اگر سیاست مسجدی پیامبر(ص) را داشتیم به مشکلات امروز مبتلا نمی شدیم

خبرگزاری شبستان: اگر مطابق با سیاست پیامبر(ص) برای برنامه ریزی در مساجد پیش می رفتیم و از خانه خدا سیاستگذاری می کردیم، به مساجد رونق می دادیم و فرهنگ و سیاست و اقتصاد ما وابسته به مسجد بود، وضعیتمان قطعا با امروز متفاوت بود.

حجت الاسلام والمسلمین حسین ابراهیمی، رییس سابق مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که مساجد چه نقشی در تمدن سازی دارند، اظهار کرد: مرکز تمدن سازی اسلام، همواره مسجد بوده است.

 

وی ادامه داد: به عبارت دیگر این مکان مقدس پایگاه تمدن اسلامی بوده و نبی مکرم اسلام (ص) آغازکننده تمدن اسلامی هستند، در حقیقت ایشان تمدن را از مسجد آغاز کردند.

 

عضو جامعه روحانیت مبارز اضافه کرد: در واقع آن حضرت (ص) در نخستین قدم اقدام به ساخت مسجد کردند و همه برنامه های اسلامی را در این مکان مقدس سامان دادند اعم از ارتباط میان قبایل انسانی و اخوتی که میان مسلمانان برقرار شد و وحدتی که در مدینه به وجود آمد و حکومتی که بر مبانی اسلام پایه گذاری شد.

 

این کارشناس دینی تصریح کرد: بنابر این، مسجد پایگاه اصلی تمدن اسلامی است و به تصریح قرآن کریم نخستین نقطه طرح شده برای هدایت انسان و هدایت بشری مسجد بوده است؛ چنان که خدای متعالی در آیه ۹۶ و ۹۷ سوره مبارکه آل عمران می فرماید: «إِنَّ أَوَّلَ بَیْت وُضِعَ لِلنّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلْعالَمِینَ فِیهِ آیاتٌ بَیِّناتٌ مَقامُ إِبْراهِیمَ؛ و کعبه را قبله مسلمانان و کانون عشق و علاقه آنان قرار داد; تا میلیون ها مسلمان، در هر شبانه روز، چندین نوبت به سوی آن نماز گزارند و با جسم و جان، به آن سو رو کنند» مطابق با این آیه اینکه خداوند مسجدالحرام را مرکز هدایت بشر قرار داد یعنی تمدن بشری از مسجد آغاز شده است نه فقط از اسلام، بنابراین مسجد در این زمینه بیشترین و مهمترین نقش را می تواند داشته باشد.

 

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا می توان مشکلات تمدن سازی را ناشی از کمرنگ شدن نقش مسجد در مناسبات اجتماعی مجامع اسلامی دانست، به شبستان گفت: آنچه در اسلام مطرح می شد این بوده که وقتی چه شهر یا روستایی بنا می شد، نخستین مسئله آن مسجد بود که در این راستا در اطراف مسجد نیز بازار ایجاد می شد و اطراف بازار و مسجد دستگاه حکومتی بنا می شد، در حقیقت پایگاه حکومت به مسجد نزدیک بود و شخص هدایتگر جهان اسلام و حاکم اسلامی، امام جماعت و جمعه بود.

 

رییس سابق مرکز رسیدگی به امور مساجد با بیان اینکه بنابراین تمام برنامه ها بر پایه مسجد در اسلام طراحی شده است، اضافه کرد: امروز به وظایف خود به خوبی عمل نمی کنیم که اگر عمل می کردیم باید مطابق با برنامه تدوین شده پیامبر اسلام (ص) پیش می رفتیم و همه کشورها و شهرها محوریت مسجد را می پذیرفتند و در چهارچوب این مکان مقدس حتی ساختمان سازی می کردند.

 

حجت الاسلام ابراهیمی ابراز کرد: اگر این اتفاق روی می داد وضعیت امروز ما اینچنین نبود و اینگونه نبود که مسئولان آخرین افرادی باشند که از مسئله برنامه های مسجد باخبر شوند. در واقع اگر مطابق با سیاست پیامبر اسلام (ص) در زمینه برنامه ریزی در مساجد پیش می رفتیم و از خانه خدا طراحی سیاست های خود را در پیش می گرفتیم و به مساجد رونق می دادیم و فرهنگ و سیاست و اقتصاد ما وابسته به مسجد بود، وضعیت ما غیر از چیزی بود که امروز مشاهده می کنیم.

 

وی با تاکید بر اینکه مناسب است صیانت مردم بر مسائل مادی تقدم بیابد، تصریح کرد: مسجد می تواند به طور قطع مسائل مادی را نیز به درستی سامان دهد و امور اقتصادی را نیز به سرانجام برساند اما مشکل این است که متاسفانه در کشور ما به طور معمول آن فردی که می تواند کار اقتصادی کند، صیانت ندارد و آنکه صیانت دارد کار اقتصادی بلد نیست و ما علنا مسجد را به عنوان پایگاهی که این قبیل حرکت ها را از آن آغاز کنیم، قبول نداریم در حالی که خداوند همه مسایل را در نظر گرفته و مسجد را بهترین پایگاه برای رتق و فتق امور می داند.

 

حجت الاسلام ابراهیمی در پاسخ به این سوال که برای تمدن سازی چه کارکردها و نقش هایی باید برای مسجد احیاء شود، به شبستان گفت: باید به مساجد توجه کنیم به ویژه حکومت مطالبات مسجد را در نظر بگیرد. مطابق با آیات قرآن وقتی قدرت به دست مسلمانان افتاد آنها باید در نخستین قدم به برپایی نماز و امور دینی بپردازند که این اقدام از مساجد شروع می شود.

 

رییس سابق مرکز رسیدگی به امور مساجد خاطرنشان کرد: در حقیقت انقلاب ما باید انقلابی باشد که اسلام در آن پیاده شود و پایگاه اصلی آن مسجد باشد همانطور که پیش از انقلاب تمام برنامه ریزی های مهم کشور برای سرنگونی رژیم شاهنشاهی در مسجد صورت می گرفت.

 

حجت الاسلام ابراهیمی در پایان سخنان خود با بیان اینکه 28 آیه قرآن در خصوص مسجد نازل شده و 7 باب در احادیث تنها در مسایل شیعه به مسجد اختصاص یافته است، یادآور شد: متاسفانه ما به مسجد آنچنان که باید و شاید نپرداخته ایم این در حالی است که تمامی مسایل کشور حتی امنیت آن در مسجد رقم می خورد، بنابراین باید یک بازنگری مجدد و اساسی نسبت به جایگاه مساجد داشته باشیم تا این مکان مقدس بتواند نقش مهم خود را به خوبی ایفا کند.

 

 

کد خبر 548459

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha