ویژگیهای ظالمان از دیدگاه قرآن تبیین شد

خبرگزاری شبستان: آیت الله مدرسی در تفسیر سوره دخان به تبیین ویژگیهای سه گانه ظالمان و جباران پرداخت و گفت: ن‌شاءالله این ماه رمضان ماه پیروزی ماست چون راهی که که انتخاب کرده‌ایم راهی حق و صحیح است و ان‌شاءالله پیروزیمان نزدیک است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، نهمین جلسه تفسیر سوره دخان توسط آیت‌الله سید محمدتقی مدرسی، نهمین شب ماه رمضان در دفتر وی در تهران برگزار شد.

آیت‌الله مدرسی در ابتدای این مراسم با قرائت آیات 19 تا 23 سوره دخان، گفت: در این آیات، چگونگی سرنگون شدن قدرت‌های جبار بیان شده است، البته قرآن در ظاهر حکم است ولی در حقیقت علم است، به طوری که آیه‌ای می‌تواند ظاهراً حکم باشد ولی اگر در همین آیه و چگونگی بیان آن حکم دقت کنید، متوجه خواهید شد که پشت صحنه آن یک واقعیت علمی یا سنت الهی بیان شده است.

وی افزود: مثلاً قرآن حکم می‌کند که قصاص کنید ولی اگر دقت کنید قصاص برای ادامه حیات جامعه لازم است و این یک سنت الهی است، پس ما موظف هستیم زمانی که آیات قرآن را می‌خوانیم در هر آیه‌ای چندین مرتبه و از چندین بعد تدبر کنیم و این مسأله که مفسرین در آیات مطالب عدیده‌ای بیان کرده‌اند به معنای ضد و نقیض بودن حرف‌هایشان نیست بلکه به این معناست که هر کسی یک بعد را مورد توجه قرار داده و سخنان مفسرین، کامل کننده یکدیگر است.

صاحب تفسیر «من هدی القرآن» بیان کرد: تشبیه بنده این است که هر آیه قرآن یک دفتر است و این دفتر هفتاد صفحه دارد و در هر صفحه‌ای یک موضوع نوشته شده است. به عنوان مثال همین امشب با دقت و نگرشی جدید سوره مبارکه حمد را که بارها در عمر خود خوانده‌اید مورد بررسی قرار دهید حتماً متوجه مطلب جدیدی خواهید شد چون قرآن، معجزه الهی است.

وی اظهار کرد: از طرفی ما برای فهمیدن بهتر قرآن باید آن را با واقعیات روز تعبیر کنیم و تطبیق دهیم، به عبارت دیگر، واقعیات را بر قرآن عرضه بداریم، حضرت امیر(ع) فرمودند قرآن را به زبان در بیاورید و بدانید راه استنطاق کردن قرآن، اهل بیت(ع) هستند و با استفاده از وجود اهل بیت(ع) قرآن برای ما حقایق را روشن می‌کند و ما هر قصه‌ای در زندگیمان چه بزرگ و چه کوچک داریم باید راه حل آن قصه را در قرآن جستجو کنیم. حضرت صادق(ع) به اصحابشان فرمودند اگر من چیزی را به شما گفتم شما اصل آن را در قرآن بخواهید و پیدا کنید.

این فقیه مفسر گفت: قرآن چند مؤلفه در مورد جبارین مطرح کرده است، اولین آن‌ها برده‌گیری و تمسخر دیگران است، مشکل زیاده‌خواهی بشر این است که می‌خواهد روزی‌اش را به زور و از راه گرفتن حق دیگران افزایش دهد و این مسأله در سطح اقتصادی پیامدهای بدی به‌دنبال خواهد داشت و همچنین در سطح سیاسی شبیه مشکلات کنونی می‌شود، امروزه نوع برده‌گیری عوض شده است و قبلاً برده‌ها در بازار برده‌فروشها قیمت گذاری می‌شدند اما اکنون ستمگران کل یک کشور و میلیون‌ها آدم را برده خود می‌کنند.

وی افزود: مؤلفه دوم این است که خدا در دنیا به هرکسی چیزی مانند قدرت یا علم می‌دهد، این قدرتی که به شخص عطا می‌شود برای رسیدن به هدفی است اما اگر در راه دیگری غیر از رضای خدا و جامعه استفاده شود این شخص سفیه است. علم برای هدایت مردم به سمت حق است ولی اگر عالمی تکبر ورزد و مردم را ذلیل کند این کار او در برابر ارزش‌های الهی قرار می‌گیرد و به همین دلیل هر قدرتی که در راه غیر الهی استفاده شود باید از بین برود به طوری که گاهی به وسیله مردم و در نهایت توسط خود خدا از بین می‌رود.

آیت‌الله مدرسی بیان کرد: در سوره مبارکه قصص، خدا در داستان فرعون داستان قارون را بیان می‌کند، فرعون از طریق قدرت و قارون از راه ثروت استکبار ورزیدند و در آخر این سوره خدا می‌فرماید فکر نکنید که آخرت هم مانند این دنیاست، آخرت از آن کسی است که تکبر نداشته باشد و در روایتی اشاره شده که اگر کسی به اندازه دانه خردل در دل تکبر داشته باشد به بهشت نمی‌رود.

وی اظهار کرد: مؤلفه سوم این است که ظالمان همیشه در حال جنگ با مصلحین هستند، گاهی ما می‌توانیم نظام را تغییر  بدهیم که باید هم این کار را بکنیم و گاهی نمی‌توانیم نظام را تغییر دهیم که در این صورت اول باید خودمان را اصلاح کنیم، نباید دیگری را به چشم حقارت نگاه کنیم و حق جسارت به کسی را نداریم. خدا در قرآن اشاره کرده است که تمام بشر محترم هستند، فقها گفته‌اند کسی حق توهین ندارد حتی اگر توهین‌شونده، آدمی را کشته باشد و محکوم به اعدام باشد. ما ابتدا باید خودمان را درست کنیم و نسبت به همه مؤدب باشیم و حتی اگر در جامعه به اخلاق قرآنی عمل نشد ما خودمان باید ملتزم به اخلاق الهی باشیم و همیشه احترام دیگران را نگه داریم.

صاحب تفسیر «بینات من فقه القرآن» گفت: «رجم» به معناهای مختلفی ترجمه شده است بعضی گفته‌اند به معنای سنگ‌سار کردن است و برخی دیگر آن را به معنای ترور کردن شخصیت فرد می‌دانند. بنده خیال می‌کنم که «ترجمون» هر دو معنا را دارد به طوری که ستمگران ابتدا ترور شخصیت می‌کنند و بعد از آن که جامعه خوب آماده شد طوری فرد را به قتل می‌رسانند که همه مردم با حاکم ستمگر موافق باشند و سنگ‌سار کردن فرد در ملاء عام به این دلیل است که تمام مردم در کشتن او دست داشته باشند.

وی افزود: به عنوان مثال نمرود از تمام جامعه برای جمع کردن هیزم کمک خواست و یا ابن‌زیاد از تمام مردم برای جنگ با امام حسین(ع) دعوت کرد برای اینکه تمامی مردم در این گناه شریک باشند و این‌گونه می‌شود که عذاب الهی نیز بر همه نازل می‌شود.

آیت‌الله مدرسی در پایان این جلسه بیان کرد: بنده در خدمت بقیه علمای شیعه هم بوده‌ام و به ایشان عرض کردم که یقیناً ما پیروز این میدان خواهیم بود البته امتحان می‌شویم و حتی شهید نیز می‌دهیم اما با گذشت چند سال تمامی دشمنان ایران از جمله صدام، سعودی‌ها و طالبان، خوار و خفیف شده‌اند و ان‌شاءالله این ماه رمضان ماه پیروزی ماست چون راهی که که انتخاب کرده‌ایم راهی حق و صحیح است و ان‌شاءالله پیروزیمان نزدیک است.

کد خبر 551746

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha