حجت الاسلام محمدعلی حججی، مولف و فعال مهدوی و مدیر موسسه «مسجد میقات پاکان» در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با نقش و اهمیت مساجد برای زمینه سازی ظهور و کارکردهای مسجد در این عرصه تصریح کرد: در بحث قیام حضرت مهدی (عج) و نهضت جهانی ایشان باید گفت هر نهضت و قیامی به مولفه هایی نیاز دارد که از جمله آنها پایگاه و مقری برای آن نهضت است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: اگر این پایگاه اجتماعی به گونه ای باشد که جنبه این نهضت را در سطح جامعه گسترش دهد طبیعی است که آن قیام به موفقیت نزدیک تر می شود. در نهضت جهانی حضرت مهدی (عج) نیز می بینیم که شروع قیام حضرت (عج) از مهمترین مراکز دینی که مسجدالحرام است آغاز می شود و با مسجد تداوم می یابد و هم در مراحل اولیه تثبیت حکومت و هم در پایان با مسجد گره می خورد.
این مولف مهدوی بیان کرد: یعنی شروع قیام حضرت حجت (عج) از مسجد است که مهمترین پایگاه دینی در جهان محسوب می شود و در همین پایگاه نیز حضرت مهدی (عج) نسبت به جذب نیروهای اصلی حرکت خود اقدام می کنند. در روایات داریم که 313 نفر که یاران اولیه و اصلی امام (ع) هستند در مسجدالحرام با ایشان بیعت می کنند.
وی افزود: سپس روند و سیر نهضت در ادامه حرکت به گونه ای پیش می رود که حضرت صاحب الزمان (عج)برای تثبیت حکومت به منطقه عراق تشریف می آورند و مقر حکومت خود را با محوریت مسجد کوفه که یکی از مساجد مهم در میان مسلمانان به ویژه شیعیان است، انتخاب می کنند.
حجت الاسلام حججی در ادامه با اشاره به جایگاه تاریخی مسجد در فرهنگ اسلام گفت: مسجد کوفه در طول تاریخ حرکت ها و قیام های فراوانی را به خود دیده است و دوباره در برهه ای از آخرالزمان آن حرکت وعده داده شده با این مسجد گره می خورد. حضرت حجت علیه السلام همچنان که سیره جد بزرگوارش امیرالمومنین علیه السلام چنین بود، محل استقرار خود را مسجد سهله و محله حکومت خود را مسجد کوفه انتخاب می کنند و در مراحل تثبیت که پایان درگیری ها و نزاع های ابتدای قیام است مسئله مسجدالاقصی مطرح می شود.
وی در رابطه با موضوع مسجدالاقصی و ارتباط تنگاتنگ آن با مباحث مهدوی و آخرالزمانی ابراز کرد: بر اساس روایات در درگیری هایی که حضرت حجت (عج) با جریان سفیانی دارند (که جبهه مقابل حضرت محسوب می شود) ایشان تا بیت المقدس می روند و در آنجا حضرت عیسی علی نبینا وآله و علیه السلام - پیامبری که هم اینک زنده هستند- به زمین نزول می کنند و با حضرت مهدی (عج)در بیت المقدس (آنچه از بیت المقدس به ذهن متبادر می شود، مسجدالاقصی است) بیعت می کنند و خیل کثیری از مسیحیان و نصارا نیز با مشاهده نزول و بازگشت حضرت عیسی ایمان آورده و به حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه می پیوندند و به این ترتیب سیر حرکت امام با محوریت مسجد ادامه پیدا می کند.
مدیر موسسه «مسجد میقات پاکان» در بخشی از سخنان خود به موضوع انقلاب اسلامی و شکل گیری آن از مساجد اشاره کرد و افزود: در رابطه با نیاز قیام ها به پایگاه های اجتماعی به عنوان نمونه می توان به انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد که به امامت امام خمینی (ره) در قرن اخیر درخشید. بررسی ها نشان می دهد که پایگاه این حرکت عظیم که به پیشوایی امام خمینی انجام شد، مساجد بودند و به عنوان پایگاه های مردمی نقش مهمی را بر عهده داشتند که حرکت ها را برنامه ریزی کرده و جهت می دادند.
