به گزارش خبرگزاری شبستان ، عتبات عالیات به معنای ؛ آستانههای بلندمرتبه،اصطلاحی است که شیعیان دوازه امامی از آن برای اشاره به آرامگاههای امامان خود در عراق نام میبرند.
این شهرهای زیارتی شیعی که در عراق قرار دارند عبارتاند از نجف، کربلا، کاظمین، و سامراء. اهمیت این شهرها به سبب وجود حرم امامان شیعه در آنهاست. عتبات عالیات جزو زیارتگاههای اصلی و شهرهای مقدس شیعیان به شمار میروند.
گفتنی است که عتبات و شهرهایی که این آرامگاهها در آنها قرار گرفتهاند و از زمان رسمی شدن دین شیعه در ایران، همیشه شمار زیادی از ایرانیان را به خود جلب کرده و شماری نیز در این شهرها ساکن شدهاند. روحانیان ایرانی ساکن این شهرها تأثیر نسبتاً زیادی در مسائل سیاسی ایران داشتهاند.
کتاب پیش رو نیز اثری است که برای زائران عتبات عالیات ، آن چه را که بدان نیاز دارند با بهره گیری از منابع قابل استناد، گزینش کرده و فراهم کرده است.
در توضیحات پایگاه اطلاع رسانی نشر دارالحدیث ، درباره ی این کتاب می خوانیم :
تاكنون كتابهاى مفيد و ارزندهاى در باره زيارت «عتبات عاليات» و بهره گيرى از اين مراكز نور و هدايت، نگارش يافته اند ؛ امّا فرهنگنامه زيارت عتبات تلاشى است نو، كه با نظمى نوين، رهنمودهاى اهل بيت عليهم السلام را در جهت فرهنگسازى زيارت آستان هاى خاندان رسالت، تقديم علاقه مندان مى كند. ويژگى هاى اين كتاب، عبارت اند از:
«جامعيت نسبى؛ در اين مجموعه، تلاش شده آنچه براى زائران «عتبات عاليات» مورد نياز است، از منابع قابل استناد، گزينش و ارائه شود، و به منظور جامعيت نسبى آن، در فصل پنجم نيز، مطالبى كه اختصاصى به زائران عتبات ندارد، ولى معمولاً مورد نياز آنهاست، افزوده شده است.»
«آداب و آفات زيارت ؛ فرهنگسازى زيارت آستان هاى خاندان رسالت بايد مبتنى بر رعايت آداب زيارت، و اجتناب از آفات آن باشد، در غير اين صورت، بهره لازم، عايد زائر نخواهد شد و چه بسا موجب وهن مذهب گردد كه در اين صورت، نه تنها ثوابى بر آن مترتّب نخواهد شد، بلكه آلودگى به گناه را نيز در پى خواهد داشت از اين رو در اين مجموعه، ضمن بيان آداب و آفات زيارت، اعمالى كه به روايات معصومان عليهمالسلام مستند نيستند، به زائران شناسانده شدهاند.»
«معرّفى اماكن متبرّكه ؛ به منظور آشنايى زائران با اماكن متبرّكه عتبات عاليات، توضيحاتى لازم درباره مساجد معروف، قبور منسوب به شمارى از پيامبران، علما و صلحا، و همچنين مشاهير مدفون در نجف، كوفه، كربلا، كاظمين و سامرّا، به صورت اجمالى ارائه گرديده است.»
« زندگى نامه مشاهير ؛ براى آگاهى بيشتر زائران از شخصيتهاى مدفون در جوار آستانهاى مقدس عراق، زندگىنامه كوتاه آنان در كتاب آمده است.»
« نقشه هاى كاربردى ؛ ديگر ويژگى اين فرهنگنامه، هشت نقشه در پايان كتاب است كه در آنها، حرم مطهّر امامان عليهم السلام واماكن و مزار شخصيت هاى مدفون در آنها، مسجد كوفه و سهله و اماكن و مقام هاى آنها و منطقه مركزى شهر نجف وكربلا جانمايى شده است.»
نظر شما