خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روسیه؛ همسایه شمالی کشورمان از جمله کشورهایی است که مراودات تجاری و اقتصادی بسیاری با ایران داشته و دارد؛ همکاری در حوزه شیلات و محصولات لبنی از یک سو و مبادلات در حوزه انرژی از سوی دیگر باعث تقویت روابط دو کشور شده است. در راستای توسعه و تعمیق روابط تجاری و اقتصادی دو کشور قرار است در 11 محور صنعت گاز از جمله گازطبیعی فشرده (سی ان جی) و گازطبیعی مایع شده( ال ان جی ) همکاری کنند.
بنابراین گزارش، ایرنا در این رابطه به نقل از سعید پاک سرشت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران نوشته است: "براساس جلسه ای که پارسال با حضور معاون رئیس کل شرکت گازپروم در ایران برگزار شد،6 کارگروه برای توسعه همکاری میان ایران و روسیه تشکیل شد. برای همکاری بیشتر، کارگروه قطعات، تجهیزات و تعمیر و نگهداشت شبکه خطوط لوله انتقال و توزیع گاز در ایران برگزار شده است. در این جلسه، چند موضوع بررسی و زمینه های همکاری میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت گازپروم مشخص و برخی حوزه ها نیز برای بررسی های بعدی معرفی شد تا در جلسه های تخصصی بررسی شوند. در این جلسه ١١ موضوع از جمله در بخش های سی ان جی، ال ان جی، سیستم های تعمیر و نگهداشت توربوکمپرسورهای گاز، آزمایشگاه برای ارزیابی توربین ها و فناوری های نوین نشت یابی خطوط انتقال گاز بررسی شد.
صنعت سی ان جی در ایران به بلوغ کامل رسیده و با توجه به اینکه کشور روسیه نیز برای بهره گیری از این سوخت در حوزه حمل و نقل برنامه ریزی کرده ، شرکت گازپروم برای استفاده از تجربیات کشورمان در این حوزه ابراز تمایل کرده است. در این زمینه تعدادی از سازندگان داخلی کشورمان که در این حوزه توانمندی بسیار بالایی دارند را به شرکت گازپروم معرفی و گزارشی نیز از فعالیت های آنها را به طرف روس ارائه کرده ایم. با توجه به هماهنگی های انجام شده، طرف روس بزودی بازدیدی از توانمندی های شرکت های ایرانی خواهد داشت و در ادامه تعدادی از سازندگان ایرانی نیز با سفر به روسیه توانمندی های خود در این زمینه را به شرکت گازپروم ارائه می کنند.
در زمینه ارتقای توان علمی و دانش فنی و افزایش توان ساخت تجهیزات کلیدی ال ان جی نیز مذاکراتی انجام و تصمیم گرفته شد به طور خاص افرادی در این حوزه از سوی روسیه به ایران معرفی شوند تا همکاری نزدیک تری صورت گیرد. روش های نوین نشت یابی خطوط انتقال گاز و استفاده از فناوری های جدید در این زمینه نیز از جمله مواردی بود که در این جلسه بررسی شد. تبادل نیروهای کارآموز و کارورز برای آموزش، تبادل اطلاعات در حوزه PIMS (مدیریت شبکه خطوط انتقال گاز) و CMMS (مدیریت داراییهای فیزیکی) نیز از دیگر محورهای مذاکره و تبادل نظر در این کارگروه بود."
یادآور می شود: گاز طبیعی فشرده یا سیانجی سوختی است که عمدتا به عنوان جایگزینی برای بنزین، گازوئیل و گاز مایع به کار میرود. سیانجی نسبت به هر سه اینها آلودگی کمتری ایحاد میکند. همچنین ایمنی بیشتری در هنگام نشت دارد چون گاز از هوا سبکتر است و به سرعت پراکنده میشود.
سیانجی با فشردهسازی گاز طبیعی ایجاد میشود به گونهای که حجمی که اشغال میکند کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال میکند. گاز طبیعی عمدتا از متان تشکیل میشود و از چاههای گاز طبیعی، چاههای نفتی و فراوری زبالهها (بیوگاز) تولید میشود. سیانجی هم در خودروهای بنزینسوز که موتور آنها برای استفاده از سیانجی اصلاح شده و هم در خودروهایی که با موتور اختصاصا سیانجی سوز ساخته شدهاند، استفاده میشود. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۸ میلیون خودرو سیانجی فعال بودهاند. ایران بزرگترین ناوگان خودروهای سیانجی سوز را با ۳.۵ میلیون در اختیار داشتهاست. پاکستان و آرژانتین با بیش از دو میلیون و برزیل، چین و هند با بیش از یک و نیم میلیون خودروی سیانجیسوز در رتبههای بعد قرار دارند.
از مزایای استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین میتوان به آلایندگی کمتر، عدد اکتان بالا (۱۳۰)، افزایش راندمان ۱۵ درصدی و در کشوری چون ایران فراوانی و قیمت مناسب نام برد. در مقابل، هزینه احداث ایستگاههای سوختگیری، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو، کاهش پیمایش خودرو و نیاز به طراحی و تقویت بخشهای متعددی از خودرو نظیر شاسی، اکسل (بدلیل افزایش وزن)، سیستم خنک کاری و غیره در خوروهای تبدیلی، از معایب استفاده از این سوخت میباشد. چگالی انرژی سیانجی ۴۲ درصد گاز طبیعی مایعشده و ۲۵ درصد گازوئیل است. یعنی سیانجی در حجم مساوی یکچهارم گازوییل انرژی تولید میکند.
همچنین گاز طبیعی مایع یا الانجی به گاز طبیعیای اطلاق میشود که موقتا برای ذخیرهسازی یا حملونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است. الانجی حجمی معادل ۱/۶۰۰ حجم گاز طبیعی در حالت گازی را داراست. گاز مایع، بیبو، بیرنگ، غیرسمی و غیرخورنده است. خطراتی که این گاز میتواند در پی داشته باشد شامل شعلهورشدن، انجماد و خفگی میباشد. چگالی انرژی الانجی ۶۰ درصد سوخت دیزل میباشد.
فرایند میعان شامل حذف ترکیبات خاصی همچون گردوغبار، گازهای اسیدی، هلیوم، آب و هیدروکربنهای سنگین است که در جریان روبهپایین، (انتقال گاز در لولهها) برای گاز دچار مشکل مینمایند. گاز طبیعی را بعد از حذف موارد فوق در فشاری معادل فشار اتمسفر و دمای ۱۶۲- درجه سانتیگراد سرد میکنند. (حداکثر فشار گاز برای کاربردهای انتقال در فشاری معادل ۲۵ کیلو پاسکال یا ۳٫۶ پیاسآی است).
کاهش حجم گاز در شرایطی که خطوط لوله در دسترس نمیباشد، باعث صرفهجویی اقتصادی در مسیرهای بلند میشود. در مواردی که انتقال گاز طبیعی از طریق خط لوله اقتصادی یا عملیاتی نیست، میتوان آن را از طریق کشتیهای دریایی حمل گاز مایع طبیعی، که مخصوص اینکار طراحی شدهاند و یا تانکرهای جادهای، حمل نمود. در بازارهای مصرف، الانجی دوباره به حالت گاز در میآید. چگالی الانجی، تقریبا از ۰٫۴۱ تا ۰٫۵ کیلوگرمبرلیتر، متغیر است، که تابعی از دما، فشار و ترکیبات آن میباشد. مقدار گرمایش الانجی در بالاترین سطح، در دمای ۱۶۴- درجه سلسیوس به ۲۴ مگاژول بر لیتر میرسد. کمترین میزان گرمایش الانجی ۲۱ مگاژولبرلیتر است. الانجی، بیشتر شامل متان (بیش از ۹۰ درصد) و مقادیر کمی اتان، پروپان، بوتان و برخی از آلکانهای سنگین دیگر میباشد. فرایند پالایش الانجی، میتواند به نحوی طراحی شود، که محصول نهایی تولید شده شامل ۱۰۰ درصد متان باشد.
نظر شما