به کارهای در نظر گرفته شده بپردازند.

 

وی با اشاره به این‌که اکنون پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات دارای سه پژوهشکده و یک مرکز افکارسنجی در تهران و دو پژوهشکده در قم و اصفهان است، اظهار کرد: پژوهشکده‌های هنر و رسانه، مطالعات راهبردی فرهنگ و ارتباطات فرهنگی بین‌المللی از پژوهشکده‌های مستقر در تهران و پژوهشکده‌های مطالعات دینی فرهنگی و پژوهشکده هنرهای سنتی اسلامی به ترتیب در قم و اصفهان مستقر هستند.


سیزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال همزمان با هفته پژوهش  23 آذر برگزار می‌شود

دبیر علمی سیزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال در ادامه با اشاره به این جشنواره یاد آور شد: سیزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال همزمان با هفته پژوهش در 23 آذر برگزار می‌شود و دبیران علمی و اجرایی آن از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین شدند.

 

وی افزود: این جشنواره در محورهای کلی فرهنگ، دین و مذهب؛ مطالعات فرهنگی بین‌الملل؛ فرهنگ، هنر و ارتباطات و مطالعات میان‌رشته‌ای فرهنگ برگزار می‌شود که شامل کتاب، طرح پژوهشی و پایان‌نامه دکتراست.

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در ادامه سخنانش گفت: امسال با جدیت و گستردگی بیشتر جشنواره بین‌المللی امام رضا(ع) را برگزار خواهیم کرد که با شش طرح پژوهشی و یک ترجمه قرارداد بسته شده است و کارها در این بخش هم در حال پی‌گیری است.

 

وی با ارائه گزارشی از فعالیت‌های سال گذشته این پژوهشگاه ابراز داشت: در طی سال گذشته در مجموع 337 مورد کار پژوهشی اعم از پژوهش، برگزاری نشست، انجام طرح تحقیقاتی و ترجمه، برگزاری همایش و انتشار کتاب در این پژوهشگاه انجام شده است. در این مدت شش طرح پژوهشی خاتمه یافته و 97 طرح در حال اجراست. همچنین 4 ترجمه خاتمه یافته و 8 ترجمه هم در حال اجراست. همچنین در این مدت 160 نشست پژوهشی هم برگزار شد.
 

 

در سه ماهه اول سال جاری 180 مورد کار در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات انجام شده است

طالبیان در مورد فعالیت‌های سال جاری نیز عنوان کرد: در سه ماهه اول سال جاری نیز 180 مورد کار انجام شده از این تعداد 18 طرح خاتمه یافته، 102 طرح پژوهشی در حال اجرا و 11 ترجمه هم در حال اجراست و 50 نشست تخصصی پژوهشی در سه ماه اول سال در این پژوهشگاه انجام شد.

 

وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران، درباره قائم‌مقامی وزیر ارشاد در امور شعر نیز توضیح داد:‌ عنوان قائم‌مقام شعر در وزارت فرهنگ و ارشاد تصویب شده که در راستای آن اعلام کردم قائل به ایجاد ساختار برای این پست نیستم و کسی به غیر از خودم در این مجموعه فعالیت نمی‌کند. لذا قائل به رشد و تشکیلات نبودم ولی اگر بتوانم در این عنوان امر هدایت‌، حمایت و نظارت شعر را انجام دهم قطعا بدون تشکیلات خواهیم توانست شعر را به عنوان یک ثروت ملی و مادر همه هنرها و یا ریشه هنرهای هفت گانه تلقی کنم.

 

طالبیان شعر را نشان فرهیختگی دانست و افزود:‌ امروز شعر مدعیان بسیاری دارد پس مخاطب آن و گستره شعر وسیع است و نظام‌مند پذیر نیست و قابلیت محدود شدن در چارچوب‌های اداری را ندارد. شعر ثروت ملی و نشان فرهیختگی و میراث ملی و اسلامی است که باید به آن توجه شود، پس مسئولیت بنده در قائم مقام معاونت شعر در قالب برگزاری یکی و دو فعالیت است و با مسئولیتم در این مجموعه هماهنگی دارد و مشغله بیشتری ایجاد نمی‌کند. بنده سابقه 30 سال فعالیت علمی و پژوهشی و اجرایی دارم.


طالبیان در پاسخ به سوال دیگری درباره به روز نبودن موضوع نشست‌ها و پژوهش‌هایی که در این مجموعه صورت می‌گیرد توضیح داد:‌ نشست‌ها و موضوعات آنها از قالب برنامه مصوب پژوهشگاه استخراج می‌شود و هر گروه پژوهشی موظف است سالانه در موضوعات متنوعی طرح خود را ارائه کند که در راستای آن 40 تا 50 نشست پژوهشی را در طول سال برگزار می‌کنیم و مخاطبان آن گاه عام و گاه خاص هستند.

 

وی تصریح کرد: برخی اوقات یک عنوان فرهنگی نوظهور به سفارش یکی از اعضای پژوهشگاه و یا سایر نهادهای ذی ربط به این مجموعه ارائه می‌شود و بعد از بررسی توسط گروه متخصص ما به عنوان موضوع نشست مورد توجه قرار می‌گیرد و یا گزارش آن در قالب یک کتاب منتشر می‌شود. اما مخاطبان قالب نشست‌های پژوهشگاه عموم مردم نیستند.


طالبیان همچنین درباره برنامه‌های پژوهشکده برای حمایت از هنرمندان پژوهشگر گفت:‌ حمایت از هنرمندان گاه مادی و گاه معنوی است که در بخش مادی، ساز و کار ویژه خود را دارد و بر اساس بودجه‌هایی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین شده انجام می‌شود اما در بخش معنوی اگر فردی فکر و ایده‌ای داشته باشد باید در قالب برنامه‌های پژوهشگاه پخته و ابعاد آن رصد شود تا روشن بینی بیشتری در این حوزه صورت بگیرد و از این طریق فهم جدیدی ایجاد شود،بنابراین ایده‌ها بررسی می‌شوند و در قالب طرح پژوهشی نشست و یا کتاب به جامعه هنری عرضه می‌گردند.

 
با احداث پژوهشکده در شهرستان‌ها هم به لحاظ عرفی و هم علمی مخالفیم

رییس پژوهشکده فرهنگ ‌، هنر و ارتباطات درباره برنامه‌های تاسیس و احداث پژوهشکده‌ در شهرستان‌ها نیز که توسط یکی از خبرنگاران مورد پرسش واقع شد توضیح داد:‌ ما با احداث پژوهشکده در شهرستان‌ها هم به لحاظ عرفی و هم علمی مخالفیم و معتقدیم که امکانات ،‌بودجه و سازوکار اداری در بسیاری از شهرستان‌ها برای تاسیس این پژوهشکده‌ها وجود ندارد و حجم برنامه‌های دولت را افزایش می‌دهد و نیاز به نیروی انسانی دارد.

 

وی در توضیح بیشتر این مطلب، ادامه داد : یکی دو پژوهشکده که پیش از این ماموریت در اصفهان و قم ایجاد شده بود در مصوبات دولت قرار داشت اما از ابتدای سال ایجاد و احداث پژوهشکده در استان‌ها ممنوع اعلام شد. زیرا پژوهشکده نیاز به پژوهشگر و نیروی انسانی فهیم دارد و معتقدیم یک پژوهشگر در هر نقطه‌ای از کشور می‌تواند موضوع خود را مورد بررسی و تحقیق قرار دهد و صرفا نیاز به پژوهشکده نخواهد داشت.


پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات تبدیل به یکی‌ از پژوهشکده‌های مجازی کشور در سال‌ 90 می شود

در ادامه این نشست خبری حمید اخوان ،معاون پژوهشی این مجموعه نیز درباره جزئیات سیزدهمین جشنواره پژوهش‌های فرهنگی سال توضیح داد و گفت: ‌ این جشنواره در چهار محور فرهنگ دین‌، مذهب‌ و مطالعات میان رشته‌ای فرهنگ‌،‌ پیگیری می‌شود که از جمله موارد مهم این دوره پرداختن به موضوع مطالعات فرهنگی بین‌الملل است.

 

او اضافه کرد:‌ این موضوع در سال‌های اخیر به طور جدی مورد توجه قرار گرفته و نقش فرهنگ در روابط بین‌الملل را بسیار پررنگ و تاثیر گذار می‌داند.

 

اخوان متذکر شد: این جشنواره در کنار سایر جشنواره‌های علمی و پژوهشی به جذب پژوهشگران و ایجاد انگیزه برای آنها جهت ارائه دستاوردهای خود می‌انجامد.

 

به گفته او، سیزدهمین دوره این جشنواره مجموعه آثار پژوهشگران را که از مهرماه 89 تا پایان شهریور سال 90 تولید شده است در بر می‌گیرد و تا اواخر مهر مهلت دریافت آثار این دوره است.

 

اخوان عنوان کرد: امسال قالب‌های مورد پذیرش جشنواره را کاهش دادیم و به عناوینی همچون کتاب‌ها ،‌ طرح‌های پژوهشی‌، پایان نامه‌های دوره دکترا که در قالب اصلی پژوهش خلاصه کردیم تا به نوعی سطح جشنواره را ارتقا دهیم و ساز و کارهای دیگری پیش بینی کرده‌ایم که امیدواریم با حمایت‌های مالی و یا در شکل انتشار آثار برای پژوهشگران محقق شود.


دبیر اجرایی این جشنواره همچنین به فعالیت‌های مرکز افکار سنجی و رصد فرهنگی اشاره کرد و گفت: تشکیل این مرکز قدمت زیادی ندارد اما علی رغم سن پایین فعالیت‌های بسیاری انجام داده به طوری که بیش از 42 عنوان از نظر سنجی‌های این مرکز را منتشر کرده‌ایم و همین تعداد را در مرحله نشر داریم که اگر به عناوین آنها نظر بیندازیم به مسائلی کاملا به روز و مبتنی بر استانداردهای علمی بر می‌خوریم.

 

او گفت: هر سال تمام برنامه‌های مصوب پژوهشگاه بر خروجی سایت قرار می‌گیرد و تمام پژوهشگران برنامه‌های خود را برای سال آینده اعلام می‌کنند.در حال حاضر انگیزه‌های مالی باعث شده تا ظرف یک ماه آینده به جای تیراژ کتاب ما متن کامل پژوهش‌ها را بر خروجی سایت بگذاریم و این افتخاری است برای ما که حجم بیشتری از مخاطبان امکان بازدید از این دستاوردها را داشته باشند، لذا قرار است شرایطی فراهم کنیم تا یکی‌ از پژوهشکده‌های مجازی کشور در سال‌ 90 باشیم.


پایان پیام/
 

کد خبر 54590

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha