به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، متن پیام حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی که به مناسبت شانزدهم خردادماه؛ روز جهانی محیط زیست منتشر شد، به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند، زمین را آفرید و مهد انسان قرار داد؛ مکانی امن برای زندگی بشر، تا بهره مند از شگفت انگیزترین و زیباترین پدیده های طبیعی، بر روی برکت زمین و زیر رحمت آسمان به رشد و بالندگی برسد. اما بدعهدی، آز و زیاده خواهی ها، اینک مهد و گهواره امن انسان را در خطر قرار داده است.
رشد جمعیت، گسترش فعالیت های توسعه ای و مصرف بی رویه از جمله عواملی است که سبب آلودگی و تخریب محیط زیست کره مسکون شده و لطمات جبران ناپذیری بر آن وارد ساخته است. لطماتی که دیگر پنهان نیست و حتی احتمال تلخ انهدام تمدن بشری بر اثر تغییرات اقلیمی را نیز به رخ می کشد. این احتمال البته موجب شده تا اراده عالی سیاسی برای مقابله با روندهای گرمایش زمین، تخریب لایه ازن، از دست رفتن تنوع گیاهی و جانوری، آلودگی های شیمیایی آب، هوا و خاک شکل گیرد و دولت ها، مردم و بخش خصوصی برای این مهم به تشریک مساعی بپردازند. چنانچه اهداف توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰ و توافق پاریس برای مقابله با تغییر اقلیم به عنوان برنامه های مهمی که جهان بر سر آن به اجماع دست یافته، به تصویب رسیده است. اما در کنار این توافقات، چهره دیگری از تخریب و نابودی به صورت جنگ و آتش افروزی در مناطق مختلف دنیا، به ویژه در خاورمیانه رخ نموده که خود واقعیتی تلخ و هشداری سهمگین برای محیط زیست است.
ایران سرافراز، به پشتوانه تمدن کهن و فرهنگ اسلامی خود در این شرایط خطیر جهانی و منطقه ای و با دولتی که حفظ محیط زیست را در اولویت های خود قرار داده، می تواند در این زمینه نقشی نو در افکند. ما از سویی به اجماع بین المللی مقابله با روندهای تخریبی محیط زیست پیوسته و برای اهداف توسعه پایدار و توافق اقلیم در همکاری های چند جانبه پیشگام بوده ایم، و از سوی دیگر به شکاف هایی که می تواند عامل گسست و زمینه ساز فجایع طبیعی و انسانی مانند اختلاقات مذهبی و فرهنگی شود، توجه نشان داده ایم. با پیشنهاد قطعنامه Wave جهان را به دوری از خشونت و افراط دعوت کردیم و البته کوشیده ایم تا در قوه مجریه، فعالیت های توسعه ای و اقتصادی را هر چه بیشتر با طبیعت سازگار کنیم؛ و همزمان با ابلاغ سیاست های کلی نظام در موضوع محیط زیست توسط مقام معظم رهبری، جهت گیری قاطع دولت تدبیر و امید به عنوان «دولت محیط زیست» در مسیر هماهنگی و سازگاری با طبیعت قرار گیرد.
دولت یازدهم برای حفاظت از طبیعت و به پشتوانه برنامه های ملی، نگاه علمی و اجتماعی؛ گام هایی برداشته که روند مثبت احیای دریاچه ارومیه و چندین تالاب، کاهش روند آلودگی هوا و تنفس سالم تر میلیون ها شهروند، اقدام برای حفظ تنوع زیستی و جلب مشارکت گسترده مردم برای حفظ طبیعت از جمله آنهاست. اکنون و در پی ایجاد فضای سالم، آزاد و مشارکتی، فعالیت های مدنی و مردمی در این مسیر رونق یافته است؛ و از ثمرات آن رشد کمی و کیفی تشکل های مدافع محیط زیست بوده که شنیدن هر چه بهتر صدایشان برای دولت مغتنم است. همچنین دفاع هنرمندان، ورزشکاران، دانشگاهیان و دیگر گروههای مرجع، امید را به عرصه محیط زیست بازگردانده است. در این عرصه از مهم ترین اقشاری که در سال های اخیر مورد توجه بوده اند، کارآفرینان و تولید کنندگان و فعالان اقتصادی هستند. مشاغل و حوزه فناوری های سبز اینک عرصه ای مهم برای تغییر روندها به حساب می آیند که علاوه بر رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال، در حل معضلات زیست محیطی موثرند.
اینک پس از گام های دولت، انتظار می رود با شکل گیری مجلس دهم، رکن مهم قانونگذاری نیز برای تکمیل و تصویب قوانین لازم محیط زیستی اقدام و در جهت رفع خلاء های موجود، طبیعت شکننده کشور را یاری کند.
در سالهای اخیر، تصویر هولناک آینده زمین به عنوان تنها مهد انسانها، سبب شده تا جامعه جهانی، دولت ها، ملت ها، سازمان ها، تشکل ها، همه و همه احساس خطر کرده و در این فرصت باقیمانده به تلاش و همتی جمعی روی آورند؛ شاید بتوانند روندهای رو به گسترش تخریب محیط زیست را متوقف سازند. چنین تصویری، ضرورت تغییر جدی و فوری روندها را برای خردمندان و دلسوزان آشکار می سازد.
در روز جهانی محیط زیست، همگام با جامعه جهانی برای حفظ طبیعت سرزمین ایران و محیط زیست کره مسکون، یک بار دیگر هم پیمان می شویم.
حسن روحانی
رییس جمهوری اسلامی ایران
نظر شما