حجت الاسلام حججی ادامه داد: اما امروز و در حال حاضر وظیفه ما چیست؟ امروز که ما در انتظار ظهور خورشید وعده داده شده به سر می بریم، برای این خیزش عظیم نیز نیاز به یک پایگاه و مرکز اصلی احساس می شود که مهمترین و بهترین پایگاه با توجه به تاریخی که ما پشت سر گذاشته ایم، مساجد هستند. چرا که این پایگاه های اجتماعی در طول تاریخ نیز جایگاه خود را یافته اند.
وی در ادامه تاکید کرد: در روایات نقل شده است که «یخرج الناس من المشرق یودون المهدی؛ مردمانی از مشرق زمین، مقدمات آمدن مهدی علیه السلام را فراهم می کنند» حال سوال این است که این حرکت و قیام مردم مشرق زمین -به عنوان زمینه سازان ظهور حضرت مهدی علیه السلام- در کدام ظرف و چه پایگاهی باید انجام شود؟ چه جایگاهی بهتر از مساجد می توان برای آن یافت؟ ما باید به بحث کارکردهای مسجد در زمینه سازی ظهور ورود پیدا کرده و از این ظرفیت ها استفاده و کارکردهای مختلف این ظرفیت را شناسایی کنیم.
این فعال مهدوی در بخش دیگری از سخنان خود به مهم ترین و موثرترین کارکرد مساجد برای زمینه سازی ظهور اشاره کرد و افزود: به نظر می رسد مهمترین مسئله در این زمینه بحث نیروسازی (کادرسازی) است. روایات 313 نفر را به عنوان یاران حضرت حجت (عج)معرفی می کنند اما روایات به همین جا محدود و منحصر نمی شود. به عبارت دیگر روایات اشاره دارد که اولین گروهی که با حضرت بقیه الله (عج) در مسجدالحرام بیعت می کنند 313 نفر هستند اما روایاتی نیز داریم که در آنها تصریح شده هنگام خروج حضرت مهدی (عج) از مکه، سیل عظیمی از جمعیت با ایشان همراه می شوند. این جمعیت کجا و چه زمانی آماده می شوند؟ چه ویژگی هایی دارند و چه اهدافی را دنبال می کنند؟ این جمعیت عظیم کجا تربیت شده اند؟
مدیر موسسه «مسجد میقات پاکان» خاطرنشان کرد: مهمترین و اصلی ترین پایگاه دینی که می تواند انسان هایی را تربیت کند تا در زمان ظهور این آمادگی و قابلیت را داشته باشند که حضرت حجت علیه السلام را همراهی کنند، مساجد هستند. بنابراین، یکی از کارکردهای اصلی و مهم مساجد در زمینه سازی ظهور، بحث کادرسازی است. مسجد به عنوان یک پایگاه فکری، اعتقادی و فرهنگی مطرح است. اگر می خواهیم فردا نسل و جامعه ما این قابلیت را داشته باشد که حضرتمهدی (عج) را در قیامشان یاری و همراهی کند باید به این پایگاه ها توجه داشت چنانکه ما در انقلاب اسلامی ایران شاهد بودیم که وقتی حضرت امام خمینی (ره) پرچم این قیام را به دست گرفت اگر نیروهای متعهد نبودند امام موفق نمی شد. این نیروها کجا تربیت شدند؟ تربیت در جایی انجام می شود که باورها پرورش پیدا می کنند یعنی در مساجد.
وی در پایان یادآور شد: اگر بخواهیم به موضوع مسجد طراز اسلامی اشاره کنیم یکی از مولفه های آن را باید «کادرسازی و نیروسازی» دانست. زمینه سازی برای ظهور باید مسجدمحور باشد. ما فعالیت های بسیاری را در جامعه داریم که بسیار خوب و حتی مورد پسند امام زمان (عج) هستند همچنان که نایب آن حضرت (عج) یعنی مقام معظم رهبری آنها را تایید می کنند اما اگر همین فعالیت های فرهنگی به مسجد وصل نشود و با مسجد گره نخورد چندان امیدی به تداوم و ثمربخشی آنها نیست.
نظر شما