به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، اخیرا روابط بین آمریکا و عربستان رو به سردی پیش رفته است و آمریکا سیاستهای دوگانه ای با عربستان داشته است، به طوری که رسانهها تحلیلهای مختلفی در مورد روابط اخیر آمریکا با عربستان داشته اند و برخی از کارشناسان معتقدند که سردی روابط بین آمریکا و عربستان در چند دهه اخیر بی سابقه بوده است.
در این رابطه حجت الاسلام و المسلمین یحیی جهانگیری سهروردی، پژوهشگر موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، تحلیل و آینده پژوهی درباره روابط اخیر و آینده آمریکا و عربستان داشته است که در پی میآید:
اجرای تئوری «اعتبارزدایی» توسط آمریکا در برخی کشورها
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به روابط سرد اخیر عربستان و آمریکا عنوان کرد: در سیاست، تئوری با عنوان «تئوری اعتبارزدایی» وجود دارد که در این تئوری، زمانی که کشوری قصد زمین زدن کشوری دیگر را داشته باشد، ابتدا سعی میکند که اعتبار آن کشور را در دنیا از بین ببرد و چهره آن کشور را در میان اذهان عمومی خدشه دار کند تا اگر خواست علیه آن کشور، اقدامی کند، دیگران توجیه شده ودر نتیجه واکنش همسو علیه کشور هدف داشته باشند.
حجت الاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی اظهار داشت: آمریکا در سالهای اخیر تئوری «اعتبارزدایی» را برای چند کشور از جمله افغانستان، عراق و ... انجام داده است، به طوری که به بهانه 11 سپتامبر به افغانستان حمله کرد، اما به دلیل اجرای تئوری «اعتبارزدایی»، دنیا با آمریکا هم سو بود.
وی افزود: در بحث عراق، تئوری «اعتبارزدایی» آمریکا، بحث هستهای و بمبهای اتمی عراق بود که وقتی به عراق حمله کرد، تقریبا کشورهای دیگر با این مسأله مخالفت نکردند؛ احتمال میرود عربستان قربانی سوم این تئوری باشد.
سناریوهای آمریکا جهت اعتبارزدایی عربستان در ماههای اخیر
مبلغ بین المللی حوزه تصریح کرد: برخی کارشناسان سیاسی معتقدند که دوران دوستی آمریکا با عربستان رو به پایان است و تاریخ مصرف عربستان برای آمریکا تمام شده است.
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با اشاره به این که آمریکا در چند ماه اخیر چند کار در مورد عربستان انجام داد، که سیگنالهایی بر انجام پروژه اعتبارزدایی است، گفت: چندی پیش سازمان ملل با انتشار گزارشی، عربستان را در فهرست سیاه ناقضان و تضییعکنندگان حقوق کودکان در جنگ یمن معرفی میکند، اما پس از گذشت چند روز، نام عربستان به واسطه دیپلماسی دلار از لیست سیاه ناقضان حقوق کودکان حذف میشود.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: بی شک سازمان ملل به راحتی میتوانست نام عربستان را در این لیست قرار ندهد و یا حتی بدون رسانهای کردن این موضوع، نام عربستان را از لیست سیاه ناقضان حقوق کودکان حذف کند، اما دبیرکل سازمان ملل در رسانهها اعلام میکند که در پی تهدید عربستان به قطع کمکهای مالی و به واسطه پول ناچار به حذف عربستان شده است؛ در واقع اول در لیست قرار می دهد، بعد با توجیهی بدتر، از لیست خارج میکند و این نوع برخورد، نوعی اعتبارزدایی برای کشور عربستان محسوب میشود و نشان میدهد که آمریکا در پی ایجاد سناریوی جدید برای عربستان است.
پژوهشگر موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر تصریح کرد: به نظر می رسد این گونه خارج کردن عربستان از لیست کودک کشی، بدتر و پر هزینه تر از قرارگرفتن آن در لیست بود.
دوستی عربستان با آمریکا به پایان رسیده است؟!
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی یادآور شد: مقام معظم رهبری (مدظله) طی سخنانی فرمودند که دوستی با آمریکا برای کشورهای دیگر ثابت کرد که این دوستی، دوستی پایدار نیست و هرجا احساس کنند، دیگر تاریخ مصرفش تمام شده است، به این دوستی پایان میدهند.
وی تأکید کرد: با توجه به این پدیده ها، به نظر می رسد آمریکا برای عربستان خواب شومی دیده است؛ با این حساب باید سناریوی پایان روابط این آمریکا و آل سعود را جدی تر دید.
پژوهشگر موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر با تشریح سیگنال های سیاسی دیگر بر پروژه اعتبارزدایی از آل سعود گفت: چندی پیش آمریکا اعلام کرد که عربستان نقش ویژه ای در واقعه 11 سپتامبر داشته است، اما سوالی که اینجا مطرح میشود، این است که چرا آمریکا پس از سالها این مسأله را مطرح کرده است؟ سوال دوم اینکه چرا پس از علنی ساختن آن، دوباره و به راحتی بر این پرونده سرپوش گذاشت؟ آیا نمیتوان گمان برد که این نیز یکی از سناریوهای آمریکا در اعتبارزدایی عربستان است؟
منتظر سیگنال های دیگر باید بود
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: ما در آیندهای نه چندان دور باید منتظر سیگنالهای دیگر در راستای سناریوی اعتبارزدایی آمریکا از آل سعود باشیم.
وی با بیان این که امروز دیگر عربستان نمیتواند متحدی برای آمریکا باشد، اظهار داشت: آمریکا تا زمانی که یک کشور، منافع آمریکا را تأمین کند، طرح دوستی با آن کشور را دارد و اگر آمریکا به این نتیجه برسد که آن کشور منافع آمریکا را تأمین نمی کند، از طریق اعتبارزدایی این کشورها را از پای در میآورد.
نظر شما